Vertaile puhelinliittymät helposti

Kuumimmat puhelinliittymät nyt

Moi Mobiili logo

Rento 150

  • 100 Mbit/s - 6 Gt dataa
  • Lisädata 2 €/Gt
  • Puhelut ja tekstiviestit 5,5 senttiä/min tai kappale
15 €/kk

Näin liittymävertailumme toimii

Liittymävertailumme on ilmainen ja helppokäyttöinen palvelu. Anna tiedot arvioidusta puhelimen käytöstä, ja vertailumme ehdottaa sinulle eri operaattoreiden liittymävaihtoehtoja hinnan mukaan järjestettynä. Kun löydät itsellesi sopivan liittymän, klikkaa Tilaa painiketta. Järjestelmämme ohjaa sinut palveluntarjoajan tilaussivulle automaattisesti.
Vertaa puhelinliittymä joka vuosi, niin säästät selvää rahaa. Vuositasolla säästöä voi tulla jopa satoja euroja vastineeksi muutaman minuutin kilpailutuksesta. Vertailustamme löydät seuraavien operaattoreiden liittymätarjoukset: Telia, DNA sekä Moi. Vertailu päivittyy automaattisesti kattamaan aina uusimmat tarjoukset ja liittymätyypit.

Vertaa parhaat puhelinliittymät

Puhelinliittymävertailu on aina ilmainen

Tärkeää tietoa puhelinliittymistä

Mikä puhelinliittymä on paras minulle?

Parhaan puhelinliittymän löytämiseksi ei ole yhtä yksinkertaista ratkaisua, vaan paremmuuden ratkaisee aina liittymän soveltuminen henkilökohtaisiin tarpeisiin.

Erilaisia tarpeita ja käyttötapoja puhelinliittymille on yhtä paljon kuin meitä suomalaisia. Perheen arkikäyttöön hankitaan usein perinteinen 4G liittymä rajattomalla netillä ja puhepaketilla. Töihin tai harrastuksiin halutaan matkakaveriksi usein luotettava 4G liittymä keskikokoisella puhepaketilla. Kodin viihdelaitteisiin halutaan usein kytkeä erittäin nopea 5G liittymä. Kesämökin riistakameraan puolestaan riittää huomattavasti yksinkertaisempi liittymä.

Paljon asian monimuotoisuuden puolesta puhuu sekin, että Suomessa on huomattavasti enemmän puhelinliittymiä kuin asukkaita. Ja em. syystä puhelinoperaattoreilla on tarjolla laaja valikoima erilaisiin tarpeisiin suunnattuja liittymäratkaisuja.

Sinulle parhaan puhelinliittymän löydät siis pohdiskelemalla miten aioit käyttää liittymää:

  • Soitatko paljon perinteisiä puheluita?
  • Lähetätkö paljon tekstiviestejä?
  • Oletko netin ja pikaviestimien (kuten WhatsApp) suurkuluttaja?
  • Haluatko liittymän määräajalla vai ilman?
  • Matkusteletko paljon?

Tämän jälkeen sinun kannattaa vertailla hakukriteereihisi vastaavia vaihtoehtoja palvelumme avulla.

Mikä on 4G-liittymä?

4G-liittymä on puhelinliittymä, jossa on 4G-verkkoyhteys. 4G-liittymät ovat Suomessa tällä hetkellä yleisin vaihtoehto päivittäiskäytössä.

4G-liittymässä dataliittymän nopeus on yleensä 10-150 Mbit/s välillä. Tämä riittää useimmille netin peruskäyttöön yhdellä laitteella.

Huomioithan, että 4G-liittymässä kaikki pikaviestimien kautta tehdyt puhelut ja viestit hyödyntävät 4G-verkkoa. Jos sinulla on liittymässäsi rajattomat puhelut ja rajaton netti, tiedät aina puhelinlaskusi suuruuden. Tämä helpottaa arjen budjetointia.

Mikä on 5G-liittymä?

5G-liittymät ovat tuorein ilmestys puhelinliittymien joukossa. Kun vertailet eri operaattoreiden 5G-liittymiä, pidä mielessä, että 5G-verkko on edelleen rakennuksen alla, ja alueelliset erot kuuluvuudessa ja verkon nopeudessa eri operaattoreilla ovat mahdollisia etenkin haja-asutusalueilla.

5G liittymä tarjoaa moninkertaisen nopeuden perinteiseen 4G liittymään verrattuna. Tästä syystä 5G soveltuu tällä hetkellä parhaiten tilanteeseen, jossa netti jaetaan useamman laitteen ja/tai käyttäjän kesken, tai oma netin käyttösi on raskasta (esim. pelaaminen). Suositeltavin 5G liittymä on tällä hetkellä 1 Gigan (eli 1000Mbit/s) nopeudella.

Miten tilaan puhelinliittymän ilman nettiä?

Jos etsit puhelinliittymää ilman internet-yhteyttä, vaihtoehdot ovat nykyisin vähissä. Aiemmin kaikilla operaattoreilla on ollut tarjolla useitakin netittömiä vaihtoehtoja, mutta viimeisten vuosien aikana kyseiset puhelinliittymät ovat poistuneet. Nykyisin netittömät vaihtoehdot löytyvät ensisijaisesti Prepaid-liittymistä.

Yleensä liittymän netittömyydellä pyritään ratkaisemaan jokin muu ongelma kuin se että laitteessa on netti.

Jos haluat netittömän liittymän säästääksesi kuluissa, kannattaa sinun kilpailuttaa puhelinliittymäsi. Edullisimmillaan netillisen liittymän saa vajaalla kympillä per kuukausi, kalleimmillaan netillinen puhelinliittymä voi maksaa jopa 40-50€ per kuukausi.

Jos haluat netittömän liittymän koska käytössäsi on vanha laite, ongelma ratkeaa usein vaihtamalla SIM-kortti oikean kokoiseksi. Kaikki Suomessa myytävät puhelinliittymät ovat saatavilla kolmella eri SIM-kortin koolla.

Jos haluat liittymän esim. lapsen käyttöön, voit asentaa laitteelle Googlen tarjoaman FamilyLink-ohjelmiston. Ohjelmiston avulla pystyt rajoittamaan mm. mitä sovelluksia lapsesi käyttää, kuinka paljon aikaa lapsesi käyttää laitteella, sekä tietenkin pystyt rajoittamaan netin käyttöä.

Mistä puhelinliittymän hinta muodostuu?

Puhelinliittymän hinta rakentuu parista perustekijästä.

Useimmiten liittymässä on kausiluontoinen perusmaksu. Perusmaksun joudut maksamaan vaikka et käyttäisi liittymää ollenkaan. Jos käyttösi on vähäistä, kannattaa valita liittymä jossa on halvin perusmaksu.

Toinen liittymän hinnan perustekijä ovat käyttömaksut. Käyttömaksu koostuu asioista kuten kuinka paljon puhut perinteisiä puheluita, kuinka monta tekstiviestiä lähetät, sekä kuinka nopean nettiyhteyden tarvitset.

Tämän lisäksi liittymän hintaa tarkasteltaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko kyseessä kampanjahinta, joka on voimassa esimerkiksi vuoden tai kaksi vuotta.

Edellä mainitut asiat muodostavat kokonaisuuden, jossa halvimman puhelinliittymän löytäminen lähtee liikkeelle siitä, että tunnistaa omat tarpeet ja käyttötavat puhelinliittymälle.

Voinko käyttää puhelinliittymääni ulkomailla ilman lisäkuluja?

Useimmissa Suomessa myytävissä puhelinliittymissä on käytössä nk. EU-Roaming. EU-Roaming tarkoittaa sitä, että pystyt käyttämään omaa puhelinliittymääsi EU-alueella pääsääntöisesti samoilla hinnoilla ja ehdoilla mitä kotimaassa. Tällöin voit huoletta soittaa, lähettää tekstiviestejä ja käyttää dataa EU:n alueella.

Kuinka kauan liittymän vaihto kestää?

Puhelinliittymän vaihtaminen operaattoreiden välillä kestää keskimäärin 5 arkipäivää. Tehdyn liittymätilauksen jälkeen, saat uudelta operaattoriltasi tekstiviestin, jossa lukee uuden liittymän käyttöönotto päivä ja kellonaika. Tuo hetki on se, jolloin sinun täytyy vaihtaa uuden operaattorin sim-kortti sisään puhelimeesi, sillä sama puhelinnumero ei voi toimia kahden eri operaattorin sim-kortilla. Käytä vanhaa sim-korttia uuden liittymän aukeamiseen saakka.

Voit halutessasi ottaa uuden liittymän johon sisältyy uusi puhelinnumero, tai säilyttää oman numerosi ja samalla vaihtaa palveluntarjoajaa.

Jos haluat vaihtaa edullisempaan liittymään, muista tarkistaa nykyisen liittymäsi määräaikaisuus, sillä määräaikaista puhelinliittymää ei voi siirtää kesken sopimuskauden.

Kuinka nopean netin tarvitsen?

Riittävän verkkonopeuden arviointi voi olla hankalaa. Liittymiä markkinoidaan usein nopeiden nettiyhteyksien avulla, vaikka kuluttaja ei arkikäytössä edes välttämättä huomaa eroa nopeimman ja sitä vähän hitaamman netin välillä.

Miten sitten pystyy arvioimaan, minkälainen nettiyhteys on riittävän nopea? Vastaus riippuu pitkälti siitä, mihin nettiä käytetään. Mitä enemmän kotiverkkoon on liitetty laitteita, sitä enemmän kasvavat myös vaatimuksen nettiyhteyden nopeudesta sekä sen vakaudesta.

Miten netin nopeutta mitataan?

Nettiyhteyksien nopeus ilmoitetaan yleensä lyhenteellä Mbit/s. Bit on lyhenne sanasta bitti, jolla viitataan tiedonmäärän yksikköön. Etuliite M viittaa megaan. Mbit/s tarkoittaa siis sitä, montako megabittiä tietoa siirtyy sekunnissa. Lyhenteet Mbps ja Mb/s tarkoittavat samaa kuin Mbit/s. Tarjolla on myös gigabitti-tasolla mitattavia nopeuksia. Yksi giga vastaa noin 1000 megabittiä.

Nettiyhteyden nopeustestin voit tehdä verkossa puolueettomasti. Mittaustulokseen vaikuttavat taloyhtiön sisäverkon kunto, verkon ruuhkaisuus sekä puhelinverkon pituus (ei valokuitukohteissa).

Riittävä netin nopeus riippuu käyttötarkoituksesta ja käyttäjien määrästä

Suurinopeuksista verkkoyhteyttä ei tarvita, mikäli nettiä käytetään pääasiassa uutisten ja sosiaalisen median selailuun sekä sähköpostiliikenteen seuraamiseen. Tämä siis pätee, vaikka verkkoa käyttäisi useampi henkilö samaan aikaan. Verkkoyhteyden nopeusvaatimus kasvaa, jos useampi käyttäjä esimerkiksi striimaa sisältöä yhtäaikaisesti. Koska suoratoistopalveluja katsellaan aina reaaliaikaisesti, verkkoyhteyden tulee olla riittävän nopea.

Nämä tekijät vaikuttavat netin nopeuteen

Verkkoyhteyden nopeus riippuu suurimmaksi osaksi käytetystä tiedonsiirtotekniikasta sekä operaattorin tarjoaman liittymän laadusta. Verkon nopeuteen vaikuttavat myös puhelinlinjan pituus sekä kunto ja verkkoon liitettyjen laitteiden määrä, laitteiden ohjelmistot sekä erilaiset ympäristötekijät. Eroja on myös kiinteän verkon ja mobiiliverkon välillä.

Kannattaa pitää mielessä, että liittymien ilmoitetut nopeudet ovat ns. teoreettisia nopeuksia. Tämä tarkoittaa, että ne miltei aina varsinaisessa käytössä ovat ilmoitettua hitaampia.

Hyvä nettinopeus eri käyttötarkoituksiin

Hyvä netin nopeus riippuu siitä, minkälaiseen käyttöön se on tarkoitettu.

Pieni talous:

Perusnopeuksinen verkkoyhteys riittää yleensä enintään kolmen henkilön talouksiin.

Suoratoistopalveluiden tarjoamien elokuvien ja sarjojen striimaus vaatii 5–6 Mbps nopeuden. Mikäli verkkoyhteyttä käytetään samalla myös verkkosivujen selaukseen tai vaikkapa musiikin striimaukseen, nopeuteen kannattaa lisätä vielä 1,5 Mbps. Jos haluaa varmistaa, että verkkoyhteys varmasti riittää pienen talouden käyttöön, on hyvä valita vähintään 25 Mbps nopeus.

Keskikokoinen talous:

Keskinopea verkkoyhteys sopii 3–4 henkilön talouksiin, joissa jokaisen käyttäjän laitteet on liitetty verkkoon. Mikäli kaikkien taloudessa asuvien kännykät ovat yhteydessä kodin langattomaan verkkoon sekä useampi henkilö katsoo videoita ja käyttää nettisovelluksia samanaikaisesti, yhteyden kestävyyden tarve kasvaa. HUOM! Verkossa pelattavat pelit tarvitsevat erilaisia nopeuksia, mutta usein pelaaminen vaatii ainakin 5 Mbps.

Aktiivikäyttäjät:

Markkinoilla on saatavilla hyvin nopeita verkkoyhteyksiä sellaisiin talouksiin, joissa nettiä käytetään paljon. Huippunopea verkkoyhteys sopii perheelle, jossa moni käyttäjä suoratoistaa ja lataa videoita sekä kuuntelee musiikkia samanaikaisesti. Verkkoon liitettyjen laitteiden määrä on tällöin usein suuri ja laitteisiin voi kännyköiden lisäksi kuulua myös esimerkiksi kodin älylaitteita.

Verkkoyhteyden tarve on noin 150–250 Mbp/s.

Riittääkö 10 mb Netflixin katseluun?

Pidätkö elokuvien ja sarjojen katselusta suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin, HBO Nordicin tai Viaplayn kautta? Näiden striimauspalveluiden katselemiseen riittää 10 mbps, mutta vain siinä tapauksessa, että muut laitteet eivät samanaikaisesti käytä kaistaa. Toki merkitystä on myös sillä, minkälaisilla laitteilla elokuvia ja sarjoja katsotaan – yhä useampi käyttäjä haluaa, että videot toimivat paremmalla HD-laadulla.

Mikä on download- ja upload-nopeuden ero?

Internetyhteyksistä puhuttaessa jaetaan nopeus download- ja upload-nopeuteen, eli netistä lataamiseen ja nettiin lähettämiseen. Striimauksen aikana lataat netistä tiedostoja, jolloin download-nopeus on tärkeää.

Upload- eli lähetysnopeutesi on tärkeää, jos jaat tiedostoja, esimerkiksi omia videoitasi eri medioihin, kuten YouTubeen tai pilvipalveluihin.

Onko operaattorilla vaikutusta netin nopeuteen?

Eri operaattoreiden tarjoamissa liittymänopeuksissa on kaupunki- ja paikkakohtaisia eroja. Paremmuusjärjestys vaihtelee siis ennen kaikkea sijainnin mukaan. Pääsääntönä kuitenkin on mitä enemmän operaattorille maksat, sitä nopeamman netin saa.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.