Löydä paras säästötili vertailemalla

Säästötilin korko – Mistä löytyy korkeakorkoinen säästötili?

Säästötilien korot vaihtelevat, joten niiden vertailu on aina järkevää. Lapsuudesta asti käytössä ollut säästötili ei välttämättä ole enää paras vaihtoehto aikuisena. Siksi säästötilien vertailu säännöllisesti auttaa löytämään itselle sopivimman ja tuottoisimman vaihtoehdon.

Kuten lainoissa, myös säästötilin korko voi olla kiinteä tai sidottu viitekorkoon. Pankit käyttävät viitekorkona joko omaa Prime-korkoaan tai Euribor-korkoa.

Kiinteäkorkoinen säästötili tarjoaa talletukselle kiinteän koron. Lisäksi pankit voivat tarjota säästötilejä, joissa kiinteä korko määräytyy talletuksen suuruuden mukaan: suurempi talletus tuo suuremman koron. Paras säästötili kannattaa löytää vertailemalla ehtoja ja korkoja.

Säästötilien korot vertailussa
Tili Korko Nostorajoitukset
Danske Säästötili 0 % Ei nostorajoituksia
Brocc Säästötili 3,40 % 6 maksutonta nostoa vuodessa
TF Bank Säästötili 3,50 % 2 maksutonta nostoa vuodessa
Hypo Jemma 1,70 % Ei nostorajoituksia
Nordax Tuottotili 0,4 % 12 maksutonta nostoa vuodessa
Säästöpankki Säästötili 0 % Ei nostorajoituksia
Ålandsbanken Itämeritili 1,25 % 6 maksutonta nostoa vuodessa
Collector Säästötili 3,05 % Ei nostorajoituksia
Trade Republic 2 % Ei nostorajoituksia
Danske Kultapossutili 0,1 % * Nostot vain molempien vanhempien hyväksynnällä
Handelsbanken Sijoitustili 2,50 % 12 maksutonta nostoa vuodessa
S-Pankki Tuottotili 0,01–2 % Ei nostorajoituksia
Aktia Säästötalletus 0 % Ei nostorajoituksia
OP Kasvutuotto 2,8–3,2 % 4 maksutonta nostoa vuodessa
Nordea Etutili 0,4-1,4 % Ei nostorajoituksia
Svea Säästötili 3,25 % Ei nostorajoituksia
Nordnet Talletustili 0 % Ei nostorajoituksia
Alisa Pankki Säästötili 2,50 % 6 maksutonta nostoa vuodessa

*) Vaatii 30 € talletuksen kuukausittain. Muulloin korko on 0 %. Taulukon tiedot on tarkistettu 8.8.2023. Säästötilin lisäksi kannattaakin harkita esimerkiksi osakesäästötiliä, jolla sijoitukselle on mahdollista saada parempi tuotto.

Säästötilille säästäminen käytännössä

Säästötili on pankkitili, joka on tarkoitettu säästämiseen. Useimmiten kuluttajilla on erillinen käyttötili päivittäisten menojen hoitoon, kuten tilisiirtoihin, käteisnostoihin ja korttimaksuihin.

Säästötilille kertyvät varat eivät ole tarkoitettu päivittäiseen kulutukseen, joten niihin liittyy usein käyttörajoituksia. Nostoraja määrittelee, kuinka monta kertaa tai kuinka paljon rahaa tililtä voi nostaa tietyssä ajassa. Myös ASP-tilit asettavat minimitalletuksen, joka tulee tallettaa tarkastelujakson aikana. Säästötili on kuitenkin helppo tapa aloittaa säästäminen, sillä kuluttajan ei tarvitse kuin avata säästötili ja lisätä rahaa tilille.

Säästötililtä saatu tuotto

Säästötilin tuottoon vaikuttavat koron laskentaperuste, maksuajankohta ja verot. Korko lasketaan yleensä päiväsaldolle tai kuukauden alimman saldon perusteella.

Koron maksu

Säästötilin korko maksetaan yleensä vuosittain. Joissain tapauksissa korko voidaan maksaa kuukausittain.

Verotus

Korkotuotosta peritään 30 % lähdeveroa, mutta rahoitusyhtiö tai pankki hoitaa verot automaattisesti.

Talletussuoja säästötilin rahojen turvana

Talletussuoja takaa talletuksen takaisinmaksun 100 000 euroon saakka. Kaikki suomalaiset talletuspankit kuuluvat talletussuojarahastoon.

Talletussuojarahasto rahoitetaan talletuspankeilta, eli säästötilejä tarjoavilta pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä kerättävillä suojarahoilla. EU-maissa on yhtenäistetty talletussuojajärjestelmä, joka varmistaa, että jokainen EU-maassa kotiaan pitävä pankki tarjoaa asiakaskohtaisen talletussuojan 100 000 euroon asti.

Säästötilin hyödyt ja haitat

Säästötilille säästäminen on suhteellisen riskitöntä ja helppoa. Korko mahdollistaa tuoton ilman suurta vaivaa. Inflaation aikana tuotto voi kuitenkin jäädä negatiiviseksi. Tuottoa voi hakea sijoituksista, mutta se sisältää suurempia riskejä.

Säästötilit ja säästäminen – Usein kysyttyä

Miksi säästäminen kannattaa?

Säästäminen on tarpeellista talouden vakauden ja hyvien yöunien kannalta. Säästämisen ansiosta yllättävien kulujen kohdalla ei tarvitse muuttaa elintasoaan, murehtia ja viettää unettomia öitä. Kun puskurirahasto on olemassa, ei tarvitse myöskään ottaa velkaa esimerkiksi pesukoneen tai auton korjausta varten.

Säästäminen kannattaa aloittaa heti kun se on mahdollista. Säästetyt summat voivat olla alkuun pieniä; kuukausisäästösopimuksen voi tehdä jo kymmenien eurojen kuukausisummalla. Kun säästämisen alkeet ovat hallussa, voi miettiä haluaako jatkaa säästämistä pankin säästötilille, vai onko järkevämpää sijoittaa osa rahoista asuntoon tai rahastoihin. Pääoman suuruus ja projektin aikajänne määräävät sen, mihin on kannattavaa sijoittaa.

Miten säästämisessä pääsee alkuun?

Ensimmäinen askel on laittaa kulut kuriin. Tämä kannattaa aloittaa pakollisten kulujen kilpailuttamisella ja vertailulla. Seuraava askel on karsia tarpeettomat kulut, eli esimerkiksi palvelut joita et käytä ollenkaan tai joiden käyttö on hyvin vähäistä.

Hiemankaan pidemmällä aikavälillä aluksi pieniltä tuntuvista asioista kasaantuu jo selkeää säästöä. Nämä säästöt on helppo säilyttää esimerkiksi säästötilillä tai siirtää sijoituksiin. Tärkeää on, että säästöt myös pysyvät säästötilillä, eikä niitä oteta hatarin perustein kulutettavaksi.

Muistilista säästämisen aloittajalle:

  • Suunnittele ja seuraa menoja – Säästäminen lähtee käyntiin suunnittelusta. Kun selvität omat tulosi ja menosi, pystyt tekemään budjetin, joka auttaa suunnitelmallisessa kuluttamisessa ja säästämisessä.
  • Karsi ylimääräiset kulut – Jos rahat eivät riitä, perinteisin säästövinkki on ylimääräisten kulujen karsiminen. Esimerkiksi ravintoloissa syöminen ja pienet heräteostokset voivat yhdessä muodostaa suurenkin kuluerän.
  • Vertaile kaikkea – Vertaileminen on nykypäivänä tehty erittäin helpoksi: vertailusivustot keräävät datan ja sinun täytyy vain valita itsellesi edullisin vaihtoehto. Mikset siis vertailisi kuukausittaisia kulujasi, kuten lainoja, luottokortteja ja sähkösopimuksia?
  • Aseta säästötavoite – Jotta säästämiseen ylipäätänsä ryhtyy, on tärkeää löytää siihen motivaatio. Yksi voi innostua asuntosäästämisestä ja toinen lomamatkaa varten säästämisestä. Säästää voi myös niin, että pistää kaiken ylimääräisen kuun lopulla säästöihin, jolloin säästämisestä tulee tapa kuin itsestään.
  • Valitse paras säästämisen muoto – Säästötili on suosittu ja helppo tapa säästää, mutta toisaalta tilien korot ovat usein matalat. Rahasto- ja osakesäästäminen puolestaan mahdollistavat tienaamisen säästöjen ohessa. Tällöin riski rahojen menetykseen kuitenkin kasvaa, jos sijoituksilla menee huonosti.

Miten löytää korkeakorkoinen tili?

Säästötilien korot riippuvat pitkälti yleisestä korkotasosta. Tilanne on tällä hetkellä kelvollinen ja hyviä säästötilejä on tarjolla, mutta matalan korkotason aikana korkeakorkoista säästötiliä on hankala löytää. Kannattaa huomioida, että talletukselle voi saada korkeamman koron, jos rahat on valmis tallettamaan pidempiaikaisesti.