Pankkien palvelumaksut vertailussa Pankkivertailu

Suomalaiset viihtyvät usein saman pankin asiakkaina vuosikymmeniä. Tutusta pankista hankitaan niin luottokortit kuin asuntolainatkin, eikä palveluiden kilpailutusta tule juuri edes harkittua. Pankkien tarjoamien palveluiden hintavertailu kuitenkin kannattaisi, sillä perityt palvelumaksut voivat olla varsin erilaisia eri pankeissa.

Peruspankkipalveluiden hinnat vertailussa

Suomalaiset pankit tarjoavat lukuisia eri palveluita vakuudellisista ja vakuudettomista lainoista luottokortteihin ja sijoitusneuvontaan. Kaikkia näitä palveluita kannattaa vertailla sen mukaan, millaista palvelutarjontaa pankiltaan tarvitsee. Peruspankkipalvelut, eli verkkopankki, pankkitili ja maksukortti kuuluvat kuitenkin kaikille, sillä pankilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota nämä palvelut ETA-valtiossa asuvalle asiakkaalle. Tämän vuoksi olemme ottanet vertailuun pankkien palvelumaksut nimenomaan peruspalveluiden osalta.

Peruspankkipalveluiden hinnat vaihtelevat huomattavasti eri pankkien välillä. Lisäksi palvelupakettien laajuus vaihtelee esimerkiksi sen mukaan, kuuluuko pakettiin vain Debit-kortti vai myös maksuton luottokortti. Kaikilla pankeilla ei ole valikoimissaan varsinaista peruspankkipalvelupakettia. Tällöin olemme laskeneet perusluontoisille pankkipalveluille hinnan pankin yleisen hinnaston perusteella. Hinnat on tarkistettu vuoden 2023 alussa.

Pankkivertailu - Suomen pankkien palvelumaksut
Pankki Kuukausimaksu Luottokortti Lisätietoja
S-Pankki 0 € asiakasomistajille (muille 15 €/kk) Sisältää Credit/Debit-kortin Asiakasomistajaksi liittyminen maksaa 100 € (kertamaksu)
Osuuspankki 3,95 € omistaja-asiakkaille (muuten 8,25 €) Sisältää Credit/Debit-kortin, Visa Gold + 4,05-4,80 €/kk Päivittäispalvelut maksutta alle 26-vuotiaille. Omistaja-asiakkuus maksaa 100 € (kertamaksu)
Aktia Etuasiakkaille 6 € * (muuten 9,50 €) Sisältää Credit/Debit-kortin, Platinum-kortti + 5-10 €/kk Päivittäispalvelut maksutta alle 27-vuotiaille
Danske Bank 7,80 € (Danske Silver -paketti) Sisältyy Danske Gold -pakettiin, muuten +1 €/kk Peruspankkipalvelut maksutta opiskelijoille ja nuorille
Handelsbanken 7,50 € (käyttötili 2 € + verkkopankki 3 € + Debit-kortti 2,50 €) Handelsbanken Credit/Debit + 3,33 €/kk Päivittäispalvelut maksutta alle 27-vuotiaille
Nordea 7,75 € (mobiilipankki 4,50 €/kk) Sisältää Nordea Gold- tai Nordea Credit -kortin Peruspaketti 4,50 €/kk ja mobiilipankki maksutta alle 26-vuotiaille
OmaSp 9,50 € (käyttötili 0 € + Visa Debit 7 € + verkkopankki 2,50 €) Visa Credit/Debit -kortilla palvelupaketti on 3 € edullisempi Nuorille peruspankkipalvelut maksutta
Nooa Säästöpankki 9 € (käyttötili 2 € + verkkopalvelut 3 €/kk + Visa Debit 4 €) Visa Credit/Debit -0,50 €/kk, Visa Gold Credit/Debit +4 €/kk Hinnat voivat vaihdella Säästöpankin aluekonttoreiden välillä
Ålandsbanken 5,50 € (käyttötili 0 €, verkkopankki 3 €, Debit-kortti 2,50 €) Ålandsbanken Credit/Debit + 1,25 €/kk 18-29-vuotiaille opiskelijoille verkkopankki ja pankkikortti maksutta

*) Vaatimuksena vähintään 10 000 € edestä talletuksia, lainoja tai sijoituksia

Pankkien palvelumaksut suosivat digitaalisten palveluiden käyttäjää

Pankkipalveluiden tarjonta siirtyy yhä enenevissä määrin digitaaliseen maailmaan. Toisaalta palveluiden siirtyminen nettiin on kätevää, mutta toisaalta digipalveluihin tottumaton väestönosa kärsii konttoreiden supistetuista aukioloajoista ja konttoripalveluiden kohonneista hinnoista. Esimerkiksi useat verkkopankissa tehtävät tilisiirrot ja maksut ovat ilmaisia, mutta saman rahan siirto konttorissa tai maksupalvelua käyttäen voi johtaa erilliseen palvelumaksuun.

Verkkopankin palvelumaksut

Verkkopankkitunnukset kuuluvat perusluokan palvelupaketteihin ja usein verkkopankin voi saada käyttöön jopa ilmaiseksi. Joskus pankkitapahtumista peritään kuitenkin maksu, sillä osa asioista vaatii edelleen oikean pankkivirkailijan hyväksyntää. Myös verkko- ja mobiilipankin ylläpito ja kehittäminen aiheuttavat pankille kustannuksia, joita palvelumaksuilla pyritään kattamaan.

Keskittämisen vaikutus pankkien palvelumaksuihin

Pankkien palvelumaksujen suuruus on monen tekijän summa. Jos käyttää vain vähän pankin tarjoamia palveluita, ei yleensä voi hyötyä keskittämisestä saaduista eduista ja halvemmista hinnoista. Toisaalta itselle tarpeettomia palveluita ei kannata ottaa käyttöön vain keskittämisedun saamiseksi.

Jotkin pankit voivat tarjota esimerkiksi asuntolaina-asiakkaille premium-tason luottokorttia tai peruspalveluita matalampaan hintaan tai jopa ilmaiseksi. Osa pankeista myös tarjoaa edullisempaa pakettia niille asiakkaille, joiden tilille siirretään tarpeeksi rahaa kuukausittain esimerkiksi palkan tai sosiaalituen muodossa.

Yleinen mittari asiakastason määrittelyyn on asiakkaan asioinnin laajuus, joka määritellään laskemalla yhteen pankissa olevat talletukset, lainat ja sijoitukset. Esimerkiksi Danske Bankissa etutaso määräytyy asiakkuuden laajuuden pohjalta nelitasoisella asteikolla, kun taas Aktiassa etuasiakkaan eduista pääsee nauttimaan, kun asioinnin laajuus on vähintään 10 000 €.

Vinkit edullisempiin palvelumaksuihin

Muista tehdä nämä asiat, jos haluat itsellesi edullisimmat ja parhaiten sopivat palvelumaksut:

  1. Selvitä mitä kaikkia pankkipalveluita tarvitset.
  2. Vertaile pankkien palvelumaksuja keskenään niille palveluille, joita tarvitset.

Nuorten peruspankkipalvelut ovat monesti maksuttomia

Lapset, opiskelijat ja nuoret aikuiset voivat saada pankkiasiointinsa halvemmalla tai välttyä pankkien palvelumaksuilta kokonaan. Vertailussamme on myös huomioitu eri pankkien nuorisopaketit ja niiden ikärajat. Useimmat pankit tarjoavat palvelunsa alemmalla hinnalla siihen asti, kun nuori täyttää 25-30 vuotta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä ovat pankkien palvelumaksut?

Pankkien palvelumaksut ovat pankkitoiminnoista perittäviä palkkioita. Pankit perivät palvelumaksuja esimerkiksi verkkopankista, pankkitileistä, lainojen perustamisesta ja ylläpidosta, maksukorteista ja maksutapahtumien teosta.

Miten palvelumaksut määräytyvät?

Palvelumaksujen suuruus riippuu käyttäjästä ja asiakkuuden laajuudesta. Edullisemman pankkipalvelupaketin saa keskittämällä asiointinsa yhteen pankkiin. Keskittämisedun ansiosta esimerkiksi asuntolaina-asiakkaat voivat saada peruspankkipalvelut edullisempaan hintaan.

Myös verkossa asiointi voi pienentää palvelumaksujen suuruutta, sillä konttoriasioinnista peritään yleensä korkeammat palvelumaksut.

Mikä on palvelumaksuiltaan halvin pankki?

Yksiselitteisesti halvinta pankkia on hankala nimetä, sillä asiakkaan maksamat palvelumaksut riippuvat tämän käyttämistä palveluista. Esimerkiksi asuntolaina-asiakkaalle edullinen lainanperustamismaksu ja tilinhoitokulu voivat tuoda enemmän säästöä kuin ilmainen verkkopankki tai käteisnostot.

Peruspankkipalveluiltaan edullisin pankki on kuitenkin S-Pankki, joka ei peri omistaja-asiakkailta maksua verkkopankista, pankkitilistä tai maksukortista.