Pankkien palvelumaksut vertailussa Pankkivertailu

Monet suomalaiset pysyvät uskollisina omalle pankilleen vuosikymmenestä toiseen. Tutulta pankilta hankitaan lainat ja luottokortit, ja harvemmin tulee mietittyä kilpailutusta. Pankkien palvelumaksuja vertailemalla voisi kuitenkin säästää, sillä eri pankkien välillä on suuria eroja palvelumaksuissa.

Peruspankkipalveluiden hinnat vertailussa

Suomalaiset pankit tarjoavat monia erilaisia palveluita, kuten lainoja, luottokortteja ja sijoitusneuvontaa. Kannattaa vertailla eri pankkeja sen mukaan, mitä palveluita tarvitset. Jokainen tarvitsee kuitenkin peruspankkipalvelut, eli verkkopankin, pankkitilin ja maksukortin. Nämä ovat pakollisia palveluita, jotka pankkien tulee tarjota ETA-valtioissa asuville asiakkaille. Tässä vertailussa keskitymme erityisesti näiden peruspalveluiden hintoihin.

Peruspankkipalveluiden hinnat vaihtelevat suuresti eri pankkien välillä. Lisäksi palvelupaketteihin kuuluvat asiat vaihtelevat. Jotkut pankit tarjoavat Debit-kortin ilmaiseksi, kun taas toiset tarjoavat maksuttoman luottokortin. Kaikki pankit eivät tarjoa erillistä peruspankkipalvelupakettia, joten vertailussa olemme laskeneet hinnan pankin yleisen hinnaston perusteella. Hinnat ovat päivitetty vuoden 2023 alussa.

Pankkivertailu - Suomen pankkien palvelumaksut
Pankki Kuukausimaksu Luottokortti Lisätietoja
S-Pankki 0 € asiakasomistajille (muille 15 €/kk) Sisältää Credit/Debit-kortin Asiakasomistajaksi liittyminen maksaa 100 € (kertamaksu)
Osuuspankki 3,95 € omistaja-asiakkaille (muuten 8,25 €) Sisältää Credit/Debit-kortin, Visa Gold + 4,05-4,80 €/kk Päivittäispalvelut maksutta alle 26-vuotiaille. Omistaja-asiakkuus maksaa 100 € (kertamaksu)
Aktia Etuasiakkaille 6 € * (muuten 9,50 €) Sisältää Credit/Debit-kortin, Platinum-kortti + 5-10 €/kk Päivittäispalvelut maksutta alle 27-vuotiaille
Danske Bank 7,80 € (Danske Silver -paketti) Sisältyy Danske Gold -pakettiin, muuten +1 €/kk Peruspankkipalvelut maksutta opiskelijoille ja nuorille
Handelsbanken 7,50 € (käyttötili 2 € + verkkopankki 3 € + Debit-kortti 2,50 €) Handelsbanken Credit/Debit + 3,33 €/kk Päivittäispalvelut maksutta alle 27-vuotiaille
Nordea 7,75 € (mobiilipankki 4,50 €/kk) Sisältää Nordea Gold- tai Nordea Credit -kortin Peruspaketti 4,50 €/kk ja mobiilipankki maksutta alle 26-vuotiaille
OmaSp 9,50 € (käyttötili 0 € + Visa Debit 7 € + verkkopankki 2,50 €) Visa Credit/Debit -kortilla palvelupaketti on 3 € edullisempi Nuorille peruspankkipalvelut maksutta
Nooa Säästöpankki 9 € (käyttötili 2 € + verkkopalvelut 3 €/kk + Visa Debit 4 €) Visa Credit/Debit -0,50 €/kk, Visa Gold Credit/Debit +4 €/kk Hinnat voivat vaihdella Säästöpankin aluekonttoreiden välillä
Ålandsbanken 5,50 € (käyttötili 0 €, verkkopankki 3 €, Debit-kortti 2,50 €) Ålandsbanken Credit/Debit + 1,25 €/kk 18-29-vuotiaille opiskelijoille verkkopankki ja pankkikortti maksutta

*) Vaatimuksena vähintään 10 000 € edestä talletuksia, lainoja tai sijoituksia

Jos asiakasomistajuus huomioidaan, edullisin pankki on S-Pankki, josta peruspankkipalvelut saa täysin ilmaiseksi. S-Pankki on ainoa pankki, joka tarjoaa tällaisen mahdollisuuden. Myös Osuuspankki on tässä kategoriassa edullinen, sillä heillä on vertailun toisiksi edullisin hinta S-Pankin jälkeen.

Kun asiakasomistajuutta ei huomioida, listahinnoiltaan edullisin pankki on Nordea, jossa peruspankkipalvelut maksavat 4,65 € kuukaudessa. Mikäli pakettihintoja ei huomioitaisi, edullisimmat pankit ovat Handelsbanken ja Ålandsbanken, joissa peruspankkipalvelut maksavat 7,50 € kuukaudessa. Vastavuoroisesti vertailun kallein listahinta on S-Pankilla, jossa pankkipalvelut kustantavat 15 € kuukaudessa.

Kuten yllä oleva taulukko osoittaa, voi pankkipalveluita säännöllisesti kilpailuttamalla säästää mukavan summan elämän aikana. Joissain pankeissa kuluttaja saa huomattavasti edullisemmat pankkipalvelut, jos asiakkaalla on euromääräisesti riittävästi asiointia kyseisessä pankissa.

Pankkien palvelumaksut suosivat digitaalisten palveluiden käyttäjää

Pankkipalveluiden tarjonta siirtyy yhä enenevissä määrin digitaaliseen maailmaan. Toisaalta palveluiden siirtyminen nettiin on kätevää, mutta toisaalta digipalveluihin tottumaton väestönosa kärsii konttoreiden supistetuista aukioloajoista ja konttoripalveluiden kohonneista hinnoista. Esimerkiksi useat verkkopankissa tehtävät tilisiirrot ja maksut ovat ilmaisia, mutta saman rahan siirto konttorissa tai maksupalvelua käyttäen voi johtaa erilliseen palvelumaksuun.

Sama pätee myös käteisnostoihin, joiden veloitus jatkaa kasvuaan digitalisaation edetessä. Käteisnostot ovat suurimmaksi osaksi ilmaisia mikäli nostot alittavat sallitun nostokertamäärän. Kun asiakas ylittää sallitun nostokertamäärän, häneltä veloitetaan erillinen nostomaksu. Sallitut nostokertamäärät vaihtelevat pankista riippuen, mutta se on yleensä kuitenkin 3–5 kertaa kuukaudessa.

Pankkien käteisnostokerrat ja -hinnat Suomessa ja muutokset viime vuoteen
Pankki Ilmaisten nostokertojen muutos vuoteen 2022 verrattuna Käteisnoston hinnan muutos vuoteen 2022 verrattuna Ilmaisten nostokertojen määrä kuukaudessa (2023) Käteisnoston hinta (2023)
Aktia –1 +0,75 € 2 1,75 €
Danske Bank Ei muutosta Ei muutosta 4 0,90 €
Handelsbanken Ei muutosta Ei muutosta 3 1 €
Nordea Ei muutosta Ei muutosta 4 1 €
Oma Säästöpankki Ei muutosta Ei muutosta 0 1,50 €
Osuuspankki Ei muutosta Ei muutosta 4 0,70 €
POP Pankki Ei muutosta Ei muutosta 0 1 €
S-Pankki Ei muutosta Ei muutosta 4 1,50 €
Säästöpankki –1 Ei muutosta 4 1 €
Ålandsbanken Ei muutosta Ei muutosta 5 1 €

Verkkopankin palvelumaksut

Verkkopankkitunnukset kuuluvat perusluokan palvelupaketteihin ja usein verkkopankin voi saada käyttöön jopa ilmaiseksi. Joskus pankkitapahtumista peritään kuitenkin maksu, sillä osa asioista vaatii edelleen oikean pankkivirkailijan hyväksyntää. Myös verkko- ja mobiilipankin ylläpito ja kehittäminen aiheuttavat pankille kustannuksia, joita palvelumaksuilla pyritään kattamaan.

Keskittämisen vaikutus pankkien palvelumaksuihin

Pankkien palvelumaksujen suuruus on monen tekijän summa. Jos käyttää vain vähän pankin tarjoamia palveluita, ei yleensä voi hyötyä keskittämisestä saaduista eduista ja halvemmista hinnoista. Toisaalta itselle tarpeettomia palveluita ei kannata välttämättä ottaa käyttöön vain keskittämisedun saamiseksi.

Jotkin pankit voivat tarjota esimerkiksi asuntolaina-asiakkaille premium-tason luottokorttia tai peruspalveluita matalampaan hintaan tai jopa ilmaiseksi. Osa pankeista myös tarjoaa edullisempaa pakettia niille asiakkaille, joiden tilille siirretään tarpeeksi rahaa kuukausittain esimerkiksi palkan tai sosiaalituen muodossa.

Yleinen mittari asiakastason määrittelyyn on asiakkaan asioinnin laajuus, joka määritellään laskemalla yhteen pankissa olevat talletukset, lainat ja sijoitukset. Esimerkiksi Danske Bankissa etutaso määräytyy asiakkuuden laajuuden pohjalta nelitasoisella asteikolla.

Vinkit edullisempiin palvelumaksuihin

Muista tehdä nämä asiat, jos haluat itsellesi edullisimmat ja parhaiten sopivat palvelumaksut:

  1. Selvitä mitä kaikkia pankkipalveluita tarvitset.
  2. Vertaile pankkien palvelumaksuja keskenään niille palveluille, joita tarvitset.

Mikä on paras pankki opiskelijalle?

Monet Suomessa toimivat pankit tarjoavat tietyn ikäisille maksuttomia peruspankkipalveluita. Peruspankkipalveluihin kuuluvat yleensä ainakin käyttötili, pankkitunnukset, verkkopankki, sekä maksukortti.

Opiskelijan kannattaa harkita Ålandsbankenin ja Nordean pankkipalvelupaketteja, jotka ovat maksuttomia 30 ikävuoteen asti. Jos esimerkiksi arvostaa bonuksen saamista samalla, on syytä harkita esimerkiksi OP:n tai S-Pankin pankkipalveluita.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä ovat pankkien palvelumaksut?

Pankkien palvelumaksut ovat pankkitoiminnoista perittäviä palkkioita. Pankit perivät palvelumaksuja esimerkiksi verkkopankista, pankkitileistä, lainojen perustamisesta ja ylläpidosta, maksukorteista ja maksutapahtumien teosta.

Miten palvelumaksut määräytyvät?

Palvelumaksujen suuruus riippuu käyttäjästä ja asiakkuuden laajuudesta. Edullisemman pankkipalvelupaketin saa keskittämällä asiointinsa yhteen pankkiin. Keskittämisedun ansiosta esimerkiksi asuntolaina-asiakkaat voivat saada peruspankkipalvelut edullisempaan hintaan.

Myös verkossa asiointi voi pienentää palvelumaksujen suuruutta, sillä konttoriasioinnista peritään yleensä korkeammat palvelumaksut.

Mikä on palvelumaksuiltaan halvin pankki?

Yksiselitteisesti halvinta pankkia on hankala nimetä, sillä asiakkaan maksamat palvelumaksut riippuvat tämän käyttämistä palveluista. Esimerkiksi asuntolaina-asiakkaalle edullinen lainanperustamismaksu ja tilinhoitokulu voivat tuoda enemmän säästöä kuin ilmainen verkkopankki tai käteisnostot.

Peruspankkipalveluiltaan edullisin pankki on kuitenkin S-Pankki, joka ei peri omistaja-asiakkailta maksua verkkopankista, pankkitilistä tai maksukortista. Jos asiakasomistajuutta ei ole, seuraavaksi edullisin vaihtoehto on Nordea.