Valitse vertailusta paras määräaikaistalletus

Vertaile määräaikaistalletusten korkoja
Pankki Talletusaika vähintään Minimitalletus Korko
Bigbank Määräaikaistalletus 1 kk 1 000 € 0,35–2,5 % talletusajasta riippuen
Hypo Määräaikaistalletus 6 kk Ei määritelty 0,20 %
S-Pankki Määräaikaistili 12 kk 500 € 0 %
POP-Pankki Määräaikaistalletus 3 kk Ei minimitalletusta Sovitaan asiakaskohtaisesti
Danske Bank Määräaikaistalletus Ei määritelty Ei määritelty Sovitaan asiakaskohtaisesti summan ja ajan perusteella

Taulukon tiedot on tarkistettu elokuussa 2021. Määräaikaistalletusta harkitsevan kannattaa huomioida, että korot ovat tällä hetkellä hyvin alhaisia, minkä seurauksena monet pankit ovat luopuneet määräaikaistalletusten tarjoamisesta kokonaan. Paremman tuoton säästöilleen voi saada esimerkiksi osakesäästötililtä.

Mikä on määräaikaistalletus?

Määräaikaistalletus on perinteisin vaihtoehto suurehkon summan tallettamiseen. Talletusajan pituus voi vaihdella kuukaudesta 10 vuoteen. Pääsääntönä on luonnollisesti, että mitä pidemmäksi ajaksi on valmis rahoistaan väliaikaisesti luopumaan, sitä korkeampaa talletuskorkoa on mahdollista saada.

Määräaikaistalletuksia voi tehdä joko kertatalletuksena tai kuukausisäästämisen muodossa. Jotkut pankit vaativat minimimäärän määräaikaistalletukselle, ja tämä on tyypillisesti noin 1 000 euroa. On kuitenkin olemassa myös pankkeja, jotka eivät vaadi suuria summia tai säännöllisten talletusten tekemistä.

Myös pienemmille summille, kuten 50 € kuukaudessa on mahdollista saada korkoa. Koron maksu tapahtuu yleensä vuosittain jollekin muulle tilille kuin itse määräaikaistalletustilille. Korot voidaan myös jättää tilille kasvamaan ja hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä. Korko voidaan laskea päiväsaldolle, kuukausisaldolle tai talletuksen alimmalle saldolle. Koronmaksu suoritetaan joko vuosittain tai talletusajan lopussa.

Määräaikaistalletuksen hyvänä puolena on varmuuden lisäksi se, että talletus tuottaa sovitun koron epävakainakin aikoina tai kun korkotaso vaihtelee huomattavasti. Varmuutta lisää myös pankkien talletussuoja 100 000 € asti, joka takaa että rahat saa käsiinsä jopa erittäin epätodennäköisessä pankin konkurssitilanteessa. Huonona puolena on se, että rahavaroja ei saa välttämättä tarpeen vaatiessa käyttöönsä ilman lisämaksua.

Mitä pitää tietää talletusehdoista?

Määräaikaistalletuksen ehdot kannattaa lukea tarkkaan, sillä ne voivat vaikuttaa tuottoon jopa enemmän kuin varsinainen talletuskorko. Jos elämäntilanne muuttuu ja tarvitseekin yhtäkkiä enemmän raha kuin tavallisesti, voi pankki veloittaa määräaikaistalletuksen nostosta provision, joka on esimerkiksi tietty prosenttiosuus.

Nostoprovisio voi olla esimerkiksi 1 % noston määrästä tai 20 € kertapalkkio. Tämän vuoksi kannattaa säästää 1–3 kk tuloja vastaava puskuri tavalliselle käyttö- tai säästötilille yllättäviä menoja varten. Joskus määräaikaistalletuksella ei kuitenkaan ole kuluja ollenkaan.

Kannattaa ottaa huomioon, että talletustililtä saatavasta tuotosta peritään automaattisesti 30 % lähdevero. Kuluttajan ei tarvitse huolehtia veron maksamisesta, vaan sen periminen tapahtuu automaattisesti. Vero lohkaisee kuitenkin kolmasosan määräaikaistalletuksen tuotoista.