Markkinoiden kattavin luottokorttivertailu

Luottokortit vertailussa
Luottokortti 2022 Korko Luottoraja Vuosimaksu
Komplett Bank Mastercard 19,94 % max. 10 000 € 0 €
Bank Norwegian 19,99 % max. 10 000 € 0 €
St1 Mastercard 12 % + 3 kk Euribor 1 000 - 10 000 € 0 €
S-Etukortti Visa 11,95 % + 3 kk Euribor 800 - 10 000 € 0 € tai 30 € *
OP Classic 8,95 % + 3 kk Euribor 2 000 - 20 000 € 35,40 €
Nordea Gold Mastercard 9,5 % + 3 kk Euribor 1 500 - 10 000 € 30 €
American Express Basic ** 0 % Ei määritelty 0 €
American Express Gold ** 0 % Ei määritelty 210 €
Handelsbanken Credit 10 % + 3kk Euribor max. 10 000 € 70 €
Aktia Credit 8,5 % + 3kk Euribor 2 000 - 20 000 € 60 €
Tuohi Mastercard 14 % + 3 kk Euribor 2 000 - 10 000 € 0 €
*) Hinta, jos ei ole asiakasomistaja. **) Amex on maksukortti ilman luottomahdollisuutta, eli korko peritään ainoastaan myöhästyneestä maksusta. Eräpäivän jälkeen peritään korkolain mukainen viivästyskorko 7 %. Taulukon tiedot on tarkistettu joulukuussa 2022.

Tärkeää tietoa luottokorteista

Mikä on luottokortti?

Luottokortti on luotto-ominaisuuden sisältävä maksuaikakortti. Luottokortilla tehtyjä ostoksia ei veloiteta suoraan asiakkaan tililtä pankkikortin tapaan, vaan sillä tehdyt ostokset kerätään yhteen laskuun laskutuskauden lopussa, minkä jälkeen lasku lähetetään asiakkaalle. Asiakas voi yleensä valita luottokortin eräpäivän omien tarpeiden mukaan. Eräpäivän voi siten ajoittaa esimerkiksi oman palkkapäivän lähettyville.

Luottokortilla tehdyt ostokset ovat korottomia aina eräpäivään saakka, minkä jälkeen ostoksista alkaa kertyä korkoa. Useimmat luottokortit tarjoavat ostoksille 30 päivän korottoman maksuajan, mutta jotkin luottokortit tarjoavat maksuaikaa jopa 45 päivän verran. Korottoman maksuajan lisäksi luottokortti tarjoaa mahdollisuuden maksaa ostoksia osissa myös eräpäivän jälkeen, mutta tällöin kortille jätetystä summasta tulee maksaa korkoa.

Mikä ero on luottokortilla ja maksuaikakortilla?

Maksuaikakortin ja luottokortin ero on yksinkertaisesti siinä, että luottokortti tarjoaa korottoman maksuajan lisäksi mahdollisuuden myös luottopuolen hyödyntämiseen. Maksuaikakortti sen sijaan tarjoaa mahdollisuuden vain korottomaan maksuaikaan – kortilla tehdyt ostokset pitää siis lyhentää kokonaisuudessaan aina eräpäivään mennessä.

Luottokortin minimilyhennys

Korottoman maksuajan loputtua luottokorttivelkaa tulee lyhentää vähintään sovitun minimilyhennyksen verran. Usein minimilyhennys on jokin sovittu prosenttimäärä luotosta, joka vaihtelee yleensä 2 prosentista 100 prosenttiin. Pankit ja rahoitusyhtiöt voivat määritellä vähimmäislyhennysmääräksi myös jonkin euromääräisen lyhennyssumman, esimerkiksi 30 euroa.

Korttia hakiessa on hyvä pohtia, mikä on itselle sopiva minimilyhennysprosentti. Liian suuri minimilyhennysprosentti voi tiukkoina aikoina rajoittaa omaa budjettia liian tiukasti, mutta liian pieni prosentti ei välttämättä kannusta lyhentämään velkaa nopeasti. On hyvä muistaa, että laskua voi aina lyhentää myös minimilyhennysprosenttia suuremmalla summalla.

Luottokortin maksuvapaa kuukausi

Pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat yleensä asiakkaalle mahdollisuuden muutamaan maksuvapaaseen kuukauteen vuodessa. Maksuvapaana kuukautena asiakas on vapautettu luottokortin minimilyhennyksestä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että maksuvapaa kuukausi olisi koroton. Asiakkaan tulee silti maksaa luottokortille jätetystä summasta korkoa tavanomaiseen tapaan sekä maksaa tilinhoitomaksu, mutta nämä kulut vain siirretään seuraavaan laskuun.

Luottokortin korko ja tilinhoitomaksu

Mikäli koko luottokorttivelkaa ei lyhennä kerralla eräpäivänä tai ennen sitä, tulee ylijäävästä osuudesta maksaa sopimuksen mukaista korkoa. Lisäksi asiakkaalta veloitetaan usein tilinhoitomaksu. Luottokortin korko koostuu yleensä 3 kuukauden Euriborista sekä siihen lisättävästä marginaalista. Tilinhoitomaksu taas vaihtelee usein 2,50-4 euron välillä ja se tulee maksaa joka kuukausi, jos kortille on jätetty lyhentämätöntä luottoa.

Mitä etuja luottokortilla saa?

Luottokortin mahdolliset vuosimaksut ovat maksamisen arvoisia, kun löytää itselleen sopivat edut. Toki, jos valitsee vuosimaksuttoman kortin ja maksaa laskut korottoman maksuajan sisällä, voi päästä nauttimaan luottokortin eduista täysin ilmaiseksi. Luottokorttien kautta on mahdollista saada esimerkiksi matkavakuutus, matkatavaravakuutus, osto- tai tuoteturva ja jopa concierge-palvelu.

Erityisesti matkavakuutus on kannattava sijoitus, jos matkustaa edes kerran vuodessa. Vakuutukset yksittäisille matkoille tai erillinen jatkuva matkavakuutus voivat olla paljon kalliimpia kuin luottokorttiin kuuluva vakuutus. Korttien vakuutusten kattavuudet kuitenkin vaihtelevat, joten ennen luottokortin hankkimista kannattaa tutustua luottokorttien erilaisiin matkavakuutuksiin sekä pohtia omia matkustustarpeitaan.

Luottokortti tarjoaa ostoksillesi myös parempaa turvaa kuin perinteinen pankkikortti. Erityisesti isot ostokset, matkaliput ja nettishoppailu kannattaa hoitaa luottokortilla. Esimerkiksi lentoyhtiön konkurssitilanteessa luotolla ostettujen lippujen hinta on mahdollista saada takaisin luottokorttiyhtiöltä, kun muuten rahojen takaisinsaanti voi olla haastavampaa.

Erilaiset luottokorttityypit

Luottokorttien edut riippuvat siitä, millainen kortti on kyseessä. Oma luottokortti kannattaa valita omien tarpeiden mukaan, jotta siitä saa parhaimman hyödyn irti. Kannattaa myös harkita kahden kortin taktiikkaa, jottei jää pulaan, jos esimerkiksi pankin palvelimet pettävät tai kortin siru vaurioituu.

Tutustu eri luottokorttityyppeihin:

Perusluottokortti
Pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamissa peruskorteissa vuosimaksua ei usein ole, tai se on alhainen. Useimmat peruskortit eivät tarjoa sen suurempia etuja, mutta joitakin poikkeuksia löytyy.
Kauppakortti
Kauppakorttikategoriaan luetaan kaikki luottokortit, jotka keräävät jonkinlaisia kauppa- tai bonuspisteitä. Tunnetuimpia kauppaluottokortteja ovat luultavasti S-Etukortti Visa ja K-Plussa Mastercard.
Palkintokortti
Palkintoluottokortit kerryttävät jonkinlaisia palkintopisteitä kortinhaltijalle. Esimerkiksi Membership Rewards -pisteitä kerryttävät American Express -kortit ovat palkintoluottokortteja.
Premium-kortti
Premium-luottokortit tuovat hieman luksusta elämään, sillä useimmat näistä korteista tarjoavat jonkinlaisia premium-etuja kuten concierge-palvelua tai kattavan matkavakuutuksen - premium-tason vuosimaksua vastaan.
Lentokortti
Lentopisteluottokortti kerryttää jonkin lentoyhtiön kanta-asiakaspisteitä kaikista kortilla tehdyistä ostoksista.

Kuka voi saada luottokortin?

Luottokortin saamisen vähimmäisehdot ovat yleensä seuraavat:

  • Kortin hakijan täytyy olla täysi-ikäinen
  • Hakijalla tulee olla vakituinen osoite Suomessa
  • Luottotietojen täytyy olla puhtaat, eli maksuhäiriömerkintöjä ei saa olla
  • Hakijalla täytyy olla säännölliset tulot

Pankki saattaa joustaa tulovaatimuksista opiskelijoiden kohdalla. Opiskelijan onkin usein helpompi saada luottokortti kuin työssäkäyvän, sillä vaatimukset ovat kevyemmät.

Vaikka täyttäisitkin luottokorttien perusehdot, voi joihinkin kortteihin kuulua muita rajoituksia. Mitä korkeampi luottokorttiin kuuluva luottoraja on, sitä korkeampia tuloja sinulta todennäköisesti vaaditaan. Yksi yleinen syy luottokorttihakemuksen hylkäämiselle onkin liian korkea luottorajapyyntö.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.