Salkunrakentaja Jorma Erkkilä haastattelussa

| | Aihe: Vieraskynä ja haastattelut

 

 

Jorma Erkkilä on suositun Salkunrakentaja-sivuston perustaja ja innokas sijoittaja. Haastattelussamme Jorma kertoo taipaleestaan sijoittamisen maailmassa sekä paljastaa mielipiteensä sijoittamisesta lainarahalla. Lisäksi pääsemme myös kurkistamaan, miten pitkään talousjohtajanakin työskennellyt Jorma hallinnoi omaa talouttaan.

Milloin ja miksi perustit Salkunrakentajan?

SalkunRakentaja-sivuston perustin toukokuussa 2012. Sivuston perustamiseen ei aluksi liittynyt mitään tavoitteita tai suunnitelmaa – sivusto syntyi lähes vahingossa. Olen aina ollut tavattoman kiinnostunut kahdesta asiasta: sijoittamisesta ja kirjoittamisesta. Tuolloin keksin ajatuksen blogisivuston perustamisesta. Sivuston perustaminen kävi nopeasti mutta huomasin pian että nälkä kasvaa syödessä. Innostuin sivuston käytettävyyden ja visuaalisen ilmeen suunnittelusta ja vähitellen tajusin, että tässä voisi tehdä jotain suurempaa kuin oma blogi. Tajusin myös, että tässä pitää perustaa ihan kunnon sijoittamisen ja talouden verkkolehti, jossa olisi paljon aiheita, paljon kirjoittajia ja ennen kaikkea paljon lukijoita.

Vähitellen toiminta alkoi laajentua todenteolla. Sivustolle tuli uusia kirjoittajia ja yhteistyökumppaneita. Kävijämäärät nousivat tasaisesti ja esimerkiksi viime toukokuussa SalkunRakentaja-sivustolla oli yli 120 000 vierailua. Julkaistuja artikkeleitakin on jo yli 4000.

Kenelle Salkunrakentaja-sivusto on suunnattu?

Sivuston sisällöstä suurin osa liittyy enemmän tai vähemmän sijoittamiseen. Olemme kuitenkin halunneet laajentaa aihepiirejä myös makrotalouteen, arjen talouteen ja jopa digitalisaatioon. Kiteytetysti voisi sanoa, että sivusto on tarkoitettu kaikille niille joita raha-asiat ja talous kiinnostaa.

Milloin aloitit itse sijoittamisen? Kuinka aktiivisesti sijoitat ja millaisiin sijoituskohteisiin?

Muistaakseni taisin ostaa Keskon osakkeita ensimmäisen kerran jo 10-vuotiaana. Sitten oli pitkä tauko kunnes innostuin uudelleen sijoittamisesta noin 25-vuiotiaana ollessani taloustutkijana. Tuolloin innostuksissani tein alkeellisimmat sijoittamisen virheet. Sijoitin liian paljon yhdellä kertaa, en tehnyt jalkatyötä kunnolla vaan sijoitin osakkeisiin vain siksi että niiden kurssi oli laskenut ja sijoitin kalliiden kulujen sijoitusrahastoihin. Kantapään kautta opittujen virheiden myötä otin kolmikymppisenä kokonaan toisenlaisen asenteen sijoittamiseen. Aloin sijoittamaan ETF:iin ja osakkeisiin. Osakesijoittamisessa otin lusikan kauniiseen käteen ja aloin tehdä pohjatyön kunnolla. Silloin alkoi tuloksiakin syntyä.

Mitä mieltä olet sijoittamisesta lainarahalla?

Yksi sijoittamisen perusoppikirjojen viestejä on, ettei velkarahalla kannata sijoittajaa. Itse en tuota sääntöä kuitenkaan noudata vaan sijoitan velkarahalla. En kuitenkaan voi sitä suositella kenellekään. Kukaan ei voi tietääm, mitä tulevaisuus tuo tulleessaan, mutta lainarahan hinta voi hyvinkin pysyä alhaisena pitkään. Tämä johtuu siitä, että länsimaat ovat siirtyneet hitaamman kasvun aikaan, jolloin inflaatio pysyy maltillisena. Kun inflaatio ja inflaatio-odotukset ovat alhaalla, myös nimelliskorko on alhainen. Myös keskuspankit ovat viime vuosina osoittaneet, että ne voivat sallia jopa negatiivisen nimelliskoron. Mutta korostan, että tämä on kuitenkin vain valistunut arvaus. Niin tai näin, alhaisen koron tilanteessa on kova houkutus käyttää velkavipua.

Kuinka tarkasti budjetoit ja seuraat omia menoja ja tulojasi?

Rehellisesti sanoen en kovinkaan tarkkaan. Vaikka olen ollut pitkään mm. talousjohtajana, olen luonteeltani melko suurpiirteinen ihminen, enkä jaksa kiinnostua yksityiskohdista (johon budjetoinnin lasken). Varmasti olisi hyödyllistä olla suunnitelmallisempi.

Miten suhtaudut luottokortin käyttöön?

Minulla on itselläni parikin luottokorttia (henkilökohtainen ja yritykseni kortti). Pidän niitä ilman muuta hyödyllisinä ja lähes välttämättöminä. Olen ostanut netistä paljon ohjelmistoja SalkunRakentaja-sivustoa varten (esim. wordpress-lisäosia) ja niiden ostamisessa luottokorttimaksu on kätevää. En ole ihastunut esim. PayPalin käytöstä.

Onnistuuko sijoittaminen myös pienillä tuloilla?

Ehdottomasti onnistuu. Toki kaupankäyntikulut muodostuvat pienillä summilla suhteessa suuremmiksi, mutta käytännön kokemuksen tuomaa ymmärrystä ei voi yliarvioida. Uimaan oppii vain uimalla ja sijoittamisen oppii vain sijoittamalla. Toki on aina hyvä esimerkiksi opetella sijoitusteoriaa esim. sijoituskirjoja lukemalla.

Tarjoukset