Haastattelussa Inssin Osingot -sijoitusblogin Rikhard Wacker

| | Aihe: Vieraskynä ja haastattelut
Rikhard Wacker Inssin Osingot

Rikhard Wacker on suositun Inssin Osingot -sijoitusblogin ylläpitäjä, joka on julkaissut blogissaan informatiivisia ja viihdyttäviä talousaiheisia artikkeleja vuodesta 2017 alkaen. Rikhard ja VertaaEnsin.fi ovat parhaillaan aloittelemassa tiiviimpää yhteistyötä, jonka myötä tulemme lähitulevaisuudessa näkemään “Inssin” kädenjälkeä blogimme sisällössä.

Uuden yhteistyökuvion kunniaksi kutsuimme Rikhardin haastatteluun kertomaan Inssin Osinkojen synnystä, oman sijoitusstrategiansa kehittymisestä ja päätoimisen yrittäjän arjesta. Saamme myös kuulla uudesta autoaiheisesta Koeajolle.com-blogista, jonka Rikhard polkaisi käyntiin alkuvuodesta 2021.

Salkkuraporteista monipuoliseksi talousblogiksi

Inssin Osinkojen tarina alkoi vuonna 2017, kun Rikhard alkoi julkaista blogia sijoitussalkkunsa kehityksestä. Salkkuraporttien kirjoittaminen oli alkanut noin puolta vuotta aiemmin Nordnetin Shareville-palvelussa, jossa vanhat kirjoitukset kuitenkin hukkuivat ajoittain sisältövirtaan. Blogin perustaminen oli siis aluksi käytännön ratkaisu, jonka avulla salkun kehitystä saattoi dokumentoida tarkemmin.

Vähitellen Inssin Osingot kehittyi kattavaksi talousblogiksi, jossa sijoitusmaailmaa syväluotaavat artikkelit nousivat salkkuraporttien ohi suosituimmaksi sisällöksi.

“Salkkuraporttien lisäksi aloin hiljalleen julkaista blogissa laajempia artikkeleja, joissa kerroin omia näkemyksiäni sijoitusmaailmasta. Nämä yleisemmät artikkelit saivat hyvän vastaanoton ja kannustivat kirjoittamaan lisää,” Rikhard kertoo.

Blogin suosio tuli kirjoittajalle hienoisena yllätyksenä, osittain jo oman koulutustaustan takia. Varsinaista talousalan koulutusta metsätalousinsinööriksi valmistuneella Rikhardilla ei ole.

“Toisaalta tämä on ollut varmasti myös hyvä asia, sillä Inssin Osingot on ns. tavallisen kaverin pitämä sijoitusblogi, joka on kirjoitettu selkeästi ja ymmärrettävästi. Tyylistä on tullut paljon positiivista palautetta lukijoilta.”

Avoin linja markkinointisisällön suhteen

Sijoitusteemojen lisäksi Inssin Osingoissa käsitellään avoimesti myös muun muassa blogikirjoittajan tulonlähteitä. Aluksi tulopuolesta oli helppo kirjoittaa nimimerkin takaa, sillä nimettömyys antoi rohkeutta sanoa asioita suoraan. Avoimuus on kuitenkin jatkunut myös sen jälkeen, kun Rikhard teki päätöksen jatkaa bloggaamista omalla nimellään.

“Lopulta anonymiteetin varmistamiseen meni liikaa aikaa, joten päätin alkaa kirjoittaa omalla nimelläni. Olin tällöin jo kirjoittanut avoimesti esimerkiksi blogin tulonlähteistä, ja päätin, että avoin linja jatkuu. Muut eivät juuri kirjoittaneet näistä aiheista, joten ajattelin, että jonkun täytyy.”

Pääasiassa kirjoitusten keräämä palaute on ollut positiivista, mutta satunnaiselta kritiikiltä ei voi täysin välttyä. Jotkut tutut ovat esimerkiksi huomautelleet siitä, että blogissa on heidän mielestään liikaa mainossisältöä. 

“Näille huomauttelijoille olen muistuttanut, että maksettua markkinointisisältöä on yhtä lailla muissakin blogeissa. Sitä ei kuitenkaan aina huomaa yhtä helposti, sillä maksullisuudesta ei välttämättä ole ilmoitettu selkeästi.”

Rikhardille on ollut alusta asti selvää, että markkinointi tapahtuu avoimesti kaikkien sääntöjen mukaan. Kun toiminta kestää päivänvaloa, ei tarvitse pelätä blogin joutuvan esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston hampaisiin. 

Sijoitusstrategia kehittyy elämäntilanteen mukaan

Suositun sijoitusblogin kirjoittajalta on tietysti pakko kysyä sijoitustottumuksista ja niiden muuttumisesta vuosien saatossa. Tällöin käy ilmi, että aiemmin erityisesti osinkoyhtiöihin painottunut salkku on laajentunut ajan mittaan rahasto-osuuksilla.

“Alussa ostin käytännössä pelkkiä osinkoyhtiöitä, sillä keväiset osinkojen saamiset motivoivat uutena sijoittajana mukavasti. Myöhemmin indeksisijoittaminen on tullut rinnalle jo pitkälti ajankäyttöön liittyvistä syistä. Suoria osakepoimintoja ei oikein voi tehdä perehtymättä asioihin tarkemmin, eikä yrittäjänä ole aikaa seurata markkinoita riittävän tarkasti. Muutenkin osakepoiminnoilla voi olla vaikea päästä samoihin tuottolukuihin kuin parhailla rahastoilla.”

Rikhard kertoo yhä ostavansa osakkeita silloin tällöin, mutta poimintojen painopiste on siirtynyt pois osinkoja tarjoavista yhtiöistä. 

“Olen tarkoituksella vähentänyt osinkoyritysten painopistettä salkussa, sillä monesti omistamani yritykset ovat pärjänneet sitä paremmin, mitä vähemmän osinkoja maksetaan. Toinen syy osinkoyritysten vähentämiseen on verotuksessa. Kun muutaman kympin osingoista maksetaan muutaman euron verot, ei verotus vielä juuri haittaa, mutta laajemmassa kokoluokassa myös verojen merkitys kasvaa.”

Sijoittajan ylä- ja alamäkiä

Yksi Inssin Osinkojen vahvuuksia sijoitusblogina on kirjoittajan avoimuus niin onnistumisten kuin ajoittaisten epäonnistumisten suhteen. Näistä kysyttäessä suosikkisijoitusten kärkeen kipuaa suomalainen saunayhtiö.

“Harvia on ehdottomasti suurin onnistuminen. Lähdin mukaan kesällä 2018 ja olen säännöllisesti hankkinut lisää osakkeita myös tämän jälkeen. Rahallisesti Harvian osakkeilla on mennyt todella hyvin,” Rikhard toteaa.

Suoranaisia epäonnistumisia on hankalampi nimetä.

“Mieleen tulee lähinnä Nordea, jota ostin aikoinaan osinkojen takia. Kurssikehitys oli kuitenkin nihkeää, joten myin osakkeet pois vuoden 2020 joulukuussa. Sen jälkeen Nordea on lähtenyt nousuun, joten ajoitus oli kieltämättä huono. Kun osakkeen kehitykseen kerran oli pettynyt, olisi pois voinut myydä jo aiemmin.”

Toisaalta Rikhard kertoo ostaneensa Nordean myynnistä saaduilla rahoilla esimerkiksi lisää Harviaa, joten kyseessä ei lopulta ollut kovinkaan suuri menetys.

“Tappioita ei muutenkaan pidä märehtiä liikaa. Yöunet saa kyllä menetettyä moneen kertaan, jos jokaista epäonnistumista lähtee miettimään.”

Taloudelliseen riippumattomuuteen ei ole oikotietä

Sijoitusblogit ovat lähes järjestään täynnä tekstejä taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta, ja teema nousee usein esille myös Inssin Osingoissa. Rikhard kuitenkin kertoo, ettei riippumattomuus enää ole omalla tavoitelistalla yhtä korkealla kuin takavuosina.

“Olen jutellut tästä itseni kanssa, ja painopiste on siirtynyt enemmän yrittämiseen. Tavoitteeni on tällä hetkellä, että pystyn elättämään itseni yrittäjänä.”

Aloittaessaan sijoittamisen vuonna 2012 Rikhard laski saavuttavansa riippumattomuuden 25 vuodessa, eli vuonna 2037. Tavoite on edelleen mahdollinen, vaikkei sen saavuttaminen ole enää tekemisen keskiössä.

“En ole halunnut asettaa taloudelliselle riippumattomuudelle mitään tarkkaa euromääräistä tavoitetta, sillä se johtaisi helposti liikaan nuukailuun.”

Rikhard myös muistuttaa, että omien kulujen kehitystä on käytännössä mahdoton ennustaa vuosiksi eteenpäin. Hinnat voivat nousta, perheen koko voi kasvaa tai sairastuminen yllättää. Aukottoman tulevaisuudensuunnitelman tekeminen on siis käytännössä mahdotonta.

Hyppy yrittäjyyteen ja autoblogien maailmaan

Aiemmin Rikhard kirjoitti Inssin Osinkoja päivätyön ohessa. Aika alkoi kuitenkin käydä rajalliseksi keväällä 2021, kun autoiluun keskittynyt Koeajolle.com-blogi näki päivänvalon. Tunnit eivät yksinkertaisesti riittäneet sekä työhön että kahden blogin pyörittämiseen.

“Siinä oli sellainen joko-tai-tilanne, oli pakko luopua joko töistä tai yrittäjyydestä. Päätin sitten ruveta kokoaikaiseksi yrittäjäksi,” Rikhard taustoittaa.

Tulotaso on yrittäjällä epävarmempi, mutta toisaalta päivien sisältöön pääsee vaikuttamaan enemmän itse. Esimerkiksi pitkäaikainen kiinnostus autoja kohtaan on ollut mahdollista ottaa konkreettisesti osaksi työpäivää.

“Olen ollut kiinnostunut autoista pienestä pitäen. Yläasteaikana haaveilin jopa töistä autoalalla, joko automyyjänä tai -toimittajana. Metsätalouden opinnot ja sijoittaminen veivät kuitenkin mukanaan ja autoharrastus jäi tuolloin sivuun.”

Autoblogin sisällöntuotanto on toistaiseksi sujunut melko saumattomasti, sillä kiinnostavista aiheista ei ole ollut pulaa. Esimerkiksi Rikhardin hiljattain hankkima, museorekisterissä oleva S-sarjan Mersu on päässyt jo useamman artikkelin tähdeksi. Auton omisti aikoinaan tunnettu rakennusurakoitsija Armas Puolimatka.

“Kiinnostusta autoa kohtaan on ollut yllättävän paljon jopa sijoitusblogin puolella. Monet ovat tulleet kommenteissa kertomaan omia muistojaan Puolimatkasta.”

Menestysblogin reseptiä etsimässä

Kun Rikhard perusti Koeajolle.comin vuoden alussa, oli yksi tavoitteista selvittää, miten helposti Inssin Osinkojen menestyksen pystyisi toistamaan. Sivuston rakentaminen vei aikansa, sillä valmiiden artikkelien puute hidasti aluksi kehitysprosessia.

“Välillä piti vuorotellen miettiä ulkoasua ja tuottaa sisältöä elementtien täytteeksi,” Rikhard kertoo.

Sivuston rakentamisen Rikhard aloitti helmikuussa 2021, ja toukokuussa Koeajolle.com avattiin laajemmalle yleisölle. Lukijamäärä on lisääntynyt tasaisesti tästä lähtien, kaksinkertaistuen kuukaudesta toiseen. Tuhannen uniikin lukijan rajapyykki ylittyi lokakuussa.

Sijoituksiin ja autoihin keskittyvien blogien hallinnoinnissa on Rikhardin mukaan useita eroavaisuuksia esimerkiksi sen suhteen, miten helppo artikkeleja on saada näkymään Googlessa.

“Autoista haetaan yleensä tietoa tarkalla merkillä ja mallilla, joten näkyvyyttä saa jo sillä, että laittaa nämä tiedot otsikkoon. Sijoitusblogin puolella on joskus vaikeampi keksiä, mille hakutermille kirjoituksia kannattaisi optimoida.”

Kaiken kaikkiaan Rikhard on ollut tyytyväinen päätökseensä ryhtyä yrittäjäksi, vaikka kahden blogin pyörittäminen on ajoittain kiireistäkin tasapainoilua hallinnollisen työn ja kirjoittamisen välillä.

“Aika riittää kyllä molempien päivittämiseen, mutta blogit syövät niin paljon aikaa, kun sitä on valmis antamaan.”

Pihla Pietiläinen

About Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Tarjoukset