Mietinnässä sähkösopimus mökille? – Huomioi nämä tekijät 

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö
Sähkösopimus mökille

Kesämökin omistaminen on monen unelma, tarjoten täydellisen paikan irtautua arjen kiireistä. Kuitenkin mökin varustamisessa on useita tekijöitä, jotka on otettava huomioon, olipa kyseessä sitten välttämättömien laitteiden käyttö tai modernien mukavuuksien tuominen mökille. Tässä kirjoituksessa käymme läpi, mitä kaikkea mökin sähkönkäytössä kannattaa huomioida. 

Mökkien sähkösopimukset hinnoitellaan samalla tavalla, kuin muutkin sopimukset esimerkiksi kotiin. Voit siis valita minkä tahansa sopimustyypin. Yleisin sopimus mökille on kuitenkin pörssisähkö. 

Pörssisähkö vs. määräaikainen mökille:

  • Pörssisähkö: Tämä on usein paras valinta mökille, jos sitä käytetään ainoastaan kesäisin. Historia osoittaa, että sähkön hinnat ovat kesäisin alhaalla, joten pörssisähkösopimus voi tuoda merkittäviä säästöjä.
  • Määräaikainen sopimus: Tämä sopimus voi olla hyvä vaihtoehto, jos mökkiä käytetään ympäri vuoden ja haluat vakaan hinnan. Kesämökille, joka on käytössä vain kesäisin, määräaikainen sopimus ei välttämättä ole paras valinta, koska se sitoo sinut tiettyyn hintaan myös silloin, kun et käytä sähköä.

Mökin sähkönkulutus ja sen kustannukset

Keskeisiä tekijöitä mökin sähkönkulutuksessa ovat lämmitys, viilennys ja käytettävien laitteiden ikä.

  • Lämmitys ja viilennys: Jos mökillä on vanhanaikainen sähkölämmitin, se voi kuluttaa paljon enemmän energiaa verrattuna nykyaikaiseen ilmalämpöpumppuun. Jos mökkiä käytetään ympäri vuoden, kannattaa harkita energiatehokkaampia lämmitysratkaisuja.
  • Laitteiden ikä: Uudemmat laitteet ovat yleensä energiatehokkaampia. Vanhat sähkölaitteet voivat lisätä sähkölaskua huomattavasti.
  • Käytön laajuus: Pohdi mitä kaikkia rakennuksia mökillä täytyy sähköistää – päämökki, saunarakennus, aitta? Mitkä laitteet ja koneet ovat käytössä keittiössä tai olohuoneessa? Riittääkö aluksi vähäisempi määrä sähköä, mutta tulevaisuudessa haluat laajentaa?
  • Mökin eristys: Hyvin eristetty mökki pitää lämmön sisällä ja kylmän ulkona, mikä vähentää lämmityskustannuksia. Takkaa lämmittämällä voit myös säästää sähköä.

Mökin sähkönkulutus voi helposti nousta samalle tasolle kodin sähkönkulutuksen kanssa, vaikka se olisi vähemmällä käytöllä, jos mökki vaatii enemmän sähkölämmitystä tai laitteet ovat suurikulutuksisia. Esimerkissämme mökkiä käytetään pääsääntöisin kesäisin, mutta talvella lämmityskustannukset lisääntyvät huomattavasti.

Sähkönkulutus ja sähkölaitteet mökillä.
*Kulutus ja sähkölaskun hinta on laskettu kesäkauden (touko-elokuun) keskiarvon mukaan.

Vinkit mökin sähkönkulutuksen hallintaan

  1. Valitse oikea sopimus: Jos mökki on käytössä vain kesäisin, harkitse pörssisähkösopimusta. Parhain sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla.
  2. Päivitä laitteet: Investoi energiatehokkaisiin lämmitys- ja viilennysratkaisuihin.
  3. Optimoi kulutus: Käytä sähköä harkiten ja hyödynnä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi takkaa lämmitykseen.

Löydä lisää vinkkejä ja kilpailuta sähkösopimuksesi kätevästi VertaaEnsin.fi:ssä. Näin varmistat, että saat parhaan mahdollisen hinnan sähköstä mökillesi.

Tarjoukset