Säästövinkit opiskelijalle

| | Aihe: Säästäminen ja sijoittaminen
opiskelijan säästövinkit

Opiskelijana rahat ovat tunnetusti tiukilla. Opintotuen, lainan ja mahdollisten sivutyötulojen jakaminen ruoan, asumisen ja arjen menojen kesken voi tuottaa vaikeuksia. Näin ollen erilaiset säästövinkit ovat opiskelijalle kultaakin kalliimpia. 

1. Etsi opiskelija-asunto ajoissa

Asuminen on opiskelijan suurin menoerä, ja jo 100 euron kuukausittainen säästö vuokrassa tuo yli 1 000 euron säästön vuositasolla. 

Opiskelijasäätiöiden ja opiskelijajärjestöjen asunnot ovat yleensä vapaiden markkinoiden asuntoja edullisempia. Kysyntä on kuitenkin suurta ja etenkin yksiöiden jonot monesti pitkiä, joten opiskelija-asuntoa kannattaa hakea heti opiskelupaikan varmistuttua. 

2. Hanki huonekalut ja astiat käytettynä

Muutettaessa uuteen kaupunkiin opiskelupaikan perässä voi huonekalujen ja astioiden hankkiminen tulla ajankohtaiseksi. Kalusteita ei välttämättä kannata hankkia uutena, ellei aio pitää niistä kiinni opiskeluajan jälkeen. 

Facebookissa on ryhmiä ja yhteisöjä, joissa ihmiset tarjoavat edullisesti tai jopa ilmaiseksi tarpeettomiksi käyneitä kodin tarvikkeita. Myös kierrätyskeskukset ja kirpputorit ovat käteviä paikkoja etsiä edullisia astioita ja huonekaluja. 

3. Hanki tarvittavat opiskelijakortit

Useat kaupalliset ja julkiset toimijat, kuten VR, Matkahuolto ja opiskelijaruokalat tarjoavat opiskelijoille etuuksia. Etuuden saamiseksi opiskelijan on esitettävä opiskelijatodistus tai opiskelijakortti. Erillisten todistusten ja korttien sijaan voi hankkia kaikille tahoille kelpaavan opiskelijakortin esimerkiksi Frankilta.

Sen sijaan opiskelijayhdistyksen kortin hankkimista on syytä miettiä huolellisesti paitsi sen tuomien etujen myös maksujen kannalta. Jos tietää, ettei tule käyttäneeksi suurinta osaa kortin tarjoamista eduista, ei opiskelijayhdistyksen korttia välttämättä kannata hankkia.

4. Tarkkaile ruoan hintoja

Ruokaostoksilla kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota kilohintaan. Pienikokoinen sinkkupakkaus voi vaikuttaa edulliselta, mutta usein perhepakkauksen kilohinta on jopa kolmanneksen edullisempi. Myös ruokakauppojen 30- ja 60 %:n alennukset vanhentumassa oleville tuotteille kannattaa hyödyntää. Ethän kuitenkaan osta enempää kuin pystyt säilömään tai kuluttamaan. 

Monet opiskelijat hyödyntävät verkkopohjaisia ratkaisuja hävikkiruoan hyödyntämiseksi. Esimerkiksi Fiksuruoka.fi-palvelussa tarvikkeissa alennusprosentti on jopa -90 %. Jos haluat välillä pitää taukoa keittiössä hyörimisestä, puhelimeen kannattaa ladata ResQ-sovellus. Sovelluksen avulla saa noin 50 %:n alennuksen hävikkiruoasta ravintoloissa ja kahviloissa. 

5. Kokkaa isoja annoksia 

Ruokaa tehdessä kannattaa kokata isoja annoksia. Tämä pätee varsinkin niiden ruokatavaroiden kohdalla, jotka ovat olleet alennuksessa alun perin vanhenemispäivän lähestymisestä johtuen. Hyvä pakastin on monen opiskelijan ruokabudjetin pelastus, sillä pakastimessa ruoka säilyy käyttökelpoisena huomattavasti jääkaappia pidempään.

6. Lainaa oppikirjat kirjastosta tai kavereilta

Oppikirjojen hankinta voi muodostua yhdeksi opiskelijan suurimmista menoeristä. Tästä syystä oppikirjoissa säästämisen tulisi olla jokaisen opiskelijan prioriteettilistalla. Käytännössä kirjoissa voi säästää parhaiten lainaamalla ne oppilaitoksen kirjastosta tai kavereilta ilmaiseksi. 

Kirjastosta konkreettisen kirjan lainaaminen ei aina onnistu, sillä joskus kirjat voivat loppua tai niillä voi olla pitkät varausjonot. Jokaisen kurssin oppikirjalista kannattaakin katsoa netistä etukäteen ja varata kirjat ennen opiskelijaryntäystä kurssin alussa. Muista myös e-kirjat: monesti oppikirja löytyy korkeakoulun kirjaston sivuilta e-versiona, jolloin sen hankkimiseen ei tarvitse käyttää aikaa eikä rahaa. 

7. Liiku polkupyörällä

Polkupyörä tekee kaupungilla liikkumisesta helppoa ja kätevää, kun ei tarvitse jäädä odottamaan julkisen liikenteen vuoroja tai etsiä vapaana olevia parkkipaikkoja. Pyöräilemällä säästää pitkällä aikavälillä selvää rahaa, sillä kuukausittaisia bussikortti- tai bensakuluja ei tarvitse maksaa. Kaiken kukkuraksi pyöräilystä saa samalla hyötyliikuntaa ja mieli pysyy virkeänä.

8. Hanki asiakasomistajan etukortti

Jos käyt usein samassa ruokakaupassa ostoksilla, kannattaa ehdottomasti hankkia maksutapaetua kerryttävä etukortti. Maksutapaetu tarkoittaa sitä, että saat tietyn prosenttimäärän hyvitystä kaupparyhmän liikkeissä tehdyistä ostoksista. Usein kortilla voi saada myös muita jäsenetuja kaupasta riippuen. Käytetyimpiä maksutapakortteja ovat S-Ryhmän S-Etukortti ja Keskon K-Plussa. Bonuksen ja maksutapaedun lisäksi etukortti helpottaa menojen seuraamista  – pysyt siis kartalla esimerkiksi siitä, kuinka paljon törsäät kuukaudessa herkkuihin.

9. Älä osta luottokortilla tai osamaksulla

Luottokortit, osamaksusopimukset ja erilaiset kulutusluotot saattavat kuulostaa opiskelijan korvaan houkuttelevilta. Luotolla maksetuista ostoksista saattaa kuitenkin kertyä huomattavia lisäkuluja, ja pääsääntöisesti luotolla ostettu tuote tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin kertamaksulla ostettaessa.

Opintolainan korko ja kulut ovat poikkeuksetta edullisempia kuin luottokortissa tai osamaksussa. Opiskelijan kannattaa hyödyntää opintolainaa pakollisten hankintojen tekemiseen. 

10. Tee budjetti

Varsinkin opiskelijasta voi tuntua haasteelliselta löytää rahaa, jota laittaa sivuun kuukausittaisten menojen jälkeen. Jos kuitenkin seuraa tarkasti omaa tulo- ja menovirtaa, myös pienimuotoinen  säästäminen on usein mahdollista. Budjetoinnissa voi käyttää apuna esimerkiksi perinteistä Excel-budjettia. 

Sebastian Remes

About Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset