Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Kilpailuta sähkösi ja löydä uusiutuvaa energiaa tarjoavat sopimukset

Arvioimme vuosittaista sähkönkulutustasi ja haemme halvimmat tarjoukset sinulle. Voit myös vertailla vain ympäristöystävälliset, vihreät sähkösopimukset.

 • Instant Yli 40 tarjousta saatavilla
 • Rocket Ilmainen ja nopea palvelu
 • Badge Läpinäkyvä ja puolueeton vertailu

Aloita vertailu tästä

  Tarkasta tai syötä katuosoite
  Syötä katunumero ja mahdollinen asuntonumero
  • Instant Yli 40 tarjousta saatavilla
  • Rocket Ilmainen ja nopea palvelu
  • Badge Läpinäkyvä ja puolueeton vertailu

  Sähkösopimuksen uusimisen kolme vaihetta

  Laskuri

  Arvioi sähkönkulutuksesi

  Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arvioita

  Tarjoukset vertailussa

  Vertaile tarjoukset

  Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  Tilaa uusi sopimus

  Tilaa uusi sähkösopimus

  Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  ["hero_section_electricity","electricity_three_steps","cta_sticky_banner_provider","provider_product_introduction","topic_introduction","faq_refresh","newsletter_subscription"] Vertaile sähkösopimuksia ja löydä sinulle edullisin tarjous Vertailussa voit vertailla sopimuksia tuotantotavan perusteella

  Uusiutuva energia

  Sähkön kilpailuttaminen tai uuden sähkösopimuksen solmiminen on helppoa VertaaEnsin.fi ohjeiden avulla. Vertailussa voit valita myös uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön, ja näin olet varma että saat ympäristöystävällistä sähköä.

  Sähkösopimus on mahdollista tehdä kokonaan verkossa. Kun teet vertailun palvelumme kautta, sähkösopimus tulee voimaan halutessasi jo muutaman päivän kuluessa.

  Uusiutuva energia tarkoittaa kestävällä tavalla hyödynnettäviä energialähteitä. Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergia, vesivoima, tuulivoima, maa- ja ilmalämpöenergia, aalto- ja vuorovesienergia, sekä bioenergia. Bioenergiaa ovat puuperäiset polttoaineet, kierrätyspolttoaineiden biohajoava osa, sekä muut eläin- ja kasviperäiset polttoaineet.

  Miksi valita uusiutuva energia?

  Uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen tarkoitus on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, sekä pyrkiä eroon fossiilisiin polttoaineisiin perustuvasta energiantuotantojärjestelmästä. Kasvihuonepäästöt aiheuttavat ilmaston lämpenemistä.

  Noin 80 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä tulee energiantuotannosta, sekä kulutuksesta sisältäen liikenteen aiheuttamat päästöt. Tästä syystä energiantuotannon ja ilmastoasioiden päätöksenteot kulkevat käsi kädessä.

  Miksi-uusiutuva-energia

  Suomen energiantuotanto ja uusiutuva energia

  Uusiutuvaan energiaan perustuvat tuotantotavat ovat olleet merkittävässä kasvussa ja erityisesti tuulivoiman käyttö on kasvanut vauhdilla. Myös aurinkosähkön hyödyntäminen omavaraiseen sähköntuotantoon on lisääntynyt.

  Suomessa tärkeimpiä energiantuotannon lähteitä ovat tällä hetkellä öljy, puupolttoaineet, sekä ydinvoima. Suomen energiankulutus on EU:n suurimmasta päästä. Eniten energiaa Suomessa kuluu teollisuuteen, jonka osuus kulutuksesta on noin puolet. Lisäksi korkea elintaso, sekä Suomen kylmä ilmasto ja pitkät etäisyydet ovat syynä kulutukseen. Lämmityksen osuus kulutuksesta on noin neljännes.

  Pitkän aikavälin tavoitteena Suomessa on täysin hiilineutraali yhteiskunta.

  Nykyään Suomi onkin yksi maailman johtavista, uusiutuvia energialähteitä hyödyntävistä maista. Uusiutuvien energialähteiden osuus on Suomessa jo yli 40 prosenttia. Tämänhetkisen ilmastostrategian tavoitteena on uusiutuvan energian käytön lisääminen niin, että 2020 -luvulla yli 50 prosenttia energian loppukulutuksesta syntyisi täysin sen avulla.

  Tärkeimpiä uusiutuvia energiamuotoja Suomessa ovat bioenergia, tuulivoima, vesivoima ja maalämpö. Bioenergiaa saadaan esimerkiksi metsäteollisuuden, sekä maatalouden sivuvirroista.

  Aurinkosähkö

  Aurinkoenergia on auringon säteilyn hyödyntämistä. Auringosta säteilee energiaa, jota voidaan muuttaa sähkö- tai lämpöenergiaksi. Usein tähän tarkoitukseen on rakennettu aurinkopaneelijärjestelmä, joka kerää aurinkokennon avulla energiaa ja varastoi sen käyttöä varten. Tällöin on kyseessä suora aurinkoenergia, jossa auringon säteily sidotaan suoraan sähköksi aurinkokeräimessä.

  Aurinkoenergia on uusiutuvaa energiaa ja sen tuotannosta ei synny päästöjä. Aurinkopaneelijärjestelmien valmistuksesta ja kierrätyksestä syntyy kuitenkin jätettä ja päästöjä.

  Aurinkopaneelit Suomessa ovat fiksu ratkaisu, koska aurinkoenergian hyödyntäminen perustuu valon määrään. Suomessa valon määrä ja aurinkoenergian määrä on varsinkin kesäaikana jopa suurempi kuin eteläisemmissä maissa. Toisaalta taas alkukeväästä ja loppusyksyllä auringon säteilyä on käytössä vähemmän, ja myös aurinkoenergiaa voidaan tuottaa vähemmän.

  Suomi on kuitenkin aurinkoenergian hyötykäytön valossa ihanteellinen paikka aurinkoenergian käytölle. Vuositasolla aurinkoenergian hyötykäyttö on Etelä-Suomessa keskimäärin 900 kilowattituntia per neliömetri. Vertailun vuoksi alle on kerätty muutamia muita Euroopan kaupunkeja.

  • Lissabon 1689 kwh/m2
  • Hampuri 938 kwh/m2
  • Helsinki 930 kwh/m2
  • Keski-Suomi 900 kwh/m2
  • Sodankylä 800 kwh/m2

  Aurinkopaneelien ja ja aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat viime vuosina pudonneet huomattavasti, ja näin ollen esimerkiksi aurinkopaneelit kotiin kuluttajalle on houkutteleva ratkaisu.

  Suomessa voidaan hyödyntää myös aurinkolämpöä. Aurinkolämpö tarkoittaa, että energiaa auringosta kerätään ja käytetään lämmitykseen. Näin energia käytetään suoraan lämpönä muuttamatta sitä sähköksi. Suomessa aurinkolämpöä voidaan hyödyntää erittäin tehokkaasti vedenlämmityksessä, koska lämmintä vettä tarvitaan ympäri vuoden. Useissa Euroopan maissa aurinkolämmitys on kasvava trendi, ja sitä voidaan hyödyntää myös Suomessa.

  Tuulivoima

  Tuulivoima on ilmavirtauksen, eli tuulen, liike-energian muuntamista sähköksi. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa, eikä sen tuottamisesta aiheudu päästöjä veteen, ilmaan, tai maahan.

  Kun tuulen nopeus on vähintään 3,5 metriä sekunnissa tuulivoimala käynnistyy ja tuulen liike-energia muunnetaan tuuliturbiinin avulla sähköksi. Tuulisähkön tuotanto riippuu täysin päivän tuulisuudesta. Tuulivoimalaitokset ovat automaattisia, joten ne eivät vaadi päivittäistä työvoimaa, paitsi vikatilanteissa ja huollossa.

  Tuulivoima on Suomessa kannattavaa, sillä tyyniä päivä on harvoin. Tyynet päivät eivät myöskään ole ongelma niin kauan, kun tuulienergia vastaa vain osuudesta tarvittavasta sähköstä. Suomessa on talvisin kaikkein tuulisinta, joten talvi on otollisinta aikaa tuulivoimatuotannon kannalta.

  Suomessa tuulivoima on verrattain uusi uusiutuvan energian tuotantomuoto, mutta sen rakentaminen on edistynyt viime vuosina hyvin. Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 754 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskapasiteetti oli 2284 MW ja ne tuottivat kyseisen vuoden aikana 6,9 TWh edestä sähköä.

  Vesivoima

  Vesivoimalla tarkoitetaan vesienergian talteen ottamista vesivoimalaitoksissa putoavan veden liike-energiasta. Vesivoima on uusiutuva energialähde, eikä sillä ole ilmastovaikutuksia, mutta vesivoimaloilla on jonkin verran paikallisia ympäristövaikutuksia.

  Tarvittavan liike-energian edellyttämä vesiputous voi olla joko luonnollinen, tai se voidaan rakentaa padon avulla. Padoissa putous syntyy ylä- ja ala-altaan välisen korkeuseron avulla. Mitä suurempi putoamiskorkeus, sitä tehokkaampaa vesivoimalaitoksen sähköntuotto on.

  Vesivoiman matka sähköverkkoon tapahtuu seuraavasti:

  • Vesivoimalaitos hyödyntää kahden vesipinnan välistä korkeuseroa
  • Vesi virtaa ylhäältä alas voimalaitoksen turbiinin läpi
  • Virtaus pyörittää turbiinia, joka taas pyörittää generaattoria
  • Generaattorista muuntaa energian sähköksi ja johtaa sen muuntajaan
  • Sähkö siirtyy muuntajan kautta sopivalla jännitteellä sähköverkkoon käytettäväksi

  Vesivoiman edut ovat sen uusiutuvuus, sekä varmuus ja luotettavuus. Vesivoimalla voidaan tuottaa vakaasti suuri määrä sähköä.

  Vesivoiman haitat ovat sen ympäristövaikutukset. Ympäristövaikutukset ovat tosin paikallisia, siellä mihin voimala on rakennettu. Vesi ei pilaannu, eikä sen laatu heikkene virratessaan voimalan läpi, mutta voimalan ja padon sijainti voi vaikuttaa esimerkiksi kalakantoihin ja vesistön ekosysteemiin. Ympäristövaikutuksia voidaan minimoida esimerkiksi erinäisillä kalanhoitotoimenpiteillä.

  Suomessa vesivoimasta yli puolet saadaan pelkästään seuraavista kolmesta joesta:

  • Oulujoki
  • Iijoki
  • Kemijoki

  Suomen vesivoimalaitokset ovat suurimmaksi osaksi säännöstely- tai jokivoimalaitoksia.

  Maalämpö

  Maalämpö on lämmitysjärjestelmä, joka perustuu kompressorijärjestelmään. Maalämmön idea on ottaa talteen lämpöä maaperästä ja hyötykäyttää sitä asuntojen ja kiinteistöjen lämmittämiseen. Kun aurinko lämmittää maaperää, lämpöä varastoituu, ja sitä voidaan hyötykäyttää.

  Suomen oloissa maan geoterminen lämpö tuottaa 6-10 asteen lämpötilan noin 200 metrin syvyydessä. Maalämpö on uusiutuva energiamuoto, ja se on yksi ekologisimmista ja kustannustehokkaimmista energiamuodoista.

  Maalämpöjärjestelmää varten tarvitaan porakaivo ja maalämpöpumppu.Ideana on porata maaperään kaivo, josta kerätään putkiston avulla lämpöä. Putkisto voi olla joko horisontaalisesti tai vertikaalisesti sijoitettu.

  Suomessa maalämpö on erittäin energiatehokas järjestelmä, ja sen investointi maksaa usein itsensä takaisin. Maalämmön käyttökustannukset ovat matalat, ja se on lisäksi ympäristöystävällinen ja uusiutuva luonnonvara. Suomessa maalämpöpumput yleistyivät erityisesti pientaloissa 1970-1980 -luvuilla kun energiakriisi nosti muiden tuotantotapojen hintoja.

  Kun maalämpöjärjestelmä asennetaan, siitä on mahdollista saada myös kotitalousvähennys.

  Esimerkki maalämmön kustannuksista:

  • Omakotitalo, 250 neliötä, sähkölämmitys
  • Vuosittainen energiankulutus 30000kwh
  • Maalämpöjärjestelmän asennuskustannukset 20 000 euroa.
  • Maalämpöjärjestelmän asennuksen työn osalta voidaan hyödyntää kotitalousvähennys.
  • Energiankulutus uudella järjestelmällä 11000kwh
  • Sähköä kuluu 65% aiempaa vähemmän
  • Investoinnin takaisinmaksuaika noin 6-7 vuotta

  Maalämmön hinta vaihtelee lämmitysenergian ja laitteiston koon mukaan. Maalämpöjärjestelmän hinnan muodostavat seuraavat seikat:

  • Maaperän valmistelu ja lämpökaivon poraus
  • Putkiston asennus
  • Entisen lämmitysjärjestelmän purkaminen
  • Uusien laitteiden asentaminen
  • Sähkötyöt ja säädöt

  Maalämpöjärjestelmien hinnat vaihtelevat Suomessa 10 000 eurosta ylöspäin. Rivitaloissa hinta voi olla noin 35 000 euroa tai enemmän, ja kerrostaloissa maalämmön asentaminen voi maksaa jopa 100 000 - 200 000 euroa.

  Bioenergia, biomassa

  Bioenergia on eloperäisistä aineista saatua energiaa. Biomassasta saadaan energiaa polttamalla. Biopolttoaine on eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine. Biomassasta voidaan jatkojalostaa muitakin polttoaineita, kuten biodieseliä.

  Biomassa on uusiutuva ja usein ympäristöystävällinen energianlähde. Bioenergiaa kätytetään laajasti Suomessa eri kokoluokissa. Muun muassa suuret metsäteollisuuden laitokset voivat käyttää bioenergiaa, mutta myös pienemmät kiinteistöt voivat hyötyä tästä.

  Bioenergian lähde voi olla peräisin useista eloperäisistä lähteistä, esimerkiksi puusta tai peltokasveista. Turve on myös biopolttoaine, mutta se uusiutuu niin hitaasti, että EU ei ole hyväksynyt sitä uusiutuvien energialähteiden listalle. Myös bioperäisiä jätteitä voidaan hyötykäyttää ja niistä voidaan jalostaa bioenergiaa.

  Suomessa bioenergia muodostaa yli 80 % kaikesta uusiutuvasta energiasta, kokonaisenergiankulutuksesta se kattaa yli 30 %. Puupolttoaineet ovat Suomessa merkittävin bioenergian lähde

  Ekosähkö ja vihreä sähkö

  Ekosähkö tarkoittaa fossiilivapaasti tuotettua sähköä. Ekosähkö on tuotettu uusiutuvia energianlähteitä käyttämällä. Joillekin sähkötuotteille on myönnetty EKOenergia -merkki, joka takaa sähkön tuotantotavan. EKOenergia merkillä varustetun sähkön kestävyyskriteerit ovat määritelleet Suomen luonnonsuojeluliitto ja kansainväliset luonnonsuojelujärjestöt.

  Vihreä sähkö on samaa termistöä ja toimii yleisnimityksenä sähkölle, joka on tuotettu ilman päästöjä. Vihreän sähkön määritelmä ei ole vakiintunut, mutta usein EKO -merkityt sähköt voidaan luokitella vihreäksi sähköksi.

  Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

  Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.