Tuulivoimaloiden rakennusbuumi hidastumassa

Tuulivoimaloiden rakennusbuumi hidastumassa
Suomessa ja koko Euroopassa uusiutuvan energian lähteet, etenkin tuulivoima on kasvanut merkittävästi osana vihreän siirtymän agendaa. Tuulivoimaloihin on investoitu laajasti ja uusia voimaloita ja hankkeita on syntynyt tiheään tahtiin viime vuosina.

Suomen todellinen tuulivoiman kasvuharppaus nähtiin jo 1990-luvun lopulla. Tuolloin ensimmäiset suuremmat tuulivoimahankkeet käynnistyivät, ja siitä lähtien ala on kasvanut vakaasti. Uusia investointeja on tehty kiihtyvällä tahdilla, ja vuoden 2021 tuotantomäärästä on noustu yli 4000 megawatilla vuoden 2024 tuotantoon verrattuna. Koko Suomen sähköntuotannosta lähes 98 % katettiin kotimaisesti vuonna 2023, eli Suomi on lähes täysin itsenäinen sähköntuottaja. 

Lue miten tuulivoima vaikuttaa sähkön hintaan

Mikä hidastaa tuulivoiman rakentamista?

Nykyisten hankkeiden valmistuessa investointien seuraava vaihe näyttää epävarmalta. Suurin kysyntä on täytetty ja olemassa olevia hankkeita valmistuu tulevina vuosina. Sähkönkulutuksen pitäisi kuitenkin kasvaa, jotta uusien tuulivoimaloiden rakentaminen olisi kannattavaa. Tämä kasvu voisi tulla esimerkiksi teollisuuden investoinneista tai vedyn jalostamisesta, mutta toistaiseksi markkinoilla ei ole riittävästi kysyntää uusille voimaloille.

Vetytalouteen uskovat toivovat lisää tuulivoimaa, jotta vetytalous saataisiin kunnolla käyntiin Suomessa. Tästä herää kysymys millä investoinnit kustannetaan ja kumpaan keskitytään ensin:  sähköntuotannon kasvattamiseen vai sähkönkulutuksen kasvattamiseen? Sähköntuotannon kasvu ilman kulutusta ei ole kannattavaa, mutta kulutuksen kasvu esimerkiksi vihreän vedyn  jalostamisella ei ole kannattavaa ilman suurta uusiutuvan sähkön tuotantoa. 

Lue lisää vihreästä vedystä ja sen mahdollisuuksista

Suurin osa suomen tuulivoimaloista sijoittuu länsirannikolle, jossa ei enää myöskään ole tilaa rakentaa lisää. Itä-Suomi näyttää kartalla tyhjältä ja kapasiteettia sieltä löytyisikin. Ongelmana on kuitenkin puolustusvoimien tutkat, joita uudet tuulivoimalat ja tuulivoimapuistot häiritsisivät. Uusilla teknologisilla ratkaisuilla ongelma voidaan hoitaa, mutta jälleen kerran kustannuskysymys nousee vahvasti esille. Alla olevassa kartassa näkyvillä ovat tuotannossa olevat, rakenteilla olevat, luvitetut sekä kaavoitetut tuulivoimalat.  

Suomen tuulivoimalat kartalla

Lähde: Suomen Uusiutuvat

Tuulivoiman haasteet ja kritiikki

Investointinäkökulman lisäksi Suomessa on esiintynyt asukkaiden huolia tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista, kuten melusta ja infraäänistä. Erilaisia huhuja on vuosien varrella ollut väitetyistä terveyshaitoista, mutta nämä väitteet on suurelta osin kumottu. Suurimmat kritiikin kohteet liittyvät maisemallisiin kysymyksiin sekä asuinviihtyvyyteen.

Toinen haaste on tuulivoimaloiden vaikutus eläimiin, kuten lepakoihin, joiden on raportoitu vahingoittuneen voimaloiden aiheuttamista paineaalloista. Vaikka nämä tapaukset ovat harvinaisia, ne ovat nostaneet keskustelua ympäristövaikutuksista.

Sinua voisi myös kiinnostaa nämä aiheet

Kuinka paljon tuulivoima vaikuttaa sähkön hintaan?
Kuinka paljon tuulivoima vaikuttaa sähkön hintaan?
"Tuuli vaikuttaa sähkön hintaan" on lause, joka nousee esiin usein etenkin spot-hintojen heilahtelujen yhteydessä. Miten tuulivoima vaikuttaa sähkön hintaan ja kuinka vahva tämä korrelaatio todellisuudessa on?
Sähkömarkkinakatsaus Q3/2024
Sähkömarkkinakatsaus Q3/2024
VertaaEnsin.fi-palvelun kautta tehtiin heinä-syyskuussa 2024 yhteensä lähes 16 000 sähkösopimusta. Tilausten määrä nousi 16 prosentilla viime kvartaalista. Tämän datan valossa määräaikaiset ja pörssisähkösopimukset ovat olleet heinä-syyskuussa yhtä suosittuja.
Sähköverkkoyhtiöt ja sähkön siirtohinnat 2024
Sähköverkkoyhtiöt ja sähkön siirtohinnat 2024
Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, koska jakeluverkkotoiminnasta omilla määrätyillä alueillaan vastuussa olevat paikalliset sähköverkkoyhtiöt (verkonhaltijat) toimivat luonnollisen monopolin asemassa.
PPA-sopimukset – Mikä, miksi ja kenelle?
PPA-sopimukset – Mikä, miksi ja kenelle?
Yrityksillä on usein yksityishenkilöitä laajemmat resurssit tehdä ympäristötekoja ja monet yritykset etsivätkin tapoja sitoutua kestävään ja edulliseen sähköön. Yksi tapa tehdä näin on PPA-sopimus.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.