Tilin avaaminen alaikäiselle

|Pauliina Laitinen

Tilin avaaminen alaikäiselle

Lapset eivät nykyään pärjää ilman pankkitiliä, sillä raha-asiointi siirtyy enemmän ja enemmän käteisestä kortti- ja mobiilimaksuihin. Olitpa vanhempi, mummo tai kummi, joka haluaa laittaa vaikkapa synttärilahjarahaa tilille, kannattaa ottaa selvää muutamasta jutusta, joka hoitaa tilin avaamisen nopeammin. Joskus byrokratian käppyrät voivat vaikeuttaa tilin avaamista alaikäiselle, ja voi olla turhauttavaa asioida pankissa monta kertaa erilaisten papereiden kanssa.

Pankkitilin avaaminen alaikäiselle eli jonkun muun nimissä on tehty vaikeammaksi kuin tilin avaaminen omiin nimiin, sillä tiliä voisi helposti käyttää rahanpesuun. Mitä sitten täytyy muistaa, kun lähtee avaamaan pankkitiliä alaikäiselle?

Valitse oikea pankki

Alaikäisen pankkitilin ei tarvitse välttämättä olla samassa pankissa kuin vanhemman tili. Lähes kaikki pankit tarjoavat jonkinlaisen nuorisopaketin täysi-ikäisille, joten kannattaa ehkä valita pankki, joka tällaisen tarjoaa. Usein tilin sopimukseen kuuluu, että lapsen tili muuttuu nuorisopaketiksi tämän saavuttua oikeaan ikään. Kaikkia ei heti täysi-ikäiseksi tultua kiinnosta välttämättä pankkipalveluiden vertailu, joten on kätevää, että nuori ei maksa turhaan pankkitilin kuukausimaksuja.

Onko sitten helpompaa, jos tili avataan alaikäiselle samaan paikkaan kuin vanhemmalle? Ei välttämättä. Kaikki pankit eivät välttämättä kohtele edes pitkäaikaisia asiakkaitaan paremmin kuin uusia.

Muista valita parhaiten sopiva vaihtoehto!

Molempien huoltajien suostumus

Lain mukaan alaikäisellä on kaksi edunvalvojaa, jotka päättävät yhdessä lapsen raha-asioista. Tilin avaaminen alaikäiselle ei siis onnistu kummilta tai mummolta. Pankit ovat sidottuja tottelemaan lain pykäliä, eikä siis tiliä voi avata ilman vanhempia.

Avioerotilanteet ovat ikäviä, sillä sekä pankkitilin avaamiseen että lopettamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus. Käytännössä siis tilin avaamiseen tarvitaan molempien huoltajien läsnäolo tai valtakirja toiselta. Vain harvinaisissa poikkeustapauksissa on mahdollista tehdä tili vain toisen huoltajan suostumuksella.

Varmista helppo asiointi

Kannattaa soittaa pankkiin ennen tilin avaamista, ja kysyä voiko sen hoitaa ilman suurempaa byrokratiaa. Edes saman pankin eri haarakonttorit eivät välttämättä toimi täsmälleen samalla tavalla. Jokaisella on erilainen kokemus tilin avaamisesta alaikäiselle, ja se voi riippua pankin lisäksi myös pankkivirkailijasta. Voi olla, että joutuu täyttämään paljon papereita, tai tapaamisessa kestää vain 10 minuuttia.

Kannattaa myös muistaa, että jotkut pankit sallivat tilin avaamisen netissä. Yleensä juuri netissä avaamiseen vaaditaan, että ainakin yhden huoltajan tili on samassa pankissa, mihin lapsen tili tulisi.

Koska molempien huoltajien suostumus vaaditaan tilin lopulliseen avaamiseen, toisen huoltajan täytyy käydä hyväksymässä yhden tekemä tilinavaus omilla verkkopankkitunnuksillaan. Toisen huoltajan ei tarvitse olla samassa pankissa asiakkaana. Tähän prosessiin tarvitaan myös lapsen henkilöllisyystodistus.

Joka tapauksessa lapselle ei kannata huonoa tiliä valita, sillä raha-asioissa usein vaihtamalla paranee.