Tarvitsetko adapteria, kun lähdet ulkomaille? Matkailijan sähköopas

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö

Oletko lähdössä kesälomalla reissuun? Varmista, että sähkö toimii myös ulkomailla ja sinulla on oikeat pistokkeet matkalle. Tämä matkailijan sähkö-opas auttaa sinua selvittämään mitä adaptereita ja muuntajia tarvitset eri maissa, jotta laitteesi toimivat moitteettomasti.

Katso alla olevasta infograafista mikä pistoketyyppi on juuri sinun matkakohteessasi käytössä ja tarvitsetko mukaan adapteria. Suomessa käytössä olevat tai yhteensopivat pistoketyypit ovat C, E ja F. Huomioi, että joissain maissa on monta eri pistoketyyppiä riippuen esimerkiksi maanosasta. Näissä tapauksissa saatat siis tarvita adapteria eri pistoketyyppeihin tai vastaavasti voit selvitä ilman, jos maassa on käytössä myös suomalaisten laitteiden kanssa yhteensopivat pistorasiat.

Sähkösanastoa matkalle

Adapterin tai sovittimen lisäksi saatat törmätä myös muihin sähköön liittyviin ilmaisuihin ja lukuihin.

Pistorasiatyyppi

Eri maissa on eri mallisia pistokkeita, jotka sopivat pistorasiaan. Yleisimmät tyypit ovat:  

 • Tyyppi A/B: Pohjois-Amerikka, Keski-Amerikka, Japani
 • Tyyppi C/E/F: Suurin osa Eurooppaa
 • Tyyppi G: Iso-Britannia, Irlanti, Malta, Malesia
 • Tyyppi I: Australia, Uusi-Seelanti, Kiina
Eri pistoketyyppejä maailmalla. Suomessa käytössä ovat tyypit C, E ja F.

Jännite

Jännite kertoo, kuinka paljon voimaa on käytettävissä sähkövirran kuljettamiseen johtimen läpi. Voit ajatella jännitettä paineena, joka työntää sähkövirtaa johtoja pitkin ja sitä mitataan voltteina (V). Eri maissa käytetään eri jännitteitä ja yleisimmin käytetyt jännitteet ovat:

 • 110-120V: Esimerkiksi Yhdysvallat
 • 220-240V: Esimerkiksi Eurooppa & Australia

Taajuus

Taajuus kertoo, kuinka usein jokin toistuu. Sähkövirta kulkee aaltomaisesti ja sen suunnan muutokset sekunnissa määrittelevät taajuuden. Esimerkiksi suunnan muutos 50 kertaa sekunnissa tarkoittaa 50 hertzin taajuutta (50Hz). Useimmat maat käyttävät joko 50Hz tai 60Hz taajuutta.

 • 50Hz: Esimerkiksi suurin osa Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa
 • 60Hz: Esimerkiksi suurin osa Amerikkaa ja osa Japania

Muuntajat ja adapterit

Joissain maissa saatat tarvita muuntajaa, jos sähkön jännite tai taajuus on eri kuin kotimaassa. Useimmissa adaptereissa muuntaja on jo mukana, mutta tämä kannattaa aina tarkistaa etukäteen. Adapteri muuttaa pistokkeen muodon, kun taas muuntaja muuttaa sähkövirran jännitettä.

Maat, joissa adapterin tarve voi yllättää:

Monissa Britannian entisissä siirtovaltioissa on edelleen sama pistoke käytössä. Näitä maita ovat esimerkiksi Kypros, Malta, Malesia, Singapore, Arabiemiraatit ja Hongkong. Varmista, että sinulla on oikea adapteri tai laturi mukana näihin kohteisiin. Suomalaisten lempikohteista adapterin tarvitsee myös esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Japaniin ja mahdollisesti Thaimaahan.

Sähkön matkavinkit tiivistettynä:

 • Tarkista tarvitsetko adapteria ja/tai muuntajaa mukaan matkalle. Mikäli yövyt hotelleissa, voi adapterin suurella todennäköisyydellä saada myös lainaan, mutta omalla varmistat laitteiden toimivuuden. 
 • Vältä sähkölaitteiden ylikuormitusta. Tarkista laitteidesi maksimiteho ja varmista, ettei se ylitä adapterin tai muuntajan kapasiteettia.
 • Ota varavirtalähde mukaan. Muista ottaa varavirtalähde mukaan matkalle, jotta voit ladata laitteesi myös silloin kun et ole pistorasian lähellä. 
 • Nauti matkastasi!

VertaaEnsin.fi on taloustuotteiden vertailuun erikoistunut verkkopalvelu. Missiomme on auttaa
kuluttajia tekemään fiksuja ja tietoisia päätöksiä talousasioissa. Vuosittain yli 1,5 miljoonaa suomalaista kuluttajaa käyttää vertailupalveluamme edullisempien sähkösopimusten ja lainojen löytämiseen.

Me vertaamme, sinä säästät! 

Tarjoukset