Tarkista luottotiedot ilmaiseksi – näin se onnistuu!

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
Tarkista luottotiedot


Lainan haun yhteydessä lainantarjoaja saattaa tarkistaa hakijan luottotiedot rekisteristä. Tällaisessa tilanteessa toimenpide tapahtuu automaattisesti, eikä hakijan tarvitse itse huolehtia muusta kuin puhtaista luottotiedoista. Luottotietoja voi kuitenkin joutua hakemaan itse esimerkiksi vuokra-asunnon tai Takuusäätiön takauksen hakemisen yhteydessä. Tämän artikkelin ohjeilla saat tarkistettua luottotietosi helposti tilanteessa kuin tilanteessa.

Onko luottotietojen tarkistus ilmaista?

Lain mukaan yksityishenkilö voi tarkastaa omat luottotietonsa ilmaiseksi kerran vuodessa. Jos joudut tarkistamaan luottotietojasi useammin, peritään ylimääräisistä kyselyistä maksu.

Jos tarvitset luottotietojasi lainanhakua varten, ei sinun tarvitse tarkistaa niitä itse, vaan luotonmyöntäjä hoitaa tämän puolestasi.

Kuka voi tarkistaa luottotiedot?

Jokaisella yksityishenkilöllä on oikeus tarkastaa omat luottotietonsa. Toisen henkilön luottotietoja ei saa tarkistaa ilman laissa mainittua pätevää perustetta. Perusteiksi kelpaavat esimerkiksi luoton myöntäminen, asunnon vuokraaminen ja työnhakijan arviointi tilanteissa, joissa haettu työ edellyttää rahan käsittelyä.

Jos olet esimerkiksi vuokraamassa omistamaasi asuntoa, voit tarkistaa potentiaalisen vuokralaisen luottotiedot. Tästä on kuitenkin hyvä pyytää suostumus etukäteen.

Mitä luottotiedoista näkee?

Luottotietojen rekisteriotteesta haetaan yleensä tietoa maksuhäiriömerkinnöistä, mutta se ei ole ainut tieto, jonka rekisteristä saa irti. Luottotiedoista näkyy maksuhäiriömerkintöjen määrän lisäksi kunkin merkinnän ajankohta ja alkuperä. Myös merkintöjen voimassaoloaika ilmoitetaan. Lisäksi luottotiedoista näkee, kenelle tietoja on luovutettu viimeisen 12 kuukauden aikana.

Jos sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, rekisteri käy todistuksena puhtaista luottotiedoista.

Omien luottotietojen tarkistus on järkevää silloin tällöin, koska silloin itselle jää kopio luottorekisteristä. Jos esimerkiksi uuden asunnon vuokraisäntä haluaa tietoja luottomerkinnöistä, on se kätevä toimittaa suoraan vuokraisännälle.

Luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi

Yksityishenkilönä voit tarkastaa omat luottotietosi ilmaiseksi kahdesta eri rekisteristä, Suomen Asiakastieto Oy:stä tai Bisnode Finland Oy:stä. Jos kaipaat tietoja ilmaiseksi, kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä prosessi voi kestää hetken. Nopeasti tietoja kaipaaville löytyy maksullisia, kolmansien osapuolten palveluita, jotka toimivat hieman vikkelämmin.

Tietojen haku Suomen Asiakastieto Oy:stä

Suomen Asiakastiedosta voi pyytää omia luottotietoja muutamaa eri reittiä. Luottotietoja voi pyytää:

  • Verkkopalvelussa: Voit tehdä omien luottotietojen tarkistuspyynnön Asiakastiedon sivuilla. Pyynnön tekeminen edellyttää vahvaa tunnistautumista joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Sähköpostitse: Voit lähettää vapaamuotoisen kirjallisen pyynnön osoitteeseen omatieto@asiakastieto.fi. Muista liittää mukaan henkilötunnus, kotiosoite, omakätinen allekirjoitus ja nimenselvennys sekä kopio henkilöllisyystodistuksesta. Jos haluat vastauksen sähköpostiisi, liitä pyyntöön myös sähköpostiosoitteesi.
  • Postitse: Lähetä vapaamuotoinen kirjallinen pyyntö yllämainituilla liitteillä osoitteeseen Hermannin rantatie 6, 00580 Helsinki.

Jos vapaaehtoisen pyynnön muotoilu tuntuu haastavalta, voi käyttää Asiakastiedon sivulta löytyvää valmista lomaketta. Tulosta lomake, täytä se ja toimi sen jälkeen ylläolevien ohjeiden mukaisesti.

Tietojen haku Bisnode Finland Oy:stä

Omat luottotiedot voi tarkistaa myös Bisnoden rekisteristä. Voit pyytää luottotietoja myös postitse Bisnodelta. Täytä tällöin kirjallinen pyyntölomake ja lähetä se postin tai faxin kautta seuraavaan osoitteeseen:

Bisnode Finland Oy
Soliditet-henkilöluottotietorekisteri
Kumpulantie 3
00520 Helsinki

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Tarjoukset