Tarkista luottotiedot ilmaiseksi – näin se onnistuu!

|Pauliina Laitinen
Tarkista luottotiedot


Lainaa hakiessa lainantarjoaja saattaa tarkistaa hakijan luottotiedot rekisteristä. Tässä tilanteessa toiminta tapahtuu automaattisesti eikä hakijan tarvitse itse huolehtia muusta kuin puhtaista luottotiedoista, mutta tietyt tilanteet vaativat aktiivisuutta omalta osalta ja luottotietojen hakemista itse. Näitä tilanteita voivat olla esimerkiksi vuokra-asunnon hakeminen tai takauksen hakeminen Takuusäätiöltä. Näillä ohjeilla saat tarkistettua luottotietosi helposti tilanteessa kuin tilanteessa.

Onko luottotietojen tarkistus ilmaista?

Lain mukaan yksityishenkilö voi tarkastaa omat luottotietonsa ilmaiseksi. Voit siis käyttää lakisääteistä tarkastusoikeuttasi, ja näet ilmaiseksi mitä tietoja sinusta on luottorekisterissä. Näet myös mahdolliset maksuhäiriömerkinnät ilmaiseksi. Luottotietojen tarkistus sisältää myös mahdolliset jo poistuneet maksuhäiriömerkinnät.

Mikäli sinun tarvitsee kysyä luottotietoja useammin kuin kerran vuodessa, tästä menee ylimääräinen maksu. Muista siis, että voit tarkistaa luottotietosi ilmaiseksi vain kerran vuodessa.

Jos tarvitset luottotietojasi lainanhakua varten, aloita prosessi lainojen vertailusta. Löydät halvimman lainan helposti kattavassa ja puolueettomassa lainavertailussamme:

Vertaile lainoja ilmaiseksi

Kuka voi tarkistaa luottotiedot?

Jokaisella yksityishenkilöllä on oikeus tarkastaa omat luottotietonsa. Omien luottotietojen tarkistus on mahdollista kerran vuodessa ilmaiseksi. Toisen henkilön luottotietoja ei saa tarkistaa ilman laissa mainittua pätevää perustetta. Et siis voi katsoa toisen henkilön luottotietoja ilman pätevää syytä tai toisen henkilön suostumusta. Jos kuitenkin olet esimerkiksi vuokraamassa omistamaasi asuntoa, voit tarkistaa potentiaalisen vuokralaisen luottotiedot. Tästä on kuitenkin hyvä pyytää suostumus etukäteen.

Mitä luottotiedoista näkee?

Luottotietojen rekisteriotteesta haetaan yleensä tietoa maksuhäiriömerkinnöistä, mutta se ei ole ainut tieto minkä papereista saa irti. Luottotiedoista näkee myös sen, kenelle tietoja on luovutettu viimeisen 12 kuukauden aikana ja mistä rekisteriin tallennetut tiedot ovat peräisin.

Luottotiedoista näkyy maksuhäiriömerkintöjen lisäksi merkintöjen ajankohta, ja mistä ne ovat tulleet. Myös merkintöjen voimassaoloaika ilmoitetaan. Jos sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, rekisteri käy todistuksena puhtaista luottotiedoista.

Omien luottotietojen tarkistus on järkevää silloin tällöin, koska silloin itselle jää kopio luottorekisteristä. Jos esimerkiksi uuden asunnon vuokraisäntä haluaa tietoja luottomerkinnöistä, on se kätevä toimittaa suoraan vuokraisännälle.

Luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi

Luottorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto, jonka dataan luottomerkinnät perustuvat. Yksityishenkilönä voit tarkastaa omat luottotietosi ilmaiseksi kahdesta eri rekisteristä, Suomen Asiakastieto Oy:stä tai Bisnode Finland Oy:stä. Jos kaipaat tietoja ilmaiseksi, kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä prosessi voi kestää hetken. Nopeasti tietoja kaipaaville löytyy maksullisia, kolmansien osapuolten palveluita, jotka toimivat hieman vikkelämmin.

Tietojen haku Suomen Asiakastieto Oy:stä

Suomen Asiakastiedosta voi pyytää omia luottotietoja muutamaa eri reittiä. Luottotietoja voi pyytää:

  • Sähköpostitse: Voit lähettää vapaamuotoisen kirjallisen pyynnön osoitteeseen omatieto@asiakastieto.fi. Muista liittää mukaan henkilötunnus, kotiosoite, omakätinen allekirjoitus ja nimenselvennys sekä kopio henkilöllisyystodistuksesta. Jos haluat vastauksen sähköpostiisi, liitä pyyntöön myös sähköpostiosoitteesi.
  • Postitse: Lähetä vapaamuotoinen kirjallinen pyyntö yllämainituilla liitteillä osoitteeseen Hermannin rantatie 6, 00580 Helsinki.
  • Paikan päällä: Pääkaupunkiseutulaisille vaihtoehtona on myös piipahtaa Asiakastiedon palvelupisteessä Hermannin rantatiellä arkisin 13-15. Ota mukaan henkilöllisyystodistus eli ajokortti tai passi.

Jos vapaaehtoisen pyynnön muotoilu tuntuu haastavalta, voi käyttää Asiakastiedon sivulta löytyvää valmista lomaketta. Tulosta lomake, täytä se ja toimi sen jälkeen ylläolevien ohjeiden mukaisesti.

Tietojen haku Bisnode Finland Oy:stä

Luottotietoja voi pyytää myös Bisnoden rekisteristä. Bisnodella on kätevä sähköinen palvelu, josta luottotietojen tarkistus onnistuu. Jutun lopussa olevasta linkistä pääset Bisnoden palveluun. Voit pyytää luottotietoja myös postitse Bisnodelta. Täytä tällöin kirjallinen pyyntölomake ja lähetä se postin tai faxin kautta seuraavaan osoitteeseen:

Bisnode Finland Oy
Soliditet-henkilöluottotietorekisteri
Kumpulantie 3
00520 Helsinki

Aloita lainojen yhdistäminen tästä

Lähteet:
Suomen Asiakastieto Oy

Bisnode Finland Oy

Bisnode – Tarkista luottotiedot sähköisesti