Suoramarkkinointikielto – miten se tehdään?

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
Suoramarkkinointikielto vähentää häiritsevien puhelinsoittojen määrää.

Saatko jatkuvasti soittoja eri puhelinmyyjiltä ja täyttyykö sähköpostisi erilaisilla mainoksilla ja uutiskirjeillä, vaikka et muista luovuttaneesi yhteystietojasi. Suoramarkkinointikielto estää tietojen luovuttamisen.

Ihmisten yhteystietojen myynti on liiketoimintaa. Eri virastot myyvät ihmisten nimi- ja osoitetietoja eri yrityksille ja toimijoille. Yritykset käyttävät tietoja suoramarkkinointiin.

Esimerkiksi väestörekisterikeskuksen tietoja ovat ostaneet matkailutoimistot ja pankit. Trafilta osoitetietoja ostavat lukuisat auto- ja liikennealan toimijat. 

Sähköpostiin lähetetylle suoramarkkinoinnille ei tarvitse lupaa, mikäli markkinoijan ja asiakkaan välillä on asiakassuhde. Markkinointisisällön tulee kuitenkin kuulua siihen tuoteryhmään, jonka oston yhteydessä yritys sai yhteystiedot.

Suomessa tietosuojavaltuutetun toimisto valvoo tietosuojalain noudattamista. Kilpailu- ja kuluttajavirasto valvoo kuluttajasuojalain noudattamista, jonka piiriin suoramarkkinointia koskeva lainsäädäntö osittain kuuluu. 

Jokaisella kuluttajalla on oikeus suoramarkkinointikieltoon. Postitetusta suoramarkkinoinnista kieltäytyminen on helppoa, mutta sähköisen suoramarkkinoinnin kieltäminen voi olla monimutkaisempaa. Kokosimme ohjeet suoramarkkinointikiellon tekoon.

Telemarkkinointi on suoramarkkinoinnin muoto 

Suoramarkkinointi on markkinointiviestintää, joka lähetetään suoraan kuluttajalle. Sähköinen suoramarkkinointi on nykyisin yleistä. Tyypillisimpiä esimerkkejä ovat sähköpostitse lähetetyt uutiskirjeet tai muu sisältö, puhelinsoitto ja tekstiviesti. 

Postitettu suoramarkkinointi tarkoittaa kotiin saapuvia mainoslehtisiä. Osoitteettomasta mainospostista voi kieltäytyä lisäämällä oveen tai postilaatikkoon “ei mainoksia” -kyltin. 

Jos mainospostissa on osoitteesi, yritys on saanut tietosi joko tekemäsi tilauksen tai sopimuksen yhteydessä tai eri virastojen rekistereistä. Tässä tapauksesta voit toimia alla olevien ohjeiden mukaan markkinointipostin kieltämiseksi.

Telemarkkinointi on puhelinmyyntiä, ja yksi suoramarkkinoinnin tavoista. Nykyisin yritykset ulkoistavat usein puhelinmyyntityön. 

Puhelinmyyjät käyttävät eri virastojen yhteystietorekistereitä. Rekistereiden tietojen perusteella puhelinsoitot kohdennetaan kussakin markkinointitapauksessa tietylle kohderyhmälle. 

Suomen Kuluttajaliitto on nostanut esiin puhelinmyynnin ongelmia. Joissakin tapauksissa markkinointikieltoa ei ole noudatettu, vaikka asiakas on ilmoittanut telemarkkinointikiellosta.  

Ihmiset myös välttelevät vastaamista tuntemattomiin numeroihin välttyäkseen telemarkkinoinnilta. Eri viranomaistahot kokevat tämän ongelmalliseksi, kun ne yrittävät tavoittaa kansalaisia. 

Miten tehdä suoramarkkinointikielto?

Digi- ja väestötietovirasto ylläpitää rekisteriä, johon kukin voi halutessaan ilmoittaa suoramarkkinointikiellosta. Virasto ilmoittaa, että rekisteriin voidaan merkitä yhteystietojen luovutuskielto seuraaviin käyttötarkoituksiin:

  • Suoramarkkinointi
  • Yhteystietojen luovutus
  • Asiakasrekisterin päivitys
  • Sukututkimukset
  • Henkilömatrikkeli

Tietojen luovutuskielto tehdään viraston nettisivujen Tarkasta tietosi -palvelussa. Palveluun kirjaudutaan mobiili- tai pankkitunnuksilla. Kiellosta voi myös ilmoittaa soittamalla viraston asiakaspalveluun tai lähettämällä virastoon vapaamuotoisen kirjeen.

Kielto tulee tehdä henkilökohtaisesti. Kielto on voimassa toistaiseksi, eikä sitä tarvitse uusia henkilötietojen muuttuessa. Kieltoja voi myös muokata Tarkasta tietosi -palvelun kautta. 

Voit halutessasi ilmoittaa myös suoraan sille yritykselle, jolta et halua enää suoramarkkinointisisältöä. Ilmoitus voi olla vapaamuotoinen.

Miten tehdä puhelinmyyntikielto?

Digi- ja väestötietovirastoon ei voi tehdä telemarkkinointikieltoa, sillä virasto ei ylläpidä puhelintietorekisteriä. Puhelinmyynnin esto tulee toteuttaa alla olevien ohjeiden mukaisesti.

  • Ilmoita puhelinmyyntikiellosta suoraan sille yritykselle, jolta et halua telemarkkinointia. Voit ilmoittaa vapaamuotoisesti vaikka puhelun yhteydessä, ettet halua enää vastaanottaa soittoja.

Tai

  • Ilmoita erikseen väestörekisterikeskukseen, maistraattiin ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tietopalveluun, että haluat kieltää yhteystietojesi luovuttamisen. Puhelinmyyjät käyttävät näiden virastojen yhteystietorekistereitä.

Voit myös tarvittaessa:

  • Muuttaa omasi ja lastesi puhelinnumerot salaisiksi. Virallisissa tiedoissa lasten puhelinliittymät näkyvät vanhempien nimellä, jolloin markkinointipuheluita soitetaan myös lapsille.
  • Soittaa Suomen Asiakkuusmarkkinointiliiton kieltopalveluun. Palvelu kattaa suurimman osan puhelinmyyntiä harjoittavista yrityksistä ja kaikki osoitteita myyvät tahot. Telemarkkinointikielto on voimassa 3 vuotta kerrallaan.

Jos puhelinmarkkinointikielto ei tehoa

Puhelinmyyjän on lain mukaan lopetettava soittaminen, mikäli kuluttaja sitä pyytää. Yllä olevien toimenpiteiden pitäisi riittää puhelinmarkkinoinnin loppumiseen. 

Jos yritys ei lopeta telemarkkinointia pyynnöstäsi huolimatta, voit olla yhteydessä tietosuojavaltuutetun toimistoon. 

On myös hyvä tietää, että puhelinmyynnin kautta ostetut tuotteet saa kuluttajasuojalain mukaan palauttaa 14 vuorokauden kuluessa paketin noudosta tai saapumisesta kotiin. Puhelinmyyntiä on kritisoitu epäselvien kauppojen solmimisesta.

Tietosuoja-asetukset ja markkinointikielto

Toukokuussa 2018 EU-maissa otettiin käyttöön uusi tietosuoja-asetus, jonka tarkoituksena on suojata ihmisten henkilötiedot entistä paremmin ja yhtenäistää kaikkien EU-maiden tietosuojalakeja. 

Asetuksen tarkoituksena on myös se, että ihmiset pystyisivät olemaan entistä tietoisempia siitä, missä ja mihin heidän henkilötietojaan käytetään.

Asutusta kutsutaan GDPR-asetukseksi. Lyhenne tulee sanoista General Data Protection Regulation. 

Suomessa ihmisillä on kuitenkin aina ollut oikeus tietää, mistä markkinointitarkoituksiin saadut yhteystiedot ovat peräisin. Myös suoramarkkinointikiellon ja puhelinmyyntikiellon tekemiseen on ihmisillä aina ollut oikeus.

Ongelma onkin luultavasti ollut siinä, etteivät ihmiset ole tienneet, miten esimerkiksi telemarkkinointikielto tehdään. Etenkin puhelinmyynnissä myös kieltojen noudattamisessa on ollut ongelmia.

Saana Helmi

Saana Helmi

Saana Helmi on VertaaEnsin.fi sisällöntuottaja. Saana opiskelee Turun yliopistossa mediatutkimusta ja liiketoimintaa. Taloudellinen mielenrauha on hänelle tärkeä asia.

Tarjoukset