Mikä on paras pankki opiskelijalle?

|Mikko Murphy

Paras pankki opiskelijalle on parhaimmassa tapauksessa se, josta löytyy maksuttomat peruspankkipalvelut, halpa opintolaina ja kattavat edut. Löytyykö tämänkaltaista pankkia Suomesta?

Peruspankkipalvelut

Monet pankit tarjoavat alle 26 vuotiaille maksuttomia peruspankkipalveluita: näin tekevät esimerkiksi Aktia, Ålandsbanken, Handelsbanken, Nordea ja OP. Peruspankkipalveluihin kuuluvat yleensä ainakin käyttötili, pankkitunnukset, verkkopankki, sekä maksukortti.

Peruspankkipalveluiden tasolla eroa suurimmissa pankeissa ei siis juurikaan ole. Huomioitavaa on ainoastaan se, että Danske Bankilla on pitkäikäisin voimassaoloaika opiskelijan peruspankkipalveluille: 32 ikävuoteen asti. Jos siis suunnittelee jäävänsä opiskelijaksi kauemmaksi aikaa tai aloittaa opiskelut myöhemmässä vaiheessa, kannattaa harkita Danske Bankin asiakkuutta. Näin säästää rahaa pankkipalveluissa pisimpään.

Vertaile vakuudettomia lainoja ilmaiseksi

Luottokortti

Opiskelijan on myös mahdollista saada luottokortti, vaikka säännöllisiä tuloja ei olisikaan. Jotkut pankit vaativat luottokortin myöntämiseksi kuitenkin päätoimista opiskelua sekä opintosuorituksia 90 opintopisteen arvosta. Luottoraja opiskelijalle myönnettävissä korteissa on yleensä noin 2 000 euron luokkaa.

Luottokortti kannattaa hankkia monesta muustakin syystä pelkän luotto-ominaisuuden lisäksi. Ensinnäkin, jos käy tietyn kaupparyhmän ruokakaupoissa viikoittain ostoksilla, kannattaa harkita kyseisen liikkeen maksutapakortin hankkimista.

Esimerkiksi S-Marketeissa usein käyvän kannattaa hankkia S-Etukortti, koska ruokaostoksista kertyvät bonukset ja muut edut ovat yhteensä paljon arvokkaampia kuin maksuveloitus asiakasomistajuudesta.

Joihinkin luottokortteihin kuuluu myös osto- tai tuoteturva, joka korvaa sillä ostetun tuotteen kokonaan tai osittain mahdollisen katoamisen, varastamisen tai hajoamisen varalta. Lisäksi moniin maksullisiin kortteihin sisältyy matkavakuutus, joka kattaa reissun ohella myös matkatavarat. Tällöin matkasta täytyy kuitenkin useimmiten maksaa suurin osa luotolla.

Esimerkiksi Bank Norwegianin luottokorttiin kuuluu matkavakuutus, joka on voimassa, jos matkan kustannuksista vähintään puolet on maksettu kyseisellä luottokortilla.

Tiesitkö?

 

Matkavakuutuksen hankkiminen luottokortilla on usein halvempaa kuin sen hankkiminen matkatoimistolta

Nordea taas tarjoaa oman pankkipalvelupakettinsa valinneille opiskelijoille Gold-luottokorttiaan maksuttomasti 2 000 euron luottorajalla. Korttiin kuuluu muun muassa tuoteturva-vakuutus sekä matkavakuutus, joka on voimassa kun vähintään 75 % matka- ja yöpymiskuluista on maksettu kortin luottopuolella. Kannattaa tutustua kattavaan luottokorttivertailuumme, ja löytää paras luottokortti opiskelijalle.

Vertaile opiskelijalle sopivia luottokortteja

Frank opiskelijakortti maksuominaisuudella

Danske Bank tarjoaa mahdollisuuden yhdistää Frank -opiskelijakortti pankin Mastercard Debit -maksuominaisuuteen. Korkeakouluopiskelijat voivat hankkia kyseisen kortin ilmaiseksi.

Tämä on kätevä vaihtoehto, jos haluaa saada opiskelijaedut samalla kortilla, millä maksaa ostokset. Kuten tavalliseen opiskelijakorttiinkin, tähän opiskelijan Mastercardiin voi myös hankkia lisämaksusta ISIC-tunnisteen, mikä on siis kansainvälinen tunniste siitä, että on opiskelija. Tällä saa opiskelijaetuja myös muista maista, mikä kannattaa siis hankkia etenkin, jos on lähdössä esimerkiksi opiskelijavaihtoon.

Hankkimalla Danske Bankin opiskelijakortin sinusta tulee samalla kyseisen pankin Silver -asiakas. Silver-palvelupaketti on maksuton niin kauan kuin Frankin Mastercard -opiskelijakortti on käytössäsi, sekä vielä valmistumisen jälkeen siihen asti, kunnes täytät 28 vuotta.

Silver-asiakkaana olet siis normaaliin tapaan Danske Bankin asiakas ja saat käyttöösi verkkopankkitunnukset, käyttötilin, sekä muut normaalit pankkipalvelut.

Säästö- ja määräaikaistalletustilit

Opiskelijana on syytä harkita säästö- tai määräaikaistalletustilin aloittamista, varsinkin jos on opiskelujen ohella osa-aikatöissä ja ylimääräisiä säästöjä kertyy tilille. Toisaalta jotkut tallettavat myös nostetun opintolainan suoraan säästötilille, jossa se voi kätevästi kasvaa korkoa jos lainalle ei löydy muuta käyttötarvetta.

Määräaikaistalletustilit eroavat säästötileistä yleensä siinä, että ne ovat voimassa vain tietyn aikaa, ja niissä on myös joissakin tapauksissa jokin minimitalletusmäärä.

Säästö- ja määräaikaistalletustilejä selaillessa kannattaa kiinnittää huomiota etenkin tilien korkotasoon sekä maksuttomien nostojen määrään, koska tilit eroavat usein toisistaan juuri näiden ominaisuuksien osalta.

Esimerkiksi suomalaisista kivijalkapankeista yksi parhaista säästötilin koroista on tarjolla OP:n Kasvutuotto-tilillä (vähintään 0,15 % ja enintään 6 %). Voit tutustua markkinoiden muihinkin säästötileihin kattavasssa säästötilivertailussamme.

Lisäksi kannattaa kokeilla kätevää säästölaskuriamme, joka auttaa hahmottamaan paljonko on mahdollista säästää tietyllä korkoprosentilla.

Opintolaina

Opintolaina kannattaa kilpailuttaa useilla pankeilla, jotta varmistaa itselleen varmasti edullisimman lainatarjouksen. Käytännössä asia hoituu kätevimmin niin, että kysyt tarjouksen opintolainaan usealta pankilta. Jotkin pankit tarjoavat muitakin etuja opintolainan ohella: esimerkiksi OP:n asiakkaille opintolaina kerryttää OP-bonuksia, joita voi käyttää edelleen pankin muissa palvelu- sekä vakuutusmaksuissa.

Nykyisellään opintolainojen korot liikkuvat yleensä prosentin molemmin puolin, mutta tarkempia lainatarjouksia täytyy usein kysyä erikseen pankeilta. Kuitenkin esimerkiksi OP laittaa opintolainalaskurinsa esimerkkikoroksi 0,75 %, joten voidaan hyvillä mielin olettaa, että muillakin pankeilla lainan korko liikkuu samoissa prosenttimäärissä.

Opintolainaa kilpailuttaessa kannattaa koron ohella kiinnittää huomiota myös sen muihin kuluihin, koska ne voivat olla yllättävän suuria korkoon nähden. Tämän vuoksi parempi mittari lainoja vertaillessa onkin ehkä todellinen vuosikorko, johon on sisällytetty lainan muitakin kuluja koron lisäksi.

Kannattaa myös muistaa opintolainahyvitys. Tämä on opintolainaa nostaneelle suuri rahallinen etu, jos on nostanut lainaa yli 2500 euron edestä.

Paras pankki opiskelijalle

Paras pankki opiskelijalle riippuu omista mieltymyksistä pankkien tarjoamien palvelujen suhteen. Jos esimerkiksi aikoo olla opiskelijana kauan tai aloittaa omat opiskelunsa myöhässä, kannattaa harkita Danske Bankin pankkipalvelupakettia, joka on maksuton 32 ikävuoteen asti. Jos taas esimerkiksi arvostaa enemmän luottokorttia, johon kuuluu paljon etuja, on syytä harkita Nordean pankkipalveluita.

Hyvä juttu on kuitenkin se, että parasta pankkia ei välttämättä edes tarvitse valita kaikkien palveluiden osalta, vaan voi itse poimia kultakin pankilta mieleisensä palvelun itselleen: esimerkiksi pankkipalvelut, luottokortin, säästötilin ja opintolainan voi kaikki valita eri pankeilta. Tämän vuoksi kaikkien pankkien tarjoamien tuotteiden ja palveluiden vertailu kannattaa.

Vertaile pankkeja

Lähteet: Danske Bank, Nordea, OP