Miten muuttoilmoitus tehdään?

|Posted by | Asuminen, Kaikki artikkelit, Sähkö
Tags: , , ,
kuvassa pieni talo ja muuttoilmoitus dokumentti

Muista tehdä muuttoilmoitus ajoissa

Muuttajan muistilista on tunnetusti loputon, mutta yksi tärkeimmistä muistettavista asioista on ehdottomasti lakisääteisen muuttoilmoituksen tekeminen. Pysyvästä osoitteenmuutoksesta sekä vähintään kolme kuukautta kestävästä tilapäisestä muutosta on lain mukaan ilmoitettava Digi- ja väestövirastolle (entinen Väestörekisterikeskus).

Vaikka ainoastaan ilmoitus DVV:lle on pakollinen, osoitteenmuutoksesta kannattaa ilmoittaa myös Postiin. Näin varmistat, että lähetykset saapuvat varmasti perille uuteen osoitteeseen ajallaan.

Miten ilmoitus tehdään? Entä miten ja milloin se kannattaa tehdä? Kauanko tietojen päivittymisessä kestää? Jos et ole koskaan tehnyt muuttoilmoitusta tai viime kerrasta on jo vierähtänyt tovi, tässä on nopeat ohjeet ilmoituksen tekemiseksi.

Samalla kun teet muuttoilmoituksen, muista myös kilpailuttaa sähkösopimus. Teet sen kätevästi VertaaEnsin.fi -palvelun kautta, täysin ilmaiseksi.

Miten muuttoilmoitus tehdään? 

Muuttoilmoituksen tekeminen onnistuu kaikkein kätevimmin sähköisesti Postin nettisivuilta löytyvässä OmaPosti-palvelussa. OmaPostissa voi hoitaa muita postiasioita osoitteenmuutoksen ilmoittamisen ohella. Ilmoituksen tekeminen on maksutonta, ja päivittäessäsi osoitteen Postiin saat myös käyttää muuttopostipalvelua maksutta yhden kuukauden ajan. 

OmaPostiin kirjaudutaan joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos sinulla ei ole kumpaakaan, voit myös pyytää Postista kertakäyttötunnuksen, jonka avulla voit luoda itsellesi OmaPosti-tilin. Vaihtoehtoisesti ilmoituksen muutosta voi myös tehdä perinteisellä paperisella lomakkeella, joita on saatavilla Postin toimipaikoissa. 

Ilmoitusta tehdessä voit valita haluatko päivittää uuden osoitteen vain Digi- ja väestöviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään vai myös Postiin. Jälkimmäinen on yleensä suositeltava vaihtoehto, sillä se turvaa myös postin sujuvan kulkemisen muuttuneesta osoitteesta huolimatta. Jos törmäät netissä tai muualla vanhoihin ohjeisiin, joissa puhutaan muuttoilmoituksen tekemisestä maistraattiin, tällä tarkoitetaan juurikin ilmoitusta Digi- ja väestövirastolle. DVV syntyi vuoden 2020 alussa, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät yhdeksi virastoksi. 

Milloin muuttoilmoitus kannattaa tehdä?

Muuttaminen on kaiken jännityksen keskellä myös äärimmäisen stressaavaa puuhaa. Perusasiat kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa, jotta vältyt ylimääräisiltä ongelmilta. Tärkeimmät asiat, kuten muuttoilmoitus ja sähkösopimus on ehdottomasti hyvä pitää muistilistan kärjessä.

Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Se kannattaa luonnollisesti tehdä ajoissa, jotta saat varmasti postit uuteen osoitteeseen.

Ilmoituksen voi tehdä myös takautuvasti, kuitenkin viimeistään viikon kuluessa muutosta. Huomioi etenkin paperiversion kanssa, että ilmoituksen tulee olla perillä Digi- ja väestövirastossa tähän takarajaan mennessä.

Muuton yhteydessä on hyvä kilpailuttaa eri palvelut, esimerkiksi sähkösopimus. Kun muutat, tarvitset usein uuden sähkösopimuksen. Voit hankkia sen kätevästi palvelumme kautta, ja samalla näet mikä on halvin sähkön hinta tällä hetkellä.

Minne ilmoituksen tiedot päivittyvät ja milloin? 

Digi- ja väestöviraston eli “maistraatin” sekä Postin lisäksi tieto uudesta osoitteesta päivittyy automaattisesti eri viranomaisille, kuten Kelaan ja Verohallintoon. Myös esimerkiksi monet pankit ja vakuutusyhtiöt saavat tiedon osoitteenmuutoksesta, eikä siitä tarvitse ilmoittaa erikseen. 

Jos et ole erikseen kieltänyt tietojen luovuttamista, Posti päivittää automaattisesti uuden osoitteen niille yrityksille, joiden asiakas jo olet. Näin saat esimerkiksi toistuvat laskut, kuten puhelin- ja osamaksulaskut suoraan uuteen osoitteeseen. 

Tieto uudesta osoitteesta päivittyy automaattisesti väestötietojärjestelmään, eikä siitä lähetetä siis erillistä vahvistusta. Tiedot päivittyvät kuitenkin aina aikaisintaan muuttopäivänä. Ilmoitukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Käsittelyajoissa voi ilmetä jonkin verran ruuhkaa kuukaudenvaihteissa etenkin koulujen lukukausien alkaessa ja päättyessä, kuten syksyllä elo-syyskuussa ja keväällä touko-kesäkuussa.

Milloin osoitteenmuutoksesta ei tarvitse ilmoittaa?

Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos muutto on tilapäinen ja kestää alle kolme kuukautta. Tilapäiseksi muutoksi katsotaan muutto vakituisesta osoitteesta toiseen osoitteeseen, kun muutto kestää alle vuoden, ja sen jälkeen palataan takaisin vakituiseen osoitteeseen. Tällöin myös vakituinen osoite jää voimaan.

Tilapäisestä muutostakin on kuitenkin tehtävä ilmoitus Digi- ja väestövirastolle, mikäli se kestää yli kolme kuukautta

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *