Miten muuttoilmoitus tehdään?

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
kuvassa pieni talo ja muuttoilmoitus dokumentti

Muuttoilmoituksen tekeminen on lakisääteinen velvollisuus

Muutosta on ilmoitettava Digi- ja väestötietovirastoon (DVV, entinen Väestörekisterikeskus), kun muutetaan pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Muutosta tulee ilmoittaa myös silloin, kun muutetaan Suomesta ulkomaille, ulkomailta Suomeen tai ulkomailla asuttaessa osoitteesta toiseen. Suomeen takaisin muutettaessa muutosta tulee ilmoittaa myös lähtömaan viranomaisille.

Identiteettivarkauksien estämiseksi henkilö voi merkitä itselleen muuttoeston, jos hänen tiedoillaan on tahallisesti tehty virheellinen muuttoilmoitus. Muuttoeston voi asettaa suomi.fi-viestien kautta.

Posti ja muuttoilmoitus

Vaikka ainoastaan ilmoitus DVV:lle on pakollinen, osoitteenmuutoksesta kannattaa ilmoittaa myös Postiin. Näin voi varmistaa, että lähetykset saapuvat ajallaan perille uuteen osoitteeseen.

Vapaa-ajan asuntoa ei voi tallentaa väestötietojärjestelmään vakinaiseksi osoitteeksi, eikä mökille siis voi virallisesti muuttaa. Postit voi kuitenkin ohjata mökille esimerkiksi kesäloman ajaksi tilaamalla määräaikaisen postin siirron Postin sivuilla.

Miten muuttoilmoitus tehdään? 

Muuttoilmoituksen tekeminen onnistuu kätevimmin sähköisesti Postin nettisivuilla. Postin kautta muuton voi ilmoittaa myös Digi- ja väestötietovirastolle. Ilmoituksen tekeminen on maksutonta, ja päivittäessäsi osoitteen Postiin saat myös käyttää muuttopostipalvelua maksutta yhden kuukauden ajan. 

Muuttoilmoituksen tekoa varten sivuille kirjaudutaan joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos sinulla ei ole kumpaakaan, voit myös pyytää Postista kertakäyttötunnuksen, jonka avulla voit luoda itsellesi Posti-tilin. Vaihtoehtoisesti ilmoituksen muutosta voi myös tehdä perinteisellä paperisella lomakkeella, joita on saatavilla Postin toimipaikoissa. 

Ilmoitusta tehdessä voit valita, haluatko päivittää uuden osoitteen vain Digi- ja väestöviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään vai myös Postiin. Jälkimmäinen on yleensä suositeltava vaihtoehto, sillä se turvaa postin sujuvan kulkemisen muuttuneesta osoitteesta huolimatta.

Muuttoilmoitus isännöitsijälle 

Kannattaa ottaa huomioon, että perinteinen muuttoilmoitus välittää tiedon uudesta osoitteesta viranomaistahoille ja postille, mutta ei taloyhtiölle tai isännöitsijälle. Sen vuoksi on tärkeää muistaa ilmoittaa poismuutosta myös isännöintitoimistoon ja huoltoyhtiöön joko puhelimitse, sähköpostilla tai kirjeellä.

Kela muuttoilmoitus

Kelaan ei tarvitse tehdä osoitteenmuutosta. Kela saa kaikkien asiakkaiden osoitetiedot suoraan väestötietojärjestelmästä – riittää siis, että ilmoitat muutosta DVV:lle.

Ilmoita Kelaan, jos:

  • Olet muuttanut Suomeen ja haet Kelasta jotakin tukea
  • Muutat tilapäisesti tai vakituisesti ulkomaille ja saat Kelasta tukea
  • Palaat Suomeen ulkomailla asumisen jälkeen ja olet joskus aiemmin saanut Kelasta tukea.

Asumistuki ja muutto

Yleinen asumistuki

Yleinen asumistuki on tarkistettava asunnon vaihtuessa. Voit tehdä tarkistuksen verkossa Kelan sivuilla tai lomakkeella AT1.

Eläkkeensaajan asumistuki

Eläkkeensaajan asumistuki on tarkistettava asunnon vaihtuessa. Voit tehdä tarkistuksen verkossa tai lomakkeella AE1.

Maistraatti ja väestörekisterikeskus ovat nykyään DVV

Jos törmäät netissä tai muualla vanhoihin ohjeisiin, joissa puhutaan muuttoilmoituksen tekemisestä maistraattiin, tällä tarkoitetaan juurikin ilmoitusta Digi- ja väestövirastolle. DVV syntyi vuoden 2020 alussa, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät yhdeksi virastoksi.  Väestörekisteri on luettelo maan kansalaisista ja asukkaista sekä näiden perustiedoista, kuten nimistä ja osoitteista.

Milloin muuttoilmoitus kannattaa tehdä?

Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Se kannattaa luonnollisesti tehdä ajoissa, jotta saat varmasti postit uuteen osoitteeseen.

Ilmoituksen voi tehdä myös takautuvasti, kuitenkin viimeistään viikon kuluessa muutosta. Huomioi etenkin paperiversion kanssa, että ilmoituksen tulee olla perillä Digi- ja väestövirastossa tähän takarajaan mennessä. 

Muuttoilmoituksen lisäksi mahdollinen vuokravakuus ja uuden kodin sähkösopimus kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman nopeasti.

Minne ilmoituksen tiedot päivittyvät ja milloin? 

Digi- ja väestöviraston eli “maistraatin” sekä Postin lisäksi tieto uudesta osoitteesta päivittyy automaattisesti eri viranomaisille, kuten Kelaan ja Verohallintoon. Myös esimerkiksi monet pankit ja vakuutusyhtiöt saavat tiedon osoitteenmuutoksesta, eikä siitä tarvitse ilmoittaa erikseen. 

Jos et ole erikseen kieltänyt tietojen luovuttamista, Posti päivittää automaattisesti uuden osoitteen niille yrityksille, joiden asiakas jo olet. Näin saat esimerkiksi toistuvat laskut, kuten puhelin- ja osamaksulaskut suoraan uuteen osoitteeseen. 

Tieto uudesta osoitteesta päivittyy automaattisesti väestötietojärjestelmään, eikä siitä lähetetä erillistä vahvistusta. Tiedot päivittyvät aikaisintaan muuttopäivänä.

Muuttoilmoitukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Käsittelyajoissa voi ilmetä jonkin verran ruuhkaa kuukaudenvaihteissa etenkin koulujen lukukausien alkaessa ja päättyessä, kuten syksyllä elo-syyskuussa ja keväällä touko-kesäkuussa.

Opiskelijan muuttoilmoitus

Myös opiskelijan tulee uuteen asuntoon muuttaessaan muistaa tehdä muuttoilmoitus.

Opiskelijat ovat yleensä oikeutettuja opintotukeen ja yleiseen asumistukeen. Oikeus asumistukeen tulee kuitenkin tarkistaa uudelleen jokaisen muuton yhteydessä.

Milloin osoitteenmuutoksesta ei tarvitse ilmoittaa?

Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos muutto on tilapäinen ja kestää alle kolme kuukautta. Tilapäisestä muutostakin on kuitenkin tehtävä ilmoitus Digi- ja väestövirastolle, mikäli se kestää yli kolme kuukautta.

Tilapäiseksi muutoksi katsotaan muutto vakituisesta osoitteesta toiseen osoitteeseen, kun muutto kestää alle vuoden, ja sen jälkeen palataan takaisin vakituiseen osoitteeseen. Tällöin myös vakituinen osoite jää voimaan.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Tarjoukset