Miten muuttoilmoitus tehdään?

|Pihla Pietiläinen
kuvassa pieni talo ja muuttoilmoitus dokumentti

Muista tehdä muuttoilmoitus ajoissa

Muutosta on ilmoitettava Digi- ja väestövirastoon (entinen Väestörekisterikeskus) aina silloin, kun muutetaan pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Muutosta tulee ilmoittaa myös silloin, kun muutetaan Suomesta ulkomaille, ulkomailta Suomeen tai ulkomailla asuttaessa osoitteesta toiseen. Suomeen takaisin muutettaessa muutosta tulee ilmoittaa myös lähtömaan viranomaisille.

Vapaa-ajan asuntoa ei voi tallentaa väestötietojärjestelmään vakinaiseksi osoitteeksi – tämä siis tarkoittaa, ettei vapaa-ajan asunnossa voi asua vakituisesti.

Identiteettivarkauksien estämiseksi on mahdollista merkitä muuttoesto sellaiselle henkilölle, jonka tiedoilla on tahallisesti tehty väärä muuttoilmoitus. Muuttoeston voi tehdä suomi.fi-viestien kautta.

Muuttoilmoitus 2021 – huomioi poikkeustilanne

Huom! Koronavirustilanteesta johtuen osa yrityksistä on keskeyttänyt asiakastietojensa päivittämisen väestötietojärjestelmästä. Varaudu näin ollen ilmoittamaan muuttunut osoitteesi niille yrityksille, joiden asiakas olet.

Posti ja muuttoilmoitus

Vaikka ainoastaan ilmoitus DVV:lle on pakollinen, osoitteenmuutoksesta kannattaa ilmoittaa myös Postiin. Näin varmistat, että lähetykset saapuvat varmasti perille uuteen osoitteeseen ajallaan.

Miten ilmoitus tehdään? Entä miten ja milloin se kannattaa tehdä? Kauanko tietojen päivittymisessä kestää? Jos et ole koskaan tehnyt muuttoilmoitusta tai viime kerrasta on jo vierähtänyt tovi, tässä on nopeat ohjeet ilmoituksen tekemiseksi.

Samalla kun teet muuttoilmoituksen, muista myös kilpailuttaa sähkösi. Teet sen kätevästi VertaaEnsin.fi -palvelun kautta, täysin ilmaiseksi.

Miten muuttoilmoitus tehdään? 

Muuttoilmoituksen tekeminen onnistuu kaikkein kätevimmin sähköisesti Postin nettisivuilta löytyvässä OmaPosti-palvelussa. OmaPostissa voi hoitaa muita postiasioita osoitteenmuutoksen ilmoittamisen ohella. Ilmoituksen tekeminen on maksutonta, ja päivittäessäsi osoitteen Postiin saat myös käyttää muuttopostipalvelua maksutta yhden kuukauden ajan. 

OmaPostiin kirjaudutaan joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos sinulla ei ole kumpaakaan, voit myös pyytää Postista kertakäyttötunnuksen, jonka avulla voit luoda itsellesi OmaPosti-tilin. Vaihtoehtoisesti ilmoituksen muutosta voi myös tehdä perinteisellä paperisella lomakkeella, joita on saatavilla Postin toimipaikoissa. 

Ilmoitusta tehdessä voit valita haluatko päivittää uuden osoitteen vain Digi- ja väestöviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään vai myös Postiin. Jälkimmäinen on yleensä suositeltava vaihtoehto, sillä se turvaa myös postin sujuvan kulkemisen muuttuneesta osoitteesta huolimatta.

Muuttoilmoitus isännöitsijälle 

Kannattaa ottaa huomioon, että perinteinen muuttoilmoitus välittää tiedon uudesta osoitteesta viranomaistahoille ja postille mutta ei taloyhtiölle tai isännöitsijälle. Sen vuoksi on tärkeää muistaa ilmoittaa poismuutosta myös isännöintitoimistoon ja huoltoyhtiöön joko puhelimitse, sähköpostilla tai kirjeellä.

Kela muuttoilmoitus

Kelaan ei tarvitse tehdä osoitteenmuutosta. Kela saa kaikkien asiakkaiden osoitetiedot suoraan väestötietojärjestelmästä – riittää siis, että ilmoitat muutosta sinne.

Ilmoita Kelaan, jos:

  • Olet muuttanut Suomeen ja haet Kelasta jotakin tukea
  • Muutat tilapäisesti tai vakituisesti ulkomaille ja saat Kelasta tukea
  • Palaat Suomeen ulkomailla asumisen jälkeen ja olet joskus aiemmin saanut Kelasta tukea.

Asumistuki ja muutto

Yleinen asumistuki

Yleinen asumistuki on tarkistettava asunnon vaihtuessa. Voit tehdä tarkistuksen verkossa tai lomakkeella AT1.

Eläkkeensaajan asumistuki

Eläkkeensaajan asumistuki on tarkistettava asunnon vaihtuessa. Voit tehdä tarkistuksen verkossa tai lomakkeella AE1.

Maistraatti ja väestörekisterikeskus ovat nykyään DVV

Jos törmäät netissä tai muualla vanhoihin ohjeisiin, joissa puhutaan muuttoilmoituksen tekemisestä maistraattiin, tällä tarkoitetaan juurikin ilmoitusta Digi- ja väestövirastolle. DVV syntyi vuoden 2020 alussa, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät yhdeksi virastoksi.  Väestörekisteri on luettelo maan kansalaisista ja asukkaista sekä heidän perustiedoistaan kuten nimi ja osoite.

Milloin muuttoilmoitus kannattaa tehdä?

Muuttaminen on kaiken jännityksen keskellä myös äärimmäisen stressaavaa puuhaa. Perusasiat kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa, jotta vältyt ylimääräisiltä ongelmilta. Tärkeimmät asiat, kuten muuttoilmoitus ja sähkösopimus on ehdottomasti hyvä pitää muistilistan kärjessä.

Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Se kannattaa luonnollisesti tehdä ajoissa, jotta saat varmasti postit uuteen osoitteeseen.

Ilmoituksen voi tehdä myös takautuvasti, kuitenkin viimeistään viikon kuluessa muutosta. Huomioi etenkin paperiversion kanssa, että ilmoituksen tulee olla perillä Digi- ja väestövirastossa tähän takarajaan mennessä. 

Muuton yhteydessä on hyvä kilpailuttaa eri palvelut, esimerkiksi sähkösopimus. Kun muutat, tarvitset usein uuden sähkösopimuksen. Voit hankkia sen kätevästi palvelumme kautta, ja samalla näet mikä on halvin sähkön hinta tällä hetkellä.

Minne ilmoituksen tiedot päivittyvät ja milloin? 

Digi- ja väestöviraston eli “maistraatin” sekä Postin lisäksi tieto uudesta osoitteesta päivittyy automaattisesti eri viranomaisille, kuten Kelaan ja Verohallintoon. Myös esimerkiksi monet pankit ja vakuutusyhtiöt saavat tiedon osoitteenmuutoksesta, eikä siitä tarvitse ilmoittaa erikseen. 

Jos et ole erikseen kieltänyt tietojen luovuttamista, Posti päivittää automaattisesti uuden osoitteen niille yrityksille, joiden asiakas jo olet. Näin saat esimerkiksi toistuvat laskut, kuten puhelin- ja osamaksulaskut suoraan uuteen osoitteeseen. 

Tieto uudesta osoitteesta päivittyy automaattisesti väestötietojärjestelmään, eikä siitä lähetetä siis erillistä vahvistusta. Tiedot päivittyvät kuitenkin aina aikaisintaan muuttopäivänä. Ilmoitukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Käsittelyajoissa voi ilmetä jonkin verran ruuhkaa kuukaudenvaihteissa etenkin koulujen lukukausien alkaessa ja päättyessä, kuten syksyllä elo-syyskuussa ja keväällä touko-kesäkuussa.

Opiskelijan muuttoilmoitus

Opiskelijan tulee uuteen asuntoon muuttaessaan muistaa tehdä muuttoilmoitus. Muuttoilmoituksen tehtyäsi väestötietojärjestelmä siis välittää osoitetietosi automaattisesti viranomaisille: mm. Kelaan, verohallintoon, ajoneuvohallintoon, seurakunnille sekä puolustusvoimille. Tämän lisäksi monet pankit, vakuutusyhtiöt, eläkelaitokset, järjestöt, yritykset ja lehtitalot saavat uudet osoitetietosi suoraan väestötietojärjestelmästä. 

Opiskelijat ovat yleensä oikeutettuja opintotukeen ja yleiseen asumistukeen. Muista ensiasuntoon muuttaessasi tehdä yleinen asumistuen hakemus. Opintotukea ja asumistukea kannattaa hakea ajoissa, sillä erityisesti syksyllä käsittelyajat voivat olla pitkiä.

Milloin osoitteenmuutoksesta ei tarvitse ilmoittaa?

Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos muutto on tilapäinen ja kestää alle kolme kuukautta. Tilapäiseksi muutoksi katsotaan muutto vakituisesta osoitteesta toiseen osoitteeseen, kun muutto kestää alle vuoden, ja sen jälkeen palataan takaisin vakituiseen osoitteeseen. Tällöin myös vakituinen osoite jää voimaan.

Tilapäisestä muutostakin on kuitenkin tehtävä ilmoitus Digi- ja väestövirastolle, mikäli se kestää yli kolme kuukautta

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.