Luottokielto – mikä se on ja milloin se kannattaa?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Termit
Tags: , ,
luottokielto pariskunta

Harkitsetko luottokiellon ottamista? Luottokielto voi olla hyvä idea, jos esimerkiksi varas on päässyt henkilötietoihisi käsiksi, tai jos sinulla on herkkä hammas pikavippien ottoon. Kieltoa ei kuitenkaan kannata ottaa ennen kuin on ensin selvittänyt kaiken mitä se pitää sisällään.

Jos sinulla puolestaan ei ole luottokieltoa, ja harkitset lainan ottamista, kannattaa tutustua kattavaan lainavertailuumme. Vertailussamme voit vertailla lainoja ilmaiseksi yli 60 suomessa toimivalta rahoituslaitokselta:

Luottokielto ja sen idea

Luottokielto tarkoittaa periaatteessa sitä, että lainan myöntäminen on luottokiellon kohteena olevalle henkilölle kiellettyä. Eli jos sinulla on voimassa oleva luottokielto, niin et saa lainaa vaikka miten kovasti haluaisit, koska sinun henkilötiedoillesi on asetettu kyseinen kielto. Käytännössä luottokielto ei kuitenkaan toimi näin suoraviivaisesti, ja henkilö jolle on asetettu kyseinen kielto voi kaikesta huolimatta saada lainaa.

Varmaa on kuitenkin se, että luottokielto ainakin hidastaa lainanhakua. Lainantarjoajilla on nimittäin valtuudet tarkastaa lainaa hakevan henkilön luottotietoja, joten jos jollekin on asetettu luottokielto, se tarkoittaa sitä, että hänen luottotietojaan ei voida luovuttaa lainantarjoajalle.

Kuitenkaan lainanantajan ei ole pakko tarkistaa henkilön luottotietoja, mutta he yleensä kuitenkin tekevät niin, etteivät myöntäisi lainaa henkilölle, jonka lainan takaisinmaksukyvystä he eivät ole varmoja.

Luottokiellon hankkiminen

Luottokiellon voi hankkia kahdelta luottorekisteriä pitävältä yritykseltä: Bisnodelta tai Suomen Asiakastiedolta. Hankittu kielto säilyy automaattisesti kaksi vuotta ja sen voi halutessaan keskeyttää milloin vain.

Suomen Asiakastiedon kielto kustantaa noin 20 euroa, eikä sen hankkimiseen tarvitse muuta kuin antaa omat tiedot ja maksaa siitä tuleva verkkolasku. Bisnodelta voi puolestaan saada Omaehtoinen luottokielto -merkinnän (OLK) vapaamuotoista kirjallista rekisteröintipyyntöä vastaan, josta tulee ilmetä täydellinen nimi, henkilötunnus, yhteystiedot sekä perustelu rekisteröinnille. Bisnoden luottokielto on maksuton.

Luottokiellosta saa todistuksen, jonka avulla voi asioida kaupassa tai ottaa lainaa jos on esimerkiksi ottanut kiellon identiteettivarkauden varalta. Varaudu kuitenkin siihen, että luottokieltotodistuksenkin kanssa asiointi voi kestää normaalia kauemmin. Kannattaakin esimerkiksi ottaa älypuhelimella kuva omasta todistuksesta, jota voi sitten myöhemmin käyttää ostoksilla käydessä tai lainaa hakiessa.

Milloin kannattaa ottaa luottokielto?

Luottokieltoa ei välttämättä kannata hankkia itselleen heppoisin perustein, sillä useimmat meistä tarvitsevat lainaa ainakin jossain vaiheessa elämää, jos ei esimerkiksi autoon, niin ainakin asuntoon. On kuitenkin olemassa ainakin kaksi yleistä tilannetta, jolloin luottokiellon ottaminen voi olla erityisen hyvä idea: identiteettivarkauden sattuessa tai jos on taipumusta liialliseen velanottoon.

1. Identiteettivarkauden varalta

Jos lompakkosi kaikkien korttien kanssa varastetaan, luottokiellon ottamista kannattaa harkita vakavammin. Tässä tapauksessa otettu kielto nimittäin vaikeuttaa identiteettivarkautta, mutta ei sitä kuitenkaan täysin estä.

Roskista tai mahdollista postilaatikkoasi penkomalla voi varas nimittäin löytää yllättävän paljon henkilötietoja esimerkiksi vanhoista laskuista ja muista virallisista kirjeistä. Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mitä roskikseen laittaa ja varmistaa postilaatikkosi turvallisuus. Luottokielto ei tarkoita sitä, että voisit ottaa rennosti.

Luottokiellon lisäksi on syytä myös sulkea kaikki mahdolliset luotto- ja pankkikortit ja ilmoittaa pankkiin sattuneesta varkaudesta.

2. Taipumus velanottoon

Jos tietää olevansa impulsiivinen ihminen, jolla on tapana tehdä suuriakin hankintoja asiaa tarkemmin miettimättä, voi olla syytä harkita luottokiellon ottamista. Varsinkin siinä tapauksessa, jos on tottunut tekemään suurempia hankintoja velalla.

Kokemuksia luottokiellosta

Oma luottokielto ei estä normaalia elämää, eikä se vaikuta nykyisiin pankkisuhteisii. Voit hakea luottokiellosta huolimatta esimerkiksi asuntolainaa, täytyy vaan pystyä esittämään todistus, että luottokielto on asetettu omaehtoisesti.

Luottokielto on siis yleensä hyvä kokemus, jos haluat ennaltaehkäistä identiteettivarkautta, tai olet joutunut sellaisen uhriksi. Luottokiellosta on myös ollut apua velkakierteessä oleville, kun velkoja ei ole voinut kuitata lisävelalla.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *