Jasmin Hamid rohkaisee säästämään ja sijoittamaan

| | Aihe: Vieraskynä ja haastattelut

Jasmin Hamid

Jasmin Hamid on näyttelijä ja kaupunginvaltuutettu, joka tahtoo normalisoida rahasta puhumista ja kannustaa etenkin naisia ottamaan vastuuta omista raha-asioistaan. Lisäksi Jasmin tahtoo tuoda sijoitus- ja rahakeskusteluun tavallisen ihmisen näkökulmaa, sillä yhä edelleen mediassa sijoittamisesta puhutaan lähinnä suursijoittajien näkökulmasta.

Haastattelussamme Jasmin puhuu oman sijoitustaipaleensa alkuvaiheista sekä jakaa parhaat sijoitusvinkkinsä aloittelevalle sijoittajalle. Inspiroivia lukuhetkiä!

Olet yksi suositun Facebook-ryhmä Ompeluseuran talousgurut perustajista. Kertoisitko ideasta ryhmän taustalla?

Vaikka naisia kiinnostaa omasta taloudesta huolehtiminen, ovat he voimakkaasti aliedustettuna mediassa. Naisille myös tuputetaan epärationaalista kuluttamista. Kun Gloria-lehdessä kerrottiin, että käsilaukku voi olla sijoitus, lopetin lehden tilaamisen.

Ompeluseuran talousgurut syntyi tarpeesta luoda naisille oma foorumi, jossa taloudesta voi puhua luottamuksellisessa ja kannustavassa ympäristössä. Ryhmässämme kaikki kysymykset ovat sallittuja ja joukossa on niin kokeneita pörssihaita kuin vasta säästämistä aloittelevia naisia.

Miten alun perin kiinnostuit sijoittamisesta ja oman talouden asioista ylipäätään?

Huomaan toistavani vanhempieni esimerkkiä säästämisessä. Seurasin pienestä pitäen, kuinka systemaattisesti vanhempani säästivät perheen lomamatkaa tai muuta hankintaa varten. Olin varhaisteini, kun hankimme kesämökin. Muistan edelleen kuinka päätimme mökin ostamisesta ja lainanotosta yhdessä. Samalla me lapset sitouduimme siihen, ettei koko ajan voi olla kinuamassa uusia farkkuja, sillä kesämökki oli suuri hankinta.

Sijoittamista pidin pitkään pahamaineisena keinotteluna ja todella riskaabelina. Aloitin sijoittamisen kuutisen vuotta sitten, 27-vuotiaana. Ystäväni oli suositellut minulle Kullaksen ja Myllyojan “Mitä jokaisen kotiäidin ja muidenkin naisten tulee tietää sijoittamisesta”. Tämä kirja sai minut ymmärtämään perusjutut sijoittamisesta.

Kertoisitko, miten aloitit sijoittamisen? Esimerkiksi millaisilla sijoituskohteilla aloitit?

Samana kesänä kuin luin Myllyojan ja Kullaksen kirjan, ostin Nokiaa. Valitsin Nokian, sillä yhtiö oli tuttu ja paljon mediassa. Osakekurssi oli sinä kesänä todella alhainen, joten ajattelin ostaa “alesta”. Enää en valikoi osakkeita tällä periaatteella.

Millaisia periaatteita noudatat oman talouden hallinnassa?

Haluan pitää käteispuskuria tilillä, jotten joudu myymään osakkeitani huonoon aikaan. 2-3 kuukauden nettotuloja vastaava puskuri luo minulle suurta mielenrauhaa.

Mikäli teen jonkun suuremman hankinnan, säästän ensin ja ostan vasta sitten. En suosittele kulutusluottoja tai pikavippejä kellekään. Uusi huonekalu tai lomamatka tuntuu paljon merkityksellisemmältä, kun sitä suunnittelee ja sitä varten säästää.

Mitä mieltä olet luottokorteista tai lainarahasta ylipäätään?

Luottokortit ovat ihan ok, ne tuovat turvaa ja esimerkiksi matkat ostan aina luottokortilla. En kuitenkaan käytä luottokorttia koskaan yli varojeni, vaan maksan luottokorttilaskun kerralla pois.

Sen sijaan esimerkiksi asuntolaina on edullista, ja sitä minulla ei ole mikään kiire maksaa pois. Sijoitusasuntoni sijaitsevat Helsingissä, jossa asuntojen hintaromahdus on erittäin epätodennäköinen. Näin voi olettaa, että pantin arvo ei tule laskemaan lainamäärän alle. Mikäli säästöön kertyy rahaa, en missään nimessä maksaisi asuntolainaa nopeutetussa tahdissa. On aika sama, onko lainaa 150 000 euroa, vai 140 000 euroa. Sen sijaan puskuriin säästetty kymppitonni tuo merkittävää turvaa.

Sijoittaminen voi tuntua vaikealta ja pelottavaltakin, jos ei ole ikinä ennen harrastanut sijoittamista. Kertoisitko parhaat vinkkisi aloittelevalle sijoittajalle?

Aloita jo! Se on ehdottomasti paras vinkkini. Toinen vinkkini on, että jos et ymmärrä tuotetta, älä lähde mukaan. Viimeaikoina olemme saaneet lukea surullisia tarinoita siitä, kuinka pankki on suositellut asiakkaalleen hyvin monimutkaisia, korkeariskisiä ja -kuluisia tuotteita huonoin seurauksin.

Jos osakesijoittaminen kiinnostaa, kannattaa aloittaa jostain yhtiöstä, joka on tuttu ja jonka tulevaisuuteen uskoo. Aloita pienellä summalla ja kokeile, miltä sijoittaminen tuntuu. Yhtäkkiä huomaa, että talousuutisia tulee seurattua tarkemmin ihan huomaamatta ja “oman yhtiön” asioita alkaa automaattisesti seurata.

Itse en omista Konetta, mutta nostan sen esimerkiksi, sillä yhtiö on suomalaisille tuttu omistajasukua ja historiaa myöten. Kaiken lisäksi valtaosa on käyttänyt yhtiön valmistamia hissejä ja kokenee olonsa niissä turvalliseksi. Koneen tuotteisiin saattaa törmätä myös ulkomaanreissuilla ja markkina-asema on kansainvälisesti vahva. Kaupungistuminen on suuri megatrendi ja maapallon väestö vanhenee. Ehkä voi olettaa, että tämä yhtiö ei mene konkurssiin lähivuosina ja riski sijoittajan kaikkien rahojen menettämiseen on aika pieni.

Tämä on yksi tapa, miten ensimmäisen sijoituskohteensa voisi valita.

Moni saattaa ajatella, että sijoittaminen onnistuu vain, jos on suurituloinen. Mitä mieltä olet tästä?

Näin minäkin ennen ajattelin, mutta näinhän asia ei ole. Kaikkien kannattaa pitää huolta omasta varallisuudestaan. Säästöt luovat turvaa ja tilille kertyneet säästöt kannattaa ehdottomasti laittaa poikimaan. Itse ajattelen sijoittamista pitkäjänteisenä varallisuuden kasvattamisena, en keinona nousta yhdessä yössä miljonääriklubiin.

Tarjoukset