Vertailu: Lasten ja nuorten harrastusten kustannukset pääkaupunkiseudulla

| | Aihe: Vertailut ja testit
Lapsia juoksemassa ulkona

Harrastuksilla on tutkitusti myönteinen vaikutus lapsen kehitykseen. Lapsi oppii harrastustoiminnan seurauksena esimerkiksi sosiaalisia taitoja, empatiaa ja muita tärkeitä taitoja. Lisäksi harrastustoiminnalla pystytään ehkäisemään lapsen yksinäisyyttä ja sitä kautta syrjäytymistä. Valtio onkin ottanut tavoitteekseen, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi vähintään yksi harrastus.

Kaikilla perheillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tarjota lapselle harrastusmahdollisuutta. Yhtenä suurena esteenä pidetään harrastusten kalleutta, sillä vähävaraisuus on yksi suurimmista syistä miksi lapsi ei pysty aloittamaan harrastusta. LähiTapiolan kyselyn mukaan 99 euroa on summa, jonka vanhemmat ovat valmiit käyttämään lapsen harrastukseen kuukausittain. Moni harrastuksista kuitenkin maksaa enemmän erityisesti vanhemmissa ikäluokissa, kun harjoitus- ja ottelutapahtumien määrät kasvavat harmittomasta hauskanpidosta vakavampaan suuntaa.

Näin vertailimme harrastusten kustannuksia

Vertailussa on laskettu kunkin harrastuksen vuosittaiset ja kuukausittaiset kustannukset eri harrastetasoilla. Vertailussa on huomioitu ohjatun toiminnan hinta (seuramaksu, valmennus, lisenssi) sekä varusteet. Hinnat on kerätty seurojen, lajijärjestöjen ja urheiluliikkeiden verkkosivuilta. Joissain tapauksissa apuna on käytetty myös asiantuntijahaastatteluja ja harrastusfoorumeita. Jokaisesta vertailussa mukana olevasta harrastuksesta löytyy tarkempi erittely erillisestä artikkelista. Laskelmat ovat kuitenkin loppukädessä suuntaa antavia, sillä harrastajan väline- ja kausikustannukset vaihtelevat aina yksilöstä riippuen.

Olemme lähteneet vertailussamme siitä, että lapselle hankitaan aina tason vaihtuessa kokonaan uudet varusteet. Varusteiden hintataso on määritelty harrastuksen sen hetkisen vakavuuden mukaan, eli harrastuksen juuri aloittaneelle lapselle on budjetoitu edulliset varusteet alkuun pääsemiseksi, mutta kilpatasolla harrastava nuori tarvitsee jo oikeasti laadukkaampia ja kalliimpia varusteita. Varustekustannuksissa voi toki säästää, jos lapselle hankkii käytettyjä varusteita.

Laskelmissa ei ole huomioitu vanhempien ajankäyttöä tai matkakuluja. Vertailussa ei ole huomioitu myöskään esimerkiksi joukkueiden edustusasujen hankintaa, sillä käytännöt vaihtelevat merkittävästi seuroittain. Tällaiset hankinnat voivat kuitenkin olla osassa seuroista pakollinen kuluerä, varsinkin vanhemmissa ikäluokissa.

Harrastustasoja on vertailussamme neljä kappaletta:

 • Noin 7-vuotias lapsi – Ensikosketus lajiin
  Kun lapsi aloittaa harrastamisen, mutta harrastustoiminta on vielä hyvin leikinomaista.
 • Noin 10-vuotias lapsi – Harrastus syvenee
  Kun lapsi laittaa harrastukseen hieman enemmän aikaa ja energiaa, mutta harrastus on vielä harrastetasoista.
 • Noin 13-vuotias nuori – Ensikosketus kilpailuun
  Tällä tasolla nuoren on oletettu panostavan lajiin jo kunnolla, mutta harrastaminen on vielä harrastetason ja kilpatason välillä.
 • Noin 15-vuotias nuori – Matkalla ammattilaiseksi
  Tällä tasolla nuori panostaa lajiin kilpatasolla ja harrastukseen kuluu paljon aikaa.

Lasten ja nuorten harrastusten kustannusvertailu – tulokset

Ohessa taulukko, jossa lajien vuosikustannukset on eritelty erikseen harrastustason mukaan. Lajin nimeä klikkaamalla pääsee tarkastelemaan tarkempaa lajikohtaista kustannuslaskelmaa.

Joukkuelajit

LajiNoin 7 v lapsiNoin 10 v lapsiNoin 13 v nuoriNoin 15 v nuori
Koripallo300 €790 €1 105 €1 755 €
Jalkapallo260 €684 €1 470 €2 730 €
Salibandy320 €1 076 €1 689 €2 709 €
Jääkiekko243 €1 338 €3 529 €5 919 €
Joukkuevoimistelu225 €2 817 €4 037 €6 137 €

Yksilölajit

LajiEnsikosketus lajiinHarrastus syveneeEnsikosketus kilpailuunMatkalla ammattilaiseksi
Frisbeegolf20 €60 €263,50 €633,50 €
Yleisurheilu120 €500 €590 €1 000 €
Golf620 €1 145 €3 525 €9 530 €
Tennis640 €2 960 €5 530 €7 820 €
Ratsastus400 €2 484 €3 747 €12 037 €
Taitoluistelu*411 €7 947 €12 532 €17 277 €

*) Taitoluistelu pitää aloittaa noin 2 vuotta nuorempana kuin muut harrastukset, jos lajissa pyrkii kilpatasolle.  

Joillakin harrastuksilla on kallis maine turhaan

Kuten vertailustamme käy ilmi, harrastusten väliset hintaerot liikkuvat suurimmillaan yli kymmenessä tuhannessa eurossa. Harrastuskulut kasvavat yleensä eniten, kun nuori tulee noin 13–15 vuoden ikäiseksi. Tällöin harrastustoiminta muuttuu usein olemukseltaan paljon kilpailullisemmaksi.

Harrastusten kustannuksista on paljon erilaisia mielikuvia, jotka eivät välttämättä vastaa todellisuutta. Esimerkiksi golfia on perinteisesti pidetty erittäin kalliina lajina, mutta kun lajin kustannuslaskelmia tarkastelee tarkemmin, voidaan sen todeta olevan erityisesti harrastuksen syventymisvaiheessa verrattain edullinen laji. 

Lajien kustannukset vaihtelevat paljon omasta panostuksesta riippuen. Paras esimerkki tästä lienee ratsastus, jonka aloittaminen maksaa vertailumme perusteella noin 400 euroa, mutta jonka kustannukset kohoavat kilpatasolla yli 12 000 euroon.

Toisaalta on hyvä pitää mielessä, että kilpatasolle ei ole pakko siirtyä. Käytännössä kaikkia vertailun harrastuksia voi halutessaan jatkaa myös vapaamuotoisemmin, jolloin kustannukset pysyvät maltillisina myöhemmälläkin iällä. Harrasteryhmien hinnat ovat joukkuelajeissa huomattavasti kilparyhmien hintoja edullisempia, ja yksilölajeissa satunnaisen harrastajan maksettaviksi tulevat vain välinekustannukset ja harrastuspaikan käyttö.

Harrastustoimintaa tukevat toimijat

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi muodostua kalliiksi, mutta tarjolla on myös paljon rahallista tukea. Ohessa säätiöitä, jotka tukevat vähävaraisten perheiden harrastustoimintaa:

 • Minela-säätiö
 • Pelastakaa Lapset – Eväitä elämälle -ohjelma
 • Tukikummit-säätiö
 • SOS-Lapsikylä – Unelmista totta -ohjelma
 • Hope-yhdistys
 • Suomen Lions-liitto ry
 • Suomen Rotary
 • Lumo-sponsorointi- ja stipendiohjelma
 • Valio Akatemia

Näiden säätiöiden lisäksi on eri lajeihin keskittyviä toimijoita ja seuroja, jotka jakavat tukea kyseisen lajin harrastustoimintaan. Lisäksi vähävaraiset perheet voivat hakea kunnalta täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, jota kunta voi maksaa harkintansa mukaan. Tukea voidaan myöntää, jos hakija on jo hakenut ennestään toimeentulotukea (sillä ei ole merkitystä onko päätös myönteinen tai kielteinen). Tätä tukea haetaan kunnan sosiaalitoimistosta.

Tietoa vertailun tarjoajasta

Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi on vertaillut taloustuotteita ja palveluita maksutta vuodesta 2015. Vuosittain yli miljoona kuluttajaa käyttää palveluamme. Vertailutyökalujen (esim. lainavertailu ja sähkön kilpailutus) lisäksi sivustomme sisältää laajan valikoiman talousaiheisia vinkkejä, vertailuja ja tilastoja. Toimintaideamme on yksinkertainen: Me vertaamme – sinä säästät!

Sebastian Remes

Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin tehtävissä. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset