Vertailu: Lasten ja nuorten harrastusten kustannukset pääkaupunkiseudulla 2023

| | Aihe: Vertailut ja testit

Harrastuksilla on tutkitusti myönteinen vaikutus lapsen kehitykseen. Lapsi oppii harrastustoiminnan seurauksena esimerkiksi sosiaalisia taitoja, empatiaa ja muita tärkeitä taitoja. Lisäksi harrastustoiminnalla pystytään ehkäisemään lapsen yksinäisyyttä ja sitä kautta syrjäytymistä. Valtio onkin ottanut tavoitteekseen, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi vähintään yksi harrastus.

Kaikilla perheillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tarjota lapselle harrastusmahdollisuutta. Yhtenä suurena esteenä pidetään harrastusten kalleutta, sillä vähävaraisuus on yksi suurimmista syistä miksi lapsi ei pysty aloittamaan harrastusta. LähiTapiolan kyselyn mukaan 99 euroa on summa, jonka vanhemmat ovat valmiit käyttämään lapsen harrastukseen kuukausittain. Moni harrastuksista kuitenkin maksaa enemmän, erityisesti vanhemmissa ikäluokissa, kun harjoitus- ja ottelutapahtumien määrät kasvavat harmittomasta hauskanpidosta kilpailullisempaan suuntaan.

Lisenssien hinnoissa ei näy juurikaan inflaation aiheuttamia hinnankorotuksia

Lisenssien hinnoissa on pientä kasvua viime vuoteen verrattuna – ne ovat nousseet keskimäärin 2,82 € lisenssiä kohden. Suurin hinnannousu oli jääkiekossa, missä lisenssien hinnat kasvoivat keskimäärin 7,33 €. Joukkuevoimistelu, tennis, taitoluistelu ja frisbeegolf olivat puolestaan lajeja, joissa lisenssien hinnat eivät nousseet lainkaan millään tasolla. Kuvaajista puuttuvat ratsastuksen ja golfin lisenssit, koska näissä lisenssit eivät toimi samalla tapaa muiden selvityksen lajien kanssa. Kuvaajista puuttuu aloittelijoiden hinnat, koska tällä tasolla ei ole lisenssikustannuksia. Suurin osa lisensseistä sisältää vakuutuksen. 

Lisenssien hinnat joukkuelajeissa ja muutos viime vuoteen:

Lisenssien hinnat yksilölajeissa ja muutos viime vuoteen:

Lasten ja nuorten harrastusten kustannusvertailu – tulokset

Ohessa kuvaajat kunkin harrastuksen vuosikustannuksista eri harrastustasoilla. Lajit on eritelty erikseen joukkue- ja yksilölajeihin.

Joukkuelajit

LajiAloittelijaAloiteaan joukkueessaVakava harrastusKilpataso
Koripallo435 €1 000 €1 648 €2 685 €
Jalkapallo145 €693 €1 294 €2 531 €
Salibandy350 €1 177 €1 912 €3 026 €
Jääkiekko367 €1 615 €4 655 €7 768 €
Joukkuevoimistelu275 €3 907 €4 027 €4 727 €

Yksilölajit

LajiAloittelijaHarrastus vakavoituuVakava harrastusKilpataso
Frisbeegolf10 €30 €273 €578 €
Yleisurheilu350 €525 €823 €1 160 €
Golf329 €869 €4 115 €8 599 €
Tennis1 038 €3 036 €5 386 €6 160 €
Ratsastus460 €2 984 €3 259 €17 524 €
Taitoluistelu543 €7 549 €12 343 €17 466 €

Kalliina pidetyt lajit saattavat olla yllättävän edullisia

Kuten vertailustamme käy ilmi, harrastusten väliset hintaerot liikkuvat suurimmillaan kymmenissä tuhansissa euroissa. Harrastuskulut kasvavat yleensä eniten, kun lapsi tulee noin 13–15 vuoden ikäiseksi. Tällöin harrastustoiminta muuttuu usein olemukseltaan paljon kilpailullisemmaksi.

Harrastusten kustannuksista on paljon erilaisia mielikuvia, jotka eivät välttämättä vastaa todellisuutta. Esimerkiksi golfia on perinteisesti pidetty erittäin kalliina lajina, mutta kun lajin kustannuslaskelmia tarkastelee tarkemmin, voidaan sen todeta olevan erityisesti harrastuksen alkuvaiheessa verrattain edullinen laji. 

Lajien kustannukset vaihtelevat paljon omasta panostuksesta riippuen. Paras esimerkki tästä lienee ratsastus, jonka aloittaminen maksaa vertailumme perusteella noin 460 euroa.

Harrastustoimintaa tukevat toimijat

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi muodostua kalliiksi, mutta tarjolla on myös paljon rahallista tukea. Ohessa säätiöitä, jotka tukevat vähävaraisten perheiden harrastustoimintaa:

 • Minela-säätiö
 • Pelastakaa Lapset – Eväitä elämälle -ohjelma
 • Tukikummit-säätiö
 • Hope-yhdistys
 • Suomen Lions-liitto ry
 • Suomen Rotary
 • Lumo-sponsorointi- ja stipendiohjelma
 • Valio Akatemia

Näiden säätiöiden lisäksi on eri lajeihin keskittyviä toimijoita ja seuroja, jotka jakavat tukea kyseisen lajin harrastustoimintaan. Lisäksi Kela voi tukea vähävaraisia perheitä täydentävällä toimeentulotuella, mikäli perhe saa jo ennestään perustoimeentulotukea Kelalta.

Näin vertailimme harrastusten kustannuksia

Toteutimme selvityksen eri tavalla kuin vuonna 2022. Viime vuonna laskelmat oli tehty varusteiden osalta yleiseen hintatasoon perustuvan arvion perusteella. Tänä vuonna laskelmat ovat tarkkoja ja perustuvat jälleenmyyjien hintoihin. Päivitimme selvitystä, jotta voimme seurata  kunkin harrastuksen kustannusten kehittymistä entistäkin tarkemmin. 

Vertailussa on laskettu kunkin harrastuksen vuosittaiset ja kuukausittaiset kustannukset eri harrastetasoilla. Vertailussa on huomioitu ohjatun toiminnan hinta (seuramaksu, valmennus, lisenssi) sekä varusteet. Jokaisesta vertailussa mukana olevasta harrastuksesta löytyy tarkempi erittely erillisestä artikkelista. Laskelmat ovat kuitenkin loppukädessä suuntaa antavia, sillä yksittäisen harrastajan väline- ja kausikustannukset vaihtelevat aina yksilöstä riippuen.

Olemme lähteneet vertailussamme siitä, että lapselle hankitaan aina tason vaihtuessa kokonaan uudet varusteet. Varusteiden hintataso on määritelty harrastuksen sen hetkisen vakavuuden mukaan, eli harrastuksen juuri aloittaneen lapsen on oletettu hankkivan edullisimmat varusteet alkuun pääsemiseksi, mutta kilpatasolla harrastava nuori tarvitsee jo oikeasti laadukkaampia varusteita. Varustekustannuksissa voi toki säästää, jos lapselle hankkii käytettyjä varusteita.

Laskelmissa ei ole huomioitu vanhempien ajankäyttöä tai matkakuluja. Laskelmissa ei ole huomioitu myöskään esimerkiksi joukkueiden edustusasujen hankintaa, sillä ne eivät ole pakollisia itse harrastamisen kannalta. Tällaiset hankinnat voivat kuitenkin olla osassa seuroista pakollinen kuluerä, varsinkin vanhemmissa ikäluokissa.

Vertailumme harrastustasoja on avattu alempana tarkemmin. Näissä esitetyt iät ovat esimerkkejä lapsen mahdollisesta urapolusta, mutta se ei tarkoita etteikö harrastusta voisi aloittaa vanhempana tai nuorempana.

 • Aloittelija
  • Lapsen tapauksessa tämä tarkoittaa noin 6–7-vuotiasta. Taitoluistelun tapauksessa lapsi voi jopa olla 3-vuotias aloittaessaan lajin.
 • Harrastus vakavoituu (tai aloitetaan joukkueessa)
  • Lapsen on oletettu menevän tälle tasolle noin 10-vuotiaana (taitoluistelussa noin 8-vuotiaana).
 • Vakava harrastus
  • Tällä tasolla lapsi onkin jo yleensä nuori ja tällä tasolla harrastaminen on jo hyvin aktiivista ja tavoitteellista. Nuori on tässä vaiheessa noin 13-vuotias (taitoluistelussa 11-vuotias).
 • Kilpatason harrastus
  • Nuori on tällä tasolla noin 15-vuotias (taitoluistelussa 13-vuotias).

Tietoa vertailun tarjoajasta

Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi on vertaillut taloustuotteita ja palveluita maksutta vuodesta 2015. Vuosittain yli miljoona kuluttajaa käyttää palveluamme. Vertailutyökalujen (esim. lainavertailu ja sähkön kilpailutus) lisäksi sivustomme sisältää laajan valikoiman talousaiheisia vinkkejä, vertailuja ja tilastoja. Toimintaideamme on yksinkertainen: Me vertaamme – sinä säästät!

Sebastian Remes

About Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset