Löydä paras säästötili vertailemalla

Vertaile korkoja

Säästötilin korko – Mistä löytyy korkein tuotto?

Säästötilien korot vaihtelevat ja siksi säästötilien vertailu kannattaa aina. Se säästötili, joka on ollut käytössä lapsuudesta asti ei välttämättä ole enää tuottoisin aikuisiällä. Kuluttajan kannattaakin vertailla omaa säästötiliä muihin säännöllisin väliajoin, jotta löytää itselleen sopivimman ja tuottavimman säästötilin. Kuten lainoissa, säästötilin korko voi olla kiinteä tai sidottu viitekorkoon. Jos säästötilin korko on sidottu viitekorkoon, useimmat pankit käyttävät omaa Prime-korkoaan viitekorkona. Esimerkiksi S-Pankin Tuottotili on sidottu pankin omaan S-Prime korkoon ja Nordean Etutili pankin omaan Nordea Prime korkoon.

Kiinteäkorkoinen säästötili tarjoaa kiinteän koron talletukselle. Tällaisia kiinteäkorkoisia säästötilejä tarjoavat muun muassa Balanzia ja Nordax. Lisäksi pankit saattavat tarjota säästötilejä, joissa on kiinteä korko, mutta korkotasoon vaikuttaa talletuksen määrä: suurempi talletus saa korkeamman koron. Paras säästötili löytyy säästötilien ehtoja ja korkoja vertailemalla. Yksi säästötili voi toimia pienille säästöille ja toinen paremmin suuremmille säästöille.

Säästötilien korot vertailussa
Tili Korko Nostorajoitukset
Balanzia Säästötili 0,6 % 6 maksutonta nostoa vuodessa
Collector Säästötili 0,6 % Ei nostorajoituksia
TF Bank Säästötili 0,5 % 2 maksutonta nostoa vuodessa
Nordax Tuottotili 0,4 % 12 maksutonta nostoa vuodessa
Hypo Talletustili 0,25 % Ei nostorajoituksia
Ålandsbanken Itämeritili 0,2 % (lahjoitetaan luonnonsuojeluun) 6 maksutonta nostoa vuodessa
Danske Kultapossutili 0,1 % Nostot vain konttorissa molempien vanhempien allekirjoituksella
S-Pankki Tuottotili 0,01 % Ei nostorajoituksia
Danske Säästötili 0 % Ei nostorajoituksia
OP kasvutuotto 0 % 4 maksutonta nostoa vuodessa
Aktia Säästötalletus 0 % Ei nostorajoituksia
Säästöpankki Säästötili 0 % Ei nostorajoituksia
Nordea Etutili 0 % Ei nostorajoituksia
Handelsbanken Sijoitustili 0 % 12 maksutonta nostoa vuodessa
Nordnet Talletustili 0 % Ei nostorajoituksia

Taulukon tiedot on tarkistettu elokuussa 2021. Säästötilien korot ovat tällä hetkellä hyvin matalalla tasolla, sillä yleinen korkotaso on alhainen. Säästötilin lisäksi kannattaakin harkita esimerkiksi osakesäästötiliä, jolla sijoitukselle on mahdollista saada parempi tuotto.

Säästötilille säästäminen

Useimmat suomalaiset säästävät rahaa säästötilille. Säästötili on pankkitili, joka on tarkoitettu säästämiseen. Säästötilien lisäksi kuluttajilla on yleensä käytössään käyttötili, jolta on tarkoitus maksaa päivittäisiä menoja esimerkiksi tilisiirrolla, käteisnostolla tai korttimaksulla. Säästötileihin liittyy usein sellaisia käyttörajoituksia, mitä käyttötileissä ei ole, koska säästötilille kertyviä varoja ei ole tarkoitus käyttää päivittäiseen kulutukseen: Nostorajat määrittelevät kuinka monta kertaa tai kuinka paljon rahaa säästötililtä voidaan nostaa tietyssä ajassa. Lisäksi jotkin säästötilit, kuten ASP-tilit, määrittelevät vähimmäismäärän, mitä tilille tulee lisätä tarkastelujakson aikana. Säästötili on kuitenkin helppo tapa aloittaa säästäminen, sillä kuluttajan ei tarvitse kuin avata säästötili ja lisätä rahaa tilille. Tämän jälkeen tilillä oleva rahasumma rupeaa keräämään korkoa, johon säästötilin tuotto perustuu.

Säästötililtä saatu tuotto

Nimelliskoron lisäksi säästötililtä saatuun tuottoon vaikuttavat muun muassa koron laskentaperuste ja tuotoista tehtävä verotus. Lisäksi säästötilin koron maksun ajoitus voi vaikuttaa säästötililtä saatuun tuottoon tilanteissa, joissa korkotuotto lisätään säästötilillä olevaan pääomaan.

Säästötilin koron laskentaperuste

Säästötilillä oleva rahamäärä voi muuttua ajan myötä: tilille voidaan lisätä rahaa ja tililtä voidaan nostaa rahaa. Se, mille summalle korko lasketaan, riippuu tarjoajasta. Säästötileissä korko lasketaan yleisimmin päiväsaldolle eli päivittäin tilillä olevalle rahasummalle. Korko voidaan myös laskea kuukauden alimman saldon perusteella. Tällöin säästötilin tuotto lasketaan sen summan perusteella, mikä on ollut tilin alin saldo kuukauden aikana.

Säästötilin koron maksu

Säästötilin koron maksaminen tapahtuu yleensä vuosittain. Tämä tarkoittaa, että säästötililtä saadut korkotuotot maksetaan säästäjälle kerran vuodessa, vaikka koron laskenta tapahtuisikin päivä- tai kuukausisaldolle. On kuitenkin olemassa säästötilejä, jotka maksavat säästötilin korkotuoton kuukausittain, esimerkkinä S-Pankki.

Verotus

Talletus- ja säästötilien korkotuotosta on maksettava lähdeveroa. Lähdevero on 30 %, mutta kuluttajan ei tarvitse itse huolehtia verojen maksamisesta, sillä säästötilin tarjoava rahoitusyhtiö- tai pankki pidättää verot automaattisesti ja toimittaa ne verottajalle. Tämä kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että säästötileistä maksettavasta korkotuotosta on vähennettävä kolmasosa, jotta saa tietää säästötililtä saatavan tuoton todellisen summan.

Talletussuoja säästötilin rahojen turvana

Mitä tapahtuu, jos on pistänyt rahansa säästötilille ja pankki tai rahoitusyhtiö ei pystykään maksamaan niitä ulos? Tällöin talletussuojarahasto takaa talletuksen takaisinmaksun 100 000 euroon saakka. Kaikki suomalaiset talletuspankit kuuluvat Rahoitusvakautusviraston hallinnoimaan talletussuojarahastoon. Rahoitusvakautusvirasto hallinnoi rahastoa, mutta rahasto rahoitetaan talletuspankeilta, eli säästötilejä tarjoavilta pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä kerättävillä suojarahoilla. Jos pankilla tai rahoitusyhtiöllä on vain sivuliike Suomessa, sivuliike kuuluu oman kotimaansa talletussuojarahastoon. Esimerkiksi Bank Norwegian kuuluu Norjan ja Handelsbanken Ruotsin talletussuojan piiriin. Norjassa talletussuoja on arvoltaan yli 200 000 euroa ja Ruotsissa 100 000 euroa. EU-maissa on yhtenäistetty talletussuojajärjestelmä, joka takaa, että EU-maassa kotiaan pitävän pankin tulee tarjota asiakaskohtainen talletussuoja 100 000 euroon asti jokaista asiakasta ja pankkia kohden. Jos asiakkaalla on yli 100 000 euroa talletuksia yhdessä pankissa, ei talletussuoja kata yli 100 000 euron meneviä osuuksia. Jos kuluttajalla on talletuksia useammassa osuuspankissa tai pankkien yhteenliittymässä, on näissä pankeissa olevilla talletuksilla yhteinen enimmäiskorvausraja myös 100 000 euroa.

Säästötilin hyödyt

Säästötilille säästäminen tuo mukanaan lukuisia hyötyjä, joita ei saa esimerkiksi säästöpossusäästämisestä. Rahojen kerääminen säästötilille on suhteellisen riskitön ja helppo tapa säästää: pankkien talletussuoja suojaa tilillä olevat raha, ja korko takaa pienen tuoton ilman sen suurempaa vaivaa. Paras säästötili kuitenkin löytyy ainoastaan vertailemalla, jonka voit kätevästi tehdä säästötilivertailussamme.