Löydä halvin sähkösopimus kilpailuttamalla

Arvioimme vuosittaista sähkönkulutustasi ja etsimme sinulle edullisimmat tarjoukset. Voit halutessasi vertailla vain vihreät sähkösopimukset.

 • Valintamerkki Vertailussa yli 40 sähkösopimusta Yli 40 tarjousta
 • Valintamerkki Ilmainen ja nopea palvelu Ilmainen vertailu
 • Valintamerkki Läpinäkyvä ja puolueeton vertailu Tarjoukset 2 minuutissa

Vertaile sähkösopimus ilmaiseksi

  Tarkista tai syötä osoite ja valitse postinumero valikosta
  Syötä talonumero ja mahdollinen asuntonumero

  Sopimuksen uusimisen kolme vaihetta

  1. Laskuri

   Arvioi sähkönkulutuksesi

   Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arvioita

  2. Tarjoukset vertailussa

   Vertaile tarjoukset

   Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  3. Tilaa uusi sopimus

   Tilaa uusi sähkösopimus

   Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  Löydä paras sähkösopimus

  Sähkön kilpailutus ja uuden sähkösopimuksen solmiminen on helppoa VertaaEnsin.fi:n ohjeiden avulla. Säännöllinen sähkön hintavertailu on tietoisen kuluttajan ratkaisu.

  Sähkösopimus on mahdollista tehdä kokonaan verkossa. Kun teet vertailun palvelumme kautta, sähkösopimus tulee voimaan halutessasi jo muutaman päivän kuluessa.
  Palvelussamme voit vertailla sähkösopimuksia sähköyhtiön, hintojen, sähkön tuotantomuodon tai sopimustyypin perusteella. Vertailu päivittyy jatkuvasti ja tarjoaa aina laajimman kuvan koko sähkömarkkinasta. Näin voit löytää sinulle parhaan sähkösopimuksen muutamassa minuutissa.

  Milloin tulee tehdä uusi sähkösopimus?

  Miten-sahkosopimus-kilpailutetaan
  Tee uusi sähkösopimus aina, kun muutat uuteen kotiin. Jos sinulla on sopimus nykyiseen asuntoosi, muista irtisanoa nykyinen sopimus. Sähkösopimuksen saat kätevästi vertailustamme, josta näet perustietojen pohjalta, mikä on sinulle edullisin sähkösopimus.

  Sähkön kilpailutus kannattaa, vaikka et olisi muuttamassa, sillä sähkön hinta vaihtelee huomattavasti eri sähköyhtiöiden ja sopimustyyppien välillä. Vertailu kannattaa tehdä ainakin kerran vuodessa tai aina määräaikaisen sähkösopimuksen päättyessä.

  Tärkeää tietoa sähkösopimuksista

  Määräaikainen sähkösopimus

  Määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa sitä, että sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Jos teet määräaikaisen sähkösopimuksen, sen ehdot, hinta ja kuukausimaksu pysyvät samana koko sopimuskauden.

  Määräaikaista sopimusta ei voi päättää ennen määräajan umpeutumista muutoin kuin poikkeustilanteissa. Se on voimassa ennalta sovitun ajan, jolloin sähkön hinta ei muutu lainkaan 12 tai 24 kk ajanjakson aikana. Jos siis teet määräaikaisen sopimuksen, kannattaa varmistua että se on sinulle paras vaihtoehto.

  Määräaikainen sopimus on yleensä yhden, kahden tai kolmen vuoden mittainen. Jotkin sähköyhtiöt voivat tarjota ehtolaajennuksia, eli esimerkiksi vaihtoturvaa tai vaihto-oikeutta, jonka puitteissa voit vaihtaa sopimustyypin saman toimittajan toiseen vaihtoehtoon. Muutoin sopimus on mahdollista purkaa lähinnä muuton yhteydessä.

  Kun sopimusaika päättyy, muuttuu sopimus yleensä automaattisesti toistaiseksi voimassaolevaksi. Tämä voi nostaa sähkösi hintaa, joten uuden sopimuksen kilpailutus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen sopimuksen päättymistä. Voit kilpailuttaa sähkön pisimmillään kolme kuukautta ennen toivomaasi aloituspäivämäärää.

  Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

  Vaihtoehtona määräaikaiselle sopimukselle voit valita toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on vakituinen sopimus, jonka loppumispäivän asiakas voi ilmoittaa niin halutessaan.

  Tämä sähkösopimustyyppi sopii asiakkaalle, joka haluaa huolettoman ja jatkuvan sopimuksen. Toistaiseksi voimassaoleva sopimus ei vaadi määräaikaista sitoutumista, joten voit vaihtaa sopimusta milloin haluat.

  Jos sopimus on toistaiseksi voimassa oleva, sähkösopimuksen hinta ja ehdot voivat muuttua. Sähköyhtiö voi muuttaa sopimuksen hintaa tai ehtoja ilmoittamalla muutoksista asiakkaalle kuukautta etukäteen. Sähkön hinnan kallistuminen sopimuksen puitteissa voi olla merkki siitä, että sähkö kannattaa kilpailuttaa uudelleen.

  Kiinteähintainen sähkösopimus

  Kiinteähintainen sähkösopimus tarkoittaa, että sopimuksessa on kiinteä kuukausimaksu ja sähkön hinta on vakio. Kiinteähintaisten sopimusten osalta hintariski on siis sähköyhtiöllä.

  Kiinteähintaisen sopimuksen hinta ei muutu yllättäen, vaan hinta lukitaan yleensä esimerkiksi kahdeksi vuodeksi etukäteen. Kiinteähintainen sopimus on näin helppo ja huoleton vaihtoehto, jos haluat tietää tarkasti energiakulusi kuukausi- ja vuositasolla.

  Kiinteähintaiseen sopimukseen kuuluu usein maksimikulutus, jonka ylittyessä peritään lisämaksu.

  Pörssisähkösopimus

  Pörssisähköön pohjautuvassa sopimuksessa sähkön hinta vaihtelee tunnista toiseen sähkön pörssihinnan mukaisesti. Tämä sopimustyyppi sopii parhaiten sellaiselle kuluttajalle, joka käyttää vain vähän sähköä päivällä ja pystyy keskittämään kulutustaan halvemmille tunneille.

  Sopimuksen kuukausittainen hinta muodostuu sähkön kWh-kohtaisesta hinnasta sekä perusmaksusta. Pörssisähkön kWh-hinta on alimmillaan yöllä (noin 2-3 c/kWh), kun taas päivisin se voi olla noin 8-10 c/kWh.

  Miten sähkösopimus irtisanotaan?

  Sähkösopimuksen voi vaihtaa kahden viikon irtisanomisajalla. Jos sähkösopimus on toistaiseksi voimassaoleva, irtisanomisaika on pääsääntöisesti 14 vuorokautta. Uusi sopimus voidaan solmia 3 kuukautta ennen sen voimaantulopäivää, joten voit vaikkapa muuttotilanteessa hoitaa kilpailutuksen hyvissä ajoin ennen uuteen asuntoon siirtymistä.

  Määräaikaista sähkösopimusta ei voi lähtökohtaisesti purkaa ilman hyvää syytä, mutta irtisanomisen ehdot vaihtelevat myös sopimustyypin ja tilanteen mukaan. Määräaikainen sopimus voidaan irtisanoa esimerkiksi asukkaan muuton vuoksi. Jos määräaikaisuus kestää yli kaksi vuotta, sopimus voidaan 24 kk jälkeen irtisanoa samalla tavalla kuin toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus.

  Mikä sähkösopimuksen hintaan vaikuttaa?

  Suomessa sähkösopimusten ja yleensäkin sähkön hintaan vaikuttaa erityisesti säätila. Vesi- ja tuulivoiman runsas saatavuus voi laskea ja nostaa sähkön pörssihintaa. Vallitsevien sääolosuhteiden lisäksi sähkön hinta muodostuu myös kysynnän ja tarjonnan lain sekä kilpailutilanteen perusteella. Suomessa tilanne on hyvä, koska sähköntuottajia ja tarjoajia on kohtuullisesti. Näin ollen myös hintakilpailu pitää sähkön hinnan kurissa.

  Edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös sähkön raaka-aineiden, muun muassa öljyn, hiilen ja CO2-päästösertifikaattien hinnat vaikuttavat sähkösopimusten hintakehitykseen. Tämän lisäksi yleinen globaali taloustilanne sekä voimalakapasiteetti ja niiden toiminta määrittävät sähkön hintaa Suomessa.

  Sähkön hinta muodostuu itse energian lisäksi sähkönsiirrosta ja veroista. Näiden osuuteen kuluttaja ei voi juuri vaikuttaa, sillä siirrosta huolehtii aina paikallinen sähköyhtiö ja veroista päättää eduskunta.

  Miksi sopimukset kannattaa vertailla?

  Kuten alussa mainittiin, Suomessa on yli 70 sähköyhtiötä ja jokaisella yhtiöllä on monta erilaista tuotetta ja hinnoittelumallia. Tämän lisäksi sähkösopimusten ehdot ja sisältö muuttuvat jatkuvasti. Jokaisen tuotteen eritteleminen yksi kerrallaan ja parhaan sähkösopimuksen löytäminen itsenäisesti on käytännössä mahdoton tehtävä.

  Kun teet sähkövertailun, mieti omaa tilannettasi ja sähkönkulutustasi etukäteen. Sopimusmahdollisuuksia vertaillessa on tärkeää ottaa huomioon sähkön tyyppi, hinta ja sopimuksen perusmaksu. Halutessasi voit kilpailuttaa vain uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä. Kun teet vertailun huolellisesti, saat varmasti sähkösopimuksen, joka ei muodosta liian isoa osaa oman talouden budjetista.

  Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

  Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.