Sähkön kilpailutus tuo säästöjä – Kilpailuta sähkö helposti ja nopeasti

Sähkön kilpailuttaminen voi pienentää sähkölaskuasi jopa yli sadalla eurolla vuodessa.

 • Valintamerkki Saatavilla yli 40 tarjousta Yli 40 tarjousta
 • Valintamerkki Ilmainen ja nopea vertailu Ilmainen vertailu
 • Valintamerkki Säästä jopa 100 € vuodessa

Aloita kilpailutus tästä

  Tarkista tai syötä osoite ja valitse postinumero valikosta
  Syötä talonumero ja mahdollinen asuntonumero

  Vertaile sähkösopimuksia ilmaiseksi

  Löydä itsellesi edullisin sähkötarjous

  Näin kilpailutat sähkösi

  1. Laskuri

   Arvioi sähkönkulutuksesi

   Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arvioita

  2. Tarjoukset vertailussa

   Vertaile tarjoukset

   Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  3. Tilaa uusi sopimus

   Tilaa uusi sähkösopimus

   Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  Sähkön kilpailutus

  Sähkön hintavertailu ja kilpailuttaminen on helppoa VertaaEnsin.fi:n ohjeiden avulla. Säännöllinen sähkön kilpailutus on tietoisen kuluttajan ratkaisu, joka kannattaa tehdä aina määräaikaisen sopimuksen päättyessä, muuton yhteydessä ja muutoinkin vähintään kerran vuodessa.

  Sähkölasku muodostuu kahdesta osatekijästä, joita ovat sähkönsiirto ja sähköenergia. Sähkönsiirrosta vastaa aina se yritys, jonka verkkoalueella asunto on, kun taas sähköenergian hintaan kuluttaja voi itse vaikuttaa. Sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa vaikka useamman kerran vuodessa, jos sähkösopimus on toistaiseksi voimassaoleva.
  Sähkönsiirron tuottaja tarjoaa joskus myös sähkömyyntiä. Tällöin sekä siirron että energian laskut tulevat samasta paikasta. Jos sähköenergian tilaa toiselta yhtiöltä, tulee maksaa kaksi erillistä laskua eri paikkoihin.

  Sähkön kilpailutus tuo suuria säästöjä etenkin sähkölämmitteisen omakotitalon kohdalla, mutta myös pienemmässä kodissa asuva voi säästää yli sata euroa vuodessa valitsemalla edullisimman sähköyhtiön. Kilpailuta sähkö vähintään kerran vuodessa ja nauti pienentyneestä sähkölaskusta!

  Miten kilpailuttaa sähkö

  Miten-kilpailuttaa-sahko
  Kun mietit mistä ostat sähkösi, ota huomioon sähköenergian hinta, laskutusperusteet ja sähkön tuotantotapa. Sähköenergia voi olla esimerkiksi vihreää sähköä ja laskutus voi olla niin kutsuttu pakettihinta tai määräytyä täysin käytön mukaan.

  Voit kilpailuttaa sähkön helposti VertaaEnsin.fi-palvelun avulla. Arvioimme asiakkaan sähkönkulutusta asuntotyypin mukaan ja haemme halvimmat tarjoukset usealta eri sähköyhtiöltä. Voit halutessasi suodattaa tuloksia esimerkiksi sähkön tuotantotavan tai sopimustyypin mukaan.

  Tärkeää tietoa sähkön kilpailutuksesta

  Miten vaihdan sähkösopimuksen?

  Sähkön kilpailutus on asia, jonka tulisi koskettaa jokaista suomalaista. Sähkösopimuksen kilpailutus ja sähkövertailu on hintatietoisen kuluttajan puolivuosittainen teko. Sähkön kilpailutuksen tärkeyttä voidaan verrata rahoitustuotteiden vertailun tärkeyteen. Voit kilpailuttaa sähkön ilmaiseksi palvelumme kautta. Sähkön kilpailuttaminen tapahtuu muutamassa minuutissa ja säästää selvää rahaa.

  Sähkösopimuksen voi yleensä vaihtaa kahden viikon irtisanomisajalla.

  Löytäessäsi vertailusta edullisen sähkösopimuksen, voit valita sen ja siirtyä tekemään sopimuksen uuden toimijan kanssa. Yleensä uusi sähköntoimittaja varmistaa, onko osoitteessasi voimassaoleva sähkösopimus. Jos näin on, yritys tarkistaa onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva.

  Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa ennen kuin sen määräaikaisuus on ohi, eikä sähkön kilpailutus siksi onnistu sopimuskauden alussa tai keskellä. Voit kilpailuttaa sähkösi korkeintaan kolme kuukautta ennen uuden sopimuksen voimaantulopäivää.

  Jos sopimus on toistaiseksi voimassaoleva, uusi sähköyritys hoitaa puolestasi edellisen sähkösopimuksen irtisanomisen. Jos esimerkiksi olet nyt Fortumin asiakas ja haluat tehdä sopimuksen Lumon kanssa, allekirjoitat vain sopimuksen ja Lumo hoitaa irtisanomisen puolestasi

  Sähkönsiirron hinta säilyy sopimuksen vaihdon yhteydessä samana. Laissa lukee, että verkkoyhtiön on toimitettava sähköä jokaiselle asiakkaalleen samalla hinnalla julkisen hinnastonsa mukaisesti. Energiamarkkinavirasto valvoo siirtohinnoittelua. Energiamarkkinavirasto on työ- ja elinkeinoministeriön alainen riippumaton virasto.

  Vaikuttaako vaihtaminen sähkön laatuun?

  Jos vaihdat sähkösi myyjää, se ei vaikuta sähkön laatuun. Laissa on määritelty, että paikallinen verkkoyhtiö takaa sähkön laadun. Sen täytyy toimittaa sähköä samalla laadulla kaikille asiakkaille, aivan kuten sähkön siirtohinnan kanssa. Sähkökatkot eivät siis riipu sähköä myyvästä yhtiöstä.

  Jos sähköä ei tule ollenkaan tai sähköt katkeilevat, ota yhteyttä paikalliseen verkkopalveluun.

  Kun kilpailutat sähkön ja vaihdat sähkösopimusta, sähkömittaria ei tarvitse vaihtaa. Kotitalouksien ja muiden sähkön pienkäyttäjien (Tehontarve enintään 45 kW) ei tarvitse vaihtaa sähkömittaria sähkösopimuksen vaihdon yhteydessä.

  Mitä jos muutan sopimuskauden aikana?

  Sähkösopimus päättyy automaattisesti, kun asiakas muuttaa. Sähkönmyyntisopimus koskee nimittäin tiettyä asuinpaikkaa. Olemassa olevan sähkösopimuksen osoitetta voi kuitenkin vaihtaa, jos muuttaa Suomen sisällä.

  Muutosta kannattaa ilmoittaa välittömästi, kun muuttopäivä varmistuu. On hyvä varata vähintään kolme päivää sille, että uuteen sähkönkäyttöpaikkaan ehditään tekemään sopimus ajoissa.

  Sähkön hintavertailu kannattaa aina tehdä muuton yhteydessä, sillä tällöin on oivallinen tilaisuus sähkösopimuksen vaihtoon. Vaihto onnistuu, vaikka muuttajalla olisi määräaikainen sopimus, sillä muutto on yksi harvoja tilaisuuksia tällaisen sopimuksen purkamiseen.

  Vihreän sähkön kilpailutus

  Vihreä sähkö eli ympäristösähkö perustuu eri uusiutuvien energioiden käyttöön. Uusiutuvat energiat syntyvät resursseista, jotka uusiutuvat itsestään luonnossa. Ne ovat oikein käytettyinä ehtymättömiä. Uusiutuvat energianlähteet ovat sähköntuotannossa aurinkoenergia, tuulivoima, bioenergia, maalämpö, geoterminen energia ja vesivoima. Sähkösopimuksessa kerrotaan sähköenergian tuotantotapa.

  Vihreät arvot ovat yleistyneet yhteiskunnallisesti, minkä voi huomata osittain kasvaneesta vihreän sähkön myynnistä. Vihersähkön tarjonta on myös kasvanut hyvin paljon lähivuosina ja yhä useampi kuluttaja valitsee uusiutuvan energian sähkösopimuksensa tuotantotavaksi.

  Mikään energiantuotanto ei ole täysin haitatonta. Uusiutuvat energianlähteet ovat kuitenkin luonnon kannalta ystävällisin markkinoilta löytyvä ratkaisu. Sähkön hinta on usein hieman korkeampi, jos sähkö tuotetaan uusiutuvasti. Sähkön kilpailuttaminen voi kuitenkin auttaa löytämään kohtuuhintaisen vihreän sopimuksen.

  Mikä on kaksiaikasähkö?

  Kaksiaikasähkö tarkoittaa sähkön erillistä hinnoittelua yö- ja päiväaikaan. Kaksiaikainen mittari mittaa päivä- ja yösähkön kulutusta. Sähkön hinta siis vaihtelee eri vuorokaudenaikoina. Hyvä esimerkkinä tästä ovat yösähkösopimukset, jolloin yöaikana sähkö on halvempaa.

  Jos sinulla on kaksiaikainen tariffi, vuodenaika- ja yösähkön alkamisajat noudattavat paikallisen sähköyhtiön aikavyöhykkeitä. Sopimusta vaihtaessa vuodenaika- ja yösähkön alkamisajat ja kestot säilyvät Suomessa ennallaan, joten sähkön kilpailuttaminen on helppoa, vaikka voimassa olisi kaksiaikasopimus.

  Sähkön kilpailutus kokemuksia

  Sähkön kilpailuttaminen on hyvinkin mahdollista ja palkitsevaa, mutta vaatii kuluttajalta hieman vaivannäköä. Kun puhutaan yksityisestä kuluttajasta, sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa, mutta siirtomaksuihin ei voi vaikuttaa.

  Sähkön siirto ja siihen liittyvät maksut sisältävät sähkön toimituksen ja paikallisen sähköverkon ylläpidon. Paikallisen verkkoyhtiön omistaja kerää siirtomaksun ja ylläpitää ja kehittää verkkoa maksuilla. Tätä osaa kuluttaja ei voi kilpailuttaa.

  Sähkön siirtomaksu, tai verkkomaksu sisältää sähkön toimituksen ja paikallisen sähköverkon ylläpidon. Tätä osaa kuluttaja ei voi kilpailuttaa. Tämän sijaan sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa.

  Sähkösopimuksia vertailtaessa kuluttaja ilmoittaa vertailupalveluun perustietonsa ja palvelu antaa listan mahdollisista vaihtoehdoista. Jotkin kilpailutuspalvelut pyytävät enemmän tietoja, ja mahdollisesti räätälöivät tarjoukset tarkemmin. Toiset taas antavat pelkistetyn listan vaihtoehdoista, joiden joukosta kuluttaja voi valita haluamansa palveluntarjoajan.

  VertaaEnsin.fi-sähkövertailu pyrkii arvioimaan kuluttajan sähkönkulutuksen mahdollisimman täsmällisesti, jotta kilpailutuksen tulokset olisivat mahdollisimman tarkat. Paras tilanne on, jos voit itse kertoa sähkön vuosikulutuksen, sillä tällöin vertailutyökalu antaa parhaat tulokset.

  Kun sähkön kilpailutus on ajankohtainen, kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

  • Sähkön myyntihinta, senttiä / kilowattitunti
  • Kiinteä hinta vai hinnoittelu kulutuksen mukaisesti
  • Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus
  • Sopimuksen irtisanomisaika, eli milloin voit sanoa irti sopimuksen
  • Kuukausimaksu
  • Sähkön tuotantotapa: vesi-, tuulivoima vai jokin muu
  • Yrityksen luotettavuus

  Sähkön kilpailutus esimerkkejä

  Alla on kaksi eri esimerkkiä sähkösopimusten kilpailutuksesta. Toinen esimerkkitapaus on Tampereelta ja toinen Helsingistä. Hintaesimerkit ovat maaliskuulta 2022.

  Esimerkki 1

  Juuso, 32 (Tampere) kilpailutti sähkösopimuksensa. Hän läpikävi yksitellen yksittäisiä palveluntarjoajien sopimuksia ja kilpailutti sähkösopimukset verkosta löytyvällä kilpailutusalustalla.

  Vertailupalvelussa esimerkkihenkilön saamat tarjoukset vaihtelivat välillä 997 €/vuosi ja 1 300 €/vuosi. Vertailussa otettiin huomioon vain sähkön myyntihinnat, ei siirtohintoja.

  Esimerkkihenkilön perustiedot:

  • Rivitalokolmio Tampereella
  • Kulutus vuodessa 10 000 kWh
  • Ei halua määräaikaista sähkösopimusta
  • Nykyinen sähkön hinta 10,40 snt/kWh, nousemassa 12,40 senttiin

  Toistaiseksi voimassaolevat sopimukset:

  1. Yleissähkö, 12,49 snt/kWh, perusmaksu 3,98 €/kk, Turku Energia
  2. Yleissähkö, 19,90 snt/kWh, perusmaksu 5,90 €/kk, Väre

  Juuso huomaa, ettei toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia juuri ole saatavilla epävakaan markkinatilanteen vuoksi. Hän päättää tarkistaa myös määräaikaiset sopimukset:

  Parhaat määräaikaiset sopimukset:

  1. 9,97 snt/kWh, ilman perusmaksua ensimmäiset 12 kk, tämän jälkeen 3,90 €/kk (Kotimaan Energia, 24 kk Hyvä diili)
  2. 9,89 snt/kWh, perusmaksu 4,90 €/kk (Oomi Energia, Kiinteä 24 kk)
  3. 12,49 snt/kWh, perusmaksu 1,98 €/kk (Väre, Määräaikainen sähkö 36 kk).

  Sähkön myyntihinnoissa on siis suuria eroja. Tässä tapauksessa esimerkkihenkilö voi säästää parhaimmillaan yli 300 euroa vuodessa valitsemalla vertailun halvimman tarjouksen kalleimman sijaan.

  Esimerkki 2

  Otto, 25 kilpailutti sähkösopimuksensa vastaavasti, mutta Helsingin keskustassa.

  Esimerkkihenkilön perustiedot

  • Kerrostalokaksio Helsingissä
  • Kulutus vuodessa 2 500 kWh
  • Avoin myös määräaikaiselle sopimukselle
  • Muuttamassa osoitteeseen. Ei edeltävää sähkösopimusta.

  Top-3 tarjoukset:

  1. 9,97 snt/kWh, ilman perusmaksua ensimmäiset 12 kk, tämän jälkeen 3,90 €/kk (Kotimaan Energia, 24 kk Hyvä diili)
  2. 9,89 snt/kWh, perusmaksu 4,90 €/kk (Oomi Energia, Kiinteä 24 kk)
  3. 10,43 snt/kWh, perusmaksu 4,50 €/kk (Fortum Takuu 24 kk)

  Paras sopimus oli vuositasolla 66 euroa keskimääräistä parempi.

  Kannattaako sähkösopimuksen kilpailutus?

  Lyhyesti sanottuna: kyllä. Vaikka sähkön kilpailuttaminen ei ole Suomessa vielä kovin yleistä, sen avulla voi saada suuria säästöjä.

  Sopimuksen tekemiseen ei kulu paljoa aikaa, ja useat yritykset mainostavat joustavaa sähköyhtiön vaihtoa. Ensimmäisiin tarjouksiin ei kuitenkaan kannata tarttua, vaan sähkövertailu on hyvä tehdä huolellisesti, ja sen jälkeen nauttia parhaasta vaihtoehdosta.

  Kuten vertailusta nähdään, sähkösopimukset vaihtelevat hinnan, tyypin ja myös sähköntuottotavan mukaan. Kuluttaja voi tehdä esimerkiksi eettisen valinnan, ja käyttää tuulivoimaa ydinvoiman sijaan. Valistunut kuluttaja vertailee myyntihinnan lisäksi myös kuukausimaksuja sekä myyntiyrityksen mainetta. Sähkön hinnalla, mutta myös sillä mistä ja miten ostat sähkösi, on väliä

  On useasti todettu, että taloustietoiselle kuluttajalle pörssisähkö on edullisin vaihtoehto. Normaaliin sopimukseen verrattuna pörssisähkö edellyttää kuitenkin asiaan tutustumista, ja korkeampaa riskinsietokykyä. Pörssisähkön hinta vaihtelee päivittäin ja tunneittain, joten hinta muuttuu oman kulutuksen ajoittamisen mukaan. Pörssisähköä käyttämällä ja omaa kulutustaan optimoimalla säästöä voi tulla peräti satasia vuodessa.

  Jotkut sähköenergiaa myyvät yhtiöt tarjoavat sopimuksia myös kuukausi- tai kvartaalitakuulla, jolloin sopimus sopii paremmin ennakoitavuutta arvostavalle kuluttajalle. Kuukausitakuu tarkoittaa, että sähkön hinta määräytyy etukäteen yhtiön osto- ja toimituskustannuksien mukaan. Kvartaalitakuussa hinta on kiinteä kolmen kuukauden ajan, ja seuraavan kvartaalin hinta ilmoitetaan aina kahta viikkoa ennen kvartaalin alkua.

  Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

  Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.