Menu
Soita
Soita 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Olet kirjautunut ulos.

Lähetämme sinulle sähköpostitse ohjeet kuinka nollaat salasanan.

Lainantakaus vai vakuus?

Jos lainaa mainostetaan olevan mahdollista saada ilman vakuuksia tai takaajia, se tarkoittaa, että lainan saaminen ei edellytä toista ihmistä takaajaksi tai panttia lainaa vastaan. Usein vakuudellisessa lainassa on matalampi nimelliskorko, kuin vakuudettomissa lainoissa, koska lainanantajan riski menettää rahansa on pienempi vakuutena toimivan pantin takia. Toiset voivat pyytää henkilötakausta tai käyttää vakuutta ja takausta. On hyvä muistaa, että lainaan otetaan usein mieluummin muita vakuuksia kuin henkilötakausta.

Lainavakuudet

Tyypillisesti vakuudettomat lainat ovat pikavippejä tai kulutusluottoja. Käytännössä kaikki pikavipit ovat vakuudettomia. Kulutusluottoja on olemassa sekä vakuudellisina että vakuudettomina. Kaikki vertailustamme löytyvät lainat ovat vakuudettomia.

Koska lainaa ilman vakuuksia voi ottaa sekä pikavippinä että kulutusluottona, kannattaa lainaa ottaessa harkita tarkkaan kumman lainatyypin lainan ottaa. Usein kulutusluottojen summat alkavat noin 1 000 eurosta, joten alle tuhannen euron lainat täytyy usein ottaa pikavippeinä. Jotkut kulutusluottojen tarjoajat tosin myöntävät myös alle 1 000 euron lainoja, joten eri lainatyyppejä kannattaa vertailla parhaimman lainan löytämiseksi.

Pikavipit ovat pieniä, alle 2 000 euron arvoisia lainoja, ja aina siis vakuudettomia lainoja. Pikavippien laina-ajat ovat tyypillisesti suhteellisen lyhyitä. Useimmiten pikavippejä haetaan netissä tai tekstiviestillä. Vuonna 2013 tuli voimaan pikavippejä koskeva korkokatto, jonka mukaan alle 2 000 euron suuruisten pikavippien todellinen vuosikorko ei saa olla yli 50 prosenttia. Ennen lakiuudistusta pikavippien todelliset vuosikorot saattoivat olla jopa tuhansia prosentteja.

Nykyään pikavippifirmat pyrkivät kiertämään korkokattoa myöntämällä 2 000 euron joustoluottoa, vaikka lainaa olisi haettu vähemmän. Joustoluotto tarkoittaa, että lainaa voi nostaa käyttöön tarvitsemansa summan, eli koko myönnettyä lainasummaa ei tarvitse koskaan ottaa käyttöön. Pientä vakuudetonta luottoa hakevien kannattaa olla varovaisia tällaisten joustoluottojen kanssa, ettei epähuomiossa päädy ottamaan enemmän lainaa kuin alun perin oli tarkoitus, tai enemmän kuin oma maksukyky kestää. Järkevästi käytettynä joustoluotto ei kuitenkaan ole sen huonompi lainavaihtoehto kuin muutkaan.

Pikavippien lisäksi lainaa ilman vakuuksia voi saada ottamalla vakuudettoman kulutusluoton. Tyypillisesti kulutusluottojen lainasummat vaihtelevat 1 000 – 50 000 euron välillä, ja niiden takaisinmaksuajat ovat usein pidempiä kuin pikavippien. Myös vakuudettomia kulutusluottoja voi hakea nykyään kätevästi netistä.

Koska lainaa ilman vakuuksia voi saada sekä pikavipin että kulutusluoton muodossa, kannattaa ennen lainapäätöksen tekemistä vertailla eri lainoja huolellisesti. Usein kulutusluotto voi tulla pikavippiä edullisemmaksi, eikä kulutusluoton hakuprosessi välttämättä ole juuri pikavipin hakuprosessia pidempi tai vaikeampi.

 

Vakuudellisten lainojen hyvä puoli on usein matalampi korkotaso kuin vakuudettomissa lainoissa. On myös hyvä huomioida, että lainan koron lisäksi lainan hintaan vaikuttavat sellaiset asiat kuten tilinhoitomaksut, nostoprovisiot ja perustamiskustannukset. Matalin korkotaso ei aina tarkoita halvinta lainaa. Todellinen vuosikorko ottaa huomioon kaikki lainaan liittyvät kulut ja on kätevä tapa vertailla lainojen todellisia kustannuksia.

Lainatakaus

Lainan takaus tarkoittaa sitä, että toinen henkilö tai valtio ottaa vastuun lainan takaisinmaksusta, jos alkuperäinen lainanottaja ei kykenekään maksamaan ottamaansa lainaa takaisin. Jos lainalla ei ole takaajia, lainanottaja on yksin vastuussa lainan takaisinmaksusta ja lainanantaja ei voi periä lainaamiansa rahoja takaisin keltään toiselta. Lainan takaajana voi toimia esimerkiksi täysi-ikäinen henkilö, valtio tai muu yritys tai laitos.

 

Henkilöiden antamat lainan takaukset ovat menettäneet suosiotaan, koska moni menetti rahansa lainan takauksen kautta 90-luvun laman myötä. Toimiessaan ystävän takaajana, moni päätyi maksumieheksi tai -naiseksi toisen lainalle. Harva haluaa enää toimia takaajana kaverin lainalle, mutta esimerkiksi vanhemmat ja muut sukulaiset voivat edelleen olla halukkaita toimimaan takaajina jälkikasvunsa lainalle.

 

On hyvä kuitenkin huomioida, että henkilötakaus ei vaikuta pankkien vakavaraisuuslaskelmiin eli lainanottajalla täytyy olla oma maksukyky kunnossa, jotta lainan voi ylipäätänsä saada. Henkilötakaus voi kuitenkin pienentää riskiä pankin näkökulmasta, joten ihan turha henkilötakaus ei kuitenkaan ole.

Lainan takaajan velvollisuudet

Lainan takaajan täytyy olla täysi-ikäinen henkilö, joka kykenee huolehtimaan omista asioistaan. Vaikka olisit 18-vuotias, et välttämättä voi silti toimia lainatakaajana: takaajaksi kelpaavat vain sellaiset henkilöt, jotka voisivat saada itsekin samanlaisen lainan.

 

Takaaja vastaa lainasta koko omaisuudellaan, eli jos alkuperäisellä lainanottajalla ei syystä tai toisesta olisi maksukykyä, lainan takaajan koko omaisuus voitaisiin käyttää lainan takaisinmaksuun. Pahimmassa tapauksessa lainan takaaja voisi siis menettää koko omaisuutensa kuten auton ja asunnon toisen henkilön lainan takaisinmaksuun.

 

Takaajaksi ryhtyvälle täytyy kertoa lainanottajan taloudelliset tiedot (kuten palkka, menot ja aiemmat luotot) ja usein kerrottavat tiedot perustuvat lainan ottajan lainahakemukseen. Lainahakemuksessa kannattaa aina olla rehellinen, että saa itselleen sopivimman lainan, jonka pystyy myös lyhentämään tulevaisuudessa.

 

Kun henkilötakauksesta tehdään sopimus, on hyvä sopia tietyistä ehdoista: Takaajana voi toimia useampi henkilö ja tällöin on hyvä sopia, miten tai missä järjestyksessä laina peritään takaajilta. Lisäksi perimisjärjestys voidaan myös sopia sellaiseksi, että laina pyritään kattamaan muilla mahdollisilla vakuuksilla ennen takaajalta perimistä. Lainan takaamisesta on hyvä olla olemassa virallinen sopimus, mihin on kirjattu toivotut käytännöt lainan perinnän suhteen.

 

Jos laina peritään takaajalta, voidaan laina maksaa takaisin samassa maksuaikataulussa kuin alkuperäiseen lainasopimukseen on kirjattu. Lisäksi takaajan on mahdollista hakea lisäaikaa lainan takaisinmaksuun ja jos sovittu lainasumma on syystä tai toisesta liian suuri maksettavaksi, voidaan lainasummaa sovitella takaajan kanssa.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Laina ilman vakuuksia tarkoittaa lainaa, jonka voi saada ilman takaajia tai omaisuutta. Useimmiten vakuudettomissakin lainoissa hakijalta kuitenkin vaaditaan säännöllisiä tuloja. Vakuudettomien lainojen korot ovat usein hieman korkeampia kuin vakuudellisten, koska vakuudettomassa lainassa lainantarjoaja ei saa mitään omaisuutta ikään kuin takeeksi lainan takaisinmaksusta. Vakuudettomien lainojen korkeammilla koroilla pyritään siis kompensoimaan lainan lainantarjoajalle aiheuttamaa riskiä. Suomessa vakuudettomien kulutusluottojen markkinoilla on kymmeniä eri lainantarjoajia, joten kilpailua ja valinnanvaraa alalla riittää.