Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Edullinen laina - Vertaile ja säästä! Saat tarjoukset heti

Täytä hakemus alle 2 minuutissa, voit saada rahat tilille jopa saman päivän aikana

  • Instant Hae ja vertaile edulliset lainat 500 - 60 000 €
  • Rocket Vertailu ei sido sinua mihinkään
  • Badge Voit saada yli 20 eri pankin lainatarjouksen

Laske lainan kuukausierä

20000 €
120 kk
Arvioitu kuukausierä: 0 € 8 5 0
Vertaile lainoja ilmaiseksi Miten lainalaskuri toimii?
  • Instant Hae ja vertaile edulliset lainat 500 - 60 000 €
  • Rocket Vertailu ei sido sinua mihinkään
  • Badge Voit saada yli 20 eri pankin lainatarjouksen

Näin löydät edullisen lainan

Täytä hakemus

Täytä hakemus

Täytä tietosi vertailua varten. Tämä ei sido sinua mihinkään.

Kilpailutamme rahoituslaitokset

Kilpailutamme rahoituslaitokset

Kilpailutamme yli 22 pankkia ja rahoituslaitosta alle minuutissa.

Vertaile tarjoukset

Vertaile tarjoukset

Vertaile saamasi henkilökohtaiset tarjoukset ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

["hero_section","three_steps_refresh","cta_sticky_banner","topic_introduction","provider_logo_refresh","faq_refresh","newsletter_subscription"] Vertaile ja löydä sinulle edullisin laina. Lainahakemuksen teko on helppoa ja nopeaa.

Vertailun avulla voit löytää edullisimman lainan

Edullinen laina on aina parempi vaihtoehto kuin kallis laina. Parhaiten lainan edullisuudesta voi varmistua vertailemalla sitä muihin markkinoilla oleviin vastaaviin lainoihin. Lainan edullisuus riippuu myös lainatyypistä, sillä esimerkiksi 5 prosentin korko on erittäin edullinen kulutusluotolle.

Jos kyseessä olisi asuntolaina, sama korko olisi tämän hetken korkotilanteessa kiskurihintainen, eikä mikään pankki niin kallista asuntolainaa voikaan tarjota tämän hetken markkinatilanteessa. Vaikka asuntolainassa ei ole korkea korko, on siinä erittäin suuri lainasumma, joka tuottaa pankille määrällisesti enemmän korkotuloja, vaikka prosenttiosuus on pienempi kuin kulutusluotossa.

Vertailun avulla voit löytää edullisimman lainan

Pankit, joilta voi saada edullisen lainan

Vertailemme esimerkiksi nämä pankit puolestasi

Edullinen laina löytyy vertaamalla

Lainan edullisuuteen vaikuttavat monet tekijät, mutta ehkä suurin vaikuttaja on lainan korko. Lainan nimelliskorko tarkoittaa lainan koron suuruutta yksinään, ilman muita lainaan lisättäviä kuluja. Lainan todellinen vuosikorko puolestaan kertoo lainan koron sillä tavalla, että kaikki lainan lisäkulut on otettu huomioon. Kun tarvitsee lainaa, vaihtoehtoja kannattaa tämän takia vertailla aina keskenään todellisen vuosikoron, eikä nimelliskoron perusteella. Edullinen laina pitkällä maksuajalla ja matalalla korolla voi olla kuluttajalle paras vaihtoehto.

Useimmiten edulliseenkin lainaan lisätään puhtaan koron lisäksi muitakin erilaisia kuluja kuten avausmaksu, nostopalkkio ja tilinhoitomaksu. Avausmaksulla tarkoitetaan lainan avaamisesta perittävää maksua. Se voi kulkea joskus myös nostopalkkion nimellä, jolloin lainantarjoaja itse asiassa saa avausmaksun useampaan kertaan. Lainan avausmaksu vaihtelee tyypillisesti lainasumman mukaan. Isokokoisten lainojen avausmaksut ovat yleensä suurempia kuin pienten lainojen. Kaikkiin lainoihin ei kuitenkaan lisätä avausmaksua, vaan jotkut voivat olla kokonaan avausmaksuttomia.

Nostopalkkio liittyy yleensä joustoluottoihin. Joustoluotolle asetetaan tietty luottolimiitti, jonka sisällä lainaa voi nostaa itsellesopivissa osissa - koko summaa ei siis tarvitse nostaa kerralla. Lisäksi joustoluottoa vapautuu käyttöön aina, kun lainaa lyhentää. Jos siis on ottanut 2 000 euron joustoluoton ja nostanut siitä 500 €, luottoa on jäljellä 1 500 €. Jos lainaa lyhentää 500 eurolla, luottoa tulee käytettäväksi 2 000 €. Nostopalkkio on sidottu jokaiseen yksittäiseen nostoon, eli aina kun lainaa nostaa tililleen käytettäväksi, lainan myöntänyt taho voi periä erillisen nostopalkkion. Jos siis tekee pieniä nostoja, saattaa nostopalkkion koko suhteessa lainamäärään kasvaa kohtuuttoman suureksi. Tämä kannattaa huomioida joustoluottoa valitessa.

Tilinhoitomaksu taas on lähes jokaisen lainan kuukausierään lisättävä kulu. Tyypillisesti tilinhoitomaksu on muutamia euroja. Vaikka summa ei suurelta tunnu, pitkän laina-aika voi kasvattaa tilinhoitomaksuista kertyvän potin huomaamatta isoksi. Jos lainassa on esimerkiksi 8 euron kuukausittainen tilinhoitomaksu, viiden vuoden laina-ajalla pelkistä tilinhoitomaksuista ehtii kertyä lisäkuluja lainaan 480 euroa!

Koska lainoihin siis lisätään monia erilaisia kuluja, kannattaa lainan todellisen vuosikoron lisäksi laskea lainan kokonaiskustannukset ja miettiä, onko se siltikin halpa laina. Lainan kokonaiskustannuksista käy yksinkertaisesti ilmi, paljonko laina tulee yhteensä kaikkine kuluineen maksamaan laina-ajan puitteissa. Vaikka kaikenlainen laskeskeleminen voi tuntua tylsältä, kannattaa aina lainaa hakiessa kuitenkin laskea lainasta aiheutuvat kokonaiskustannukset.

Lainojen kustannuksissa on suuria eroja, jotka pyritään usein piilottamaan vivahde-erojen ja vertailemalla voi suurten lainasummien ollessa kyseessä säästää helposti jopa tuhansia euroja. Halvin laina löytyy siis vertailemalla.

Millainen laina on edullinen?

Kysymykseen, mikä on edullinen kulutusluotto, ei ole yksiselitteistä vastausta. Lainan edullisuutta pohtiessa kannattaakin lähteä liikkeelle kysymyksestä, millaisesta lainasta on kyse. Lain mukaan pikavippien vuosikorko ei saa nousta yli 50 prosentin. Monet pikavippien tarjoajat myöntävät lainaa noin 50 prosentin todellisella vuosikorolla. Joissakin pienemmissä ja nopeasti maksetuissa pikavippisummissa korko voi kuitenkin olla alle 50 prosenttia. Toisaalta jotkut pikavipin tarjoajat vaativat hyvin korkeita korkoja, ja lainanhakijan kustannukset saattavat nousta tähtitieteellisiksi, jos lainanmaksu lisäksi venyy suuniteltua pidemmäksi.

Usein pikavipintarjoajat mainostavat tarjoavansa lainaa edullisesti, mutta tämä valitettavasti on harvoissa tapauksissa totta. Usein näkee esimerkiksi mainoksia, joissa kerrotaan korottomista pikavipeistä. Tähän liittyy hyvin tiukat ehdot: mukamas edullinen laina esimerkiksi täytyy maksaa kokonaan ensimmäiseen eräpäivään mennessä, jotta korottomuudesta pääsee nauttimaan. Kun 0-prosentin korkoaika umpeutuu, voi korko lähteä huimaan kiitonousuun. Lisäksi lainan korko on kyllä usein piilotettu lainan sivukuluihin nostopalkkion ja tilinhoitomaksun nimellä. Koroton pikavippi ei välttämättä olekaan niin edullinen luotto, kuin ensivilkaisulla näyttää. Ikävien yllätysten välttämiseksi lainaehdot täytyy lukea hyvin tarkasti läpi ennen kuin ottaa edullista lainaa netistä. On oltava myös perillä lainan kokonaiskustannuksista.

Pikavippien tapauksessa edullinen laina on siis laina, jonka korko on alle 50 prosenttia. Yksinumeroisia korkoja pikavipeiltä ei kannata odottaa, paitsi edellä mainitun korottoman pikavipin tapauksessa. Jos korottomana mainostettua pikavippiä ei onnistu maksamaan sovitussa maksuaikataulussa, voivat kokonaiskustannukset nousta korkeammiksi kuin maltillisemman pikavipin kustannukset.

Kulutusluottojen kohdalla edullisen lainan korkoprosentit ovat jo aivan eri luokkaa kuin pikavippien kohdalla. Vakuudettomien kulutusluottojen korot alkavat tällä hetkellä noin 5 prosentista kohoten kymmeniin prosentteihin. Jos kulutusluoton korko on alle 10 prosenttia, on se jo kohtuullinen.

Monet lainantarjoajat määrittelevät lainan koron asiakkaasta tehdyn riskiarvion perusteella. Matalan riskin asiakkaat saavat lainan luonnollisesti pienemmällä korolla kuin suuren riskin asiakkaat. Toisilla vakuudettomien kulutusluottojen tarjoajilla puolestaan on käytössä kiinteä hinnoittelu, eli lainan korko on kaikille hakijoille sama.

Edullista lainaa etsiessä kannattaa kilpailuttaa lainantarjoajat ja lainatarjoukset keskenään. Lainatarjouksen pyytäminen ei sido hakijaa lainanottamiseen, joten tarjouksia voi huoletta pyytää useampia ja vertailla rauhassa eri lainojen kokonaiskustannuksia.

Mitä tehdä ennen lainanhakua?

Ennen kuin ottaa edullista lainaa pankista, kannattaa rehellisesti miettiä pystyykö lainan maksamaan takaisin korkoineen,kuluineen ja päivineen. Ei myöskään ole fiksua ottaa lainaa suunnittelematta tarkkaan omaan taloustilanteeseen sopivaa maksuaikataulua. Jos lainanmaksu venyy liian pitkäksi, kasvavat lainan kokonaiskustannukset suuremmiksi lähes huomaamatta. Maksuaikataulu voi myös olla liian nopea ja ajaa henkilökohtaisen tilanteen niin ahtaalle, että päätyy ottamaan lisää lainaa. Tämä ei ole kestävä ratkaisu.

Ei kannata myöskään suin päin syöksyä hankkimaan lainaa. Kannattaa pohtia hetkinen, tarvitseeko kyseessä olevaa ostosta niin paljon, ettei voi ensin säästää sitä varten hitaasti mutta varmasti. Lainanotto on ihan sallittua silloin, jos tietää pystyvänsä maksamaan lainan takaisin. Kulutusluotoista liikkuu useita myyttejä, kuten että ne vievät ottajansa talouden turmioon, tai että niitä ottavat eläisivät vastuuttomasti yli varojensa.

Lainaa ei kannata käyttää mihin tahansa, kuten ylimääräisiin arjen hankintoihin ja hurvitteluun. Lainaa voi suositella otettavan välttämättömien menojen rahoitukseen. Tärkeintä on tuntea oma tilanne ja olla rehellinen lainanmaksun kestävyydestä.

Lainantarjoajat käyttävät monesti riskiperusteista hinnoittelua asiakaskohtaisesti, eli kokonaiskustannukset selviävät vasta kun lainatarjous on tehty. Lainatarjous ei sido kuitenkaan mihinkään, eikä kannata suostua huonoon tarjoukseen. Muista myös, että jos olet hakenut lainaa netistä, sinulla on oikeus perua laina laillisesti kahden viikon sisällä.

Oman talouden on oltava sen verran tasapainossa, että se kestää lainan ottamisen ja takaisinmaksun. Lainasta täytyy aina maksaa itse lainapääoman lisäksi ylimääräiset kustannukset, kuten korko ja muut maksut. Lainaerien täytyy olla sen suuruiset, että omat tulot riittävät niiden takaisinmaksuun vaivattomasti. Yleensä ei kannata ottaa uutta lainaa vanhojen maksuun. Lainojen yhdistäminen saattaa olla poikkeus silloin tällöin, mutta sekään ei usein ole halvin vaihtoehto.

Se, mikä lainantarjoaja tarjoaa edullisinta lainaa, riippuu etenkin lainasummasta ja laina-ajasta, mutta myös lainanhakijan elämäntilanteesta. Pienten lainasummien (alle 1 000 €) ollessa kyseessä, pikavipit ovat melkein ainoa vaihtoehto lainaksi. Yli 1 000 euron lainojen kohdalla kannattaa pikavippien lisäksi tarkistaa myös kulutusluottotarjonta. Koska vain lainanhakija itse tietää oman tilanteensa ja rahan tarpeensa, halpa laina netistä löytyy helpoiten vertailemalla eri lainojen ominaisuuksia puolueettomalla hakutyökalullamme.

Hae edullinen laina helposti netissä

Jokaisen lainantarjoajan etsiminen, listaaminen, kilpailuttaminen ja lainatarjouksen pyytäminen voi olla työläs prosessi. Vertailussamme saa samat tiedot selville alle minuutissa, ja “jatka”-napista pääsee kurkistamaan lainanmyöntäjän nettisivuille lukemaan lisätietoa lainatuotteesta ja jättämään hakemuksen. Lainaa voi toki hakea myös käymällä pankkikonttorissa. Yleensä omassa päivittäisasiointipankissa hakemuksen voi jättää myös netissä.

Lainaa ei kuitenkaan saa ilman tiettyjä vaatimuksia, kuten säännölliset tulot, puhtaat luottotiedot, vakituinen osoite Suomessa, puhelinnumero sekä pankkitili suomalaisessa pankissa ja verkkopankkitunnukset. Laina mukaan lainaa ei myönnetä alaikäisille, ja joskus lainantarjoajille on muitakin ikävaatimuksia, kuten S-Pankin 25 vuoden raja.

Lainan edullinen takaisinmaksu

Ykkössääntö lainan takaisinmaksussa on mitoittaa se omaan tilanteeseen sopivaksi. Käyttö- tai säästörahaa olisi hyvä jäädä ainakin hiukan lainanmaksujen ja välttämättömien kulujen jälkeen. Maksuaika on luultua tärkeämpi lainan hintaan vaikuttava tekijä. Pienet kuukausierät voivat houkutella, mutta ne kasvattavat laina-aikaa ja täten kokonaiskustannuksia salakavalasti. Liian lyhyt laina-aika tarkoittaa ylisuuria lainaeriä, jotka voivat ajaa elämisen kohtuuttomaan rajoittamiseen tai jopa uuden lainan ottamiseen.

Paras tapa on kirjata kaikki tulot ja menot Excel-taulukkoon tai erilaisiin budjetointisovelluksiin. Näin on helpompi nähdä, miten paljon olisi varaa maksaa lainaa ilman että taloustilanne menettää tasapainonsa. Ei kuitenkaan kannata elää kädestä suuhun jos mahdollista, vaan laittaa edes pieni summa säästöön. Koskaan ei tiedä, milloin yllättävä tilanne iskee vyön alle, ja toisaalta on mukavampi ostaa säästöillä jotain hauskaa.

Jos lainanmaksu ei onnistukana suunnitellusti, ei kannata jäädä yksin vaan ottaa pikaisesti yhteyttä lainantarjoajaan ja neuvotella maksuaikataulusta. Velkaantuneisuus ja maksuhäiriömerkinnät ovat yleistyneet viime vuosina, eikä enempää tarvita. Tästä syystä takaisinmaksusuunnitelma on oltava valmiina jo kun hakee lainaa. Jos se on jäänyt, ei koskaan ole liian myöhäistä tehdä maksusuunnitelmaa.

Mitä lainatyyppejä on olemassa?

Edullista lainaa hakiessa kannattaa pohtia, minkä tyyppisen lainan ottaa. Yleisiä lainatyyppejä ovat esimerkiksi pikavipit ja kulutusluotot. Kulutusluotot voidaan jakaa vielä vakuudettomiin ja vakuudellisiin. Pikavipeille tyypillistä on lyhyt laina-aika ja suhteellisen pienet lainasummat, usein pikavipit ovat suuruudeltaan noin 100 – 2 000 euroa. Monet pikavipintarjoajat ovat tosin pikavippejä koskevan lakimuutoksen jälkeen siirtyneet tarjoamaan joustoluottoja, joita lakimuutos ei koske, mutta silti näitä joustoluottoja mainostetaan edelleen pikavippeinä.

Juuri edellä mainitusta lakimuutoksesta johtuen, nykyään usein, jos hakee vaikkapa 500 euron pikavippiä, saa kuitenkin käyttöönsä 2 000 euron luottotilin, jolta voi nostaa rahaa käyttöönsä aina tarpeen mukaan. Tällaisten lainojen kanssa kannattaa olla todella varovainen, ettei päädy ottamaan enempää lainaa kuin oma maksukyky antaa periksi.

Kulutusluotot ovat löyhästi arvioiden suuruudeltaan noin 1 000 – 50 000 euroa. Vakuudellisessa kulutusluotossa lainantarjoajalle annetaan lainasta vakuudeksi omaisuutta, esimerkiksi auto. Vakuus varmistaa, että lainantarjoaja saa lainatun summan varmasti takaisin. Tästä syystä vakuudellisten kulutusluottojen korko saattaa usein olla matalampi kuin vakuudettomien. Vakuudettomissa kulutusluotoissa ei siis tarvitse antaa mitään vakuutta lainalle, joten vakuudettomien kulutusluottojen korkotaso saattaa olla vakuudellisia hieman korkeampi. Lainantarjoaja siis ikään kuin pyrkii kompensoimaan vakuudettomuuden aiheuttamaa riskiä korkeammilla koroilla.

Edullista lainaa valitessa kannattaa miettiä, minkälaisena lainana tarvitun lainasumman voi saada. Jos tarvitsee lainaa esimerkiksi 1 000 euroa, kannattaa ehdottomasti pikavippien lisäksi tutustua kulutusluottoihin, sillä usein kulutusluotot ovat kustannuksiltaan edullisempia kuin pikavipit. Myös oman pankin lainatarjonta kannattaa tarkastaa, sillä useimmat pankit antavat lainoja noin 1 000 eurosta alkaen.

Jos tarvittava lainasumma on yli 2 000 euroa, laina todennäköisesti on kulutusluotto. Edullista lainaa etsiessä kannattaa tarkistaa, tuleeko vakuudellinen laina omasta pankista, vai vakuudeton laina esimerkiksi netistä, halvemmaksi vaihtoehdoksi.

Edullisimman lainatarjouksen valitseminen

Parhaimman lainatarjouksen valinta voi olla vaikeaa, joten kannattaa tutustua lainoihin ja niiden kustannuksiin huolellisesti. Ei myöskään kannata uskoa kaikkea, mitä lainantarjoajien nettisivuilla isoilla kirjaimilla kirjoitetaan, vaan myös pienet printit kannattaa lukea huolella. Osa rahoitusyhtiöistä saattaa esimerkiksi mainostaa täysin korotonta lainaa, mikä sinällään voi olla aivan tottakin. Korottomuus kuitenkin yleensä toteutuu vain varsin tiukoilla ehdoilla tai korottomuuden takia lainan muut kulut, kuten nosto- ja avausmaksut tai kuukausittaisen tilinhoitokulut, voivat olla kohtuuttoman suuret.

Osa lainantarjoajista puolestaan saattaa mainostaa, etteivät he peri kuukausittaisia tilinhoitomaksuja tai nostokuluja, mikä usein tarkoittaa, että lainan korko voi olla suhteellisen korkea. Usein mainokset korottomasta tai lisämaksuttomasta lainasta ovat siis liian hyviä ollakseen totta, ja ”puuttuvat” kulut kyllä piilotetaan jonnekin.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.