Valitse edullisin laina jopa 23 tarjouksen joukosta Edullinen laina

Täytä hakemus minuuteissa, vertaile tarjoukset ja nosta edullinen laina tilillesi jopa samana päivänä.

 • Valintamerkki Lainaa edullisesti 60 000 € asti Lainapäätös heti
 • Valintamerkki Maksuton vertailu Sitoumuksetta
 • Valintamerkki Tarjoukset jopa 23 pankilta Tarjouksia jopa 23 pankilta

Aloita laskemalla kuukausierä Laske kuukausierä

Saat henkilökohtaiset tarjoukset minuuteissa

Arvioitu kuukausierä:

4.6
Perustuu 55 arvosteluun
powered by

Näin helposti löydät edullisen lainan

 1. Täytä hakemus

  Täytä hakemus

  Täytä tietosi vertailua varten. Tämä ei sido sinua mihinkään.

 2. Kilpailutamme rahoituslaitokset

  Kilpailutamme rahoituslaitokset

  Kilpailutamme jopa 23 pankkia ja rahoituslaitosta alle minuutissa.

 3. Vertaile tarjoukset

  Vertaile tarjoukset

  Vertaile saamasi henkilökohtaiset tarjoukset ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Vertaile ja löydä sinulle edullisin laina.

Lainahakemuksen teko on helppoa ja nopeaa.

Vertaile lainallesi edullinen korko

Vertailun avulla voit löytää edullisimman lainan
Edullinen laina on aina parempi vaihtoehto kuin kallis – joskaan aina ei ole suoralta kädeltä selvää, onko saatu lainatarjous edullinen. Parhaiten lainan edullisuudesta voi varmistua vertailemalla sitä muihin vastaaviin lainoihin.

Vakuudettomien kulutusluottojen kohdalla vertailu ei aina ole yksinkertaista, sillä rahoituslaitokset hinnoittelevat lainat asiakaskohtaisesti, eikä lopullista hintaa voi siksi tarkistaa suoraan pankin nettisivuilta. Niinpä edullista lainaa etsivän kannattaa turvautua vertailupalveluun, jonka kautta yksi lainahakemus välitetään samanaikaisesti useammalle pankille ja rahoituslaitokselle.

VertaaEnsin.fi-sivustolla näet yhdellä hakemuksella jopa 23 pankin lainatarjoukset ja löydät näin helposti edullisimman lainan ilman vakuuksia tai takaajia.

Yhteistyökumppanit, joilta voit hakea edullista lainaa

Vertailemme esimerkiksi nämä pankit puolestasi
Näytä kaikki 23 kumppania

Tärkeää tietoa lainoista

Miten tunnistaa edullinen laina?

Suurin lainan edullisuuteen vaikuttava tekijä on lainan korko. Korkoja vertaillessa on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä usein lainoja mainostetaan edullisella nimelliskorolla, joka ei kata kaikkia kustannuksia. Nimelliskorko tarkoittaa lainan koron suuruutta yksinään, ilman muita lainaan lisättäviä kuluja. Lainan todellinen vuosikorko puolestaan kertoo lainan kustannukset niin, että kaikki lainan lisäkulut on otettu huomioon ja muunnettu koroksi.

Kun tarvitsee lainaa, vaihtoehtoja kannattaa tämän takia vertailla aina keskenään todellinen vuosikorko, ei nimelliskorko edellä. Edullinen laina pitkällä maksuajalla ja matalalla korolla voi olla kuluttajalle paras vaihtoehto, jos sellaisen vain onnistuu löytämään.

Edullinen laina on helppo löytää luotettavan ja läpinäkyvän vertailumme kautta, sillä näytämme sinulle yhdellä kertaa kaikki tarjoukset, joita tiedoillasi on mahdollista saada jopa 23 eri pankilta. Tarjoukset on myös järjestelty todellisen vuosikoron mukaiseen järjestykseen niin, että edullisin laina on helppo tunnistaa.


Kiinnitä huomiota näihin kustannuksiin:

Useimmiten edulliseenkin lainaan lisätään puhtaan koron ohessa muitakin kuluja, kuten avausmaksu, nostopalkkio ja tilinhoitomaksu.

Lainan avausmaksu tarkoittaa lainan avaamisesta perittävää kertaluonteista maksua, jonka suuruus vaihtelee tyypillisesti lainasumman mukaan. Isompien lainojen avausmaksut ovat yleensä suurempia kuin pienten lainojen. Kaikkiin lainoihin ei kuitenkaan lisätä avausmaksua, vaan jotkut voivat olla kokonaan avausmaksuttomia.

Nostopalkkio liittyy yleensä joustoluottoihin. Joustoluotolle asetetaan tietty luottolimiitti, jonka sisällä lainaa voi nostaa itselle sopivissa osissa – koko summaa ei siis tarvitse nostaa kerralla. Nostopalkkio on sidottu jokaiseen yksittäiseen nostoon, eli aina kun lainaa nostaa tililleen käytettäväksi, lainan myöntänyt taho saattaa periä erillisen nostopalkkion. Nykyisin nostopalkkiota ei kuitenkaan yleensä peritä erikseen, vaan se on sisällytetty luoton tilinhoitomaksuun.

Tilinhoitomaksu on lähes jokaisen lainan kuukausierään lisättävä kulu. Tyypillisesti tilinhoitomaksu on muutamia euroja. Vaikka summa ei tunnu suurelta, pitkä laina-aika voi kasvattaa tilinhoitomaksuista kertyvän potin huomaamatta isoksi. Jos lainassa on esimerkiksi 8 euron kuukausittainen tilinhoitomaksu, viiden vuoden laina-ajalla pelkistä tilinhoitomaksuista ehtii kertyä lisäkuluja lainaan 480 euron edestä.

Koska lainoihin siis lisätään monia erilaisia kuluja, tulee lainan vuosikoron lisäksi laskea lainan kokonaiskustannukset ja miettiä, onko kyseessä silti halpa laina. Lainan kokonaiskustannuksista käy yksinkertaisesti ilmi, paljonko laina tulee yhteensä kaikkine kuluineen maksamaan laina-ajan puitteissa.

Edullinen laina löytyy helpoiten vertailusta, sillä ilmoitamme selkeästi jokaisen lainan kokonaiskustannukset ja säästämme sinut näin turhilta laskutoimituksilta. Vertailemalla voi suurten lainasummien kohdalla säästää jopa tuhansia euroja lainan takaisinmaksuaikana, eikä lainatarjousta siksi kannata hyväksyä vertailematta.

Millainen laina on edullinen?

Lainan edullisuutta pohtiessa kannattaa lähteä liikkeelle lainatyypistä, sillä edullinen kulutusluotto poikkeaa suuresti esimerkiksi edullisesta asuntolainasta. Kun katsotaan näiden lainatyyppien korkoja, on 5 prosentin korko kulutusluoton kohdalla erittäin edullinen, kun taas asuntolainassa vastaava korko ylittää selvästi tämänhetkisen korkotason.

Myös kulutusluottojen ja muiden vakuudettomien lainojen korkotaso on tullut selvästi alaspäin viime vuosina. Kehityksestä voidaan kiittää vuonna 2019 säädettyä pysyvää korkokattoa, jonka mukaan kulutusluottojen vuosikorko ei saa nousta yli 20 prosentin eivätkä muut kulut saa olla yli 150 euroa vuodessa.

Vakuudettomien kulutusluottojen korot alkavat tällä hetkellä noin 5 prosentista ja kohoavat korkeimmillaan 20 prosenttiin. Jos kulutusluoton korko on alle 10 prosenttia, on kyseessä verrattain edullinen laina.

Kiristyneestä lainsäädännöstä huolimatta edullista lainaa mainostavien pikavippiyhtiöiden kanssa tulee olla tarkkana. Esimerkiksi niin kutsuttuihin "korottomiin pikavippeihin" liittyvät hyvin tiukat ehdot, eivätkä ne lopulta olekaan niin edullisia kuin mainoslauseiden perusteella voisi olettaa.


Miten korko määräytyy?

Useimmat lainantarjoajat määrittelevät koron asiakkaasta tehdyn riskiarvion perusteella, joten korko on yleensä henkilökohtainen. Matalan riskin asiakkaat saavat lainan luonnollisesti pienemmällä korolla kuin suuremman riskin asiakkaat. Toisaalta joillain luotonantajilla on käytössä kiinteä hinnoittelu, jolloin lainan korko on kaikille hakijoille sama.

Edullista lainaa etsiessä on järkevää kilpailuttaa lainantarjoajat ja lainatarjoukset keskenään hakemalla lainaa kerralla useammalta pankilta. Riskiperusteista hinnoittelua käyttävien pankkien kohdalla tämä on myös ainoa keino selvittää kunkin lainan lopullinen hinta. Lainatarjouksen pyytäminen ei sido hakijaa lainan ottamiseen, joten tarjouksia voi huoletta pyytää useampia.

Mitä tehdä ennen lainanhakua?

Ennen kuin ottaa edullista lainaa pankista, kannattaa rehellisesti miettiä, pystyykö lainan maksamaan takaisin kaikkine korkoineen ja kuluineen. Ei myöskään ole järkevää ottaa lainaa suunnittelematta tarkkaan omaan taloustilanteeseen sopivaa maksuaikataulua. Jos lainan takaisinmaksu venyy liian pitkäksi, kasvavat lainan kokonaiskustannukset suuremmiksi lähes huomaamatta. Maksuaikataulu voi myös olla liian nopea ja ajaa henkilökohtaisen tilanteen niin ahtaalle, että päätyy ottamaan lisää kulutusluottoa. Tällöin ensivilkaisulla edullinen laina on lopulta kaikkea muuta kuin kestävä ratkaisu.

Lainaa ei myöskään kannata käyttää mihin tahansa, kuten ylimääräisiin ostoksiin tai juhlimiseen. Kulutusluotto voi kuitenkin olla ratkaisu välttämättömien menojen rahoitukseen, jos tarvittavaa puskurirahastoa ei vielä ole kertynyt. Tärkeintä on tuntea oma tilanne ja olla rehellinen lainanmaksun kestävyydestä.

Oman talouden on oltava sen verran tasapainossa, että se kestää lainan ottamisen ja takaisinmaksun. Vaikka kyseessä olisi kuinka edullinen laina tahansa, täytyy lainapääoman lisäksi maksaa ylimääräiset kustannukset, kuten korko ja muut maksut. Lainaerien täytyy olla sen suuruiset, että omat tulot riittävät niiden takaisinmaksuun ongelmitta. Yleensä ei kannata ottaa uutta lainaa vanhojen maksuun. Lainojen yhdistäminen voi kuitenkin olla poikkeus tähän sääntöön, kunhan uuden lainan kulut ovat aiempien luottojen yhteenlaskettuja kustannuksia pienemmät.

Hae edullista lainaa helposti netissä

Jokaisen lainantarjoajan etsiminen, listaaminen, kilpailuttaminen ja lainatarjouksen pyytäminen voi olla työläs prosessi. Vertailussamme saat samat tiedot selville alle minuutissa, ja “jatka”-napista pääset kurkistamaan lainanmyöntäjän nettisivuille lukemaan lisätietoa lainatuotteesta ja allekirjoittamaan lopullisen hakemuksen. Lainaa voi hakea myös käymällä pankkikonttorissa, mutta tämä on tyypillisesti paljon nettilainaa työläämpi ja hitaampi prosessi.

Lainaa ei voi saada ilman tiettyjä vaatimuksia hakijan iän, tulojen ja maksuhistorian suhteen. Esimerkiksi säännölliset tulot, puhtaat luottotiedot ja suomalaiset verkkopankkitunnukset ovat tyypillisiä lainaehtoja. Lain mukaan kulutusluottoa ei myönnetä alaikäisille, ja joskus lainantarjoajille on muitakin ikävaatimuksia, kuten S-Pankin 25 vuoden raja.


Edullinen laina on mahdollinen, kun täytät nämä ehdot:

 • Olet vähintään 18-vuotias. Pankista riippuen ikäraja voi olla korkeampikin, yleensä 20-25 vuotta.
 • Sinulla on suomalainen osoite ja pankkitili. Monesti lainanmyöntäjä myös edellyttää, että olet asunut Suomessa vähintään edelliset kolme vuotta.
 • Tulosi ovat riittävät lainasummaan nähden. Työ- tai eläketulojen tulee olla lähtökohtaisesti ainakin 12 000 euroa vuodessa ennen veroja.
 • Olet hoitanut aiemmat raha-asiasi moitteettomasti. Lainaa ei useimmiten ole mahdollista saada ilman luottotietoja.

Jos täytät edellä mainitut ehdot, voit hakea lainaa ilman vakuuksia ja takaajia puolueettomasta vertailustamme. Lainahakemuksen hyväksyntää emme kuitenkaan voi taata, sillä rahoituslaitokset perustavat päätöksensä aina omaan riskiarviointiinsa.

Jos lainahakemus tule takaisin hylättynä, on syynä monesti liian suuri lainamäärä tai turhan pitkä laina-aika. Tällöin lyhyempi laina-aika tai maltillisempi summa voi auttaa saamaan hyväksytyn lainahakemuksen uuden yrityksen jälkeen.

Lainan edullinen takaisinmaksu

Ykkössääntö lainan takaisinmaksussa on mitoittaa se omaan tilanteeseen sopivaksi. Käyttö- tai säästörahaa olisi hyvä jäädä ainakin hiukan lainanmaksujen ja välttämättömien kulujen jälkeen. Myös maksuaika on luultua tärkeämpi lainan hintaan vaikuttava tekijä.

Pienet kuukausierät voivat houkutella, mutta ne kasvattavat laina-aikaa ja täten kokonaiskustannuksia salakavalasti. Edullinen laina pitkällä maksuajalla voi siis olla hankala löytää. Liian lyhyt laina-aika taas tarkoittaa ylisuuria lainaeriä, jotka voivat ajaa elämisen kohtuuttomaan rajoittamiseen tai jopa uuden lainan ottamiseen.

Paras tapa selvittää sopiva laina-aika ja kuukausierät on kirjata kaikki tulot ja menot Excel-taulukkoon tai erilaisiin budjetointisovelluksiin. Näin on helpompi nähdä, miten suurta kuukausierää olisi varaa maksaa ilman että taloustilanne menettää tasapainonsa. Ei kuitenkaan kannata elää kädestä suuhun, vaan laittaa edes pieni summa säästöön, mikäli suinkin mahdollista. Koskaan ei tiedä, milloin yllättävä tilanne iskee vyön alle.

Muista nämä takaisinmaksun suhteen:

 • Hae lainaa vain, jos tiedät selviäväsi sen kustannuksista.
 • Mitoita laina-aika tarkasti. Liian pitkä laina-aika voi kasvattaa kokonaiskustannuksia, mutta liian lyhyt saattaa ajaa talouden raiteiltaan.
 • Tarkista lainan todellinen vuosikorko. Nimelliskoroltaan edullinen laina voi kätkeä sisäänsä ylimääräisiä kustannuksia erilaisten lisämaksujen muodossa.
 • Priorisoi takaisinmaksu kuukausibudjetissa. Laina voi aiheuttaa huomattavia talousvaikeuksia, jos et saa maksettua sitä takaisin ajoissa.

Jos lainanmaksu ei onnistukaan suunnitellusti, ei kannata jäädä yksin, vaan ottaa pikaisesti yhteyttä lainantarjoajaan ja neuvotella maksuaikataulusta. Myös Takuusäätiöltä voi hakea apua velkaantumisen uhatessa. Velkaantuneisuus ja maksuhäiriömerkinnät ovat yleistyneet viime vuosina, eikä enempää tarvita. Suunnittele siis takaisinmaksusuunnitelma valmiiksi ja hae lainaa vasta ollessasi varma, että selviät sen kuluista.

Mitä lainatyyppejä on olemassa?

Edullista lainaa hakiessa on hyvä pohtia, minkä tyyppisen lainan ottaa. Yleisiä lainatyyppejä ovat esimerkiksi erinäiset pikavipit ja kulutusluotto. Kulutusluotot voidaan jakaa vielä vakuudettomiin ja vakuudellisiin. Pikalainoille tyypillistä on lyhyt laina-aika ja suhteellisen pienet lainasummat, sillä usein pikavippiä voi hakea noin 100 – 2 000 euroa.

Kulutusluotot vaihtelevat löyhästi arvioiden suuruudeltaan noin 1 000 eurosta 60 000 euroon asti. Vakuudellisessa kulutusluotossa lainantarjoajalle annetaan lainasta vakuudeksi omaisuutta, kuten auto tai kiinteistö. Vakuus varmistaa, että lainantarjoaja saa lainatun summan varmasti takaisin. Tästä syystä vakuudellisten kulutusluottojen korko saattaa usein olla matalampi kuin vakuudettomien.

Ilman vakuuksia myönnettävissä kulutusluotoissa ei tarvitse antaa mitään vakuutta lainalle, joten vakuudettomien kulutusluottojen korkotaso saattaa olla vakuudellisia korkeampi. Lainantarjoaja siis ikään kuin pyrkii kompensoimaan vakuudettomuuden aiheuttamaa riskiä korkeammilla koroilla. Toisaalta tällaisen luoton etu on nimenomaan siinä, että sitä voi hakea ilman vakuuksia.

Edullista lainaa valitessa on järkevää miettiä, minkälaisena lainana tarvitun lainasumman voi saada. Jos tarvitsee lainaa esimerkiksi 1 000 euroa, kannattaa ehdottomasti pikalainojen lisäksi tutustua kulutusluottoihin, sillä usein kulutusluotot ilman vakuuksia ovat kustannuksiltaan edullisempia kuin suoranaiset pikavipit. Myös oman pankin lainatarjonta on syytä tarkastaa, sillä useimmat pankit myöntävät lainoja noin 1 000 eurosta alkaen.

Jos tarvittava lainasumma on yli 2 000 euroa, on halvin laina todennäköisesti kulutusluotto tai vakuudellinen laina. Edullista lainaa etsiessä kannattaa tarkistaa, tuleeko vakuudellinen laina omasta pankista vai vakuudeton laina esimerkiksi netistä halvemmaksi vaihtoehdoksi.

Edullisimman lainatarjouksen valitseminen

Parhaimman lainatarjouksen valinta voi olla vaikeaa, joten kannattaa tutustua lainoihin ja niiden kustannuksiin huolellisesti. Ei myöskään kannata uskoa kaikkea, mitä lainantarjoajien nettisivuilla isoilla kirjaimilla kirjoitetaan, vaan myös pienet printit tulee lukea huolella.

Osa rahoitusyhtiöistä saattaa esimerkiksi mainostaa korotonta lainaa, mikä sinällään voi olla aivan tottakin. Korottomuus kuitenkin yleensä toteutuu vain varsin tiukoilla ehdoilla, tai korottomuuden takia lainan muut kulut, kuten nosto- ja avausmaksut sekä kuukausittaisen tilinhoitokulut, voivat olla kohtuuttoman suuret. Näin todellinen vuosikorko on kaikkea muuta kuin 0 %, eikä kyseessä todellakaan ole markkinoiden halvin laina.

Osa lainantarjoajista puolestaan saattaa mainostaa, etteivät ne peri kuukausittaisia tilinhoitomaksuja tai nostokuluja, mikä usein tarkoittaa, että lainan korko voi olla suhteellisen korkea. Usein mainokset korottomasta tai lisämaksuttomasta lainasta ovat siis liian hyviä ollakseen totta, ja ”puuttuvat” kulut kyllä piilotetaan jonnekin.

Juuri piilokulujen takia edullinen laina löytyy aina helpoiten vertailupalvelusta. Voit hakea yhdellä lomakkeella jopa 23 pankin lainat ilman vakuuksia, ja esittelemme ne sinulle selkeässä edullisuusjärjestyksessä. Koko prosessi on parhaimmillaan ohi saman päivän aikana, sillä monilta kumppaneiltamme on mahdollista nostaa laina heti tilille.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.