Sähkösopimusten hintaerot kaventuneet – pörssisähkö suosittu kesällä

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö

Hintatilastojemme mukaan sähkön myyntihintojen erot kiinteähintaisissa määräaikaisissa sopimuksissa ovat kaventuneet, mutta tarjousten keskihinta on ollut toukokuusta alkaen jälleen nousussa. Pörssisähkö on kesällä suosittu vaihtoehto.

Sähkön myyntihinnat määräaikaisissa sopimuksissa, toukokuu 2024

Kiinteähintaisten ja määräaikaisten sopimusten hinnat ovat olleet lievässä nousussa toukokuussa. Yli vuoden pituisissa kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa energiahinta liikkuu tällä hetkellä noin 8,5 ja 10,4 snt/kWh välillä. Perusmaksut vaihtelevat 2,9 eurosta 5,9 euroon kuukaudessa, joskin osa sähköyhtiöistä tarjoaa tuntuvia alennuksia. Erot edullisimpien tarjousten ja kaikkien tarjousten keskiarvon välillä ovat selkeästi kaventuneet vuoden takaiseen verrattuna.

Sähköenergian hinta määräaikaisissa hybridisopimuksissa, joissa on kuluttajan sähkön käyttöajankohtaan perustuva kulutusvaikutus, maksaa halvimmillaan 7,39 senttiä kilowattitunnilta. Vaihteluväli kulutusvaikutuksella on tyypillisesti noin -/+ kolme senttiä per kilowattitunti.

Kiinteähintaiset määräaikaiset sähkösopimukset ja määräaikaiset kulutusvaikutukselliset hybridisopimukset menevät valitettavan usein sekaisin niin kuluttajilla kuin joissakin vertailupalveluissa. VertaaEnsin.fi:ssa pyrimme tekemään sähkön hintavertailusta mahdollisimman helppoa ja läpinäkyvää, ja siksi nämä sopimustyypit on eroteltu ja luokiteltu omiin kategorioihinsa.

Toukokuussa 2024 noin 46 prosenttia palvelumme kautta tehdyistä sähkösopimuksista oli kiinteähintaisia määräaikaisia sopimuksia, 33 prosenttia pörssisähkösopimuksia, 19 prosenttia toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ja noin kaksi prosenttia kulutusvaikutuksellisia hybridisopimuksia, joissa energian hinta muodostuu kiinteän hinnan osasta ja oman sähkönkäytön perusteella muodostuvasta kulutusvaikutuksesta. Eri sopimustyyppien suosio on tällä hetkellä linjassa Energiaviraston toukokuussa julkaiseman tiedon kanssa.

Sähkön futuurihinnat ovat olleet loppukeväästä nousussa, mutta hintaennuste kesälle on pörssisähkön asiakkaille edelleen edullinen. Tosin suuretkin hintavaihtelut ovat hyvin mahdollisia. Mikäli haluaa välttää hintavaihtelun riskit, ovat kiinteähintaiset määräaikaiset sopimukset kuluttajalle turvallisia ja ennustettavia.

Tilastokeskuksen tuoreimman tiedotteen mukaan sähkön kokonaishinta laski vuoden 2024 maaliskuussa kotitalousasiakkailla 6–16 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Kokonaishinnassa huomioidaan sekä sähköenergian hinta että verkkopalvelumaksut.

Tietoa julkaisijasta:

VertaaEnsin.fi on taloustuotteiden vertailuun erikoistunut verkkopalvelu. Missiomme on auttaa kuluttajia tekemään fiksuja ja tietoisia päätöksiä talousasioissa. Vuosittain yli 1,5 miljoonaa suomalaista kuluttajaa käyttää vertailupalveluamme edullisempien sähkösopimusten ja lainojen löytämiseen täysin ilmaiseksi.

Olemme osa kansainvälistä Samlino-konsernia, joka auttaa vertailemaan ja valitsemaan itselleen sopivimmat taloustuotteet viidellä markkina-alueella Euroopassa.

Mihail Kurvinen

About Mihail Kurvinen

Mihail Kurvinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä viestintäpäällikkönä ja vastaa sähkövertailupalvelun tiedotuksesta sekä mediasuhteista. Hän on kiinnostunut teknologiasta, digitaalisesta markkinoinnista, kestävästä kehityksestä, eettisestä edunvalvonnasta ja sci-fistä.

Tarjoukset