Sähkömarkkinakatsaus tammi–kesäkuu 2024: pörssisähkön suosio on vakiintunut

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö
Sähkömarkkinakatsaus tammi–kesäkuu 2024, VertaaEnsin.fi

Sähkömarkkinakatsauksemme mukaan pörssisähkön suosio on vakiintunut, mutta määräaikaiset kiinteähintaiset sähkösopimukset olivat edelleen selkeästi suosituin sopimustyyppi vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla.

VertaaEnsin.fi-palvelun kautta tehtiin tammi–kesäkuussa 2024 yhteensä lähes 30 000 sähkösopimusta. Näistä joka toinen (49,6 prosenttia) sähkösopimus oli kiinteähintainen ja määräaikainen. Noin joka kolmas sopimus (34,4 prosenttia) oli puolestaan pörssisidonnainen. Lisäksi 13 prosenttia vertailupalvelun kautta myydyistä sähkösopimukista oli toistaiseksi voimassa olevia ja noin kolme prosenttia kulutusvaikutuksellisia hybridisopimuksia. 

Pörssisähkön suosio nousi odotetusti kaikissa ikäryhmissä ja kulutusluokissa toisella vuosineljänneksellä kesän lähestyessä, mutta ei päässyt läheskään samalle tasolle kuin vuosi sitten. Huhti–kesäkuussa 2024 pörssisidonnaisia sopimuksia tehtiin noin viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin tammi–maaliskuussa 2024, mutta jopa 26 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

Kaavio: Tilausmäärien suhteellinen kehitys, Q2/2023-Q2/2024, VertaaEnsin.fi

Pörssisähkösopimusten osuus tilauksista kasvoi toisen kvartaalin aikana eniten 25–34-vuotiaiden ikäryhmissä sekä suurissa yli 20 000 kWh vuodessa kuluttavissa talouksissa. Määräaikaiset kiinteähintaiset sähkösopimukset ovat edelleen selkeästi suosituin sopimustyyppi, mutta niitä on ostettu vähemmän kuin alkuvuonna, koska Olkiluodon pitkittyneistä huolloista ja satunnaisista hintapiikeistä huolimatta pörssisähkö oli keskimäärin edullista toisella vuosineljänneksellä. Lisäksi toukokuusta alkaen kiinteähintaisten sopimusten hinnat ovat olleet lievässä nousussa.

Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ostetaan eniten alle 5000 kWh vuodessa kuluttavissa talouksissa. Toistaiseksi voimassa olevat sopimusten suosio nousi eniten nuorten aikuisten (18–25-vuotiaat) keskuudessa. Tässä ikäryhmässä ostetaan myös keskimääräistä enemmän uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Tuoreiden tilastojemme mukaan 18–25-vuotiaat valitsevat ympäristöystävällistä sähköenergiaa jopa 2,5 kertaa useammin kuin yli 65-vuotiaat. 

Lapissa ja Kanta-Hämeessä kilpailutetaan eniten

Pohjoismaiden vertailussa Suomi erottuu edukseen sähkösopimuksia kilpailuttavien aktiivisten kuluttajien huomattavan suurella osuudella. Tilausdatamme valossa Lapissa ja Kanta-Hämeessä sähköä on tänä vuonna kilpailutettu selkeästi enemmän kuin keskimäärin Suomessa. Lisäksi sähkösopimuksia on kilpailutettu aktiivisesti muun muassa Keski-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Sähkösopimusten kilpailutusaktiivisuus on ollut matala länsirannikolla ja Pohjois-Karjalassa.

Erot edullisimpien sähkötarjousten välillä ovat kaventuneet vuoden takaiseen verrattuna, mutta sähkön kilpailutus edelleen kannattaa, ja sillä voi säästää satoja euroja vuodessa.

Suhteessa eniten määräaikaisia sähkösopimuksia vertailupalvelumme kautta tehtiin tänä vuonna Varsinais-Suomessa (56 %) ja suhteessa eniten pörssisähkösopimuksia Keski-Pohjanmaalla.

Kaavio: Sähkösopimusten kilpailutusaktiivisuus Suomessa, tammi-kesäkuu 2024, VertaaEnsin.fi

Liitteet:

Katso lisätietoja liitteen PDF-raportista.

Mihail Kurvinen

About Mihail Kurvinen

Mihail Kurvinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä viestintäpäällikkönä ja vastaa sähkövertailupalvelun tiedotuksesta sekä mediasuhteista. Hän on kiinnostunut teknologiasta, digitaalisesta markkinoinnista, kestävästä kehityksestä, eettisestä edunvalvonnasta ja sci-fistä.

Tarjoukset