Sähkömarkkinakatsaus Q1/2024: Määräaikaisten ja fossiilittomien sähkösopimusten osuus kasvoi alkuvuonna

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö
Sähkömarkkinakatsaus Q1/2024


Sähkövertailumme tuorein markkinakatsaus (Q1/2024) osoittaa, että sähkön hintaheilahtelut vaikuttivat merkittävästi kuluttajien kiinnostukseen sähkön kilpailuttamista kohtaan. Määräaikaisten sopimusten suosio on jatkanut kasvuaan viime vuodesta. Tammi-maaliskuussa 2024 pörssisähkön suosio puolittui ja määräaikaisten suosio kaksinkertaistui vuoden 2023 vastaavaan aikaan verrattuna.

Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 55 prosenttia palvelumme kautta solmituista sopimuksista oli määräaikaisia. Noin joka neljäs (24,2 prosenttia) palvelun kautta tehty sähkösopimus oli uusiutuva tai hiilidioksidivapaa (mukaan lukien ydinvoima). Uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö on ollut selvästi suosituinta nuorten aikuisten (18–25-vuotiaat) keskuudessa. Tässä ikäryhmässä uusiutuva sähkösopimus valitaan jopa 2,5 kertaa useammin kuin yli 65-vuotiaiden ikäryhmässä. 

Pörssisähkön hintapiikit tammikuun alussa vaikuttivat merkittävästi kuluttajien sähkön kilpailuttamisen aktiivisuuteen. Tammikuun 4. päivänä palvelussamme tehtiin jopa viisi kertaa enemmän sähkösopimuksia kuin tammi-maaliskuussa keskimäärin.

– Sähkösopimusten vertailu on yleistynyt, koska sähkön hintapiikit huolestuttavat erityisesti pörssisähkön valinneita kuluttajia. Tuhannet kotitaloudet kilpailuttavat ja vertaavat sähkösopimuksensa palvelussamme päivittäin. Olemme hyvin iloisia, että olemme voineet auttaa monia ihmisiä säästämään sähkölaskuissaan, kertoo toimitusjohtaja Ilmari Ollila.

Sähkön kilpailutuksen suosio vaihtelee alueellisesti

Sähkön kilpailutuksen suosio vaihtelee alueellisesti, paikoin merkittävästi. Eniten sähkösopimuksia suhteessa käyttöpaikkojen lukumäärään tehtiin alkuvuonna Lapissa.  

Alueellinen kilpailutusaktiivisuus; Lapissa kilpailutetaan eniten.
Alueellinen kilpailutusaktiivisuus, Q1/2024 (VertaaEnsin.fi).

Lapissa sähkösopimuksia kilpailutettiin jopa 54 prosenttia aktiivisemmin kuin keskimäärin Suomessa, ja esimerkiksi yli kuusi kertaa aktiivisemmin kuin Pohjanmaalla. Määräaikaisten sopimusten osuus oli korkein ensimmäisen kvartaalin aikana Varsinais-Suomessa. Pohjois-Savossa tehtiin puolestaan suhteessa eniten pörssisähkösopimuksia.

Pörssisähkön ja kulutusvaikutteisten eli ns. hybridi-tuotteiden kysyntä oli korkeinta alle 5000 kWh vuodessa kuluttavissa talouksissa. Hybridi-tuotteiden suosio on kvartaalin aikana kolminkertaistunut ja Uudellamaalla nelinkertaistunut vuoden 2023 viimeiseen neljännekseen verrattuna.

Viime vuonna VertaaEnsin.fi-palvelussa tehtiin yli 1,8 miljoonaa sähkövertailua

VertaaEnsin.fi on sähkösopimusvertailun selkeä markkinajohtaja Suomessa. Yritys tekee jatkuvaa yhteistyötä Suomen johtavien energiantoimittajien kanssa tarjotakseen asiakkailleen helppoa, läpinäkyvää ja turvallista palvelua. Sähkön vertailusivustoa valittaessa kannattaa varmistaa, että mukana on laaja valikoima sähköyhtiöitä ja että tarjouksia vertaillaan riippumattomasti. Palvelumme kautta on tilattu jo yli 120 000 sähkösopimusta.

Tarjoukset