Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)


Säästäminen

Säästäminen on rahan laittamista sivuun suuremman summan keräämiseksi varojen kuluttamisen sijasta. Säästämällä rahaa kykenee myöhemmin tekemään suurempia hankintoja ilman, että ne vaikuttavat elintasoon. Rahan säästäminen vakauttaa omaa taloutta merkittävästi yllättävien kulujen sattuessa kohdalle. Esimerkiksi kodinkoneen rikkoutuessa takuuajan jälkeen uuden laitteen hankkiminen onnistuu ilman velkaa ja vyön kiristämistä.

Arjessa säästäminen ei ole helppoa, koska säästöä voi kertyä ainoastaan jos tulot ylittävät menot, minkä takia on oleellista pitää kulut kurissa. Arjessa säästäminen onnistuu pakollisten kulujen kilpailuttamisella ja vertailulla säästöä kertyy pitkällä aikavälillä yllättävän suuri summa.

Suomalaiset eivät puhu raha-asioista mielellään, ja se näkyy: suunnitelmallinen säästäminen on yllättävän harvinaista. Erityisesti naiset ja vanhempi väestö eivät keskustele säästöistä ja sijoittamisesta. Ehkä näiden asioiden takia suomalaisten säästöaste onkin negatiivinen.

Säästämisen aloittaminen ja kehittäminen

Säästämisen aloittamisessa ja kehittämisessä kannattaa käyttää hyväksi olemassa olevia apuvälineitä, kuten laatimaamme Excel-budjettitaulukkoa tai hyödyllisiä taloudenhallintasovelluksia. Kaiken perustana on oman talouden budjetointi ja suunnittelu pitkällä aikavälillä.

Usein vanhemmat säästävät lapsilleen pienen pesämunan aikuisuutta ja esimerkiksi opiskeluajan kuluja varten. Yksinkertaisin tapa on säästötilille säästäminen, mutta kannattaa harkita myös säästämistä sijoittamalla, jolloin varat voivat kasvaa nopeammin.

Kuten jo aiemmin kerroimme, säästäminen vakauttaa omaa taloutta, kun yllättävät menot sattuvat kohdalle, ja luo huolettomampaa tulevaisuutta ainakin raha-asioiden osalta. Jos ei säästä suunnitelmallisesti, se kannattaa aloittaa heti.

Jos rahaa ei jää säästettäväksi, se kertoo mahdollisista talousvaikeuksista tulevaisuudessa. Suomalaisten säästöaste on viimeisimmän tiedon mukaan negatiivinen, eli ihmiset kuluttavat yli varojensa, mikä johtuu siitä, että talouspäätöksiä tehdään ennemmin tunteella, kuin lujalla logiikalla. Raha-asiat tulisi kuitenkin hoitaa niin, että säästöön jäisi edes pieni summa rahaa kuukaudessa.

Olennainen osa säästämistä on tulevaisuuden suunnitteleminen. Omalle taloudelle tulisi asettaa pitkän aikavälin tavoitteita: millaisessa taloudellisessa tilanteessa haluaa olla esimerkiksi viiden vuoden päästä, ja kuinka tavoitteen saavuttaa? Selkeän ja tarkan tavoitteen saavuttaminen on moninkertaisesti helpompaa kuin häilyvän ajatuksen.

Suomalaisissa pankeissa olevia talletuksia koskee talletussuoja, joka varmistaa sen, että talletuksensa saa takaisin, jos pankin varat eivät riitä varojen palauttamiseen esimerkiksi konkurssitilanteessa. Talletussuoja turvaa 100 000 € talletukset asiakasta ja pankkia kohden. Säästötilit ovatkin huomattavasti turvallisempi tapa säästää verrattuna sijoittamiseen, jossa on mahdollisuus menettää ainakin osan varoistaan.

Säästöt ja sijoittaminen

Hyvin toimiva tapa hankkia puskuria yllättävien menojen ja suurempien hankintojen varalle on säästäminen ja sijoittaminen. Sijoittamalla voi hankkia passiivista tuloa, mutta siinä on myös riskinsä.

Yksi säästämistapa on rahastosijoittaminen, mikä tarkoittaa kuukausittain tietyn summan sijoittamista rahastoon. Tällä tavoin säästöt voivat kasvaa hyvinkin tehokkaasti verrattuna rahan säästämiseen säästötilille, mutta toisin kuin säästötilillä, rahastosijoittamisella voi myös tehdä tappiota.

Tilisäästäminen

Suomalaiset ovat suhteellisen innokkaita säästötilien käyttäjiä. Säästöpankin vuonna 2016 laatimassa tutkimuksessa kerrotaan, että 70 prosentilla suomalaisista on sellainen käytössään. Säästäminen onnistuu toki myös normaalilla pankkitilillä, jossa rahat ovat otettavissa käyttöön helposti, mutta varoille maksetaan hyvin pientä korkoa. Loppujen lopuksi säästötili on kuitenkin yksi helpoimmista tavoista aloittaa säästäminen.

Säästötilejä on erilaisia

Säästötilejä löytyy erilaisilla koroilla ja ehdoilla, eikä sitä välttämättä kannata avata omaan pankkiin, vaikka se olisi ehkä helpoin vaihtoehto. Suuria eroja on koroissa ja siinä, kuinka säästössä oleviin varoihin pääsee käsiksi. Jotkin palveluntarjoajat antavat rajattoman pääsyn varoihin, kun taas joillakin on nostorajoituksia ja joiltain tileiltä voi tehdä vain rajatun määrän nostoja

Matalan korkotason aikaan säästötilillä säilytettävät varat voivat menettää arvoaan inflaation, eli rahan arvon laskemisen takia. Tästä syystä on tärkeää vertailla säästö- ja talletustilejä ja niiden korkoja, joiden avulla voi säästöillä tehdä jopa voittoa. Tulee kuitenkin muistaa, että korkotuloista peritään 30 % lähdeveroa.

Määräaikaistalletuksella sananmukaisesti varat talletetaan pankkiin määräajaksi, jolloin varoihin ei pääse käsiksi, ja talletukselle maksetaan yleensä huomattavasti parempaa korkoa kuin säästötilille. Jos on paha tapa ottaa usein lisäkäyttörahaa säästötililtä, ehkä tällainen tili olisi parempi vaihtoehto houkutuksien hillitsemiseksi.