Vertaile säästötilit ja löydä markkinoiden paras korko

Tietoa säästämisestä

Mitä säästäminen on?

Säästäminen on rahan laittamista sivuun, esimerkiksi säästötilille, sen kuuluisan pahan päivän varalle tai suurempia hankintoja varten. Jotta säästäminen on mahdollista, on tulojen ylitettävä menot. Mikäli säästöön ei siis meinaa jäädä mitään, on joko hankittava lisätuloja tai karsittava menoja.

Miksi säästää?

Säästäminen on tarpeellista talouden vakauden ja hyvien yöunien kannalta. Säästämisen ansiosta yllättävien kulujen kohdalla ei tarvitse muuttaa elintasoaan, murehtia ja viettää unettomia öitä. Kun puskurirahasto on olemassa, ei tarvitse myöskään ottaa velkaa esimerkiksi pesukoneen tai auton korjausta varten. Säästäminen on siis hyvä aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta yllättävät menot eivät huojuttaisi talouden tasapainoa.

Miten säästää rahaa pahan päivän varalle?

Ensimmäinen askel on laittaa kulut kuriin. Tämä kannattaa aloittaa pakollisten kulujen kilpailuttamisella ja vertailulla. Seuraava askel on karsia tarpeettomat kulut, eli esimerkiksi palvelut joita et käytä ollenkaan, tai joiden käyttö on hyvin vähäistä.

Hiemankaan pidemmällä aikavälillä aluksi pieniltä tuntuvista asioista kasaantuu jo selkeää säästöä. Nämä säästöt on helppo säilyttää esimerkiksi säästötilillä, jolloin pankki maksaa rahoille korkoa. Tärkeää on, että säästöt myös pysyvät säästötilillä, eikä niitä oteta hatarin perustein kulutettavaksi.


Seuraavat vinkit auttavat säästämisen aloittamisessa:

  1. Suunnittele ja seuraa menoja - Säästäminen lähtee käyntiin suunnittelusta. Kun selvität omat tulosi ja menosi, pystyt tekemään budjetin, joka auttaa suunnitelmallisessa kuluttamisessa ja säästämisessä. Kun tiedät kuinka paljon rahaa sinulla kuluu jokapäiväisiin asioihin kuten asumiseen, työmatkoihin, lainojen lyhentämiseen ja ruokaan, tiedät kuinka paljon rahaa sinulle jää käytettäväksi säästämiseen ja ylimääräisiin kuluihin.
  2. Karsi ylimääräiset kulut - Jos rahat eivät riitä, perinteisin säästövinkki on ylimääräisten kulujen karsiminen. Vaikka tämä ohje on jo monesti kuultu, se on myös täyttä kultaa. Esimerkiksi ravintoloissa syöminen on kalliimpaa kuin kotiruoan tekeminen: päivittäinen kymmenen euroa maksava työlounas voi kuukaudessa olla jo 200 euron lounaskulu. Pienet heräteostokset voivat yhdessä muodostaa suurenkin menon. Älä siis osta ylimääräistä ja muista suunnitelmallisuus rahankäytössä.
  3. Vertaile kaikkea - Vertaileminen on nykypäivänä tehty erittäin helpoksi: vertailusivustot keräävät datan ja sinun täytyy vain valita itsellesi paras tai edullisin vaihtoehto. Lentojen ja hotellien vertaileminen on jo erittäin yleistä, mikset siis vertailisi myös muita päivittäisiä kulujasi, kuten lainoja, luottokortteja ja sähkösopimuksia.
  4. Aseta säästötavoite - Jotta säästämiseen ylipäätänsä ryhtyy, on tärkeää löytää siihen motivaatio. Yksi voi innostua asuntosäästämisestä ja toinen lomamatkalle säästämisestä. Tärkeintä on kuitenkin asettaa tavoite säästämiselle: mieti, haluatko asettaa säännöllisen summan säästöön tietyn aikavälein, vai haluatko tavoittaa tietyn, hieman suuremman rahasumman. Säästää voi myös niin, että pistää kaiken ylimääräisen kuun lopulla säästöihin, jolloin säästämisestä tulee tapa kuin itsestään.
  5. Valitse paras säästämisen muoto - Säästötili on suosittu ja helppo tapa säästää, mutta toisaalta tilien korot ovat usein hyvin matalia. Rahastosäästäminen puolestaan mahdollistaa tienaamisen säästöjen ohessa, mutta sisältää toisaalta riskin rahojen menetykseen, jos rahastolla menee huonosti.

Näin säästät ruokakuluissa

Säästämisen alkuun pääsee monesti helpoiten vähentämällä esimerkiksi ostoksiin, ulkona syömiseen ja matkailuun käytettyä rahaa. Myös niin kutsutuista pakollisista kustannuksista, kuten ruokakuluista voi karsia ylimääräistä ja näin säästää huomattavia summia jo muutamassa kuukaudessa.

Ruokakuluissa säästää parhaiten suunnittelemalla viikon ruokalistaa etukäteen ja ostamalla esimerkiksi kaupan omia merkkejä tai muita edullisempia tuotteita. Satokauden vihannekset ovat kasvihuonetavaraa edullisempia, ja lihatuotteiden tai pitkälle jalostettujen einesten korvaaminen esimerkiksi pavuilla ja linsseillä voi vähentää rahan kulua. Voit säästää myös ostamalla kerralla enemmän tarjoustuotteita ja tekemällä ruokaa valmiiksi pakastimeen.

Miten suomalaiset säästävät?

VertaaEnsin.fi teetätti vuonna 2019 kyselytutkimuksen suomalaisten säästämisestä YouGov Finlandin kuluttajapaneelin avulla. Tutkimuksesta selvisi, että suomalaiset ovat pääosin innokkaita säästäjiä, sillä yli 70 prosenttia vastaajista siirsi kuukausittain rahaa sivuun joko säästötilille, rahastoihin tai muihin sijoituksiin. Toisaalta hieman huolestuttavampi löydös oli, ettei 29 prosenttia suomalaisista säästä lainkaan.

Säästämistottumuksissa on eroja sukupuolten välillä, sillä naiset säästävät mieluummin pienellä riskillä (mutta toisaalta myös pienellä tuotolla) säästötiliä hyödyntäen, kun taas miehet sijoittavat useammin osakkeisiin ja rahastoihin. Osakkeisiin sijoittavien miesten prosentuaalinen osuus (21 %) on yli kaksinkertainen verrattuna naisiin (10 %). Naisista 19 prosenttia ja miehistä 24 prosenttia ilmoitti säästävänsä rahastoihin.

Sijoittaminen mahdollistaa säästöille korkeamman tuoton

Jos puskurirahaa on jo kertynyt, voi miettiä, haluaako säästää jatkossakin paikkaan, jossa kertyy korkoa. On järkevää säästää sellaiseen kohteeseen, jossa rahat tuottavat mahdollisimman paljon. Tärkeintä on sijoittaa itselle sopivilla summilla ja muistaa, että mitä suurempi tuotto-odotus ja lyhyempi aika, sitä suurempi riski. On aina hyvä tutustua markkinoihin ja vertailla erilaisia säästämisen vaihtoehtoja ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Sijoittamista aloittaessa on tärkeä pohtia haluaako päästä mahdollisimman helpolla, vai panostaa sijoittamiseen ajallisesti. Jos haluaa tehdä sijoittamisesta vaivatonta, hyvä vaihtoehto on sijoittaa esimerkiksi indeksirahastoihin. Jos taas haluaa panostaa itse sijoittamiseen, kannattaa aloittaa opiskelemalla sijoitusneuvoja. Kun olet saanut paremman käsityksen siitä, miten sijoitusmarkkina toimii voit aloittaa sijoittamisen parhaaksi kokemallasi tavalla, esimerkiksi suorilla osakesijoituksilla.

Aloita säästäminen ajoissa

Säästäminen kannattaa aloittaa heti kun se on mahdollista. Säästetyt summat voivat olla alkuun pieniä; kuukausisäästösopimuksen voi tehdä jo kymmenien eurojen kuukausisummalla. Sen jälkeen kun säästämisen alkeet ovat hallussa, voi miettiä haluaako jatkaa säästämistä pankin säästötilille, vai onko järkevämpää sijoittaa osa rahoista asuntoon tai rahastoihin. Pääoman suuruus ja projektin aikajänne määräävät sen, mihin on kannattavaa sijoittaa.

Pankin talletus- ja säästötilit ovat yksi riskittömimmistä tavoista sijoittaa rahaa joko kerralla tai pitkällä aikavälillä. Kun sijoitusrahoille on selkeästi merkitty oma tili, joka on erillään käyttörahoista, ne pysyvät paremmin tallessa ja keräävät korkoa.

Tämän lisäksi pankit tarjoavat sijoittamista rahastoihin, mikä on aloittelijalle helpompi ja riskittömämpi vaihtoehto esimerkiksi osakesijoittamiseen verrattuna. Rahastoissa on valittavissa erilaisia paketteja muun muassa riskitason mukaan. On täysin omasta riskinsietokyvystä kiinni, panostaako rahaa korkean riskin rahastoihin, vai tyytyykö pienempään tuottoon matalammilla riskeillä.

Säästötilivertailun avulla löydät itsellesi sopivimman tilin. Vertailusta näet helposti, kuinka korkean koron eri pankit säästöillesi tarjoavat ja kuinka monta nostoa voit tehdä vuoden aikana maksutta. Voit vertailla myös määräaikaistalletukset, joille saat usein paremman koron, jos pystyt sitoutumaan talletukseen määrätyksi ajaksi.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.