Tee nopeustesti ja selvitä, miten nopea netti sinulla on

Vertaa nopeimmat puhelinliittymät

Puhelinliittymävertailu on aina ilmainen

Tee nopeustesti niin tiedät, kuinka nopea netti sinulla on

Nopeustesti mittaa internet-yhteyden nopeuden ja kertoo, miten nopea nykyinen nettiyhteytesi on. Nopeustestillä voit siis selvittää, onko internet-yhteys operaattorin lupaamalla tasolla. Testaa nettinopeus muutamia kertoja, niin saat riittävästi tietoa siitä, miten nopea yhteytesi on. Nopeustestimme on operaattorista riippumaton, ja toimii kaikilla liittymillä.
Ennen kuin teet nopeustestin, muista sulkea sovellukset, jotka käyttävät paljon verkkoyhteyttä. Voit myös kytkeä päätelaitteen suoraan modeemiin Ethernet-kaapelin välityksellä. Tarkista lisäksi, onko verkkoyhteyteen kytketty esimerkiksi perheen muita laitteita. Jos mittaat puhelimen nettiä, muista myös kilpailuttaa puhelinliittymäsi ja varmistaa itsellesi paras mahdollinen nettiyhteys!

Tee netin nopeustesti tästä

Provided by Meter.net

Nettinopeus - lisätietoa

Mikä on netin nopeustesti?

Internetin nopeustesti mittaa nopeutta, jolla data liikkuu päätelaitteesta internetiin ja takaisin. Nopeus mitataan megabitteinä per sekunti (Mbps). Yksi megabitti on 1,024 kilobittiä. Nopeustestiä käytetään ensisijaisesti nopeuden tarkistamiseen, mutta samalla se tarkistaa myös nettiyhteyden laadun.

Internetin nopeus on siis megabitteinä ilmoitettu lukema, jonka operaattori tai nopeuden testaava ohjelmisto antaa sinulle. Nopeuslukema ei välttämättä suoraan kerro, miten nopea nettiyhteys käytännön tasolla on. Se on kuitenkin hyvä apuväline kun mietitään, miksi netti on hidas.

Laajakaistan toimivuus on nykymaailmassa äärimmäisen tärkeä asia. Nettiyhteyden nopeus ja pätkimättömyys ovat välttämättömiä edellytyksiä päivittäisessä työssä. Kodin nettiyhteys on noussut arvojärjestyksessä korkealle etenkin nyt, kun suuri osa ihmisistä työskentelee kotoa käsin – eikä vapaa-ajan viettokaan suju leppoisasti, jos Netflix tai Spotify jatkuvasti jumittavat.

Hidas netti kismittää varsinkin silloin, jos maksat maltaita muka laadukkaasta yhteydestä. Mikäli tämänhetkisessä liittymässäsi ei tunnu olevan riittävästi nopeutta, ota asia omiin käsiisi ja vaihda nopeampaan nettiin vertailumme avulla.

Onko nettinopeustesti luotettava?

Netin nopeutta voi testata kätevällä internet-yhteyden nopeustestillä, jonka tekeminen ei vie paria minuuttia kauempaa. Verkon nopeudesta saa luotettavaa tietoa etenkin silloin, kun testin tekee huolellisesti muutamia yksinkertaisia ohjeita noudattaen.

Nopeustesti selvittää nettiyhteytesi nopeuden täysin puolueettomasti. Kannattaa kuitenkin huomioida, että nopeustestin tuloksiin vaikuttaa usea eri asia. Tee nopeustesti useita kertoja eri kellonaikoina, ja jos mahdollista, testaa nopeus myös useilla laitteilla.

Kun olet tehnyt nettinopeustestin kertaalleen, laita tulos muistiin ja testaa nopeus uudestaan eri kellonaikana. Näin saat selville mahdolliset väliaikaiset verkkoviat, sekä myös mahdolliset viat päätelaitteessasi. Mikäli suuremmasta viasta tai toimintakatkosta ei ole kyse, nettiliittymäsi nopeuden pitäisi osua operaattorin tarjoamaan vaihteluväliin.

Muista nämä verkon nopeutta testatessa:

  • Sulje kaikki runsaasti nettiä kuluttavat sovellukset.
  • Ota muut laitteet irti verkosta saadaksesi luotettavan kuvan päälaitteen nettinopeudesta.
  • Tee testi muutamaan otteeseen ja ota lukemista keskiarvo.

Miten internetin nopeustesti eli speed test toimii?

VertaaEnsin.fi nopeustesti tarkistaa verkon yhteys- ja latausnopeudet selaimellasi tai mobiililaitteellasi. Testimme käyttää HTML5-tekniikkaa, eikä se vaadi minkään erillisen ohjelman latausta koneelle. Verkon nopeuden testaaminen on turvallista, eikä se kuormita laitetta pysyvästi. Testi tehdään kerran, ja tulosten saaminen kestää vain muutaman kymmenen sekuntia, tai maksimissaan minuutin.

Nopeustesti on tehokas tapa mitata nettiyhteys niin kotona kuin yrityksissäkin. Voit testata yhteytesi toimivuuden helposti ja selvittää, toimiiko yhteys luvatulla tavalla ja tarpeeksi nopeasti. Käyttämälläsi laitteella ei ole merkitystä, sillä niin Ethernet-kaapelilla yhdistetty tietokone kuin Wifi-verkossa oleva puhelin sopivat hyvin testikohteiksi.

Testi mittaa, miten pitkään serveriltä kestää vastata sinun laitteeltasi lähetettyyn pyyntöön. Koneesi tai puhelimesi siis lähettää viestin internetin palveluntarjoajan serverille, ja vastauksen takaisin tullessa viestin kululle mitataan aika. Näin saadaan lukema, josta lasketaan netin nopeus. Aika mitataan sekunneissa ja millisekunneissa.

Testi kannattaa tehdä tasaisin väliajoin, koska operaattorit myyvät liittymiä nopeuden mukaan, mutta nettiyhteys ei aina täytä luvattuja kriteerejä. Varmista siis palvelun laatua säännöllisesti testaamalla, että et maksa turhasta.

Kuinka nopean netin tarvitset?

Nettinopeuden tarve riippuu täysin käyttötarpeesta. Peukalosääntönä voidaan pitää sitä, että mitä enemmän tai useampi ihminen nettiyhteyttä käyttää, sitä nopeamman nettiyhteyden tarvitset. Jos käytät internetyhteyttä jatkuvasti, verkkoon tulee päästä aina vaivattomasti.

Jos esimerkiksi katsot videoita, lataat sisältöjä, pelaat netissä tai käytät videoyhteyttä puheluihin, on tarpeen huolehtia yhteyden nopeudesta. Muutoin internetin käyttäminen hidastuu ja voi alkaa pätkiä. Mikäli taas käytät nettiyhteyttä lähinnä sähköpostiin tai uutissivustojen selailuun, voi hitaampikin liittymä riittää.

Tämän lisäksi kannattaa valita internetpaketti tarkkaan, jos yhteyttä käyttää useampi kuin yksi käyttäjä. Mitä useampi ihminen yhteyttä käyttää, sitä enemmän kuormaa nettiyhteydelle muodostuu. Hidas latausnopeus saattaakin olla merkki siitä, että verkossa on liian monta käyttäjää suhteessa nettipaketin kantokykyyn.

Mikä netin nopeuteen vaikuttaa?

Netin nopeuteen ja testin tuloksiin vaikuttavat useat seikat. Nopeustesti antaa todellisesta nopeudesta viitteellisen kuvan, sillä se mittaa nettiyhteyden nopeuden vain mitatulla hetkellä. Tämän takia yhteys kannattaa testata useampaan otteeseen. Jatkuvasti alhaiset tulokset voivat kuitenkin olla merkki ongelmasta.

Liittymien ilmoitetut nopeudet voivat poiketa huomattavasti mitatuista nopeustuloksista. Liittymien nettinopeudet ovat paperilla teoreettisia maksiminopeuksia ja näin ollen yhteys voi käytännössä olla hitaampi tai nopeampi. Jos latausnopeus kuitenkin jää jatkuvasti jälkeen luvatusta, voi olla aika harkita liittymän vaihtoa.

Nopeustestin tuloksiin vaikuttavat muun muassa seuraavat seikat:

  • Jos asut taloyhtiössä, sisäverkon kunto ja laatu
  • Verkon ruuhkaisuus ja käyttöaste mittaushetkellä
  • Puhelinverkon pituus (ei valokuitukohteissa)
  • Oman verkon muu käyttökuorma mittaushetkellä
  • Verkkoon kytkettyjen laitteiden määrä

Mikä on hyvä nettinopeus

Kuten edellä mainittiin, netin nopeus voi vaihdella monesta eri syystä. Alla olevaan taulukkoon on kerätty arvioituja viitearvoja siitä, millainen nettinopeuden tulisi olla.

Netin nopeus eri tekniikoilla
Tekniikka Arvioitu maksiminopeus Nopeuden vaihteluväli
ADSL-modeemi 9/1 Mbit/s 5–8 Mbit/s
Kaapelimodeemi 10/5 Mbit/s 8–10 Mbit/s
Valokuituyhteys 10/5 Mbit/s tai 10/10 Mbit/s 8–10 Mbit/s
VDSL2-yhteys 10/10 Mbit/s 8–10 Mbit/s
3G/4G-nettiyhteys 20/20 Mbit/s 8–10 Mbit/s

Muista, että voit testata yhteytesi ilmaiseksi niin usein kuin haluat, ja saada näin hyvän kuvan yhteyden nopeudesta. Speed test on kätevä työkalu, jonka avulla voit esimerkiksi selvittää, vastaako laajakaistan todellinen nopeus luvattua lukemaa.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.