Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Testaa miten nopea netti sinulla on

Tee nopeustesti tästä
["above_the_fold_clp","cta_sticky_banner_provider","provider_product_introduction","freetext","faq_refresh","newsletter_subscription"] Vertaa nopeimmat puhelinliittymät Puhelinliittymävertailu on aina ilmainen

Tee nopeustesti ja tiedät kuinka nopea netti sinulla on

Nopeustesti mittaa internet-yhteyden nopeuden ja kertoo miten nopea nykyinen nettiyhteytesi on. Nopeustestillä voit selvittää onko internetyhteys operaattorin lupaamalla tasolla. Tee nopeustesti muutamia kertoja, niin saat riittävästi tietoa miten nopea yhteytesi on. Jos mittaat puhelimen nettiä, muista myös tarkistaa vertailustamme että sinulla on paras mahdollinen nettiyhteys. Nopeustestimme on operaattorista riippumaton, ja toimii kaikilla liittymillä.

Ennen kuin teet nopeustestin, kiinnitä huomiota että suljet sovellukset, jotka käyttävät paljon vekkoyhteyttä. Voit myös kytkeä päätelaitteen suoraan modeemiin Ethernet-kaapelin välityksellä. Tarkista myös onko verkkoyhteyteen kytketty esimerkiksi perheen muita laitteita.

Tee netin nopeustesti tästä

Provided by Meter.net

Mikä on netin nopeustesti?

Internetin nopeustesti tarkoittaa nopeutta, jolla data liikkuu päätelaitteesta internetiin ja takaisin. Nopeus mitataan megabitteinä per sekunti (Mbps). Yksi megabitti on 1,024 kilobittiä. Nopeustestiä käytetään luonnollisestikin nopeuden tarkistamiseen, mutta samalla se tarkistaa myös laajakaistapalveluntarjoajaltasi tulevan linjan laadun.

Internetin nopeus on siis lukema, jonka operaattori tai nopeuden testaava ohjelmisto antaa sinulle. Nopeuslukema ei välttämättä suoraan kerro kuinka nopea nettiyhteys on, mutta se on hyvä apuväline kun mietitään miksi netti on hidas. Laajakaistan toimivuus on tärkeä asia. Nettiyhteyden nopeus ja pätkimättömyys ovat välttämättömiä edellytyksiä päivittäisessä työssä, ja kotioloissa Netflix tai Spotify eivät saa jumiutua. Varsinkin, jos maksat maltaita laadukkaasta yhteydestä.

Onko nettinopeustesti luotettava?

Nopeustesti on luotettava ja se selvittää nettiyhteytesi nopeuden puolueettomasti. Kannattaa kuitenkin huomioida että nopeustestin tuloksiin vaikuttaa usea eri asia. Tee siis nopeustesti useita kertoja, eri kellonaikoina, ja jos mahdollista testaa netin nopeus myös useilla laitteilla.

Kun olet tehnyt nettinopeustestin, laita tulos muistiin ja testaa nopeus uudestaan eri kellonaikana. Näin saat selville mahdolliset väliaikaiset verkkoviat, tai mahdolliset viat päätelaitteessasi. Nettiliittymäsi nopeuden pitäisi osua operaattorin tarjoamaan vaihteluväliin.

Miten internetin nopeustesti eli speed test toimii?

VertaaEnsin.fi nopeustesti tarkastaa yhteys- ja latausnopeudet selaimellasi tai mobiililaitteellasi. Testimme käyttää HTML5-tekniikkaa, eikä se vaadi minkään erillisen ohjelman latausta koneellesi. Netin nopeuden testaaminen on turvallinen, eikä se kuormita laitetta pysyvästi. Testi tehdään kerran, ja se kestää muutaman kymmenen sekuntia, tai maksimissaan minuutin.

Nopeustesti on tehokas tapa mitata nettiyhteys niin kotona kuin yrityksissäkin. Voit testin avulla selvittää, toimiiko yhteys luvatulla tavalla ja tarpeeksi nopeasti. Testi mittaa aikaa, kuinka pitkään serveriltä kestää vastata sinun koneeltasi lähetettyyn pyyntöön. Koneesi siis lähettää viestin internetin palveluntarjoajan serverille, ja vastauksen takaisin tullessa tälle mitatataan aika. Näin saadaan lukema, josta lasketaan netin nopeus. Aika mitataan sekunneissa ja millisekunneissa.

Testi kannattaa tehdä tasaisin väliajoin, koska operaattorit myyvät liittymiä nopeuden mukaan, mutta nettiyhteys ei aina täytä luvattuja kriteerejä. On siis tärkeää testata palvelun laatu säännöllisesti. Näin varmistat, että et maksa turhasta.

Kuinka nopean netin tarvitset?

Nettinopeuden tarve riippuu täysin käyttötarpeesta. Peukalosääntönä voidaan pitää sitä, että mitä enemmän tai useampi ihminen nettiyhteyttä käyttää, sitä nopeamman nettiyhteyden tarvitset. Jos käytät internetyhteyttä jatkuvasti, tarvitset toimivan yhteyden. Jos esimerkiksi katsot videoita, lataat sisältöjä, pelaat netissä tai käytät videoyhteyttä puheluihin, on tarpeen ottaa tarpeeksi nopea netti. Muutoin internetin käyttäminen hidastuu ja voi alkaa pätkiä.

Tämän lisäksi jos yhteyttä käyttää muut kuin yksi käyttäjä, kannattaa internetpaketti valita tarkkaan. Mitä useampi ihminen yhteyttä käyttää, sitä enemmän kuormaa nettiyhteydelle muodostuu.

Mikä netin nopeuteen vaikuttaa?

Netin nopeuteen ja nopeustestin tuloksiin vaikuttavat useat seikat. Nopeustesti antaa todellisesti nopeudesta viitteellisen kuvan, ja se mittaa netin nopeuden vain mitatulla hetkellä. Liittymien ilmoitetut nopeudet voivat poiketa huomattavasti mitatuista nopeustuloksista. Liittymien nettinopeudet ovat paperilla teoreettisia maksiminopeuksia ja näin ollen netin nopeus voi käytännössä olla alhaisempi tai nopeampi.,

Nopeustestin tuloksiin vaikuttavat muun muassa seuraavat seikat:

  • Jos asut taloyhtiössä, sisäverkon kunto ja laatu
  • Verkon ruuhkaisuus ja käyttöaste mittaushetkellä
  • Puhelinverkon pituus (ei valokuitukohteissa)
  • Oman verkon muu käyttökuorma mittaushetkellä
  • Verkkoon kytkettyjen laitteiden määrä

Mikä on hyvä netin nopeus

Kuten edellä mainittiin, nopeustestin tuloksiin vaikuttaa moni asia. Allaolevaan taulukkoon on kerätty arvioituja viitearvoja millainen nettinopeuden tulisi olla.

Tekniikka Arvioitu maksiminopeus Nopeuden vaihteluväli
ADSL-modeemi 9/1 Mbit/s 5–8 Mbit/s
Kaapelimodeemi 10/5 Mbit/s 8–10 Mbit/s
Valokuituyhteys 10/5 Mbit/s tai 10/10 Mbit/s 8–10 Mbit/s
VDSL2-yhteys 10/10 Mbit/s 8–10 Mbit/s
3G/4G-nettiyhteys 20/20 Mbit/s 8–10 Mbit/s

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.