Tee nopeustesti ja selvitä, miten nopea netti sinulla on

Vertaa nopeimmat puhelinliittymät

Puhelinliittymävertailu on aina ilmainen

Tee nopeustesti - mittaa kuinka nopea netti sinulla on

Nopeustesti mittaa internet-yhteyden nopeuden ja kertoo, miten nopea nykyinen nettiyhteytesi on. Nopeustestillä voit selvittää, onko internet-yhteys operaattorin lupaamalla tasolla. Nopeustestimme on operaattorista riippumaton, ja toimii kaikilla liittymillä.
Ennen kuin teet nopeustestin, muista sulkea muut välilehdet sekä sovellukset, jotka käyttävät paljon verkkoyhteyttä. Sammuta myös muut laitteet jotka voivat käyttää verkkoyhteyttä samanaikaisesti. Jos mittaat puhelimen netin nopeutta, muista myös kilpailuttaa puhelinliittymäsi!

Tee netin nopeustesti tästä

Provided by Meter.net

Nettinopeus - lisätietoa

Mikä on netin nopeustesti?

Internetin nopeustesti mittaa nopeutta, jolla data liikkuu internetistä laitteeseesi ja takaisin. Nopeus mitataan ja ilmoitetaan megabitteinä per sekunti (Mbit/s tai Mbps). Nopeustestiä käytetään ensisijaisesti netin nopeuden tarkistamiseen sekä vahvistamaan epäilys siitä että netti on hidas. Nopeusmittaria voi hyödyntää myös nettiyhteyden laadun tarkkailussa.

Nopeustestin lukema ei välttämättä kerro, miten nopea tai hidas nettiyhteytesi on vuorokauden ympäri, vaan kyseessä on aina sen hetkinen tilannekatsaus johon vaikuttavat mm. mitä tapahtuu päätelaitteellasi, jaatko nettiyhteytesi muiden käyttäjien kanssa sekä esim. alueellinen kuormitus operaattorin dataliikenneverkossa. Tästä syystä testi onkin hyödyllistä tehdä useampaan kertaan eri vuorokauden aikoina, mahdollisesti jopa eri päivinä.

Kuinka mittaan netin nopeuden luotettavasti?

Verkon nopeudesta saa luotettavaa tietoa kun nopeustestin tekee huolellisesti muutamia yksinkertaisia ohjeita noudattaen.

Muista nämä verkon nopeutta testatessa:

 • Sulje kaikki runsaasti nettiä kuluttavat sovellukset. Esim.FaceBook, Instagram, YouTube sekä Gmail hyödyntävät nk. taustadatan siirtoa.
 • Sulje selaimestasi kaikki avoimet välilehdet paitsi tämä sivu.
 • Sammuta muut nettiä hyödyntävät laitteet (kuten äly-tv) saadaksesi luotettavan liittymäsi nopeudesta.
 • Tee testi muutamaan otteeseen eri vuorokaudenaikoina ja ota lukemista keskiarvo.
 • Jos mahdollista testi kannattaa tehdä myös useammalla eri laitteella. Joskus vika ei ole liittymässä vaan laitteessa.
 • Muista tarkistaa operaattorisi "viat ja häiriöt" sivu sekä taloyhtiön ilmoitustaulu. Hidasteleva netti voi johtua lyhytaikaisesta vikatilanteesta operaattorin verkosta, tai siitä että alueella tehdään verkkoon liittyviä muutoksia.

Mikäli kyse ei ole teknisestä viasta tai toimintakatkosta, nettiliittymäsi nopeuden pitäisi osua operaattorin tarjoamaan vaihteluväliin.

Miten nopeustesti toimii?

Tarjoamamme nopeustesti tarkistaa verkon yhteys- ja latausnopeudet ,eli nk. up- ja downstreamin. Voit käyttää nopeustestiämme sekä pöytäkoneella, tabletilla että mobiililaitteella. Testi soveltuu sekä mobiiliverkkoon että perinteisempiin verkkoihin. Verkon nopeuden testaaminen on turvallista, eikä se kuormita laitetta eikä verkkoa pysyvästi. Testi tehdään kerran, ja tulosten saaminen kestää vain muutaman kymmenen sekuntia, tai maksimissaan minuutin.

Testimme käyttää HTML5-tekniikkaa ja se toimii täysin selainpohjaisesti. Tästä syystä sinun ei tarvitse ladata tai asentaa mitään erillistä ohjelmaa laitteellesi.

Kuinka nopean nettiyhteyden tarvitsen?

Riittävä netin nopeus on hyvin yksilöllinen kokemus. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä enemmän nettiyhteyttä käyttää, tai mitä useampi ihminen nettiyhteyttä jakaa sitä nopeampi nettiyhteyden tulisi olla.

Jos esimerkiksi massakulutat viihdettä suoratoistopalveluista HDR-laadulla, pelaat aktiivisesti WOWia netissä, tai käytät videopuheluja säännöllisesti, on tarpeen huolehtia että nettiliittymäsi on tavallista nopeampi. Riittämättömän nopeuden tunnusmerkkejä ovat kuvan- ja äänenlaatuun liittyvät toisto-ongelmat.

Mikäli taas käytät nettiyhteyttä lähinnä sähköpostiin tai uutissivustojen selailuun, perustasoinen nettiliittymä vastaa varsin hyvin tarpeisiisi.

Netin nopeuteen kannattaa panostaa, ja siitä kannattaa keskustella etenkin jos samaa yhteyttä käyttää useampi kuin yksi käyttäjä. Esimerkiksi perheissä netin käyttötavat ovat hyvin erilaisia. Siinä missä vanhemmalle sukupolvelle riittävä netin nopeus tarkoittaa sitä, että illan päätteeksi voi katsoa suosikkisarjaa NetFlixistä, niin nuoremman sukupolven edustajan tarve, kulutus ja käsitys riittävästä nopeudesta voi olla moninkertainen.

Mikä netin nopeuteen vaikuttaa?

Nopeustestin tuloksiin vaikuttavat muun muassa seuraavat seikat:

 • Jos asut taloyhtiössä, sisäverkon kunto ja laatu
 • Verkon ruuhkaisuus ja käyttöaste mittaushetkellä
 • Puhelinverkon pituus (ei valokuitukohteissa)
 • Oman verkon muu käyttö mittaushetkellä
 • Verkkoon kytkettyjen laitteiden määrä

Nopeustesti mittaa nettiyhteyden nopeuden vain kyseisellä hetkellä. Tämän takia yhteyden nopeus kannattaa testata useampaan otteeseen, eri ajankohtina ja mielellään vielä eri laitteilla. Jatkuvasti alhaiset tulokset ovat varma merkki ongelmasta. Sen sijaan on täysin normaalia että nettiyhteyden nopeus vaihtelee mittauskertojen kesken.

Operaattoreiden ilmoittamat nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia, ja reaalimaailman nettinopeus ovat pääsääntöisesti annettujen lukujen alle. Jos latausnopeus kuitenkin jää toistuvasti ja merkittävästi jälkeen luvatusta, kannattaa kontaktoida operaattoria tai jopa kokeilla jos vaihtaminen toisen operaattorin liittymään ratkaisisi ongelman.

Kuinka nopea nettini voi olla?

Alla olevaan taulukkoon on kerätty eri liittymäteknologioiden maksiminopeudet sekä nopeuden vaihteluväli. Huomaathan että operaattorit tarjoavat eri nopeuksilla varustettuja paketteja eri hinnalla. Esim. Valokuituliittymän maksiminopeus voi vaihdella maksamastasi kuukausimaksusta riippuen 10 Mbp/s - 1000 Mbp/s (eli 1 Gigan) välillä.

Netin nopeus eri tekniikoilla
Tekniikka Teoreettinen maksiminopeus Nopeuden vaihteluväli
ADSL-modeemi 24 /1 Mbit/s 5–8 Mbit/s
Kaapelimodeemi 1000 / 50 Mbit/s 300–1000 Mbit/s
Valokuituyhteys 1000 / 100 Mbit/s 500-1000 Mbit/s
VDSL2-yhteys 50/10 Mbit/s 35–50 Mbit/s
3G/4G-nettiyhteys 150/50 Mbit/s 10–100 Mbit/s
5G-nettiyhteys 1000 / 100 Mbit/s 10–1000 Mbit/s

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.