Osakesäästötilit ovat vihdoin täällä

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili on tili, jonka avulla pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan ulko- tai kotimaiseen pörssiin listattuja osakkeita. Tilin sisällä myös korot ja osingot ovat verovapaita. Sijoituksista maksetaan veroja vasta, kun varoja nostetaan tililtä.

Osakesäästötili on mielenkiintoinen tuote sijoittajalle, koska se tekee suorista osakesijoituksista entistä houkuttelevampia. Osakesäästötilin ideana on kannustaa sijoittajia suoriin osakesijoituksiin sen sijaan, että varat olisivat pankkitilillä tai kiinni rahastosijoituksissa. Osakesäästötileillä on voinut käydä kauppaa 1.1.2020 alkaen.

Miksi vertailla osakesäästötilejä?

osakesäästötili miksi vertailla
Osakesäästötilien hinnat vaihtelevat ja palveluntarjoajia on useita. VertaaEnsin.fi on Suomen ensimmäinen palvelu, jonka kautta onnistuu osakesäästötilien vertailu. Vertaamme puolestasi useat osakesäästötilit ilmaisesti ja helposti. Näet eri tilien ominaisuudet ja hinnat ennen kuin teet päätöksen.

Ennen kuin avaat oman osakesäästötilin, vertaile huolellisesti kaikki vaihtoehdot niin säästät selvää rahaa. Tutustu ja lue onko osakesäästötili oikea sijoitusmuoto sinulle, ja hae vertailun avulla paras osakesäästötili sinulle. Jos haluat löytää sinulle parhaan vaihtoehdon, tee vertailu huolellisesti.

Osakesäästötili - Usein kysyttyä

Kuka voi avata osakesäästötilin?

Osakesäästötili sopii kaikille piensijoittajille. Tilin voi avata yksityishenkilö, joka haluaa ostaa ja myydä osakkeita itselleen. Yritys tai yhteisö ei voi avata kyseistä tiliä. Yksityishenkilöllä voi olla vain yksi osakesäästötili. Et voi siis avata osakesäästötiliä useampaan pankkiin. Tilin voi kylläkin siirtää pankista toiseen.

Osakesäästötili on mahdollista avata myös lapselle. Nordnetin osakesäästötiliin lapsi saa omat katselutunnukset, joilla voi seurata sijoituksia. Tunnuksilla ei luonnollisesti voi käydä kauppaa ennen täysi-ikäisyyttä. Siihen asti lapsen huoltajat hallinnoivat tiliä erillisillä tunnuksilla tai oman Nordnet-tilinsä kautta.

Osakesäästötilin käyttö

Tilille voi ostaa ainoastaan osakkeita. Muita pörssilistattuja tuotteita, kuten ETF:iä tai rahastoja tilille ei voi ostaa. Osakesäästötilille voi sijoittaa enimmillään 50 000 euroa. Sijoituksen alarajaa ei ole määritelty, joten tilin voi avata pienelläkin sijoituksella. Tili sopiikin hyvin esimerkiksi huolettomaan kuukausisäästämiseen ja pääoman kasvattamiseen pitkällä aikavälillä.

Osakesäästötilillä voi olla myös yli 50 000 euroa, koska sijoitusten kasvulla tai maksetuille osingoille ei ole ylärajaa. Onnistuneella kaupankäynnillä tilillä voi olla yli 50 000 euroa, eikä rajan ylittäminen pakota tekemään muutoksia omistuksiin. Yläraja on määritelty vain käteisvarojen siirtoa varten. Tilille siirrettävät rahat voi sijoittaa kerralla tai erissä. Aikaisemmin hankittuja pörssiomistuksia ei voi siirtää tilille. Kyse on täysin uusista sijoituksista, joita voit tehdä yksityishenkilönä.

Osakkeiden omistusoikeus toimii samalla tavalla kuin muissakin suorissa osakesijoituksissa. Tili toimii osakkeiden säilytyspaikkana, ja ostetut osakkeet tarjoavat oikeuden osallistua yhtiökouksiin ja osakkeenomistaja on oikeutettu saamaan osinkoa omistuksistaan.

Mistä osakesäästötilin saa?

Osakesäästötilejä tarjoavat useat perinteiset pankit, kuten Nordea ja Danske Bank. Tämän lisäksi erilaisien osake- ja rahastovälittäjien tai sijoituspalveluyritysten, kuten Nordnetin kautta voi avata tilin. Osakesäästötili Nordnet -välittäjän kautta on toistaiseksi ollut erittäin suosittu vaihtoehto. Nordnet myös markkinoi palveluaan muita pankkeja aktiivisemmin.

Osakesäästötilin avaamisen tarvitset verkkopankkitunnukset, ja näiden avulla voit avata tilin minkä tahansa palveluntarjoajan internetsivuilla. Kun tili on avattu, sinne voi siirtää rahaa omasta verkkopankista ja aloittaa kaupankäynnin palveluntarjoajan kaupankäyntialustalla. Sijoittaja voi halutessaan vaihtaa palveluntarjoajaa ilman veroseuraamuksia.

Oletko Suomen Osakesäästäjien jäsen?

Jos olet Osakesäästäjien keskusliiton jäsen, saat usealta pankilta huomattavasti pienemmät kulut osakesäästötilin kaupankäyntiin. Vertailustamme näet suoraan mitkä pankit tarjoavat alennetun hinnan liiton jäsenille.

Osakesäästäjien jäsenyys maksaa vain 36 € vuodessa ja nuorille alle 30-vuotiaille jäsenyys on vain 10 € kalenterivuodessa. Jäsenmaksun saa siis takaisin jo muutamalla osakeostolla.

Osakesäästötilin verotus

Maksat verot vasta varoja nostaessasi. Osakesäästötilistä peritään noston yhteydessä 30 - 34 % vero. Tämä eroaa arvo-osuustilistä siten, että arvo-osuustililtä myyntivoitoista peritään vuosittain 30 - 34 % vero myyntivoitoista ja osingoista peritään vuosittain veroa 25,5 - 28,9 %.

Koska tilin sisällä tapahtuvista myyntivoitoista ei makseta veroja, ei myöskään myyntitappiota ei voi vähentää verotuksessa. Jos sijoitukset ovat tappiollisia ja haluat verohyötyä, tili on mahdollista lopettaa ja vähentää tappiot verotuksessa. Osittaisia nostoja ei voi vähentää, eli tappioiden verovähennys onnistuu vain kun kaikki rahat on nostettu ja tili on suljettu.

Osakesäästötilin hyödyt sinulle

Osakesäästötilin sisällä voit ostaa esimerkiksi pörssiosakkeita, ja myydä niitä myyntivoitolla maksamatta veroja välittömästi. Näin voit sijoittaa uudelleen summan täysimääräisesti, ja voit hyödyntää korkoa korolle-ilmiön tehokkaasti. Tilin merkittävin etu onkin korkoa korolle-ilmiön täysimääräinen hyödyntäminen. Tämän lisäksi voit kerätä saamasi osingot osakesäästötilille täysimääräisinä ja verovapaasti, ja sijoittaa ne eteenpäin.

Osakesäästötilin hinnasto

Tilin avaaminen on ilmaista useilla palveluntarjoajilla, mutta tuotteen sisällä tehdyistä kaupoista maksetaan yleensä välityspalkkio. Näin ollen osakesäästötili toimii hyvin samalla tavalla kuin perinteinen arvo-osuustili, josta palveluntarjoaja perii palkkioita ja maksuja käytön perusteella.

Jotkut palveluntarjoajat voivat tarjota kulumuodoksi myös kiinteää tai prosentuaalista, tilin kokoon perustuvaa kausimaksua. Tilien hinnat voivat myös muuttua alkuvaiheen jälkeen, joten kilpailutusta voi tehdä myös tilin aloitettua tai myöhemmin.

Pankkien ja eri tarjoajien välillä tulee kuitenkin olemaan kilpailua, joka on aina kuluttajan eduksi. Näin ollen osakesäästötilien vertailu on erittäin järkevää eri palveluntarjoajien välillä.

Mikä on paras osakesäästötili?

Paras osakesäästötili löytyy vertailemalla. Vertailutyökalumme perusteella teimme analyysin, jossa vertasimme viittä eri sijoittajatyyppiä. Luvut ovat suuntaa-antavia, ja ne on tarkastettu joulukuussa 2019. Vertailutyökalumme päivittyy jatkuvasti, ja siitä löytyy aina ajantasaiset hinnat.

Sijoittajatyyppi 1 - Maltillinen kuukausisijoittaja

 • Haluaa kasvattaa sijoitustaan huolellisesti ja riskittömästi
 • Tekee 3 kauppaa kuukaudessa, keskimääräinen kauppasumma 200 €
 • Paras vaihtoehto Nordea osakesäästötili (kulut noin 6e/kk)

Sijoittajatyyppi 2 - Aktiivinen osakesijoittaja

 • Sijoittaa 10 000 € kerralla kymmeneen eri kohteeseen
 • Haluaa vakaata tuottoa ja sijoittaa vain kotimaisiin yhtiöihin
 • Tekee 5 kauppaa kuukaudessa, keskimääräinen kauppasumma 1 000 €
 • Paras vaihtoehto Danske Bank osakesäästötili (kulut 25 € / kk + 50 € ensimmäisistä kaupoista)

Sijoittajatyyppi 3 - Agressiivinen sijoittaja

 • Sijoittaa 15 000 € kerralla kolmessa eri kaupassa.
 • Haluaa kasvattaa pottia ja ottaa riskiä. Sijoittaa 50% USAn markkinoille.
 • Tekee 4 kauppaa kuukaudessa joiden keskimääräinen summa 2 000 €
 • Paras vaihtoehto Nordnet osakesäästötili (kulut noin 28 € / kk + 21 € ensimmäisistä kaupoista)

Sijoittajatyyppi 4 - Osinkosijoittaja, osta ja pidä

 • Sijoittaa 50000 € neljässä eri kaupassa.
 • Ei tee kauppoja kuukausittain, haluaa vaan osinkotuottoa ja pitää ostamansa osakkeet.
 • Paras vaihtoehto Mandatum osakesäästötili (kulut 0 € / kk + 24 € ensimmäisistä kaupoista)

Sijoittajatyyppi 5 - Osakesäästötili lapselle

 • Lapsilisät sijoitetaan, 100e kuukaudessa.
 • Sijoitetaan vastuullisiin ja vakaisiin yrityksiin kotimaassa ja ulkomailla.
 • Tehdään 1 kauppa kuukaudessa
 • Paras vaihtoehto Nordea osakesäästötili (kulut 1e/kk)

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.