Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokorttien sanasto

American Express
American Express on amerikkalainen rahoitusyritys, joka tarjoaa luottokortteja ja maksujärjestelmän. American Express, joka tunnetaan myös lyhemmin nimellä Amex, on kuuluisa Premium-korteistaan, joilla voi saada monia ylellisiä etuja.
Credit/Debit-kortit
Credit/Debit-kortti yhdistää kahden erilaisen kortin ominaisuudet. Sen avulla voi päättää, haluaako käyttää luotto-ominaisuutta (credit) vai haluaako maksaa laskun suoraan tililtä (debit). Credit/Debit-kortit tarjoavat siis joustavia maksuvaihtoehtoja.
Diners Club
American Expressin tapaan Diners Club tarjoaa luottokortteja ja maksujärjestelmän asiakkailleen. Suomessa Diners Club -kortteja hallinnoi SEB Kort AB. Diners Club on Amexin tapaan tunnettu korteistaan, jotka tarjoavat käyttäjilleen etuja palkinto-ohjelmista lentokenttälounge-vierailuihin.
Kauppabonukset
Monet luottokortit tarjoavat asiakkailleen bonuksia arkiostoksista. Bonus voi tulla joko maksutapaedun muodossa. Bonuspisteet voidaan myös lunastaa rahaksi tai rahanarvoisiksi eduiksi.
Korko
Lyhentämättömät luottoerät alkavat kasvattaa korkoa, joka riippuu kortinmyöntäjän korkoehdoista. Korko lisätään lyhentämättömiin eriin aina kerran kuukaudessa ja ne ovat lähes aina kiinnitettynä 3kk:n Euriboriin, jonka päälle lisätään marginaali.
Koroton maksuaika
Luottokortilla tehdyt ostokset ovat lähes aina korottomia, mikäli ne maksetaan eräpäivään mennessä. Kortinmyöntäjät antavat erilaisia aikarajoja, jolloin maksu voidaan suorittaa korottomana. Koroton maksuaika on keskimäärin vähintään 30 päivää Suomessa ja jotkin kortinmyöntäjät antavat jopa yli 40 päivää korotonta maksuaikaa.
Käteisnostot
Käteisnostot tehdään lähes aina automaateilta. Käteisnostoista veloitetaan yleensä pieni lisämaksu, mikäli nosto tehdään luotolla. Lisämaksu on usein noin 2 prosenttia, jonka lisäksi veloitetaan kiinteä summa, joka on yleensä noin kaksi euroa.
Lentopisteet
Jotkin luottokortit palkitsevat käyttäjänsä lentopisteillä. Useimmiten yhdestä kulutetusta eurosta saa vähintään yhden lentopisteen. Lentopisteet voidaan käyttää erilaisiin etuihin lentoyhtiöiden palkinto-ohjelmissa. Esimerkiksi Finnair Plus –pisteillä voidaan muun muassa lunastaa lentoja sekä lomamatkoja.
Lounget
Lähes kaikki Premium-kortit sekä lentopisteominaisuuden sisältävät kortit tarjoavat omistajilleen mahdollisuuden nauttia lentokenttäloungeista. Loungeissa voi rentoutua ja nauttia kiireettömästä tunnelmasta sekä tarjoilusta.
Luottokelpoisuus
Luottokelpoisuudella tarkoitetaan henkilön kyvykkyyttä maksaa velkansa takaisin. Luottokortin myöntäjät arvioivat jokaisen hakijan luottokelpoisuuden tehdessään päätöksen luottokortin myöntämisestä. Luottokelpoisuuteesi vaikuttavat mm. vuositulosi ja mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.
Luottoraja
Useimmiten luottokorttia ei voi käyttää rajattomasti, vaan ne sisältävät lähes aina jonkinlaisen luottorajan, jota ei lähtökohtaisesti voi ylittää. Luottoraja on joko ennalta määrätty tai sitten kortinmyöntäjä päättää sen hakijakohtaisesti. Luottorajan voi joissain tapauksissa myös ylittää, mutta nämä ostokset tulevat kalliimmiksi kuin rajan puitteissa tehdyt hankinnat.
Lähimaksuominaisuus
Lähimaksuominaisuudella voidaan maksaa pieniä alle 25 euron ostoksia ilman tunnuslukua. Lähimaksaminen tapahtuu viemällä kortti muutaman sentin päähän maksulaitteesta.
MasterCard
MasterCard on yritys, joka tarjoaa luottokorttimaksujärjestelmän, jonka avulla on mahdollista suorittaa maksuja ympäri maailmaa. MasterCardin on maailman yleisimmin hyväksytty luottokortti, ja se käy yli 32 miljoonassa myyntipisteessä
Palkinto-ohjelmat
Jotkin luottokortit tarjoavat käyttäjilleen palkinto-ohjelmia, joiden avulla voi lunastaa erilaisia ainutlaatuisia etuja, kuten ravintolaillallisia, hotelliyöpymisiä, lentomatkoja ja muita ylellisyyksiä. Palkinto-ohjelmat ovat lähes aina liitettynä Premium-kortteihin sekä lentopistekortteihin.
Palvelumaksut
Luottokorttien käytöstä voi aiheutua paljon erilaisia palvelumaksuja. Palvelumaksut liittyvät usein laskutuksiin, vuosimaksuihin, käteisnostoihin ja ulkomailla tehtyihin ostoksiin. Luottokorttien myöntäjät saattavat myös laskuttaa luottorajan muutoksista ja muista luottosopimuksen ehtojen muuttamisesta.
Premium-luottokortit
Premium-kortit tarjoavat markkinoiden laadukkaimmat edut ja ylellisyydet. Ne sisältävät lähes aina palkinto-ohjelman, jonka lisäksi tarjolla on erilaisia etuja aina kattavista matkavakuutuksista lentokenttäloungeihin. Premium-luottokorteissa on lähes aina suhteellisen korkea vuosimaksu, mutta paljon matkustavalle niiden hyödyt voivat olla kustannuksia suuremmat.
Rinnakkaiskortti
Luottokortin rinnalle voi usein hakea myös rinnakkaiskorttia, jonka voi antaa vaikkapa perheenjäsenelle. Rinnakkaiskortilla tehdyt ostokset laskutetaan pääkortin haltijan tililtä. Rinnakkaiskortti on hyvä ratkaisu esimerkiksi bonusten kerryttämiseen perhetalouksissa.
Todellinen vuosikorko
Todellinen vuosikorko lasketaan efektiivisen vuosikoron perusteella. Tämä tarkoittaa korkoa korolle –periaatetta. Todellinen vuosikorko huomioi myös luottoihin liittyvät palvelu- ja tilinhoitokustannukset, mikä helpottaa lainojen todellisten kustannusten vertailua.
Vakuutukset
Osa luottokorteista sisältää erilaisia vakuutuksia. Vakuutukset vaihtelevat kattavista matkavakuutuksista ostoturva- ja hintavakuutuksiin. Joskus vakuutukset ovat erikseen saatavilla lisämaksua vastaan, joten kannattaa tutustua tarkasti luottokorttien ehtoihin ennen hakemista.
Viivästyskorko
Mikäli et maksa sovittua lyhennystä eräpäivään mennessä, alkaa luottosi kerryttämään viivästyskorkoa. Viivästyskorot ovat yleisesti suhteellisen korkeita, joten muistathan maksaa laskusi ajallaan.
Visa
Visa on MasterCardin tapaan luottoyhtiö, joka hoitaa maksutapahtumia eri puolilla maailmaa. Visan käyttäminen onnistuu yli 200 maassa ja yli 24 miljoonassa myyntipisteessä.
Vuosimaksu
Monen luottokortin käyttäminen edellyttää vuosittaista maksua. Jotkin luottokortit perivät vuosimaksun sijaan maksun kerran kuukaudessa. Vuosimaksu on usein luonnollisesti sitä korkeampi, mitä enemmän etuja kortti tarjoaa.
Vähimmäislyhennys
Vähimmäislyhennyksellä tarkoitetaan sitä osuutta käytetystä luotosta, joka on sovittu maksettavaksi takaisin jokaisen kuun lopussa. Esimerkiksi, jos olet käyttänyt korttiasi 1 000€ edestä ja sovittu vähimmäislyhennyksesi on 10%, täytyy sinun maksaa vähintään 100€ takaisin välttääksesi viivästyskoron.

Kolme helppoa ja nopeaa vaihetta

Miksi valita VertaaEnsin.fi?

Ilmainen, kattava ja turvallinen
Helppo ja nopea vertailu
Puolueeton ja riippumaton

Asiakaslupauksemme on auttaa kuluttajia vertailemaan ja valitsemaan parhaat rahoitustuotteet omien tarpeiden mukaisesti täysin ilmaiseksi. Palvelumme on täysin riippumaton ja palvelustamme löydät useita eri rahoitustuotteita ja toimijoita. Toivottavasti voimme auttaa myös sinua!

VertaaEnsin.fi tiimi

VertaaEnsin.fi tiimi

Tiimimme koostuu talousalan ammattilaisista, joilla on pitkä kokemus talouden, taloustuotteiden ja rahoitusalan seuraamisesta ja analysoinnista. Tarkoituksemme on sivustomme kautta jakaa vinkkejä ja helppo pääsy taloudenhallintatyökaluihin, joita olemme itse vuosien varrella käyttäneet oman henkilökohtaisen taloutemme parantamiseksi. Toivottavasti voimme auttaa myös sinua tekemään parempia talouspäätöksiä!

Tilaa VertaaEnsin säästövinkit

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.

Parhaat vinkit oman talouden hallintaan

Lue viimeisimmät oman talouden uutiset sekä vinkit raha-asioittesi hallintaan ja säästämiseen täältä