Vertaile ja löydä parhaat luottokorttidiilit

Vertaile luottokortteja
Luottokortit vertailussa
Luottokortti 2021 Korko Luottoraja Vuosimaksu
Komplett Bank Mastercard 19,44 % max. 10 000 € 0 €
Bank Norwegian luottokortti 19,99 % max. 10 000 € 0 €
St1 MasterCard 12 % + 3 kk Euribor max. 10 000 € 0 - 36 €*
S-Etukortti Visa 9,50 % + 3 kk Euribor 800 - 10 000 € 0 - 60 €*
OP-Visa 8,95 % + 3 kk Euribor 200 - 20 000 € 0 - n. 77 €**
Nordea Credit Mastercard 10,5 % + 3 kk Euribor 1 500 - 5 000 € Alk. 0 €***
American Express Basic 0 %**** Ei määritelty 0 €
American Express Gold 0 %**** Ei määritelty 0 €
Handelsbanken Credit 10 % + 3kk Euribor max. 10 000 € 70 €
Aktia Credit 8,50 % + 3kk Euribor 2 000 - 7 000 € 46,80 €
Tuohi Mastercard 14 % + 3 kk Euribor 2 000 - 10 000 € 0 - 60 €*****
* Riippuu kortin käytöstä.** Yksi kortti maksuton alle 26-vuotiaille. Hinta riippuu myös asiakkuudesta.***MobiiliPlus ja Peruspaketteihin liitetyt kortit ovat kuukausi- ja vuosimaksuttomia.**** Amex on maksuaikakortti, joten korko peritään ainoastaan myöhästyneestä maksusta. Eräpäivän jälkeen peritään korkolain mukainen viivästyskorko eli 7%. ***** 5 euron tilinhoitomaksu veloitetaan vain silloin, kun luotolla on laskutettavaa saldoa.

Mikä on luottokortti?

Luottokortti on luotto-ominaisuuden sisältävä maksuaikakortti. Luottokortilla tehtyjä ostoksia ei veloiteta suoraan asiakkaan tililtä pankkikortin tapaan, vaan sillä tehdyt ostokset kerätään yhteen laskuun laskutuskauden lopussa, jonka jälkeen lasku lähetetään asiakkaalle. Asiakas voi yleensä valita vapaasti luottokortin eräpäivän omien tarpeiden mukaan. Eräpäivän voikin siten ajoittaa esimerkiksi oman palkkapäivän lähettyville.


Luottokortilla tehdyt ostokset ovat korottomia aina eräpäivään saakka, jonka jälkeen ostoksista alkaa kertyä korkoa. Useimmat luottokortit tarjoavat ostoksille kuukauden korottoman maksuajan, mutta jotkin luottokortit tarjoavat maksuaikaa jopa 45 päivän verran. Korottoman maksuajan lisäksi luottokortti tarjoaa mahdollisuuden maksaa ostoksia osissa myös eräpäivän jälkeen, mutta tällöin kortille jätetystä summasta tulee maksaa korkoa sekä yleensä luottokortin tarjoaja veloittaa asiakkaalta tilinhoitomaksun. Voit tutustua tarkemmin luottokortteihin ja niiden etuihin täältä.


Mikä ero on luottokortilla ja maksuaikakortilla?

Maksuaikakortin ja luottokortin ero on yksinkertaisesti siinä, että luottokortti tarjoaa korottoman maksuajan lisäksi mahdollisuuden myös luottopuolen hyödyntämiseen. Maksuaikakortti sen sijaan tarjoaa mahdollisuuden vain korottomaan maksuaikaan – kortilla tehdyt ostokset pitää nimittäin lyhentää kokonaisuudessaan aina eräpäivään mennessä. Maksuaikakorteista tunnetuin on American Express.


Luottokortin minimilyhennys

Korottoman maksuajan loputtua luottokorttivelkaa tulee lyhentää vähintään sovitun minimilyhennyksen verran. Usein minimilyhennys on jokin sovittu prosenttimäärä luotosta, joka vaihtelee yleensä 10 prosentista 100 prosenttiin. Minimilyhennyksen voi valita vapaasti luottokorttia hakiessa. Pankit ja rahoitusyhtiöt kuitenkin usein määrittävät vähimmäislyhennysmääräksi myös jonkin euromääräisen lyhennyssumman, esimerkiksi 30 euroa.


Korttia hakiessa on hyvä pohtia, että mikä on itselle sopiva minimilyhennysprosentti: Liian suuri minimilyhennysprosentti voi tiukkoina aikoina rajoittaa omaa budjettia liian tiukasti, mutta taas liian pieni prosentti ei välttämättä kannusta lyhentämään velkaa nopeasti. On hyvä muistaa, että vaikka minimilyhennysprosentti olisi pienempi kuin 100, niin voi laskua silti aina lyhentää myös suuremmalla summalla. Tästä voit lukea lisää seuraavasta kohdasta.


Ylimääräinen lyhennys

Useimmat pankit ja rahoitusyhtiöt lähettävät luottokortin käyttöönoton jälkeen asiakkaalle ensimmäisen laskun, jonka perusteella asiakas voi maksaa tekemänsä ostokset. Useissa korteissa tuon samaisen laskun viitenumero sekä tilinumero eivät vaihdu ajan kuluessa, joten samoja laskutustietoja voi hyödyntää myöhemminkin. Täten asiakas voi esimerkiksi lyhentää velkaa ennenaikaisesti tai korottaa hetkellisesti luottolimiittiä siirtämällä kortille ylimääräistä rahaa esimerkiksi kalliiden lentolippujen maksamiseen.


Maksuvapaa kuukausi

Pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat yleensä asiakkaalle mahdollisuuden muutamaan maksuvapaaseen kuukauteen vuodessa. Maksuvapaana kuukautena asiakas on vapautettu luottokortin minimilyhennyksestä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että maksuvapaa kuukausi olisi koroton. Asiakkaan tulee silti maksaa luottokortille jätetystä summasta korkoa tavanomaiseen tapaan sekä maksaa tilinhoitomaksu, mutta nämä kulut vain siirretään seuraavaan laskuun.


Luottokortin korko ja tilinhoitomaksu

Mikäli koko luottokorttivelkaa ei lyhennä kerralla eräpäivänä tai ennen sitä, tulee ylijäävästä osuudesta maksaa sopimuksen mukaista koroa sekä tällöin asiakkaalta usein veloitetaan tilinhoitomaksu. Luottokortin korko koostuu yleensä 3 kuukauden Euriborista sekä siihen lisättävästä marginaalista. Tilinhoitomaksu taas vaihtelee usein 2,5-4 euron välillä ja se tulee maksaa joka kuukausi, kun kortille on jätetty lyhentämätöntä luottoa. Voit vertailla luottokorttien korkoja, tilinhoitomaksuja ja maksuaikoja helposti vertailussamme.

Luottokortin etuja

Luottokortti tarjoaa haltijalleen erilaisia etuja luottokortin tyypistä riippuen. Etuja on aina korottomasta maksuajasta ilmaisiin loungevierailuihin. Korttien tarjoamat edut vaihtelevat kuitenkin suuresti, joten eri korttien vertaileminen kannattaa ennen hankintapäätöstä. Kaikki luottokortit tarjoavat kuitenkin vähintään 30 päivän korottoman maksuajan, joka tuo joustavuutta arkeen.


Konkurssiturva

Maksuajan lisäksi luottokortti tarjoaa turvan esimerkiksi lentoyhtiön konkurssin varalta, mikäli lento on maksettu luottokortilla. Konkurssiturva nähtiin ensikädessä Anttilan konkurssiuutisoinnissa, sillä tässä tilanteessa luottokortilla maksaneet pystyivät hakemaan saataviaan suoraan luottokorttiyhtiöstä ja heidän tilanne oli turvatumpi verrattuna esimerkiksi tilisiirrolla maksaneisiin. Tämä sama turva pätee kaikkeen nettishoppailuun, joten netissä shoppaillessa voi olla hyvä idea maksaa ostokset luottokortilla.


Luottokortin osto-/tuoteturva

Jotkin luottokortit tarjoavat myös kortilla maksetuille tuotteille osto-/tuoteturvan tai hintaturvan. Osto-/tuoteturva vakuuttaa esimerkiksi kortilla maksetun lampun lapsien tuhoilta, ja hintaturva korvaa erotuksen, mikäli ostettu tuote löytyy toisesta samanlaisesta paikasta edullisemmalla hinnalla.


Matkavakuutus

Näiden vakuuksien lisäksi yli 20 luottokorttia sisältää matkavakuutuksen. Joissakin luottokorteissa vakuutus tulee voimaan, kun koko tai osa matkasta on maksettu kortilla. Kuitenkin joissakin korteissa vakuutus on voimassa, vaikka matkan kuluja ei olisi laisinkaan maksettu kortilla. Voit katsoa täältä luottokorttien matkavakuutusvertailun ja vertailla niiden eroja.

Erilaiset luottokorttityypit Suomessa

Suomessa voidaan sanoa olevan viisi eri luottokorttityyppiä: peruskortti, kauppakortti, palkintokortti, premium-kortti sekä lentokortti. Kaikissa näissä on niille ominaisia etuja, jotka esittelemme hieman tarkemmin alla:


Peruskortti

Peruskorttikategoriaan liitetään usein vuosimaksuttomat luottokortit, jotka eivät usein tarjoa haltijalleen sen suurempia etuja. Peruskortti on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät halua maksaa luottokortistaan, tai haluavat jo olemassa olevan luottokorttinsa rinnalle jonkin edullisen ja vaivattoman vaihtoehdon.


Kauppakortti

Kauppakorttikategoriaan luetaan kaikki luottokortit, jotka keräävät jonkinlaisia kauppa- tai bonuspisteitä. Tunnetuimpia kauppaluottokortteja ovat luultavasti S-Etukortti Visa ja K-Plussa MasterCard, joista molemmat keräävät oman kauppaketjunsa pisteitä.


Palkintokortti

Palkintoluottokortti-kategoriaan sisällytetään kortit, jotka kerryttävät jonkinlaisia palkintopisteitä kortinhaltijalle. Tähän kategoriaan sisältyy esimerkiksi Membership Rewards pisteitä kerryttävät American Express kortit.


Premium-kortti

Premium-luottokortit tuovat hieman luksusta elämään tarjoamalla peruskortteja parempia etuja, mutta yleensä näistä korteista tulee myös pulittaa hieman korkeampaa vuosimaksua. Premium-kortit saattavat tarjota esimerkiksi henkilökohtaista concierge-palvelua, jonka avulla voi vaikka lähettää kukkia merkkipäivänä tai varata konserttilippuja.


Lentokortti

Lentopisteluottokortti kerryttää jonkin lentoyhtiön kanta-asiakaspisteitä. Näissä korteissa pisteitä kertyy kaikista kortilla tehdyistä ostoksista. Lentopisteluottokortti voi olla hyvä vaihtoehto henkilöille, jotka lentävät usein tai henkilölle, jolta löytyy lompakosta jonkin lentoyhtiön pistekortti.

Kuka voi hakea luottokorttia ja miten sitä haetaan?

Jotkin luottokortit voivat vaatia hakijalta esimerkiksi tietynsuuruisia vuosituloja tai ikää. Kuitenkin pääperiaatteeltaan voidaan sanoa, että luottokorttia hakiessa pitää täyttää ainakin nämä ehdot:

  • Luottokortin hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, jolla on vakituinen osoite Suomessa.
  • Hakijalla tulee olla puhtaat luottotiedot eli maksuhäiriömerkintöjä ei saa olla.
  • Hakijalla tulee olla säännölliset tulot

Alaikäinen voi myös saada luottokortin, mikäli hänen vanhempansa hakevat hänelle rinnakkaisluottokorttia. Rinnakkaisluottokorttien vähimmäisikä on useimmiten 16-vuotta.

Nykypäivänä luottokortteja on mahdollista hakea joko fyysistä toimipisteistä tai netin kautta. Nettihakemuksen täyttäminen on nopeaa ja helppoa ja sen voi täyttää milloin tahansa. Voit vertailla eri vaihtoehtoja sivuillamme ja löydettyäsi itsellesi sopivan vaihtoehdon, voit siirtyä kyseisen luottokortin hakemukseen klikkaamalla ”jatka”-painiketta.

Vertaile eri luottokortteja

Luottokorttimarkkinat ovat vahvasti kilpailtuja ja parhaan vaihtoehdon löytyminen runsaasta valikoimasta voi olla vaikeaa. Vertailutyökalullamme on mahdollista saada näkyville juuri tämän hetken houkuttelevimmat diilit ja tarjoukset. Sivujemme vertailutyökalun avulla näet selkeästi, mitä kustannuksia luottokortti sisältää ja vältyt ikäviltä piilokustannuksilta.


Parhaat diilit -osiossa ovat sivustomme suosituimmat luottokortit tai sisältävät tämän hetken markkinoiden parhaita etuja.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.