Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Ostoturva

Ostoturva ja hintatakuu kattavasti kerrottuna

Sivu Mikko Murphy / marraskuu 1 2019 | Lukuaika: 7 minuuttia

Luottokortin ostoturva ja hintatakuu

Ostoturva ja hintaturva

Tämä opas kertoo kaiken luottokorttien osto- ja hintaturvasta. Oppaassa selitämme ostoturvan ja hintaturvan käsitteet, vertailemme turvia sekä annamme esimerkkejä niiden käytöstä. On hyvä huomata, että osto- ja hintaturvan lisäksi luottokortit voivat tarjota paljon muitakin etuja, kuten matkavakuutuksia ja palkintopisteitä.

Lue lisää: Opas luottokortin valintaan

Luottokortin ostoturva

Pankkikortti voi olla hyvä maksuväline arkiostoksissa, mutta netissä shoppaillessa tai suurempia hankintoja tehtäessä luottokortti on turvallisempi valinta. Luottokortin osto- tai tuoteturva korvaa kortilla ostettuja tuotteita esimerkiksi varkauden, rikkoutumisen tai katoamisen varalta. Näin ollen jos tavaraa ei toimiteta, se on virheellinen tai kokonaan väärä, voi luottokorttiyhtiöltä vaatia korvausta epäonnistuneista kaupoista. Korvausehdot ja -summat riippuvat luottokortin myöntäjästä, joten kannattaa tarkistaa omasta pankista kortin tuoteturvaehdot, sillä ne ovat erilaiset jokaisen luottokortin kohdalla.

Lue myös: 5 syytä hankkia luottokortti

Videossamme ostoturvan esimerkkitapauksena toimii Mikko, joka tilasi puhelimen netistä. Onneksi Mikko osti puhelimen luottokortilla, sillä puhelimen kanssa kävi vahinko:

Eri luottokorttien hintoja ja ominaisuuksia voi vertailla näppärässä vertailussamme:

Luottokorttien tuoteturvat
Kortti Voimassaolo* Ostoksen hinta (min – max) Omavastuu Kokonaisrajoitus** Voimassaoloalue Muuta
Aktia Visa Platinumaktia-visa-platinum World Elite MastercardAktia-world-elite-mastercard 180pv 50 – 1000 € 0 € 3 vahinkoa/12kk Kaikkialla
 • Molempien korttien vuosimaksu 240€
 • Ei korvaa lemmikkieläinten tuhoja
Aktia Visa Goldaktia visa gold 180pv 50 – 1000 € 0 € 3 vahinkoa/12kk Kaikkialla
 • Vuosimaksu 48 €
 • Ei korvaa lemmikkieläinten tuhoja
Aktia Mastercard Goldaktia mastercard gold 180pv 50 – 1000 0 € 3 vahinkoa/12kk Kaikkialla
 • Vuosimaksu 0 €
 • Ei korvaa lemmikkieläinten tuhoja
OP Visaop-visa 180pv 40 – 2000 € 40 € 6000 €/kortin voimassaoloaikana Kaikkialla
 • Vuosimaksu 33 €
K-Plussa MasterCardk-plussa-mastercard 90pv/180pv, jos ostoksesta saatu plussaa 40 – 2000 € 40 € 6000 €/kortin voimassaoloaikana Kaikkialla
 • Vuosimaksu 0 €
Ålandsbanken MasterCard Private Banking Gold – Ostoturvaalandsbanken-mastercard-private-banking-gold 1,5v-2v (riippuen tuotteen takuusta) 100 – 2000 € 0 € 12 000 €/kortin voimassaoloaika Pohjoismaat (ostettu Pohjoismaista)
 • Vuosimaksu  100€
Ålandsbanken MasterCard Private Banking Gold – Tuoteturva 4,5v (riippuen tuotteen takuusta) 100 – 4000 € 0 € 12 000 €/kortin voimassaoloaika Pohjoismaat (ostettu Pohjoismaista) Vain kodinkoneet, kulutuselektroniikka ja matkapuhelimet
Nordea Mastercardnordea-credit 180pv 100 – 2000 € 50 € 12 000 €/kortti/vuosi Pohjoismaat (tuotteen sijainti Pohjoismaissa)
 • Vuosimaksu 52 €
 • Korvaa lemmikkieläimen tuhot
Handelsbanken Mastercardhandelsbanken-credit-debit
Handelsbanken Mastercard Goldhandelsbanken mc gold
180pv 50 – 1000 € 0 € (50 € kun kyseessä mukana kannettava omaisuus kuten esim. matkapuhelin, kannettava tietokone tai kello) 5000 €/kortin voimassaoloaikana Kaikkialla
 • Vuosimaksu Mastercard    40 € & Mastercard Gold 50 €
 • Riittää, että kortilla maksettu vähintään 50 % (kuitenkin väh. 50 €)
Danske Bank MastercardDanske Mastercard Credit Debit kortti 120pv 0 € – 2000 € 75 € 6000 €/3v Kaikkialla
 • Vuosimaksu     60 €
Danske Bank Mastercard GoldDanske Mastercard Gold kortti 180pv 0 € – 2000 € 75 € 6000 €/3v Kaikkialla
 • Vuosimaksu     90 €
Danske Bank MasterCard PlatinumDanske Mastercard Platinum kortti 180pv 0 € – 3000 € 75 € 9000 €/3v Kaikkialla
 • Vuosimaksu   180 €
American Express Platinumamerican-express-platinum-card 90pv 0 € – 2000 € 50 € 10 000 €/vuosi Ei ilmoitettu
 • Vuosimaksu   700 €
 • Sisältää myös palautusturva, joka korvaa tuotteiden palauttamisen, jos myyjä ei ota tuotteita vastaan
Diners Club Premiumdiners-club-premium 90pv 0 € – 2500 € 40 € 71 500 €/vuosi Ei ilmoitettu
 • Vuosimaksu   200 €
 • Sisältää myös hintaturvan
Diners Club Premium – Lisätakuu 1v takuun päälle kodinelektroniikasta 0 € – 1500 € 40 € 15 000 €/vuosi Alkuperäistakuun oltava Suomessa, tuote oltava saatavissa Suomessa
 • *tuotteen ostamisesta/saapumisesta
 • **kortin voimassaoloaika yleensä 3v
 • Tiedot on tarkistettu heinäkuussa 2016

Miten tuoteturvat eroavat?

Luottokortteihin kuuluvissa osto- ja tuoteturvavakuutuksissa on suuria eroja, sillä kaikki kortit eivät esimerkiksi kata tuotteita varkauden tai katoamisen varalta.

Rikkoutuminen Katoaminen Varastaminen
Aktia Visa/Master X X X
OP Visa X X
OP Master K-Plussa X X
Ålandsbanken Master Private Banking Gold  – ostoturva X
– Tuoteturva X
Nordea Master X
Handelsbanken Master X X
Danske Bank Master Debit/Credit X X
Danske Bank Master Gold Debit/Credit X X
Danske Bank Master Platinum X X
Amex Platinum X X
Diners Club Premium X X
– Lisätakuu X

Lue lisää: Kortin suojaus -opas

Omavastuun määrä

Omavastuuosuuksissa on eroja, sillä siinä missä yksi kortti saattaa sisältää tuoteturvavakuutuksen ilman omavastuuta, toisen kortin omavastuu saattaa nousta jopa 75 euroon. Keskimäärin luottokorttien ostoturvan omavastuu on noin 40 euroa.

Korvauksien kokonaisrajoitukset ja voimassaolo

Ostovakuutusten kokonaisrajoituksissa on huomattavia eroja. Esimerkiksi Aktia World Elite MasterCard kattaa 3 vahinkoa vuodessa ilman euromääräistä ylärajaa, kun Handelsbanken MasterCard korvaa ”vain” 5 000 € koko kortin voimassaoloaikana.

Lue myös: Näin haet korvausta luottokorttiyhtiöltä

Myös vakuutuksien voimassaoloissa on eroja. Parhaimmillaan kortin tuoteturva voi vakuuttaa ostoksen (takuusta riippuen) aina 4,5 vuoteen asti, mutta useimmiten ostoturva kuitenkin vaihtelee 90 – 180 päivän välillä.

Maakohtaiset rajoitukset

Jotkin kortit rajoittavat ostoturvan kattamaan vain Pohjoismaista ostettuihin tuotteisiin tai ne vaativat, että tuote sijaitsee Pohjoismaissa. Tällainen on esimerkiksi Ålandsbankenin MasterCard Private Banking Gold luottokortti, jolla turvaa saa 12 000 euron edestä, mutta se on voimassa vain Pohjoismaissa.

Lue lisää: Luottokortti ulkomailla -opas

Joissakin korteissa ei taas ole määritelty mitään rajoituksia koskien tuotteen sijaintia tai ostopaikkaa. Esimerkiksi OP:n Visalla turvaa saa 6 000 euroon asti, ja se on voimassa kaikkialla maailmassa.

Lemmikkieläinten tuhot

Mikäli kotoasi löytyy lemmikkieläimiä, kannattaa tarkistaa korvaako luottokorttisi ostoturva tai tuoteturva lemmikkieläinten tuhot. Luottokortit eivät yleensä kata lemmikkieläinten aiheuttamia vahinkoja, kuten esineille ja irtaimistolle aiheutettuja tuhoja, mutta poikkeuksiakin löytyy: nimittäin kaikki Nordean luottokortit korvaavat lemmikkien aiheuttamia tuhoja.

Lue myös: Uuden sisustuksen rahoittaminen

Nordea tarjoaa ostoturvaa kahteen luottokorttiinsa: Nordea Credit- ja Gold -luottokortteihin. Credit-korttiin asiakas voi valita luottorajan 1 000 – 5 000 euron väliltä. Nordea Gold –kortin luottoraja taas on 2 000 – 10 000 euroa, ja lisäksi korttiin kuuluu matkavakuutus. Kortteihin saa yhdistettyä myös Debit–ominaisuuden.

Jos tietää, että riski koiran tai kissan aiheuttamalle irtaimiston tuhoutumiselle on suuri, voi ostaa riskialttiit huonekalut ja esineet kortin luottopuolella. Kannattaa myös pitää mielessä, että luottokortin ostoturvan omavastuu on pienempi kuin laajoissa kotivakuutuksissa.

Esimerkkejä luottokorttien tuoteturvasta

Esimerkkejä vahingoista, joista Nordean asiakkaat ovat saaneet korvauksen tuoteturvavakuutuksesta, kun tuote on maksettu kokonaisuudessaan kyseisellä luottokortilla:

 • Uuden television asennusyritys epäonnistuu, kun vanhan television seinäkiinnitysteline putoaa uuden television päälle ja televisio menee rikki.
 • Olohuoneen design-lamppu putoaa katosta ja menee rikki.
 • Koira puree tuolin jalkaa ja repii sohvakankaan rikki.
 • Lapsi kaataa ruokapöydän tuolin ja tuoli kaatuessaan osuu pylvääseen, jonka päällä oleva kristallivaasi putoaa ja menee rikki.
 • Mehulasi kaatuu tietokoneen päälle. Tietokonetta ei saada korjauksesta huolimatta toimintakuntoiseksi. Vakuutus korvaa korjauksen ja tietokoneen.
 • Matkapuhelin joutuu pesukoneeseen farkkujen taskussa. Puhelin saadaan korjattua toimintakuntoiseksi. Vakuutus korvaa matkapuhelimen korjauksen.
 • Äkkijarrutuksen seurauksena kaupasta juuri ostettu espressokone menee auton takakontissa rikki. Vakuutus korvaa espressokoneen.

Kaiken kaikkiaan osto- ja tuoteturvavakuutuksissa on suuria eroja. Korttien vakuutuksia kannattaakin vertailla ja pohtia, mikä kortti sopii omaan tarpeeseen parhaiten. Esimerkiksi, jos tilaa usein ulkomailta tai haluaa ostaa tuotteita ulkomailla sijaitsevaan kesä-asuntoon, ei kannata hankkia luottokorttia, jonka ostoturva-vakuutus ei kata Pohjoismaiden ulkopuolella tehtyjä ostoksia.

Lue lisää: Nettishoppailu-opas

Luottokorttien vuosimaksuja, korkoja sekä muita etuja voi vertailla helposti sivujemme vertailun kautta:

Hintaturva

Hintaturva on eräänlainen hintatakuu, jossa kuluttajalle luvataan halvin mahdollinen tuote: jos ostettu tuote löytyy jostain toisesta kaupasta halvemmalla, tuotteiden välisen erotuksen saa takaisin. Turvan ideana on kannustaa ihmisiä kuluttamaan rohkeammin. Ennen kuin itse ryntää ostoksille kannattaa kuitenkin tarkistaa oman hintaturvansa ehdot, sillä usein pelkän samanlaisen tuotteen löytyminen yksistään ei kuitenkaan riitä, koska turva ei yleensä kosketa esimerkiksi tarjoustuotteita tai kirpputorilöytöjä.

Videomme näyttää, kuinka luottokorttien hintaturva toimii:

Lue myös: Miten lainojen hintatakuu toimii?

Eurocard ja hintaturva

Eurocard Gold -luottokortin hintavakuutus lähtee siitä, että mikäli maksaa uuden tuotteen kokonaan luottokorttia käyttäen, saa sille automaattisesti hintaturvan 60 päivän ajaksi. Vakuutus korvaa kalliimman ja halvemman tuotteen erotuksen, mikäli löytää samanlaisen normaalihintaisen tuotteen vastaavasta ostopaikasta 60 päivän sisällä. Korvausvaatimus tulee tehdä 90 päivän kuluessa siitä, kun löytää edullisemman tuotteen. Ostetun tuotteen tulee olla Suomessa sijaitsevasta liikkeestä tai Suomen markkinoille suunnatulta verkkosivustolta, ja edullisemman tuotteen tulee löytyä samasta ostoskanavasta, eli liikkeestä tai verkkokaupasta.

Vakuutus kattaa useimmat henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut tuotteet, mikä tarkoittaa myös lahjoja. Se ei kuitenkaan kata esimerkiksi valuuttaa, postimerkkejä, antiikkia, ajoneuvoja tai arvopapereita.

Diners Club Premium ja hintaturva

Diners Club Premiumilla maksettujen tuotteiden hintaturva on automaattisesti voimassa 90 päivää ostohetkestä alkaen. Toisin sanoen tämä tarkoittaa, että halvempi tuote tulee löytää 90 päivän sisällä kalliimman ostamisesta, jotta hintaturvasta voi hakea korvauksia. Korvausta tulee hakea vuoden sisällä ostotapahtumasta.
Lue myös: Amex vai Diners?

Eurocardin tavoin myös Diners Clubin hintaturva on voimassa vain, jos tuote on ostettu Suomessa sijaitsevasta liikkeestä tai Suomen markkinoille suunnatulta verkkosivustolta. Näin ollen edullisemman tuotteen tulee myös löytyä samasta ostokanavasta.

Diners Clubin hintaturva kattaa yleisimmät henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut tuotteet, ja myös lahjat.

Tuohi ja hintaturva

Nordea tarjoaa Tuohi-luottokorttia, johon kuuluu yhtenä etuna hintaturva. Se on automaattisesti voimassa, kun ostaa uuden tuotteen kokonaan Tuohi-kortilla Suomessa. Tässä suhteessa Tuohi-kortin vakuutus on hyvin samankaltainen kuin Eurocardin.

Tuohen hintaturva ei kata esimerkiksi lääkintätuotteita, lippuja tai ruokien ja juomien kaltaisia kulutushyödykkeitä. Hintaturvan vakuutus ei myöskään ole voimassa, kun ostettu tuote on ensimmäinen kortilla tehty ostos, ja ostettu samassa yhteydessä myyjäliikkeessä myönnetyn Nordea Tuohi MasterCard-kortin ja -luoton hakemisen ja myöntämisen yhteydessä.

Saadakseen Tuohi-kortin hintaturvan on alemman hinnan oltava tarjolla 30 päivän kuluessa ostopäivästä. Korvauksia on haettava vuoden kuluessa siitä, kun huomaa mahdollisuuden saada korvauksia, ja viimeistään 10 vuoden kuluttua vakuutustapahtuman sattumisesta. Vakuutustapahtumaksi lasketaan esimerkiksi korvausvaatimuksen esittäminen.
Lue lisää: Miten haen korvauksia luottokorttiyhtiöltä?

Hintaturvavertailu

Suomessa hintaturvaa tarjoavat siis Eurocard, Tuohi ja Diners Club. Vedimme vertailun helpottamiseksi yhteen näiden korttien hintaturvien ehdot:

Luottokorttien hintaturva
Kortti Voimassaoloaika Vähimmäiskorvaus Enimmäiskorvaus/tuote Enimmäiskorvaus/asiakas
Eurocard 60 pv ostohetkestä (korvaus haettava 90 päivän kuluessa ostotapahtumasta) 30 € 1 500 € 10 000 €/vuosi
Tuohi 30 pv ostohetkestä (korvaus haettava vuoden kuluessa ostotapahtumasta) 20 € 500 € 2 000 €/vuosi
Diners Club Premium 90 pv ostohetkestä (korvaus haettava vuoden kuluessa ostotapahtumasta) 30 € 1 500 € 10 000 €/vuosi

Ilmaisessa luottokorttien hintavertailussamme voi hintaturvan lisäksi vertailla myös korttien toisia ominaisuuksia:

Lähteet: Tuohi, Eurocard, Diners Club

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut