Luottokortti

Matkustaminen

Luottokortilla on yllättävän paljon matkustamiseen liittyviä etuja. Opas kertoo, mitkä luottokortit tarjoavat etuja erityisesti matkusteluun!

Sivu Pauliina Laitinen / 20 joulukuun 2017 | Lukuaika: 7 minuuttia

luottokortti ja matkasuunnitelmat

Luottokortti kuuluu matkailun kanssa yhteen. Se tarjoaa merkittäviä etuja, kuten matkavakuutuksen, lentopisteet ja lentokenttäloungeen pääsyn. Autovuokraus on helpompaa ja lisäksi jotkut hotellit eivät edes hyväksy muuta maksuvälinettä kuin luottokortin.

Mitä etuja luottokortilta ikinä hakeekaan, voi olla edullista omistaa kaksi luottokorttia niiden erilaisten etujen vuoksi. Lentoyhtiön konkurssin sattuessa luottokorttiyhtiöltä voi hakea korvauksia.

Vertaamalla löydät parhaan luottokortin matkailijalle!

Vertaa kaikki luottokortit Löydä paras matkustavan tarpeisiin

Lentopisteluottokortit

Lentopisteluottokortti tarkoittaa luottokorttia, joka palkitsee kortilla tehdyt ostokset pisteillä. Näillä voi maksaa esimerkiksi osittain tai kokonaan lentomatkan, hotellin tai korottaa lentoluokkaa. Lentoyhtiöt tarjoavat usein myös tuote-etuja, jotka eivät varsinaisesti liity matkustamiseen. Tällaisia etuja ovat esimerkiksi kauppa, josta voi ostaa vaikkapa golflaukun.

Lentopisteitä saa tyypillisesti yhden/kulutettu euro, mutta määrä voi vaihdella ostoksen suuruuden ja luottokortin mukaan. Lentopisteluottokortteja tarjoavat Suomessa SAS, Norwegian ja Finnairin kortteja Danske Bank sekä Nordea. Alla olevan taulukon tiedot on haettu helmikuussa 2017.

Lentopisteluottokorttien vertailu
Luottokortti Lentopisteet Matkavakuutus Vuosimaksu Korko
Norwegian-kortti

norwegian kortti

Pisteitä kaikista ostoksista 1 – 20 % tuotteiden hinnasta. Kyllä, mikäli vähintään 50 % matkasta on maksettu luottokortilla ja matka alkaa Pohjoismaista. 0 € 20 %
Finnair Plus Diners Club

finnair plus diners club

2 pistettä per euro kaikista ostoksista Ei 0 – 55 €. Ilmainen Finnair Plus Platinum -jäsenille 9 %
SAS EuroBonus Diners Club sas eurobonus diners cub 1 piste per euro kaikista ostoksista Kyllä, mikäli matka on maksettu kokonaisuudessaan Diners Club Classic tai Diners Club SAS EuroBonus -kortilla, johon sisältyy matkavakuutus. 0 – 55 €. Ilmainen EuroBonus Kulta- ja Timanttijäsenille 9,00 %
SAS EuroBonus World MasterCard
sasEurobonusWorldMastercard
1 piste per euro kaikista ostoksista Kyllä, mikäli matka on maksettu kokonaisuudessaan Diners Club Classic tai Diners Club SAS EuroBonus -kortilla, johon sisältyy matkavakuutus. 0 – 55 €. Ilmainen EuroBonus Kulta- ja Timanttijäsenille 9,00 %
Finnair Plus Visa Danske Bank

finnairPlusVisa

 

Vähintään yksi Finnair Plus -palkintopiste per euro kaikista ostoksista Kyllä, mikäli matkasta on maksettu 75 % tällä luottokortilla. 60 € 8,5 %
Finnair Plus MasterCard Nordea

finnairplus mastercard

1 piste per euro kaikista ostoksista Kyllä, mikäli matka on maksettu kokonaisuudessaan tällä luottokortilla 60 € 9 %
Finnair Plus Visa Gold Danske Bank

finnair-plus-visa-gold

1 piste per euro kaikista ostoksista Kyllä, mikäli matkasta on maksettu 75 % tällä luottokortilla. 150 € 8,50 %

Vertailusta näkee, että Norwegian-luottokortti on ainut vuosimaksuton vaihtoehto, kun taas Finnair Plus Visa Gold maksaa 150 € vuodessa. Toisaalta siinä on vertailun alhaisin 8,5 % korko, samoin kuten Finnair Plus Visassa. Norwegian-kortin korko on puolestaan korkeat 20 %.

Ainut lentopiste-luottokortti, joka kerryttää enemmän bonuspisteitä kuin yhden/käytetty euro on Finnair Plus Diners Club. Toisaalta kortti ei tarjoa matkavakuutusta. Norwegianin pisteytysmalli eroaa muista, sillä pisteitä ansaitaan 1% maksetusta summasta, ja Flexi-lipuilla 20 %. Pisteitä kannattaa kuitenkin ajatella suhteessa siihen, mitä niillä saa ostettua kultakin tarjoajalta. Esimerkiksi ohjelma A:ssa lento Tukholmaan voi maksaa 1000 pistettä ja ohjelmassa B 10 000 pistettä.

Parhaan kortin valinta riippuu omista tarpeistasi. Esimerkiksi Norwegian on vuosimaksuton ja tarjoaa matkavakuutuksen, mutta 20 % luotto on korkea hinta, ellei pysty maksamaan luottokorttilaskua korottoman maksuajan puitteissa. Lisäksi Norwegianin pisteet eivät kerry yhtä anteliaasti kuin muilla kortintarjoajilla.

Pankki vai luotto ulkomailla?

Ulkomailla sekä käteisnostoista että korttimaksuista voidaan veloittaa lisämaksuja. Kannattaa siis ottaa selvää, onko nostoprovisioissa eroja sen mukaan, maksaako pankilla vai luotolla.

Luottokorttilaskun voi maksaa myös ilman, että korkoa kertyy senttiäkään. Tutustu luottokorttilasku-oppaaseen!

Nosta debit-puolella

Nostot kannattaa maksaa kortin debit-puolella. Lähes jokaisen pankin käytänteisiin kuuluu tarjota rajallinen määrä ilmaisia euromääräisiä käteisnostoja kuluitta euroalueella, myös siis ulkomailla kaikissa euromaissa. Ålandsbanken sallii yli 80 € nostot ilmaiseksi, mutta pienemmistä summista laskutetaan 80 sentin palkkioita. Muut pankit antavat 3–5 ilmaista euromääräistä käteisnostoa pankkikortilla kuukausittain. Nämä käytännöt ovat voimassa myös Suomessa.

Euroalueen ulkopuolella on merkityksetöntä, nostaako rahat pankilla vai luotolla, sillä niistä peritään sama nostoprovisio. Bank Norwegian on tosin poikkeus, sillä kortilla voi nostaa euroja tai muita valuuttoja veloituksetta. Kortintarjoajan lisäksi nostosta saattaa veloittaa pankki, jonka automaatista käteistä nostaa.

Lue lisää luottokortin käytöstä ulkomailla

Maksa ostokset kortilla

Mahdollisuuksien mukaan ostokset kannattaa aina maksaa kortilla käteisen sijaan, jotta käteistä ei tarvitse nostaa usein tai kantaa mukana. Luottokortin varat saa käyttöönsä takaisin kunhan sulkee kortin, minkä jälkeen vastuu siirtyy pankille. Varastettua käteistä saa tuskin koskaan takaisin.

Korttiturvallisuus voi olla huolenaihe ulkomaille matkustaessa.

Lue lisää: Opas maksukortin suojaukseen

Jos korttiostokset maksetaan muulla valuutalla, käytetään kortinmyöntäjän omaa valuutanvaihtokurssia. Lisäksi vieraalla valuutalla tehdyistä korttiostoksista voidaan veloittaa provisio. Monet kaupat kysyvät, haluatko maksaa ostoksesi euroissa vai paikallisessa valuutassa. Kannattaa valita paikallinen valuutta; liike voi käyttää erittäin epäedullista vaihtokurssia.

Jos ostat esimerkiksi kallista elektroniikka tai muuta arvotavaraa, kannattaa maksaa luottokortilla, joka sisältää ostoturvan. Jos tuote varastetaan, se rikkoutuu tai katoaa voit hakea korvauksia luottokorttiyhtiöltä.

Kannattaa myös miettiä, olisiko kahden kortin omistamisesta hyötyä. Esimerkiksi Visan ja Mastercardin käytettävyydessä ulkomailla on eroja.

Maksa matka aina luottokortilla

Matkan varausvaiheessa maksutavaksi kannattaa valita luottokortti. Euroopan kuluttajakeskus linjaa, että luottokortilla maksetusta matkasta on saatava rahat takaisin lentoyhtiön konkurssitilanteessa. Luottokortin monet edut eivät ole voimassa, jos matka maksetaan luottokortin debit-puolella.

Hyödyllisin ominaisuus matkustajalle on kuitenkin matkavakuutus. Moniin vuosimaksuttomiinkin luottokortteihin sisältyy matkavakuutus, joten se on käytännössä mahdollista saada ilmaiseksi luottokortin kautta. Useisiin luottokortteihin sisältyy myös peruutusturva, joka korvaa matkan hinnan, jos matka peruuntuu.

Katso vertailusta, mikä luottokortti on paras!

Vertaa kaikki markkinoiden luottokortit Vertailu auttaa säästämään

Auton vuokraus luottokortilla

Lomaa ei kannata jättää vuokra-auton varaan, ellei pääkuljettajalla ole luottokorttia. Suomalaiset saattavat yllättyä käytännöstä, joka on muualla varsin yleinen: autovuokraus onnistuu usein ainoastaan luottokortilla, joita joskus tarvitaan jopa kaksi vuokrauksen onnistumiseen.

Hertz sanoo suoraan, ettei autonvuokraus ilman luottokorttia onnistu, ja Avis sekä Sixt vaativat kalliimpia vuokra-autoja vuokratessa kahta luottokorttia. Autovuokraamo voi näin varata luottokortilta takuusumman, joka kattaa autolle mahdollisesti tapahtuvat vahingot. Näin varmistetaan, että asiakas ei ole tappiollinen kolarin sattuessa ja tarvittava summa saadaan varmasti. Takuusumma kyllä annetaan takaisin, kunhan autokin palautetaan sopimuksen mukaisessa kunnossa. Tämän vuoksi autovuokraamot hyväksyvät debit/credit -yhdistelmäkortit ja luottokortit, eikä esimerkiksi Visa Electronia.

Luottokorttivertailu Vertaamalla täällä löydät parhaan luottokortin

Hertzin sivuilla on kuitenkin mahdollista maksaa Prepaid-tuotteita debit-kortilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö itse vuokraukseen tarvitsisi luottokorttia. Lisäksi luottokortin on kuuluttava samalle henkilölle, joka on Prepaid-maksun tehnyt, eli esimerkiksi vanhemman luottokortti ei käy. Muista tarkistaa, mitkä kortit autovuokraamo hyväksyy. Visa ja Mastercard ovat yleisesti hyväksyttyjä luottokortteja.

Ainoa poikkeus luottokortteihin ovat maksuaikakortit, joita Suomessa tarjoavat American Express. Korteilla voi maksaa aivan tavallisesti verkossa, kivijalkakaupoissa ja maasta riippumatta. Ainut ero luottokorttiin on, että koko lasku maksetaan pois eräpäivänä. Pelkkä minimilyhennys ei riitä, kuten luottokortissa.

Luottokortit myös tarjoavat usein vuokra-autoetuja: American Express Gold- kortti antaa Hertz Gold Plus Rewards ja Avis kanta-asiakasohjelmat veloituksetta. Finnair Plus Mastercard esimerkiski Nordealta tai Danske Bankilta voi antaa pisteitä auton vuokrauksesta.

Autoa vuokratessa lisäkuluja tulee helposti pienistäkin maksuista. Esimerkiksi lisäkuljettaja, turvaistuin tai kuljettajan nuori ikä nostavat hintaa. Seuraavat käsitteet toistuvat usein vuokraussopimuksissa:

ALI (Additional Liability Insurance) tai LIS (Liability Insurance Supplement)
= vastapuolen vahinkojen varalle tietty kiinteä, maan pakollisen liikennevakuutuksen korvauskaton ylittävältä osuudelta maksettava korvaussumma.
CDW (Collision Damage Waiver)
= vuokra-auton vaurioitumisen varalta turva omavastuun poistamiseksi tai pienentämiseksi. Tämä ei automaattisesti tarkoita, että omavastuun saa kokonaan poistettua. Merkitys ja käytännöt vaihtelevat eri maissa.
LDW (Loss Damage Waiver)
= vuokra-auton vaurioitumisen, mutta myös varkausvahinkojen tai vandalismin varalta turva omavastuun poistamiseksi tai pienentämiseksi. Tämä ei automaattisesti tarkoita, että omavastuun saa kokonaan poistettua.
PAI (Personal Accident Insurance)
= kuljettajalle ja matkustajille otettava vakuutus. Vakuutuksesta korvataan vuokra-auton kuljettajan ja matkustajien hoitokulut sekä maksetaan korvaus kuolemantapauksessa.
PEP (Personal Effects Protection) ja PEC (Personal Effects Coverage)
= vuokra-autossa kuljetettavien matkatavaroiden vakuutus.
PERSPRO/CCP (Carefree Personal Protection)
= omien henkilövahinkojen ja matkatavaroiden yhdistelmävakuutus. Tarjoaa lisäturvaa, joka kattaa tiettyjä lääketieteellisiä palveluja hätätapauksessa.
SCDW (Super CDW)
= vuokra-auton vaurioitumisen varalta paras mahdollinen turva, jolla omavastuun saa erittäin pieneksi tai omavastuuta ei jää lainkaan.
STP (Super TP)
= auton varkausturva, jolla omavastuun saa erittäin pieneksi tai omavastuuta ei jää lainkaan.
TP tai THW (Theft Waiver)
= auton varkausturva, johon usein liittyy tietynsuuruinen omavastuu.

Lentäkenttäloungeen luottokortilla

Lentokenttälounge antaa mahdollisuuden levätä rauhassa ja kiireettömästi. Loungeihin pääsee yleensä rahalla, ja joskus luottokortilla. Lentokenttäloungessa on tarjolla virvokkeita, syötävää, luettavaa, internet-yhteys ja mahdollisuus virkistäytyä esimerkiksi suihkussa käymällä.

Joihinkin loungeihin pystyy ostamaan sisäänpääsyn, mutta toisiin pääsevät vain tietyn lentoyhtiön kanta-asiakasohjelman asiakkaat tai Business-luokassa lentävät.

Luottokortit, joihin sisältyy lounge-etu

Finnair Plus Diners Club

Mahdollista vierailla Diners Club loungeissa (19€/vierailu)

 • One World/Finnair lounget voivat olla ilmaisia riippuen Finnair Plus –tasosta
 • Vuosimaksu 50€

Eurocard Gold

 • Pääsy moneen lentokenttäloungeen Euroopassa (maksullinen, esimerkiksi Helsinki-Vantaan loungevierailu maksaa 25€)
 • Vuosimaksu 50€

Diners Club Classic

 • Pääsy lähes 500 lentokenttäloungeen ympäri maailmaa (19€/vierailu)
 • Vuosimaksu 50€

Nordea Finnair Plus Mastercard ja Finnair Plus Visa

 • Finnair Plus ohjelman kautta mahdollista päästä loungeen
 • Vuosimaksu 60€

SAS Eurobonus Diners Club

 • Mahdollista vierailla Diners Club loungeissa (19€/vierailu)
 • SAS/Star Alliance lounget voivat olla ilmaisia riippuen SAS EuroBonus –tasosta
 • Vuosimaksu 55€

Danske Finnair Plus Visa Gold

 • Finnair Plus ohjelman kautta mahdollista päästä loungeen
 • Vuosimaksu 150€

American Express Gold Card

 • Pääsy yli 850 lentokenttäloungeen ympäri maailmaa (4 ilmaista vierailua vuodessa, jonka jälkeen 24€/henkilö/vierailu)
 • Vuosimaksu 170€

Diners Club Premium

 • Pääsy lähes 500 lentokenttäloungeen ympäri maailmaa
 • Vuosimaksu 200€

Aktia Visa Platinum ja Aktia World Elite Mastercard

 • Priority Passilla pääsee kaikkiin 600 Priority Pass-loungeen (3 ilmaista vierailua vuodessa, jonka jälkeen 24€/henkilö/vierailu)
 • Vuosimaksu 240€

Handelsbanken Platinum

 • Pääsy yli 700 lentokenttäloungeen Priority Passilla
 • Vuosimaksu 390€

American Express Platinum Card

 • Pääsy yli 850 lentokenttäloungeen ympäri maailmaa kortin haltijalle sekä yhdelle vieraalle
 • Vuosimaksu 700€

 

Helsinki-Vantaan lentokenttälounget

Helsinki-Vantaan lentokentällä on useampi lounge, joihin voi tulla virkistäytymään ja lepäämään ennen lennolle lähtöä tai vaihdon yhteydessä.

Almost@home Lounge
Kotoisaksi ja rennoksi profiloituva lounge toivottaa kaikki tervetulleeksi ennen lennolle lähtöä. Hintaan sisältyy lämmintä ruokaa, pikkupurtavaa ja juomia. Kellonajan ja sesongin mukaan tarjolla on mehujen ja virvoitusjuomien lisäksi hanaolutta, puna, -valko, ja kuohuviiniä.

 • Sijainti: Portti 32
 • Aukioloajat ma-su 5.00–20.30
 • Sisäänpääsy kertamaksulla 48 € (max 3h, vain korttimaksu)
 • Diners Club-luottokortilla sisäänpääsy 19 €
 • Priority Passilla ilmainen sisäänpääsy (Esim. American Express Gold & Platinum, Aktia Visa
 • Platinum & World Elite Mastercard, Handelsbanken Platinum)

Aspire Lounge by Swissport
Suomalaistyyliin sisustettu ASPIRE lounge on täynnä puupöllejä ja Arabian Teema-astioita. Ruokatarjonta vaihtelee vuorokaudenajan mukaan, mutta valikoimassa on joka tapauksessa kahvi, tee, mehu, virvoitusjuoma, oluet, väkevät juomat ja viinit.

 • Sijainti: Portti 27 (3 kerros)
 • Aukioloajat ma-su 5.30–20.00
 • Sisäänpääsy 35 € tai
 • Priority Pass, Airport Angel, tiettyjen lentoyhtiöiden business-luokan lippu tai kanta-asiakaskortti
 • Eurocard Gold 25 € (vieraan hinta 25 €)

Finnair Lounge
Finnairin loungeja on Helsinki-Vantaalla 3: yksi Schengen- (portti 22) ja kaksi non-Schengen-alueella (porttien 36/37 välissä)
Ruokatarjonnat vaihtelevat pitkin päivää ja sesongin mukaan. Olut, mehu, viini ja kivennäisvesi sisältyvät sisäänpääsymaksuun. Ruoka- ja juomatarjonnan lisäksi palvelutarjontaan sisältyy mahdollisuus yksityissuihkukoneeseen, non-Schengen-alueilla voi jopa saunoa.

 • Aukioloajat ma–su 6.00–24.00 (non-Schengen)
 • Aukioloajat ma–su 5.30–24.00 (Schengen)
 • Avoin kaikille 48 € pääsymaksulla tai Finnair Plus- pisteillä maksettuna
 • Sisäänpääsyn voi ostaa etukäteen alennettuun hintaan, jos lento lähtee ruuhka-ajan ulkopuolella
 • Finnairin business-luokan asiakas, Finnair Plus Golden & Platinum, Oneworld Emerald & Sapphire-korttien haltijat ilmaiseksi
 • Finnair Plus Silver -jäsenille 25 € tai 8500 pistettä (hlö/vierailu)
 • Finnari Plus -ominaisuus löytyy mm. Nordealta esim. Nordea Finnair Plus Mastercardin ja Stockmann Mastercardin sekä Finnair Plus Visa tai Mastercard.

SAS Lounge
SAS Loungen teemana on skandinaavinen eleganssi, joka näkyy luonnonläheisten värien harmonian ja sisustuksen yhdistelmänä. Ruokatarjoilu vaihtelee kellonaikojen mukaan, ja juotavaa saa koko päivän ajan kahvin, teen, kaakaon, valko,- puna, ja kuohuviinin muodossa.

 • Sijainti: Portti 13
 • Aukioloajat tunti ennen ensimmäistä SAS:n lentoa ja sulkeutuu puoli tuntia ennen viimeistä SAS:in lentoa
 • Sisäänpääsy: Star Alliance Gold ja SAS EuroBonus Pandion -jäsenille sekä SAS Plus ja SAS Business luokan matkustajille. Ulkomaille matkustava asiakas pääsee sisään 28 eurolla.

Kainuu Lounge
Kaikkien vapaassa käytössä 24/7 auki oleva maksuton lounge, jossa voi viettää aikaa ennen lähtöä. Kainuun mukaisesti sisustettua loungea koristavat kaatuneiden puiden osista tehdyt tuolit, ergonomiset lepotuolit ja pehmeät matot.

 • Sijainti: Portti 31
 • Auki 24/7

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut

Siirry vertailuun