Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Maksutapaetu ja palkintopisteet luottokorteissa

Mitä piste-etuja voi kerätä luottokortilla?

Sivu Mikko Murphy / joulukuu 20 2017 | Lukuaika: 8 minuuttia

maksutapaetu ja palkintopisteet

Oppaassa käymme läpi vuosimaksuttomien ja palkintopisteluottokorttien etuja, eli pääasiassa palkintopisteohjelmia ja maksutapaetua. Opas antaa antaa eväitä niille, jotka miettivät uuden luottokortin hankintaa tai ovat aikeissa vaihtaa korttiaan.

Nyrkkisääntönä vuosimaksuttomat kortit eivät sisällä palkintopisteohjelmia, mutta niillä voi usein saada maksutapaetua kaupoissa sekä joillakin bensa-asemilla maksaessa. Tällöin maksutapaetu tarkoittaa alennusta, jota voi saada vain saman kaupparyhmän tai yhteistyökumppaneiden liikkeistä. Palkintopistekorteilla voi taas käyttää ansaittuja palkintopisteitä erilaisten tuotteiden tai palveluiden lunastukseen, minkä lisäksi kortit sisältävät usein myös matkavakuutuksen.

Ensiksi vertailemme vuosimaksuttomien luottokorttien etuja, sitten esittelemme joitakin näistä korteista, ja lopuksi selvitämme eri palkintopistekorttien ominaisuuksia ja pisteohjelmia.

Vuosimaksuttomat luottokortit ja maksutapaetu

Luottokorteissa on tunnetusti monia erilaisia etuja pelkän luotto-ominaisuuden lisäksi. Tyypillisiä luottokortteihin kuuluvia lisäetuja ovat matkavakuutukset sekä osto- ja tuoteturvat. Lisäksi korteilla voi usein kerätä erilaisia palkintopisteitä aina lentopisteistä K-Plussa-pisteisiin. Luottokorttien hinnat vaihtelevat hurjasti ilmaisista korteista jopa satoja euroja vuodessa maksaviin premium-kortteihin. Yleensä kortin hinta vastaa sillä saatavia etuja, eli hieman kalliimmalla kortilla saa enemmän etuja kuin vuosimaksuttomalla vaihtoehdolla.

Ilmaisessa luottokorttivertailussamme voi vertailla eri korttien kaikkia ominaisuuksia:

Vertaile luottokortteja Kaikki luottokortit vertailussa

Vuosimaksuttomien luottokorttien edut vertailussa

Selvitimme, mitä lisäetuja vuosimaksuttomiin luottokortteihin kuuluu ja vertailimme niitä keskenään:

Vuosimaksuttomien luottokorttien edut
Kortti Korko Edut
S-Etukortti Visa Credit 6,0 % – 0,5 % maksutapaetua S-ryhmän ostoista
– Tarjouksia yhteistyökumppaneilta esimerkiksi matkoista ja vakuutuksista
S-Etukortti Visa Credit/Debit 6,0 % – 0,5 % maksutapaetua S-ryhmän ostoista
– Tarjouksia yhteistyökumppaneilta esimerkiksi matkoista ja vakuutuksista
K-Plussa MasterCard 9,5 % – Ostokset K-Plussa yhteistyökumppaneilla kerryttävät K-Plussa -pisteitä
– Ostoturvavakuutus, voimassa 180 päivää ostohetkestä alkaen, yksittäisen esineen maksimikorvaussumma 2 000 €
Aktia MasterCard Gold 10,0 % – Matkavakuutus, kun matka maksettu kokonaan kortilla
– Ostoturvavakuutus, voimassa 180 päivää ostohetkestä alkaen, yksittäisen esineen maksimikorvaussumma 1 000 €
Stockmann MasterCard 10,0 % – 0,5 % maksutapaetua Stockmannilla tehdyistä ostoksista
– Kerryttää Finnair Plus -pisteitä Stockmannilla tehdyistä ostoista
St1 Visa 12,0 % – 0,5 % maksutapaetua kaikista ostoksista
– 2 % maksutapaetua kaikista ostoksista St1- ja Shell-asemilla
– Tarjouksia yhteistyökumppaneilta (Euromaster, ACE, Viking Line)
Tuohi MasterCard 12,0 % – Hintaturvavakuutus, voimassa 30 päivää ostohetkestä
Santander MasterCard 14,0 % – Kaksi maksutonta rinnakkaiskorttia
Norwegian-kortti 19,99 % – Kaikista ostoista kertyy CashPoints -pisteitä, joita voi käyttää Norwegianin lentojen ostoon
– Matkavakuutus, kun matka maksettu kokonaan kortilla

Käytännössä kaikki vuosimaksuttomatkin kortit tarjoavat joitakin ekstraetuja pelkän luotto-ominaisuuden lisäksi. Se, mikä kortti tai etu kenellekin on paras ja sopivin, riippuu pitkälti omasta elämäntyylistä ja ostotottumuksista. Stockmannin kanta-asiakas hyötynee Stockmann MasterCardista, kun taas halpalentojen ja matkustuksen ystävä voi saada eniten irti Bank Norwegianin luottokortista.

Kannattaa myös muistaa, että monet luottokortit eivät vaadi kortin myöntävän pankin asiakkuutta, vaan ovat saatavilla kaikkien pankkien asiakkaille. Tämänkin vertailun korteista kaikki S-Etukortteja lukuun ottamatta ovat saatavilla kaikille pankista riippumatta.

Lue myös: Vinkkejä luottokortin valintaan

Maksutapaetua tarjoavien luottokorttien esittely

ST1

ST1 Visa -luottokortilla saa aina 2 % etua, kun maksaa ostokset kortilla ST1- ja Shell-asemilla. Maksutapaetu ei koske ainoastaan polttoainetta vaan myös asemilta saatavia palveluita kuten esimerkiksi autonpesua sekä tuotteita, eli niin kahvia kuin pullaakin.

Kahden prosentin maksutapaetu on voimassa ainoastaan St1- ja Shell-huoltoasemilla. Muualta ostoksista saa kortilla 0,5 prosenttia etua ostosten loppusummasta. Toisin sanoen ST1 on Suomen ainoa maksutapaetukortti, jonka edut eivät täysin rajaudu esimerkiksi tiettyyn kaupparyhmään. Tässä se eroaa esimerkiksi Keskon ja S-ryhmän korteista.

St1 Visa -luottokortteihin voi saada luottoa 500–5 000 euroa ja korotonta maksuaikaa tarjotaan jopa 40 päiväksi. St1 Visa -luottokortissa ei ole avaus- eikä vuosimaksuja, mutta korttia harkitsevan on hyvä ottaa huomioon, että käytännössä asiakkaan on maksettava 2,5 euroa kuukaudessa tilinhoitomaksua. Tilinhoitomaksua joutuu maksamaan, mikäli tilillä on velkasaldoa tai tapahtumia. Mikäli laskuun sisältyy korollista luottoa, nousee tilinhoitomaksu 3,5 euroon. Käytännössä St1 Visa -luottokortin vuosimaksu on siis vähintään 30 euroa.

Koska kortissa on tällaisia ”kiinteitä kuluja”, kannattaa laskea St1:n laskurilla, kuinka kannattava kortti voi itselle olla.

Jos esimerkiksi yksinasuva Makkonen tankkaa autoonsa St1-asemilta polttoainetta kuukaudessa 150 euron arvosta, kuluttaa ruokaostoksiinsa 200 euroa, matkusteluun 150 euroa ja vapaa-aikaan 30 euroa, saa hän St1 Visa -luottokortilla maksaessaan maksutapaetua kuukaudessa 4,90 euroa, mikä ylittää kortin käyttämisestä aiheutuvat pakolliset kulut (2,5 euroa).

Jos taas perhe Mokkanen tankkaa perheen kahta autoa 250 eurolla kuukaudessa, käyttää ruokaan 823 euroa, matkusteluun 114 euroa ja muihin ostoksiin 238 euroa, saavat he maksutapaetua 10,88 euroa kuukaudessa. Myös tämä ylittää 2,5 euron pakolliset kulut, jotka aiheutuvat kortin käyttämisestä.

S-Etukortti

Jos on S-ryhmän asiakasomistaja, saa S-ryhmän alaisista kauppapaikoista maksutapaetua näyttäessä etukorttia tai maksaessa S-Pankin maksukortilla, johon on yhdistetty S-Etukortti. S-ryhmän pankki, S-Pankki, tarjoaa korttivaihtoehdoiksi esimerkiksi S-Etukortti Visa Credit/Debitin, joka on yhdistelmäkortti, jossa maksut voidaan veloittaa joko suoraan pankkitililtä tai luotolta. Jos haluaa pelkän luottokortin, tarjolla on S-Etukortti Visa Credit.

Yksi S-ryhmän valttikorteista ovat edut ja bonukset, joita asiakasomistajat saavat erilaisten taulukoiden mukaisesti. Niinpä S-ryhmän korttia höylätessä kerryttää bonuksia ja saa maksutapaetua asioidessa S-ryhmän liikkeissä. Tämä maksutapaetu on 0,5 %.

Jos esimerkiksi HOK-Elannon jäsen, yksinasuva Makkonen tankkaa autoonsa ABC-asemilta polttoainetta kuukaudessa 150 euron arvosta, kuluttaa ruoka-ostoksiinsa 200 euroa, matkusteluun 150 euroa ja vapaa-aikaan 30 euroa (yhteensä 530 euroa) S-ryhmän liikkeissä, saa hän S-etukortilla maksaessaan maksutapaetua 0,5 prosenttia ja bonusta 3 prosenttia. Tällöin hän saa bonusta kuukaudessa 15,90 euroa ja maksutapaetua 2,65 euroa.

Jos taas HOK-Elannon jäsen, perhe Mokkanen tankkaa perheen kahta autoa 250 eurolla kuukaudessa, käyttää ruokaan 823 euroa, matkusteluun 114 euroa ja muihin ostoksiin 238 euroa (yhteensä 1425 euroa) S-ryhmän liikkeissä, he saavat bonusta 5 prosenttia. Tällöin heille kertyy bonusta 71,25 euroa ja maksutapaetua 7,13 euroa kuukaudessa.

K-Plussa Mastercard

Suurimmalla osalla suomalaisista on lompakossaan iso kasa kortteja, ja yleisimmistä korteista lienee K-Plussa. Perinteisesti näitä maksutapakortteja on käytetty etupisteiden metsästämiseen eli ensin on höylätty lukulaitteessa etukorttia ja sen jälkeen maksettu ostokset.

Nämä kaksi vaihetta voi yhdistää hankkimalla kortin, joka hoitaa sekä etupisteiden keräämisen että maksamisen. Voi hankkia esimerkiksi K-Plussa MasterCardin. K-Plussa ominaisuuden voi liittää myös OP:n, Nordean tai Danske Bankin kortteihin. Näistä K-Plussa MasterCardissa on kuitenkin eniten K-Plussa-ominaisuuteen liittyviä etuja.

Ylimääräisiä Plussa-pisteitä

K-Plussa MasterCard on maksuaika- ja luottokortti, joka mahdollistaa K-Plussa-pisteiden keräämisen. Saadakseen luottokortin täytyy olla vähintään 20-vuotias, luottotiedoiltaan moitteeton ja säännölliset tulot.

Vaikka kyseessä on K-Plussa-kortti, sen myöntäjä ei ole Kesko vaan Osuuspankin OP-Korttiyhtiö. Koska K-Plussa MasterCardia operoi OP, luottokortilta voi siirtää luottoa omalle tilille käyttäen OP:n verkkopalvelua. Sen lisäksi voi käyttää korttia OP:n mobiilisovelluksessa, Pivossa.

K-Plussa MasterCard toimii monella tapaa kuin perinteinen Plussa-kortti. Sen avulla voi kerätä pisteitä ostoksien yhteydessä sekä hyödyntää K-Plussan tarjoamat edut. Sen lisäksi kaikista K-Plussa MasterCardilla K-ryhmän kaupoissa tehdyistä ostoksista saa ylimääräisiä K-Plussa-pisteitä. Kortissa on myös lähimaksuominaisuus.

Lue myös: Miten turvaan luottokorttini?

Ostoturva tuplaantuu K-ryhmän kaupoissa

K-Plussa Mastercardiin kuuluu ostoturvavakuutus, mikä tarkoittaa, että luottokortilla ostettu tuote saa suojaa luottokorttiyhtiöltä esimerkiksi siinä tapauksessa, että tuote hajoaa tai tippuu. Se on voimassa maailmanlaajuisesti kivijalkakaupoista, verkkokaupoista ja ulkomailta ostetuista tuotteista, joiden hinta on ainakin 40 euroa.

Yleensä K-Plussa Mastercard-luottokortin ostoturva on voimassa 90 päivää siitä hetkestä, kun tuote on ostettu. Jos tuote kuitenkin ostetaan jostakin K-ryhmän liikkeestä, saa tuplasti pidemmän ostoturvan: 180 päivää!

Käyttö muissa kaupoissa, verkossa ja ulkomailla

Luottokortti käy luonnollisesti myös muualla kuin K-ryhmän kaupoissa – se toimii kuin tavallinen luottokortti ja on täten erityisen pätevä kaveri esimerkiksi verkkokauppaostoksissa.

K-Plussa MasterCardilla voi nostaa käteistä automaateista niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Euromääräisistä tilinsiirroista ja automaattinostoista joutuu maksamaan 2 % nostopalkkion euromäärästä. Vähimmäisnostopalkkio on 4 euroa kerralta. Jos nostaa muuta valuuttaa kuin euroja, veloitetaan 2,5 % nostetusta euromäärästä ja päälle 2,5 euroa kertanostosta.

Paljonko K-Plussa MasterCard maksaa?

Periaatteessa K-Plussa MasterCard on vuosimaksuton eikä siinä ole myöskään avaus- tai kuukausimaksuja. Käytännössä näin ei kuitenkaan aina ole, ellei ole jo valmiiksi K-Plussan jäsen. K-Plussa MasterCard vaatii rinnalle K-Plussan jäsenyyden, jonka hinta on 8,40 euroa. Kyseessä on kertamaksu, ei siis esimerkiksi kuukausi- tai vuosihinta.
Luottoraja on liukuva, 1 000 – 6 000 euroa. Korko luotolle on 9,5 % + 3 kk euribor. Jos laskulla on luottoa, joutuu maksamaan tilinhoitomaksua kuukausittain 5 euroa, minkä lisäksi odotetaan ainakin 3 % lainanvähennystä luottorajasta, vähintään 40 euroa.

Stockmann Mastercard

Stockmann Mastercardia käyttämällä saa kerättyä 0,5 % maksutapaetua asioidessa Stockmann myymälöissä. Lisäksi, jos Finnair Plus -ominaisuus on korttiin liitettynä, niin lentopisteitä voi kerätä jokaista kulutettua euroa kohden. Kortinhaltijat pääsevät myös nauttimaan Stockmannin kanta-asiakaseduista, ja voivat saada entistä parempia etuja korkeammilla jäsentasoilla. Näitä etuja voi kerätä myös debit eli pankkipuolelta tehdyistä ostoista, joten luottoriskiä ei tarvitse välttämättä ottaa.

Kaikkia edellämainittuja luottokortteja voi vieläkin kätevämmin vertailla keskenään kattavassa korttivertailussamme, jossa voi tutustua myös esimerkiksi premium- ja lentopisteluottokortteihin:

Luottokorttien vertailu Löydä parhaat edut

Palkintopisteluottokortit

American Express

Amex eli American Express on yksi maailman ikonisimmista luottokorteista. Tämä siitä huolimatta, ettei kyseessä oikeastaan ole Suomessa edes luottokortti vaan maksuaikakortti!

American Express on yhdysvaltalainen maksukortti, joka tarjoaa asiakkailleen usein eksklusiivisia etuja. Sitä pidetäänkin usein Premium-korttina eli maksukorttina, joka tarjoaa enemmän etuja kuin perusluottokortit.

American Expressissä ei esimerkiksi ole ennalta määriteltyä enimmäisluottorajaa. Sen lisäksi kortin käyttäminen kerryttää kortin haltijalle pisteitä, joita voi käyttää pisteohjelman mukaisesti.

Lue myös: Amex vai Diners Club?

Tässä suhteessa Amex toimii hieman samaan tapaan kuin lentopisteluottokortit, joilla kerää pisteitä jokaisesta ostoksesta. Pisteitä voi sitten hyödyntää esimerkiksi lentomatkan maksamisessa.

Amex ei ole varsinaisesti lentopisteluottokortti – eihän se ole varsinaisesti edes luottokortti – mutta se hyödyntää samaa logiikkaa, eli ostoksista on mahdollista kerätä pisteitä.

Amexilla pisteiden kerääminen liittyy Membership Rewards -ohjelmaan, jonka jäseneksi tulee automaattisesti, jos omistaa Green Card-, Gold Card- tai Platinum Cardin. Liittyminen ei maksa mitään, vaan jäsenmaksu on osa kortin vuosimaksua. Ohjelmasta voi halutessaan myös erota.

Miten Membership Rewards -ohjelma toimii?

Aina käyttäessä American Express -korttia saa vähintään yhden pisteen jokaista kuluttamaa euroa kohden. Platinum Card -kortinhaltijat ansaitsevat 1,5 pistettä per käytetty euro. Kun on kasassa tarpeeksi pisteitä, voi käyttää niitä esimerkiksi American Expressin yhteistyökumppanien palveluihin tai siirtää keräämiään pisteitä Amexin yhteistyökumppaneiden kanta-asiakasohjelmien pisteiksi.
Voi myös muun muassa…

  • lyhentää laskua pisteillä
  • maksaa pisteillä matkoja
  • maksaa jäsenmaksu
  • lunastaa tavarapalkinto
  • ja lahjoittaa pisteitä hyväntekeväisyyteen

Oman pistetilinsä saldon voi tarkastaa kuukausittain korttilaskusta. Jos haluaa seurata pistesaldoaan reaaliajassa, voi ottaa yhteyttä asiakaspalveluun tai kirjautua Membership Rewards -sivustolle. Myös rinnakkaiskorteilla tehdyt ostokset kerryttävät pääkortinhaltijan saldoa.

Lue myös: Kannattaako opiskelijan hankkia luottokortti?

Hyvää ohjelmassa on muun muassa se, etteivät pisteet varsinaisesti vanhene. Ne ovat käyttökelpoisia niin kauan, kun kuuluu Membership Rewards -ohjelmaan.

Tavarapalkinnot ja matkat ovat hyvin tyypillisiä etuja pisteluottokorteissa, ja niitä tarjoaa myös American Express. Alla selvitimme tarkemmin Amexin tarjoamia etuuksia.

Laskun lyhentäminen pisteillä

Yhtenä uutena ominaisuutena American Expressin pisteohjelmassa on mahdollisuus lyhentää laskua pisteillä käyttämällä mobiilisovellusta.
1. Kirjaudutaan sisään American Express -mobiilisovellukseen.
2. Valitaan haluttu ostos.
3. Mobiilisovellus kertoo, kuinka monta pistettä tulee olla saadakseen ostoksen arvoa vastaavan hyvityksen laskulle

On hyvä huomata, että tulee valita ostos joko meneillään olevalta laskutuskaudelta tai kolmelta viimeisimmältä laskutuskaudelta. Mitä tahansa laskua ei voi lyhentää, vaan ostosten arvon tulee olla vähintään 200 pistettä.
Pisteitä voi käyttää vain ostoksen koko arvoon, paitsi jos ei ole riittävästi pisteitä kertyneenä. Eli toisin sanoen tulee maksaa koko ostos pisteillä, jos ne vain riittävät. Pisteillä ei voi maksaa vain osaa ostoksesta. Jos pisteet eivät riitä, voi käyttää kaikki jäljellä olevat pisteet ja saada niiden arvoa vastaavan rahallisen hyvityksen.

Lue myös: Pankkien mobiililompakoista!

Hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen

Eräs toinen erikoisuus, jonka American Express tarjoaa, on hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen. American Express tekee yhteistyötä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa, ja heidän kauttaan voi auttaa kehitysyhteistyötä esimerkiksi lahjoittamalla ansaitsemiaan pisteitä hyväntekeväisyyteen. Pistelahjoituksia voi tehdä skaalalla 1 500 – 10 000 pistettä.

Tässä suhteessa American Express muistuttaa hieman kilpakumppaniaan Ålandsbankenia, joka lanseerasi viime vuonna maissista valmistetun Itämerikortin, jonka tarkoituksena on herätellä ihmisiä ekologisempaan kuluttamiseen.

Ålandsbankenilla on myös säästötili-palvelu, jonka kautta voi osallistua hyväntekeväisyyteen. Hyväntekeväisyyteen voi lahjoittaa myös muun muassa Finnairin korteilla hankittuja pisteitä.
Luottokorttivertailussamme voi vertailla näppärästi eri kortteja:

Luottokorttien vertailu Markkinoiden kattavin vertailu

Finnair Plus -pistekortit

Finnair Plus -ominaisuuden omaavilla luottokorteilla voi ansaita palkintopisteitä jokaisesta tehdystä ostoksesta, samalla kun kerryttää oman kaupparyhmän maksutapaetua. Piste-ohjelma toimii samalla ajatuksella kuin Amexin Membership Rewards, eli pisteitä voi käyttää lentojen lunastamisen lisäksi yhteistyökumppaneiden tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin. Mahdollisuutena on myös lahjoittaa hyväntekeväisyyteen esimerkiksi Suomen Punaiselle Ristille.

Esimerkiksi Finnair Plus Diners Club -korteilla ansaitsee vähintään 2 pistettä euroa kohden riippuen siitä, mikä kortti on kyseessä. Tällöin pisteet vaihtelevat 2-3 välillä per käytetty euro. Lisäksi kortilla on pääsy yli 500 Diners Clubin lentokenttä-loungeen ympäri maailmaa ilmaiseksi Finnair Gold ja Platinum jäsenenä, mutta muuten hinnalla 19 € per vierailu.

Finnair Plus Visa -korteilla ansaitsee pisteen ostoksiin käytettyä euroa kohden. Jos hankkii Gold kortin, niin voi saada myös 10 000 ylimääräistä lentopistettä vuodessa sekä matkavakuutuksen.

Finnair Plus Mastercardilla ansaitsee myöskin pisteen per ostoksiin käytetty euro. Kortti sisältää käteisnostoturvan ja matkavakuutuksen, kun matka on maksettu kokonaisuudessaan luottokortilla.

SAS EuroBonus -pistekortit

SAS Eurobonus -korteilla ansaitaan lentopisteitä tehdyistä ostoksista, joita voi käyttää muun muassa lentoihin, autonvuokraukseen, hotelleihin ja ravintolaillallisiin. SAS EuroBonus Diners Club kortilla on pääsy yli 500 lentokenttäloungeen ympäri maailmaa, mutta vierailut voivat maksaa 19 € kerta, riippuen SAS EuroBonus -tasosta. Lisäksi on olemassa myös SAS EuroBonus World MasterCard. Kumpaankin pistekorttiin kuuluu matkavakuutus.

Itselle paras luottokortti riippuu aina omista mieltymyksistä ja käyttötottumuksista. Jos esimerkiksi käyttää korttia vain arkipäiväisten ostosten maksuun, niin maksutapaetua kerryttävä kortti kuten S-Etukortti voi olla viisas valinta. Jos taas esimerkiksi matkustaa usein ulkomailla töiden takia, niin on syytä hankkia palkintopistekortti, jonka avulla voi kerätä lentopisteitä ja saada matkavakuutuksen kaupan päälle. Aina kannattaa kuitenkin vertailla eri luottokortteja ennen lopullista päätöstä. Eri luottokortteja voi vertailla kätevästi ilmaisessa korttivertailussamme:

Luottokorttien vertailu Me vertaamme, sinä säästät

Lähteet:

ST1, S-Kanava, Neste, Neste: Mynämäki, Teboil, Nordea, Amex

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut