Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Maksukortin suojaus

Suojaa maksukortti väärinkäytöltä näiden ohjeiden avulla

Sivu Mikko Murphy / lokakuu 23 2017 | Lukuaika: 4 minuuttia

Maksukortin suojaus

Tämä opas kertoo tavoista suojata maksukortti huijausyrityksiltä ja väärinkäytöltä. Näin ollen se antaa hyödyllisiä vinkkejä niille, jotka haluavat varmistaa korttinsa turvallisuuden. Kannattaa pitää mielessä, että nämä vinkit eivät suojaa sataprosenttisesti korttihuijauksilta, varsinkaan silloin, jos kortin käytössä on ollut muutenkin huolimaton. Lisäksi rikolliset keksivät alati uusia tapoja huijata maksukorttia käyttäviä ihmisiä, minkä takia on syytä seurata uutisia, jotta pysyy uusimpien huijaustrendien tasalla. Alla voi löytää muutamia hyviä vinkkejä, joilla voi turvata rahat.

Vertaa luottokortteja Vertaa nyt ja löydä parhaimmat edut!

1. Maarajoituksen laittaminen

Korttiin voi asettaa käyttöeston tiettyihin maihin tai maanosiin, kuten Aasiaan. Korttikopioiden käyttö on pystytty melko hyvin rajaamaan pois Euroopan sisällä, mutta täällä kopioituja kortteja pystytään silti käyttämään Kaukoidässä ja Etelä-Amerikassa. Mikäli ei siis ole suunnitteilla reissua näihin maihin, niin maarajoitusta kannattaa käyttää tehdäkseen kortti käyttökelvottomaksi. Kaikki pankit eivät kuitenkaan tue  maantieteellistä rajoitusta eli niin kutsuttua geoblockia. Näin ollen, asiakas pystyy yleensä asettamaan kortin käyttöalueen omassa verkkopankissaan niissä pankeissa, joissa tämä toiminto on käytössä. Maarajoituksia voi tehdä myös joidenkin pankkien mobiilisovelluksista, joita tarjoavat esimerkiksi S-Pankki ja Aktia.

Kortilla maksaminen on nykypäivänä niin yleistä, ettei käteistä tarvitse maksuvälineenä niin monessa paikassa. Suurten summien nostaminen kerralla ei siksi ole yleensä kovinkaan tarpeellista. Kortille kannattaakin asettaa jokin päiväkohtainen nostoraja, esimerkiksi 200 euroa. Tällöin nostoraja toimii myös ostorajana, tarkoittaen sitä, että kortilla ei voi myöskään ostaa enempää kuin raja sallii. Mahdollisessa varkaustapauksessa välttyy näin koko tilin tyhjenemiseltä. Mikäli kuitenkin tulee tarve suuremman summan nostamiseksi, pystyy tarvittaessa nostamaan rajaa tai poistamaan sen hetkellisesti.

3. Tunnusluvun säilyttäminen

Ei ole suositeltavaa säilyttää luottokorttia ja PIN-koodia samassa paikassa. Kuluttajaliiton mukaan varkaustapauksessa kortin ja tunnusluvun pitäminen samassa paikassa katsotaan törkeän huolimattomaksi toiminnaksi, jolloin kortinhaltija voi päätyä maksumieheksi kaikille kortilla tehdyille maksu- ja nostotapahtumille.

Lue lisää: Mitä ovat CVC- ja CV2 -koodit?

4. PIN-koodin näppäily

PIN-koodin näppäily on hyvä suojata maksun tai rahan noston aikana esimerkiksi kädellä tai lompakolla. Maksuautomaattien skimmauslaitteet eivät pysty kopioimaan sirua, mutta jos laite saa kopioitua magneettijuovan yhdessä PIN-koodin kanssa, voi korttia väärinkäyttää maissa, joissa sirukortti ei ole yleinen. Nostoautomaattien skimmaustapauksissa korttien PIN-koodi voidaan saada esimerkiksi käyttämällä pientä kameraa, joka on asennettu numeronäppäinten ylle.

5. Nettishoppailun turvallisuus

Kannattaa varmistua siitä, että tekee ostoksia turvallisilta sivustoilta: onko sivu esimerkiksi https-suojattu, ja lukeeko sivun vasemmassa yläreunassa “turvallinen” (chrome-selaimella)? Näin pidät huolen, etteivät luottokorttitiedot joudu vääriin käsiin. Kannattaa lukea nettishoppailu-oppaamme ja hankkia lisätietoa aiheesta, jotta voi ostella tavaroita netissä turvallisesti.

6. Korttitapahtumien seuraaminen

On syytä tarkistaa kortin tapahtumat vähintään kerran viikossa verkkopankista. Näin pysyy perillä tilitapahtumista ja huomaa helpommin kortin mahdollisen väärinkäytön. Myös pankit seuraavat maksutapahtumia ja saattavat ottaa asiakkaaseen yhteyttä, mikäli kortilla esiintyy outoja maksutapahtumia tai nostoja. Oma tarkkaavaisuus on kuitenkin tärkeintä – asiakkaan tulee itse seurata, ettei kortilla ole tehty outoja nostoja tai veloituksia.

7. Lähimaksun kytkeminen pois päältä

Yksi turvallisuuteen liittyvä huolenaihe linkittyy nimenomaisesti lähimaksamiseen. Jos kortissa on lähimaksamisen mahdollistama RFID-siru, se voi samalla mahdollistaa myös etävarkaudet. Etävarkauksissa kortin tiedot voidaan lukea pitkän välimatkan päästä erilaisilla etälukulaitteilla. Pahimmassa tapauksessa kenen tahansa puhelin voidaan valjastaa luottokorttien etälukemiseen. Kaikesta huolimatta etälukeminen on yleensä hyvin epätodennäköistä.

Lähimaksuominaisuus alkaa olla maksukorteissa jo perusominaisuus, sillä esimerkiksi lähes kaikista vertailumme luottokorteista löytyy tämä ominaisuus, lukuun ottamatta Hypon ja Santanderin kortteja. Koska lähimaksu yleensä sisältyy korttiin automaattisesti, se täytyy erikseen ottaa pois käytöstä. Tämä onnistuu useimmiten ottamalla yhteyttä oman pankin asiakaspalveluun.

8. Turvakortin käyttäminen

Toinen vaihtoehto lähimaksuvarkauksilta suojautumiseen on niin sanottu turvakortti. Se muistuttaa ulkonäöllisesti luottokorttia eli sujahtaa mihin tahansa lompakkoon siinä missä muutkin kortit.

Näin turvakortti toimii:

  1. Tarkasta, onko kortissa lähimaksusymboli (niin sanottu kaarisymboli).
  2. Aseta turvakortti mahdollisimman lähelle lähimaksukorttia esimerkiksi lompakossa. Turvakortti voi olla lähimaksukortin edessä tai takana: tärkeintä on mahdollisimman lyhyt etäisyys.
  3. Turvakortin mikrosiru aktivoituu automaattisesti lukuyrityksen yhteydessä suojaamaan korttia. Oikein sijoitettuna turvakortti suojaa jopa neljää lähimaksukorttia.

Yksi turvakortin vahvuuksista on, ettei se tarvitse huoltoa eli sitä ei tarvitse erikseen ladata tai putsata. Turvakortti hankkii tarvitsemansa virran lukulaitteen magneettikentästä, kun se tuodaan kortin lähelle. Lisäksi kortti voi estää noin 100 000 lukukertaa, mikä tarkoittaa noin 10 lukuyritystä päivittäin – 25 vuoden ajan.

9. Turvalompakon hankkiminen

Markkinoilla on korttien lisäksi tarjolla myös muita vaihtoehtoja suojautua varkaiden teknologialta. Tällaisia välineitä ovat esimerkiksi RFID- ja NFC-turvalompakot. Niissä teho perustuu materiaaliin. Lompakot on kokonaisuudessaan tehty materiaaleista, jotka heikentävät lukulaitteiden signaaleja ja turvaavat näin maksukorttia.

Luottokortti suojaa huijauksilta

Luottokortti on todella hyödyllinen ja turvallinen maksuväline ympäri maailmaa. Se tarjoaa usein osto- ja tuoteturvaa, sekä kuluttajille perinteistä tilinsiirtoa parempaa turvaa esimerkiksi konkurssitilanteissa. Vaikka luottokortti on lähtökohtaisesti hyvin turvallinen maksuväline, kannattaa sen käytössä hyödyntää tervettä maalaisjärkeä. Eri luottokortteja voi vertailla ilmaisessa korttivertailussamme:

luottokorttivertailu

Lähteet:

STT, Kuluttajaliitto – turvallinen maksaminen

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut