Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Luottokortti ulkomailla

Kaikki luottokortin käytöstä ulkomailla

Sivu Mikko Murphy / lokakuu 23 2017 | Lukuaika: 5 minuuttia

luottokortti matkalla

Tämä opas kertoo kaiken luottokortin käyttämisestä ulkomailla. Opas on suunnattu etupäässä niille, jotka ovat suunnittelemassa matkaa ulkomaille tai matkustelevat usein Suomen rajojen ulkopuolella. Kerromme muun muassa miksi luottokortti voi olla välttämätön ulkomailla, käsittelemme sen turvallisuutta ja etuja, ja  annamme ohjeita kortin turvalliseen käyttöön.

Lue myös: Paras luottokortti matkailijalle

Miksi luottokortti kannattaa ottaa reissuun mukaan?

Luottokortti tai maksuaikakortti on hyvä olla mukana ulkomaanmatkalla, sillä tarpeen vaatiessa luoton mahdollisuus tuo lomabudjettiin joustovaraa. Lisäksi luotto- ja maksuaikakorteissa on myös paljon muita etuja, joita tavallisessa pankkikortissa ei ole. Vuosimaksullinen luottokortti voi olla kannattava hankinta heille, joita kiinnostaa matkustelu edes silloin tällöin. Suurimmat ja yleisesti maailmalla käyvät luottokortit ovat Visa ja MasterCard, joista Visaa tarjoaa esimerkiksi S-Pankki ja MasterCardia Ålandsbanken.

Luottolimiitin lisäksi moniin kortteihin kuuluu muun muassa matkavakuutus, pääsy lentokenttä-loungeihin, ostoturvavakuutus luotolla ostetuille tuotteille sekä erilaisia matkustuspalveluita. Joihinkin premium-kortteihin kuuluu jopa assistenttipalvelu, joka auttaa matkavarausten tekemisessä ja ongelmatilanteissa ulkomailla. Jos on kortin hyötyjen perässä, niin etenkin American Express tarjoaa monia etuja kortinhaltijoilleen.

Lue lisää: Amex vai Diners?

Luottokortti voi olla välttämätön ulkomailla

Luottokorteilta pystyy nostamaan tarvittaessa rahaa, ja usein vaihtokurssi saattaa olla jopa parempi, jos nosto tapahtuu luottokortin puolelta. Käteisnostoista menee yleensä jonkinnäköinen palvelumaksu, mutta se voi jäädä pienemmäksi kuin rahanvaihdosta perittävä palkkio.

Vaikka tavalliset debit- pankkikortit tai Visa Electronit kelpaavat pääasiassa hyvin maksuvälineenä ympäri maailmaa sekä rahan nostaminen onnistuu, vaativat esimerkiksi hotellit ja autovuokraamot monesti luottokorttia maksuvälineeksi eivätkä kelpuuta tavallista pankkikorttia. Näin ollen joissakin maissa luottokortti voi olla välttämättömyys. Esimerkiksi USA:ssa autonvuokraus tai hotellin maksaminen ilman luottokorttia saattaa olla hankalaa, ellei jopa mahdotonta.

Lue myös: 5 syytä hankkia luottokortti

Käteisen nostaminen automaatista ulkomailla

Olet tarkkana nostaessasi käteistä ulkomailla, sillä automaatti voi tarjota muitakin vaihtoehtoja noston lisäksi, esimerkiksi rahan laittamista kännykkäliittymään tai lipun ostamista tapahtumaan. Lisäksi jotkut korttiautomaatit voivat vaatia kuusinumeroista tunnuslukua. Tässä tapauksessa näppäile kaksi nollaa tunnusluvun eteen, ja jos nosto ei onnistu, niin vaihda toiseen automaattiin.

Käteisen nostaminen luottokortilta on lähes aina kalliimpaa kuin pankkitililtä, sekä ulkomailla että Suomessa. EU:ssa suomalaiselta pankkikortilta pystyy yleensä nostamaan ilmaiseksi käteistä muutaman kerran kuukaudessa.

Joskus pankit perivät nostopalkkion ulkomailta nostetusta käteisestä, minkä takia on aina syytä tiedustella pankilta mahdollisista kuluista. Yleisimmin luottopuolelta nostaminen maksaa n. 2 euroa  plus  2-3 % nostosummasta. EU-alueen ulkopuolella nostaminen credit- tai debit- puolelta on nyrkkisääntönä samanhintaista. Jos käteisnostosta veloitetaan aina kiinteä summa, kannattaa kerralla nostaa enemmän rahaa. Ei kuitenkaan ole suositeltavaa kantaa suuria määriä käteistä mukana.

Käteistä voi nostaa kortilla myös niissä pankkikonttoreissa, jotka käsittelevät Visa- tai MasterCard-tunnuksella varustettuja kortteja. Lisäksi käteisnostot ovat mahdollisia joissain valuutanvaihtopisteissä.

Luottokortin kanssa tulee olla tarkkana ulkomailla

Luottokortin kanssa tulee aina olla tarkkana, erityisesti ulkomailla. Korttia tulee säilyttää huolella eikä sitä tarvitse välttämättä kantaa koko ajan mukana. PIN-koodi kannattaa pitää piilossa varsinkin koodia näppäiltäessä, kaupassa sekä automaateilla. Koodia ei myöskään kannata pitää lompakossa.

Matkoilla on myös hyvä olla useampi maksukortti mukana siltä varalta, että kortti katoaa tai varastetaan. Oman pankin sulkupalvelunumero on hyvä tallentaa puhelimeen.

Lue myös: Maksukortin suojaus

Lentopistekortit paljon matkustavalle

Erityisesti lentäen matkustavalle ja lentoja keskittävälle lentopistekortti on varteenotettava vaihtoehto. Muun muassa Norwegian, FinnairPlus ja SASEurobonus tarjoavat bonuspistejärjestelmän, jossa pisteitä ansaitaan jokaista luottokortilla käytettyä euroa vastaan. Ansaitut pisteet voi käyttää esimerkiksi lentoihin, ylimääräisiin matkatavaroihin, tuotteisiin tai vaikkapa lentoluokan korottamiseen. Esimerkiksi Amex tarjoaa sekä Finnairin, että SAS:n lentopistekortteja, jotka kerryttävät pisteitä ja sisältävät kummatkin pääsyn lentokenttäloungeen pientä lisämaksua vastaan. Myös ostokset lentokoneessa onnistuvat luottokortilla.

Matkavakuutus luottokorteissa

Monet luottokortit tarjoavat lisäksi matkavakuutuksen. Paikoitellen hintavaakin matkavakuutusta ei siis tarvitse ottaa erikseen, mikäli se sisältyy jo luottokorttiin. Matkavakuutus on voimassa joko automaattisesti luottokortin omistajalle (ja joissakin tapauksissa myös mukana matkustaville perheenjäsenille) matkalle lähtiessä, tai vaihtoehtoisesti vakuutuksen saamiseksi matka täytyy maksaa osittain tai kokonaan kyseisellä luottokortilla.

Erityisesti matkavakuutuksen sisältävä luottokortti on taloudellisesti kannattava jos matkustaa edes kerran vuodessa. Usein se kattaa jopa koko perheen vakuutuksen. Vaikka luottokortissa olisi vuosimaksu, tulee se usein erillistä matkavakuutusta halvemmaksi.

Ohjeet luottokortin käyttöön ulkomailla

Oikein käytettynä luottokortin riskit ovat pienet ja se tuo matkustavalle paljon hyötyjä, ollessaan samalla aina hyvä hätävara. Esimerkiksi luottokortilla maksetuista lennoista voi myös hakea korvausta, mikäli lennot yllättäen peruuntuvat. Vääriin käsiin joutunut luottokortti voi kuitenkin aiheuttaa harmia ja ikäviä tilanteita. Alle on listattu muutamia käytännön vinkkejä, joilla voi ehkäistä luottokortin väärinkäyttöä ulkomailla:

Ennen matkaa

  1. Kannattaa tallentaa luottokortin sulkupalvelun numero puhelimeesi, jotta kortin pystyy sulkemaan mahdollisimman nopeasti väärinkäytösten varalta.
  2. Kaksi luottokorttia matkalla ei ole huono idea – jos toiselle niistä tapahtuu jotain, on toinen varalla.
  3. Luottokorttiyhtiöön tulisi ilmoittaa erityisesti kaukomatkoista. Luottokorttiyhtiöt ja pankit työskentelevät vähentääkseen luottokorttipetoksia, joten kortin yhtäkkinen käyttö ulkomailla voi vaikuttaa luottokorttiyhtiön mielestä epäilyttävältä ja pahimmassa tapauksessa kortti saatetaan sulkea syyttä.
  4. Automaattien sijainnit voi selvittää etukäteen. Sekä Visan, että MasterCardin sivuilta löytyy ATM Locator -palvelu, jonka avulla sijainnit selviävät näppärästi.
  5. Suurten summien nostaminen kerralla ei ole nykyään kovin tarpeellista. Kortille kannattaa asettaa päiväkohtainen nostoraja, esimerkiksi 200 euroa, jolloin varkaustapauksessa koko tiliä ei pääse tyhjentämään kerralla.

Matkan aikana

  1. Luottokorttia ei kannata kantaa mukana, kun sitä ei tarvitse. Luottokortin voi jättää säilöön esimerkiksi hotellin turvalokeroon.
  2. Kuitit on syytä aina säilyttää. Jos kortilta veloitetaan liikaa, voi asian todistaminen ilman kuitteja olla hankalaa.
  3. PIN-koodia näppäiltäessä kannattaa tunnusluku aina suojata esimerkiksi kädellä.
  4. Ei saa koskaan säilyttää PIN-koodia ja luottokorttia samassa paikassa.
  5. Voi olla hyödyllistä tarkistaa maksukortin tapahtumat vähintään kerran viikossa verkkopankista. Näin tilitapahtumista pysyy selvillä, ja epäilyttävät maksut huomaa helpommin.

Lue myös: Löydä halpa matkakohde Euroopassa

Luottokorttivertailu

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut