Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Luottokortin valinta

Kattava opas auttaa löytämään sinulle sopivan luottokortin!

Sivu Antti Tauriainen / joulukuu 20 2017 | Lukuaika: 4 minuuttia

Luottokortin valinta

Johdanto

Luottokorttien ja muiden maksukorttien käyttö on yleistynyt huomattavasti Suomessa viime vuosina. Käteisen käyttö on vähentynyt, kun lähes kaikkialla voi nykypäivänä maksaa kortilla.

Luottokortti on fiksusti käytettynä turvallinen ja kätevä maksuväline sekä Suomessa että ulkomailla, joka voi olla jopa välttämättömyys esimerkiksi autoa vuokratessa.

Lue myös: Luottokortti ulkomailla -opas

Moni ei kuitenkaan tiedä kaikkia oman luottokortinsa hyötyjä ja etuja. Tämän vuoksi teimme kattavan oppaan luottokorteista missä avaamme termit, esittelemme eri luottokorttityypit ja kerromme mitä etuja (esimerkiksi vakuutuksia) luottokortit voivat sisältää.
Lue oppaastamme muun muassa:

Luottokorttitermit tutuiksi: mitä eroa on mm. maksuaikakortilla ja luottokortilla?

  • Mitä kustannuksia luottokorttiin kuuluu?
  • Mitä eri luottokorttityyppejä on olemassa ja mitä etuja niihin kuuluu?
  • Mitä kaikkea luottokortin ostoturvavakuutus kattaa? Entä kuuluuko luottokorttiin matkavakuutus?
  • Vinkit luottokortin turvalliseen käyttöön: tiedätkö mikä on geoblock eli maarajoitus?

Kortti ei ole pelkkä maksuväline

Luottokortit voivat tarjota luotto-ominaisuuden lisäksi myös muita etuja käyttäjälleen, kuten erilaisia vakuutuksia tai maksutapaedun. Esimerkiksi monet Nordean luottokorteista tarjoavat matkavakuutuksia ja Bank Norwegianin luottokortilla maksaessaan saa pisteitä.

Luottokortteja löytyykin Suomen markkinoilta laaja kirjo, joista jokainen sopii erilaisiin tarpeisiin.

Luottokorttien etuja ja korkoja onkin hyvä siis vertailla ennen hankintapäätöksen tekoa, jotta löytää itselleen sopivimman luottokortin. Omaa luottokorttia kannattaa myös kilpailuttaa silloin tällöin, jotta voi varmistua siitä, että käyttää juuri itselle sopivaa korttia!

Luottokortin hankkiminen – Opas luottokortin valintaan

Luottokortin hankkiminen on iso päätös, ja moni varmasti miettii ennen kortin hankkimista, mikä luottokorteista sopii omiin kulutustottumuksiin parhaiten. Valitettavasti ei kuitenkaan ole olemassa yksiselitteistä vastausta kysymykseen, mikä luottokorteista on paras, eivätkä kaikki luottokortit sovi kaikille. Luottokorteissa on monenlaisia ominaisuuksia, ja mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle, minkä lisäksi myös korttien hinnat vaihtelevat. Toki millä tahansa luottokortilla saa rahaa poltettua, mutta summassa valittu kortti voi pidemmällä aikavälillä tulla kalliiksi ja osoittautua ominaisuuksiltaan omaan kulutustyyliin sopimattomaksi.

Onneksi luottokortin valintaa ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin, vaan me autamme! Teimme kysymyslistan luottokortin hankintaa miettivälle, eikä listan kysymysten pohtiminen ole haitaksi, vaikka luottokortti jo taskusta löytyisikin. On hyvin mahdollista, että jokin muu kortti sopii omaan elämäntilanteeseen nykyistä korttia paremmin.

Luottokorttien ominaisuuksia voi vertailla helposti puolueettomassa vertailussamme:

Millaisia ostoksia kortilla tekee?

Jos aikoo käyttää luottoa vain suhteellisen pieniin, muutaman sadan euron arvoisiin ostoihin, vuosimaksuton kortti tulee usein halvemmaksi kuin vuosimaksullinen. Vuosimaksun osuus pienillä luottomäärillä on yleensä kohtuuttoman suuri käytettyyn luottoon nähden.

Vuosimaksullisissa luottokorteissa on usein parempia lisäetuja kuin ilmaisissa korteissa. Suurilla luottosummilla vuosimaksullinen kortti voi siis olla parempi vaihtoehto, koska vuosimaksun osuus koko lainasummasta on suhteessa pienempi, ja lisäksi hyötyy ekstraeduista.

Myös vähän luottokorttia käyttävä voi hyötyä vuosimaksullisesta kortista, jos kortin mukana tulee jokin huikea ja ehdottoman tarpeellinen etu, kuten vaikka matkavakuutus, joka tulee vuosimaksun puitteissa halvemmaksi kuin muuten hankittuna.

Vuosimaksullisissa luottokorteissa on usein hieman alhaisempi korkotaso kuin ilmaisissa korteissa, mikä kannattaa myös ottaa huomioon omaa ostokäyttäytymistä pohtiessa.

Lue lisää: Millaisia ostorajoituksia luottokorteissa on?

Miten luottokorttilaskun maksaa?

Etukäteen on hyvä miettiä myös, millä tavalla tulee luottokorttilaskut maksamaan. Jos useimmiten pystyy maksamaan laskun kokonaan tai lähes kokonaan korottoman maksuajan puitteissa, ei haittaa, jos kortin korko ei ole markkinoiden edullisin. Tämä pätee erityisesti, jos kortissa on itelle hyödyllisiä ominaisuuksia.

Jos taas jo alkuun epäilee, että luottolaskua tulee lyhennettyä pienissä erissä, kannattaa pyrkiä valitsemaan mahdollisimman matalakorkoinen kortti, etteivät luoton kokonaiskustannukset karkaa täysin käsistä.

Lue myös maksatko luottokorttilaskusi fiksusti?

Mistä lisäeduista on eniten hyötyä?

Tyypillisiä luottokorttien tarjoamia lisäetuja ovat matkavakuutukset, osto- ja tuoteturvat, hintaturva ja erilaiset palkintopisteet. Luottokorttia valitessa kannattaa miettiä, mistä lisäeduista on oikeasti eniten hyötyä itselle.

Paljon matkustavan kannattaa keskittyä matkavakuutuksia ja lentopiste-etuja sisältävien luottokorttien vertailuun. Myös lentokenttien loungeihin pääsyn tarjoavat kortit saattavat olla matkailijalle kiinnostavia. Lounge-etua tuskin kuitenkaan kannattaa pitää järkevän korttivalinnan pääkriteerinä.

Innokas shoppailija puolestaan voi hyötyä eniten osto-ja tuoteturvaa sekä palkintopisteitä tarjoavista korteista. Myös aivan tavallisen kuluttajan, joka ei koe tarvitsevansa luottokortilta mitään erityistä, kannattaa vilkaista esimerkiksi maksutapaetua tarjoavia kortteja.

Kuinka suuri luottoraja on tarpeen?

Korttien luottorajoissa on suurta vaihtelua. Yleensä luottokorttien maksimiluottorajat alkavat noin 5 000 eurosta, ja korkeimmillaan ne voivat nousta jopa 20 000 euroon. Joissakin korteissa ei ole ennalta määrättyä maksimiluottorajaa lainkaan, vaan rajasta päätetään asiakkaan maksukyvyn perusteella.

Luottokortin enimmäisluottoraja ei missään nimessä tarkoita, että kuka tahansa voisi kyseisellä kortilla saada maksimimäärän luottoa, vaan rajoista päätetään tapauskohtaisesti.

Useimmilla korteilla on myös minimiluottoraja. Tyypillisesti se vaihtelee peruskorttien noin tuhannesta eurosta Premium-korttien useampiin tuhansiin.

Lue lisää: Mikä on luottoraja?

Tärkeintä kortin valinnassa on ottaa huomioon monia ominaisuuksia yhteen ominaisuuteen keskittymisen sijaan. Useita ominaisuuksia vertaillessa täytyy yrittää löytää itselle sopivin tasapaino kustannusten ja lisäetujen välillä. Perusluottokortti ilman kummempia lisäetuja on loppujen lopuksi harvalle se paras vaihtoehto. Avain oikean kortinvalintaan onkin oman asiakasprofiilin pohtiminen ja tunteminen.

On myös hyvä muistaa, että ajan myötä elämäntilanteet ja kulutustottumukset muuttuvat, eikä nyt itselle täydellinen luottokortti välttämättä enää ole sitä muutaman vuoden kuluttua. Luottokorttiasiat kannattaakin kilpailuttaa säännöllisin väliajoin ja vaihtaa korttia rohkeasti elämäntilanteen mukaan!

Lue myös: Tyypillisimmät virheet luottokortin käytössä ja kuinka ne vältetään

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut