Löydä luottokortit parhailla maksutapaeduilla

Vertaa luottokortteja

Mikä on maksutapaetu?

Maksutapaetu on maksukortteihin liitetty ominaisuus, jota hyödyntämällä asiakas saa tekemistään ostoksista rahaa takaisin tietyn prosenttiosuuden verran ostosten loppusummasta. Tällä hetkellä Suomen markkinoilla olevat maksutapaetukortit palauttavat asiakkaalle 0,5-2,0 prosenttia ostosten summasta. Usein maksutapaetukorttien ideana on kannustaa asiakkaita keskittämään ostokset yhden kaupparyhmän liikkeisiin.

Esimerkki maksutapaedun kertymisestä: Jos tekee maksutapaetua kerryttäviä ostoksia kuukaudessa esimerkiksi 2 000 eurolla, ja maksutapaetua kertyy 0,5 prosenttia ostosten loppusummasta, saa maksutapaetuna takaisin vuodessa 120 euroa.

Mitä hyötyä maksutapaedusta on?

Maksutapaedun hyöty on ilmeinen; sillä saa tekemistään ostoksista rahaa takaisin omaan käyttöön. Joissakin korteissa maksutapaetu hyvitetään kerran kuukaudessa (S-Etukortti, St1 Visa), joissakin kerran vuodessa (Danske Bank MasterCard Platinum) ja joissakin heti maksuhetkellä (Stockmann MasterCard).

Kuinka maksutapaetua ansaitaan?

Maksutapaetua ansaitaan tekemällä ostoksia maksutapaetua kerryttävissä kaupoissa. S-Etukortin tapauksessa maksutapaetua kertyy kaikista S-ryhmän toimipisteissä tehdyistä ostoksista. Kannattaa huomata, että kaikki S-ryhmän toimipaikat kuuluvat maksutapaedun piiriin, niinpä esimerkiksi ravintolaillallisista voi saada maksutapaetua, jos illallistaa S-ryhmän ravintoloissa. Stockmann MasterCard puolestaan kerryttää maksutapaetua Stockmannilla tehdyistä ostoksista.

Danske Bankin MasterCard Platinumilla ja St1 Visalla maksutapaetua kertyy kaikista luotolla tehdyistä ostoksista, eikä ostoksia siis tarvitse keskittää tietyn kaupparyhmän toimipisteisiin maksutapaedun saamiseksi. St1 Visalla saa lisäksi enemmän maksutapaetua kaikista Shell- ja St1-huoltoasemilla (2,0 %, muualla 0,5 %) tehdyistä ostoista, ei siis pelkistä polttoaineostoksista.

Maksutapaetukorttien muut edut

Maksutapaedun lisäksi kaikissa maksutapaetua tarjoavissa korteissa on myös muita luottokorteille tyypillisiä lisäominaisuuksia. St1 Visalla saa tarjouksia ja alennuksia St1:n yhteistyökumppaneilta (Euromaster, Vakuutusyhtiö Chubb ja Viking Line).

Myös S-Etukortilla saa alennuksia S-ryhmän yhteistyökumppaneilta matkoista, vakuutuksista, tapahtumista ja pääsylipuista.

Stockmann MasterCardilla voi kerätä Finnair Plus -pisteitä Stockmannilla tehdyistä ostoksista. Pisteitä kertyy 1 kpl jokaista käytettyä euroa kohden. Lisäksi, mitä korkeammalla tasolla on Stockmannin kanta-asiakasohjelmassa, sitä parempia etuja, ja sitä korkeamman luottorajan voi saada. Stockmann First -asiakkaiden luottoraja voi Stockmann MasterCardilla olla jopa 25 000 euroa.

Danske Bankin MasterCard Platinum on sekä hintansa että etujensa puolesta premium-luottokortti. Korttiin sisältyy kattava matkavakuutus, kun vähintään 75 prosenttia matkasta on maksettu kortilla. Lisäksi kortti tarjoaa sillä maksetuille tuotteille ostoturvan, ja käteisnostoille käteisnostoturvan, joka korvaa käteisnostetut rahat, jos ne varastetaan.

Mitkä luottokortit tarjoavat maksutapaetua?

Tällä hetkellä Suomen markkinoilla olevista korteista neljästä löytyy maksutapaetuominaisuus. Nämä neljä korttia ovat Danske Bank MasterCard Platinum, Stockmann MasterCard, S-Etukortti Visa sekä St1 Visa.

Danske Bank MasterCard Platinum -kortilla saa 0,5 prosenttia maksutapaetua kaikista luottokortilla tehdyistä ostoksista, eli siis myös lentolipuista ynnä muista kalliista hankinnoista. Myös rinnakkaiskorttien ostokset kerryttävät maksutapaetua. Maksutapaetu maksetaan asiakkaan tilille kerran vuodessa, minkä jälkeen summa on vapaasti asiakkaan käytettävissä. Danske Bank MasterCard Platinumin vuosimaksu on 180 euroa ja luoton korko 7 %. Stockmann MasterCard on Nordean myöntämä luottokortti, mutta se on silti saatavilla kaikkien pankkien asiakkaille. Kortilla saa 0,5 prosenttia maksutapaetua kaikista Stockmannilla tehdyistä ostoksista. Nordean asiakkaat saavat korttiin halutessaan debit-puolen, eli kortista saa myös yhdistelmäkortin. Sekä kortin luottopuolella että kortin pankkipuolella tehdyt ostokset kerryttävät maksutapaetua. Maksutapaetu hyvitetään heti kassalla ostoksia maksaessa, eli käytännössä ostoksista saa joka kerta 0,5 prosenttia alennusta. Kortissa ei ole vuosimaksua ja myös rinnakkaiskortit ovat ilmaisia. Luoton korko Stockmann MasterCardissa on 10 %. S-Etukortti Visalla saa 0,5 prosenttia maksutapaetua ostoksista S-ryhmän toimipaikoissa. Kannattaa kuitenkin huomata, että S-Etukortti Visa ei ole sama asia kuin S-Pankkikortti. Maksutapaetu hyvitetään asiakkaan S-Pankin tilille kerran kuukaudessa. S-Etukortissa ei ole vuosimaksua, ja sen korko on 6 %. St1 Visa on ruotsalaisen Ikano Bankin myöntämä luottokortti. Sillä saa 0,5 prosenttia maksutapaetua kaikista luotolla tehdyistä ostoksista, ja lisäksi kortilla saa 2 prosenttia maksutapaetua kaikista Shell- ja St1-asemilla tehdyistä ostoista. Maksutapaetu hyvitetään kuukausittain asiakkaan Visa-laskulla. Kortti on vuosimaksuton ja luoton korko on 12 %.

Maksutapaedun lunastaminen

Jokaisella maksutapaetua tarjoavalla kortilla on oma tapansa myöntää etu, toiset esimerkiksi hyvittävät maksutapaedun kuukausittain ja toiset vuosittain.

St1 Visa hyvittää maksutapaedun kerran kuukaudessa asiakkaan Visa-laskun yhteydessä.

S-Etukortin maksutapaetu hyvitetään myöskin kerran kuukaudessa, joka kuun 10. päivään mennessä. Hyvityksen saa maksutapaetua kerryttävän pääkortinhaltijan S-Pankin maksutilille. Rinnakkaiskorttien kerryttämät maksutapaedut hyvitetään siis pääkortin tilille, vaikka rinnakkaiskortinhaltijalla olisi oma tili S-Pankissa.

Stockmann MasterCardin maksutapaedun saa heti kassalla ostosten yhteydessä. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että ostoksista saa aina Stockmannilla asioidessa 0,5 prosenttia alennusta, jos ostokset maksaa Stockmann MasterCardilla.

Danske Bankin MasterCard Platinumin kerryttämät maksutapaedut hyvitetään asiakkaan pankkitilille kerran vuodessa (joulukuun 1. päivänä). Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että maksutapaetua voi saada korkeintaan sen verran kuin omat palvelumaksut pankkiin maksavat. Parhaimmillaankin Danske Bankin maksutapaedulla pääsee siis plus-miinus-nolla -tilanteeseen, jossa ei saa rahaa, eikä menetä rahaa.

Mistä maksutapaetua ei kerry?

Mistä maksutapaetua kertyy, tai ei kerry, riippuu siitä, minkä maksutapaetukortin omistaa. S-ryhmä esimerkiksi rajoittaa maksutapaedun kertymistä mm. tupakkatuotteista ja rahapeleistä, myös auto- ja rautakaupan maksutapaedun kerryttävyyteen liittyy rajoituksia.

Stockmann Mastercardilla ei saa maksutapaetua Stockmann-tavaratalossa olevista muista liikkeistä (paitsi Kultasepänliike Lindroosilta) eikä Stockmannin verkkokaupassa. Etua ei saa myöskään alkoholista, tupakkatuotteista, lahjakorteista, lipunmyynnistä, Western Unionin palveluista eikä rahapeleistä.

Danske Bankin kortilla rajoituksia ei ole sen suhteen, mitkä tuotteet kerryttävät maksutapaetua, vaan kaikista ostoksista saa puolen prosentin edun. Sama koskee myös St1 Visaa, ostetuilla tuotteilla ei ole rajoituksia. Rajoitusten puute verrattuna S-Pankin ja Stockmannin korttiin johtuu siitä, että kortin myöntävillä pankeille (Danske Bank, Ikano Bank) ei ole mahdollisuutta tietää, mitä tuotteita luottokortilla on ostettu, kun taas S-Pankilla ja Stockmannilla on, koska maksutapaetua kerryttävät vain S-ryhmän ja Stockmannin omissa toimipisteissä tehdyt ostokset.

Miten maksutapaetukorttia voi hakea?

Koska maksutapaetua tarjoavat kortit ovat luottokortteja, kortinhakijan täytyy täyttää tiettyjä ehtoja voidakseen saada kortin. Ehdot vaihtelevat pankeittain, mutta joitakin perusperiaatteita luottokortin saamiseksi voidaan määritellä.

  • Kortin hakijan täytyy olla täysi-ikäinen
  • Hakijalla tulee olla vakituinen osoite Suomessa
  • Luottotietojen täytyy olla puhtaat, eli maksuhäiriömerkintöjä ei saa olla
  • Hakijalla täytyy olla säännölliset tulot

Luottokorttihakemuksen voi tehdä verkkosivujemme kautta valitsemalla vertailusta itselle mieluisen kortin, painamalla kortin vieressä olevaa ”jatka”-painiketta. Hakuprosessin voi laittaa vireille myös verkkopankissa, jos on kyseisen pankin asiakas jo ennestään, tai pankkikonttorissa. Hakemuksen täyttäminen verkkopankissa on nopeaa ja helppoa, ja sen voi tehdä milloin tahansa.  

Vertaile luottokortteja

Ennen korttihakemuksen jättämistä on tärkeää muistaa vertailla luottokortteja. Suomen markkinoilta löytyy kaikkiaan yli 40 erilaista luottokorttia, joten valinnanvaraa todellakin on. Maksutapaetua tarjoavia korttejakin on tarjolla neljä kappaletta, ja kaikilla niillä on omat erityispiirteensä, niinpä kortin valinnassa kannattaa olla huolellinen.

Paljon S-ryhmän palveluita käyttävä hyötyy S-Etukortista ja Stockmannilla käyvä Stockmann MasterCardista. St1 Visa ei vaadi ostosten keskittämistä ja on siten maksutapaetuominaisuutensa puolesta sopiva kaikille, sillä kaikki ostokset kerryttävät etua. Lisäetuja St1 Visalla saavat paljon autoilevat tai muuten Shell- ja St1-asemilla paljon asioivat.

Myöskään Danske Bankin MasterCard Platinum ei vaadi ostosten keskittämistä maksutapaedun saamiseksi, mikä sopii monille parhaiten. Kortissa kuitenkin on kohtuullisen korkea vuosimaksu (180 €), joten pelkän maksutapaedun takia korttia ei kannatta hankkia, vaan vuosimaksulleen saa vastinetta vain, jos pystyy hyödyntämään kortin muitakin etuja (matkavakuutusta, ostoturvaa).

Luottokortit vertailussa
Luottokortti 2021 Korko Luottoraja Vuosimaksu
Komplett Bank Mastercard 19,44 % max. 10 000 € 0 €
Bank Norwegian luottokortti 19,99 % max. 10 000 € 0 €
St1 MasterCard 12 % + 3 kk Euribor max. 10 000 € 0 - 36 €*
S-Etukortti Visa 9,50 % + 3 kk Euribor 800 - 10 000 € 0 - 60 €*
OP-Visa 8,95 % + 3 kk Euribor 200 - 20 000 € 0 - n. 77 €**
Nordea Credit Mastercard 10,5 % + 3 kk Euribor 1 500 - 5 000 € Alk. 0 €***
American Express Basic 0 %**** Ei määritelty 0 €
American Express Gold 0 %**** Ei määritelty 0 €
Handelsbanken Credit 10 % + 3kk Euribor max. 10 000 € 70 €
Aktia Credit 8,50 % + 3kk Euribor 2 000 - 7 000 € 46,80 €
Tuohi Mastercard 14 % + 3 kk Euribor 2 000 - 10 000 € 0 - 60 €*****
* Riippuu kortin käytöstä.** Yksi kortti maksuton alle 26-vuotiaille. Hinta riippuu myös asiakkuudesta.***MobiiliPlus ja Peruspaketteihin liitetyt kortit ovat kuukausi- ja vuosimaksuttomia.**** Amex on maksuaikakortti, joten korko peritään ainoastaan myöhästyneestä maksusta. Eräpäivän jälkeen peritään korkolain mukainen viivästyskorko eli 7%. ***** 5 euron tilinhoitomaksu veloitetaan vain silloin, kun luotolla on laskutettavaa saldoa.