Mikä on paras maksukortti? Vertaa luottokorttia alle minuutissa ja löydä sinulle paras!

Tietoa maksukorteista

Erilaiset maksukortit Suomessa

Kortista on tullut käteistä suositumpi maksutapa nopeasti. Vielä joissain maissa täytyy luottaa käteiseen, mutta Suomessa maksukortilla onnistuu maksaminen lähes kaikkialla. Jopa torilta ostetut mansikat pystyy nykyään maksamaan melkein aina kortilla. Maksukortti on myös turvallisempi maksutapa kuin käteinen, sillä kortti on suojattu PIN-koodilla, eli korttia voi käyttää vain PIN-koodin tietävä kortinhaltija. Jopa alaikäiset voivat saada maksukortin, esimerkiksi Visa Electron kortin tai rinnakkaiskortin oman vanhemman luottokorttitilille. Maksukortit ovat siis tuttuja lähes kaikille. Maksukortit valmistetaan tyypillisesti muovista, mutta muitakin tapoja on. Esimerkiksi Ålandsbankenin Itämerikortti on valmistettu maissista. Maksukortti käy maksuvälineenä siis lähes kaikkialla, ja varsinkin nettiostoksilla se on kätevä, ja usein edullisempi ja turvallisempi vaihtoehto kuin tilisiirto.

Maksukorttien tekniikka ja historiaa

Diners Club oli ensimmäinen maksukortti. 1950-luvulla ilmaantunut maksuväline oli kartonkia, ja niillä oli tunnisteena pelkkä asiakkaan allekirjoitus. Hiukan myöhemmin lisättiin maksukortin numero. Kartonkiset kortit eivät osoittautuneet kovin kestäviksi ja kun korttitiedot kopioitiin ostoskuiteille käsin, syntyi virheitä. Niimpä pahvikortit korvattiinkin muovisilla. Ensimmäiset muoviluottokortit tulivat markkinoille jo vuonna 1958. Maksukorttien koko on melko standardi: 85,60 mm x 53,98 mm. Kortin paksuus on 0,76mm. Korttien muoto on standardin ISO/IEC 7810 mukainen. Tästä huolimatta jotkut kortit tuntuvat olevan hieman eri muoviainesta kuin toiset, ja korttien jäykkyyksissä ja joustavuudessa on pieniä eroja. Korttitiedot olivat pitkään muovikorteilla kohokirjoituksella, ja tiedot pystyttiin kopioimaan helposti leimauslaitteella eli ”höylällä” kuitille. Höyläys päättyi Suomessa yleisten Visa- ja Mastercard-korttien osalta vuoden jo 2007 lopussa, eivätkä numerot ole enää kohokuvioina korteissa. Nykyään prosessorisirulla varustettu korttityyppi on yleisin, ja sisältää myös magneettiraidan mikä keksittiin jo 70-luvulla. Siru sisältää turvaprosessorin ja sen muistin. Osassa siruista on etälukuominaisuus, eli korttia ei tarvitse syöttää lukulaitteeseen, vaan etäluku tapahtuu radiosignaalin avulla jo lukijan läheisyydessä. Luottokorteissa siru tuli käyttöön 2000-luvun alussa.

Maksuaikakortti, pankkikortti ja luottokortti

Maksukortit ovat pääasiassa pankkien myöntämiä pankkikortteja eli debit-kortteja tai luottokortteja eli credit-kortteja. Näiden lisäksi on kuitenkin myös maksuaikakortteja. Maksuaikakortti tarjoaa luottokortin tapaan korotonta maksuaikaa 30 päiväksi, mutta lasku tulee maksaa kokonaisuudessaan pois eräpäivään mennessä. Luottokortilla on mahdollisuus lyhentää vain osa laskusta, ja maksaa osa myöhemmin, tosin korkojen kera.

American Express tarjoaa Suomessa vain maksuaikakortteja. Muut kortintarjoajat eivät tarjoa maksuaikakortteja, vaan pankki- tai luottokortteja.

Luottokortti toki toimii kuten maksuaikakortti, ja kaikki luotolla tehdyt ostokset voi myös maksaa pois heti 30 päivän sisällä ja näin välttyä korkokuluilta. Luottokortilla on kuitenkin myös mahdollista maksaa ostos osissa. Tyypillisesti kuukausittainen minimilyhennys on noin 30-50 euroa, ja luottokortin luottorajan vaihtelevat peruskorteissa n. tuhannesta eurosta kymmeneen tuhanteen euroon. Joissain korteissa luottorajat voivat olla vielä suuremmat. Muista kuitenkin, että jos maksat vain minimilyhennystä luottokorttilaskustasi, joudut myös maksamaan kuukausittain muutaman euron laskutuskulun yleensä tämän päälle, ja pitkällä aikavälillä luotto voi tulla kalliiksi.

Näiden korttien lisäksi on myös olemassa ladattavia maksukortteja, joita kutsutaan prepaid-luottokorteiksi. Prepaid-luottokorteille ladataan etukäteen tietty summa rahaa. Toimintatapa on siis varsin samankaltainen kuin prepaid-puhelinliittymissä. Prepaid-luottokortit ovat suhteellisen uusia Suomessa,ja prepaid-luottokortti onkin monelle käsitteenä vielä varsin tuntematon. Prepaid-luottokortit ovat kuitenkin yleistymässä, ja niitä tarjoaa Suomessa jo useampi rahoitusyhtiö sekä esimerkiksi Aktia-pankki. Lahjakortitkin ovat yksi muoto maksukorteista, mutta ne käyvät vain lahjakortin myöntäneen kaupan tai kauppaketjun liikkeissä.

Käteinen, maksukortti vai mobiilimaksu?

Maksukorttien ennustetaan syrjäyttävän käteisen pian kokonaan. Maksukortti on käteistä turvallisempi, sekä kätevä maksuväline mikä käy lähes kaikkialla. Toisaalta, maksukorteille on syntynyt myös uusia kilpailevia maksutapavaihtoehtoja. Erilaiset mobiilimaksusovellukset ovat tulossa yhä suositummiksi, ja nyt lähes kaikilla suurilla pankeilla on oma maksusovelluksensa. Sovellukset eroavat kuitenkin ominaisuuksiltansa, ja puutteita löytyy. Voit tutustua pankkien mobiilimaksusovelluksiin tarkemmin blogimme vertailussa.

Turvallinen korttimaksaminen

Maksukortti on suosittu maksuvälineenä pääasiassa siitä syystä, että se on paljon turvallisempi kuin käteinen. Varkaalle maksukortti ei ole yhtä arvokas saalis kuin käteinen, sillä kortti on normaalisti suojattu PIN-koodilla, mitä ilman korttia ei voi käyttää.

Varsinkin luottokortti on turvallinen maksutapa. PIN-koodin lisäksi, luottokortti on suojattu. Kun maksat luottokortilla, kantaa luottoyhtiösi kantaa suurimman osan riskeistä. Tätä sanotaan konkurssiturvaksi. Luottokortin luottopuolella kannattaa ehdottomasti maksaa suuremmat hankinnat sekä lentoliput, jos kortissasi on matkavakuutus tai tuoteturvavakuutus.  Nämä vakuutukset takaavat esimerkiksi sen, että luottokorttiyhtiöt korvaavat, jos sairastut lomareissullasi tai lahjaksi ostamasi uusi pelikone hajoaa. Tästä syystä luottokortti onkin paljon enemmän kuin pelkkä maksukortti.

Lähimaksaminen kortilla

Lähimaksaminen mahdollistaa maksukortilla pienten ostosten tekemisen nopeasti. Lähimaksuominaisuudella varustetuilla maksukorteilla voi maksaa alle 25 euron ostokset nopeasti ilman PIN-koodin näppäilyä kassoilla ja maksupisteissä, missä lähimaksaminen on mahdollista. Varsinkin Suomessa lähimaksu toimii monissa eri pisteissä. Turvallisuussyistä lähimaksamisessakin saattaa joskus joutua näppäilemään PIN-koodin. Lähimaksu ei myöskään varmenna ostoksia, mikä nopeuttaa ostosten tekoa. Eri pankeilla saattaa olla kuitenkin eri käytäntöjä lähimaksusta, varsinkin yhdistelmäkorttien kohdalla ei ole aina varmaa, meneekö ostos debit- vai credit-puolelta.

Nettiostokset maksukortilla

Nettiostokset kannattaa ehdottomasti tehdä aina luottokortilla. Shoppailu netissä onnistuu onneksi myös muunlaisilla maksukorteilla, kuten pankkikortilla jos luottokorttia ei ole. Pankkikortilla tehdyissä ostoksissa ei kuitenkaan ole samanlaista turvaa kuin luottokorteissa. Turvallinen luottokortin käyttö vaatii kuitenkin huolellisuutta.

Vaikka olisit huolellinen maksukorttisi käytön ja PIN-koodin suojaamisen kanssa, se ei ole aina tarpeeksi. Varsinkin netissä korttitiedot saattavat helposti päästä vääriin käsiin. Onkin tärkeää asioida vain turvallisilla ja luotettavilla nettisivuilla, jotka on suojattu.

Mikä on paras maksukortti?

Maksukortteja on erilaisia. Pankkikortti, luottokortti, maksuaikakortti ja yhdistelmäkortti. Luottokortti on hyvä maksuväline suuremmille hankinnoille ja tuo turvaa ja joustoa esimerkiksi ulkomaanmatkoilla. Esimerkiksi auton vuokraaminen tai hotellihuoneen varaaminen tulee lähes aina maksaa luottokortilla.

Luottokortissa on kuitenkin omat riskinsä. Käytetty luotto tulee aina maksaa takaisin, ja jos laskua ei pysty maksamaan 30 korottoman päivän aikana, tulee maksettavaksi myös korot. Luottokorttien korot ovat kuitenkin melko matalia. Voit vertailla suomalaisten luottokorttien korkoja vertailumme avulla.

Tämän takia muut maksukortit, kuten pankkikortti tai Visa-Electron ovat hyviä maksukortteja arkitilanteissa. Jos oman talouden kanssa tekee tiukkaa, tai tuntuu siltä, että ostoksia menee turhan helposti luoton puolelle tai laskulla maksettaviksi, kannattaa luottokortti jättää suosiolla pois lompakosta ja pyrkiä tekemään ostokset vain muilla maksukorteilla.

Vertaile maksukortteja

Luottokortti on joustava vaihtoehto maksamiseen. Maksukortin perimmäinen tarkoitus on olla maksuväline, mutta pelkkään maksuominaisuuteen ei kannata tyytyvä liian helpolla. Moni maksukortti nimittäin sisältää monia mahtavia ominaisuuksia, kuten vakuutuksen kortilla tehdyille ostoksillesi tai matkavakuutuksen.

Luottokorteissa tai maksuaikakorteissa on myös monia muita hyviä etuja. Tietyn kaupan kortti voi kerryttää esimerkiksi bonuspisteitä tai palkintopisteitä jokaisesta korttiostoksesta, muuallakin kuin kyseisessä kaupassa. Paljon matkustavan taas kannattaa harkita lentopisteitä kerryttävää maksukorttia. Voit vertailla erilaisia luottokortteja avullamme ja löytää sinulle parhaan vaihtoehdon.

Luottokortit vertailussa
Luottokortti 2021 Korko Luottoraja Vuosimaksu
Komplett Bank Mastercard 19,44 % max. 10 000 € 0 €
Bank Norwegian luottokortti 19,99 % max. 10 000 € 0 €
St1 MasterCard 12 % + 3 kk Euribor max. 10 000 € 0 - 36 €*
S-Etukortti Visa 9,50 % + 3 kk Euribor 800 - 10 000 € 0 - 60 €*
OP-Visa 8,95 % + 3 kk Euribor 200 - 20 000 € 0 - n. 77 €**
Nordea Credit Mastercard 10,5 % + 3 kk Euribor 1 500 - 5 000 € Alk. 0 €***
American Express Basic 0 %**** Ei määritelty 0 €
American Express Gold 0 %**** Ei määritelty 0 €
Handelsbanken Credit 10 % + 3kk Euribor max. 10 000 € 70 €
Aktia Credit 8,50 % + 3kk Euribor 2 000 - 7 000 € 46,80 €
Tuohi Mastercard 14 % + 3 kk Euribor 2 000 - 10 000 € 0 - 60 €*****
* Riippuu kortin käytöstä.** Yksi kortti maksuton alle 26-vuotiaille. Hinta riippuu myös asiakkuudesta.***MobiiliPlus ja Peruspaketteihin liitetyt kortit ovat kuukausi- ja vuosimaksuttomia.**** Amex on maksuaikakortti, joten korko peritään ainoastaan myöhästyneestä maksusta. Eräpäivän jälkeen peritään korkolain mukainen viivästyskorko eli 7%. ***** 5 euron tilinhoitomaksu veloitetaan vain silloin, kun luotolla on laskutettavaa saldoa.