Löydä paras luottokortti opiskelijalle

Vertaile opiskelijalle mahdolliset luottokortit

Oheisesta taulukosta löydät suomalaisten pankkien opiskelijoille tarjoamat luottokortit korkoineen ja opintopistevaatimuksineen. Taulukon tiedot on tarkistettu elokuussa 2021.

Luottokortti opiskelijalle – Vertailu
Kortti Luottoraja Vuosimaksu Tilinhoitomaksu Vuosikorko Lisäominaisuudet Vaaditut opintopisteet
Osuuspankki Visa Credit/Debit 2 000 € 47,4 €* 3,50 €/lasku 3 kk Euribor + 8,95 % Tuoteturva, K-Plussa-mahdollisuus Ei vaatimuksia
Nordea Gold Credit/Debit 2 000 € 30 € 4,50 €/lasku 3 kk Euribor + 9,5 % Ulkomaanmatkavakuutus, Tuoteturva, K-Plussa-mahdollisuus Ei vaatimuksia
Tuohi MasterCard 2 000 € 0 € 5 €/lasku 3 kk Euribor + 14 % Hintaturvavakuutus Ei vaatimuksia
Stockmann MasterCard 2 000 € 0 € 4 €/lasku 3 kk Euribor + 12,5 % Stockmannin kanta-asiakasedut Ei vaatimuksia
Aktia Credit/Debit 2 000 € 48 € 3,90 €/lasku 3 kk Euribor + 8,5 % Matkavakuutus, hätäkäteispalvelu 90 op
Säästöpankki Visa Credit 2 000 € 24 €** 3,50 €/lasku 3 kk Euribor + 8,5 % Ostoturvavakuutus 50 op
POP Visa Credit/Debit 2 000 € 48 €** 4 €/lasku 3 kk Euribor + 9,5 % Ostoturvavakuutus Ei vaatimuksia

*Maksuton alle 26-vuotiaille, tämän jälkeen hinta voi vaihdella konttoreittain.
** Hinta voi vaihdella eri konttoreiden välillä
Tilinhoitomaksua korteista peritään vain silloin, kun kortilla on korollista luottoa.

Tietoa opiskelijan luottokorteista

Miten opiskelija voi saada luottokortin?

Luottokorttia varten vaaditaan yleensä säännölliset ja tarpeeksi suuret tulot, joita opiskelijalla ei välttämättä vielä ole. Monet pankit kuitenkin myöntävät luotto-ominaisuuden sisältäviä kortteja myös päätoimisille opiskelijoille. Opiskelijalta ei vaadita tuloja, vaan ehtona kortin saamiselle on riittävä määrä opintopisteitä tai yksinkertaisesti opiskelupaikka suomalaisessa korkeakoulussa. Joidenkin pankkien vaatimuksena on, että opiskelijalla on kasassa vähintään 50 tai 90 opintopistettä suomalaisesta korkeakoulusta. Luottoraja opiskelijalle myönnettävissä korteissa on useimmiten 2 000 euroa. Säännöllisissä palkkatöissä oleva opiskelija voi kuitenkin hakea korttia myös normaalien ehtojen mukaisesti.

Opiskelija voi saada luottokortin, vaikka hänellä ei olisi säännöllisiä tuloja. Kortin saaminen edellyttää päätoimista opiskelua ja jotkin luottokortintarjoajat vaativat 90 opintopisteen suoritusta suomalaisesta korkeakoulusta.

Kannattaako opiskelijan hankkia luottokorttia?

Vaikka luottokortin hankkiminen ei välttämättä tunnu ajankohtaiselta opiskeluaikana, voi siitä olla paljon hyötyä myöhemmin. Luottokortit voivat tarjoat etuja, kuten matkavakuutuksen, osto- tai tuoteturvavakuutuksen, hintaturvan sekä korotonta maksuaikaa. Lisäksi kuluttaja voi saada rahansa takaisin luottokortilla ostetusta ja saamatta jääneestä tuotteesta tai palvelusta esimerkiksi konkurssitilanteessa.

Miksi luottokortin hankkiminen kannattaa?

Yhä isompi osa ostoksista tehdään nykyään ulkomaalaisissa verkkokaupoissa. Visa Electron tai Debit-ominaisuuden sisältävä kortti on hyvä maksuväline arkiostoksissa, mutta netistä shoppaillessa on luottokortti asiakkaan turva: jos tavaraa ei toimiteta tai se on virheellinen, voi luottokorttiyhtiöltä vaatia korvausta pieleen menneistä kaupoista.

Moniin luottokortteihin kuuluu myös tuoteturvavakuutus, joka korvaa jo ostetun, vahingoittuneen tuotteen. Ehdot vaihtelevat kuitenkin eri kortinmyöntäjien välillä.

Esimerkiksi OP:n Visa-kortilla ostettu tuote on vakuutettu 180 päivää ostotapahtumasta. Jos tuote vahingoittuu ”äkillisestä ja odottamattomasta ulkoisesta syystä”, korvataan tuotteen ostohinta tai maksimissaan 2 000 euroa.

Jos tuote vahingoittuu ”äkillisestä ja odottamattomasta ulkoisesta syystä”, korvataan tuotteen ostohinta tai maksimissaan 2 000 euroa. Vakuutus ei kuitenkaan kata vaatteita, koruja tai elintarvikkeita.

Osta lentoliput luottokortilla

Myös lentoliput kannattaa ehdottomasti ostaa luottokortilla. Lentoyhtiön tai matkatoimiston konkurssi tulee lomailijalle usein yllätyksenä. Matkavakuutus ei kata konkurssitilanteita, ja vararikkoon ajautuneen firman saatavien perinnässä voi mennä vuosia. Jos matka peruuntuu tai ongelmia syntyy matkan aikana, on asiakas oikeutettu vaatimaan rahojaan takaisin suoraan luottokorttiyhtiöltä.

Debit-kortilla tai verkkomaksulla maksetuissa ostoissa ei samanlaista kuluttajansuojaa ole. Luotto-ominaisuuden sisältävä Visa tai MasterCard on myös ulkomailla laajasti hyväksytty ja toimiva matkakumppani, jonka käyttäminen lentoja ostaessa on fiksua.

Luotto antaa joustoa, mutta tuo myös vastuuta

Nuorten maksuhäiriöt ovat viime vuosina olleet kasvussa. Opiskelijoille maksuongelmia voivat aiheuttaa mm. opiskeluiden ja töiden yhteensovittaminen, kun tulorajat rajoittavat tienaamista opintotuen ohella, eikä opintojen aikana ehdi välttämättä edes tekemään töitä. Korkeakoulutettujen on nykyään myös yhä vaikeampi päästä säännölliseen työelämään: työttömiä korkeakoulun käyneitä oli vuoden 2020 lokakuussa yli 40 000, mikä on yli 21 prosentin nousu vuotta aikaisempaa. Opiskelijan, jolla on pienet tai epäsäännölliset tulot, kannattaa käyttää luottoa harkiten.

Vaikka luottokortti tarjoaa joustavuutta maksuaikaan, ei summa saisi ylittää omaa kuukausittaista maksukykyä. Luottokortti on hyvä maksuväline nimenomaan ostoksissa, joissa muihin maksutapoihin liittyy riskejä. Kun päivittäiset hankinnat tekee tavallisella pankkikortilla, veloitetaan summa suoraan tililtä, eikä yllättäviä kuluja pääse syntymään.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.