Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Mitä tehdä kun pankkikortti katoaa tai sitä käytetään väärin?

Sivu Anleena Haustola / joulukuu 29 2017 | Lukuaika: 2 minuuttia

Pankkikortti katoaa

Pankkikortin katoaminen on ei-toivottu, mutta valitettavasti silloin tällöin tapahtuva asia. Korttien väärinkäytöksiin voi omalla huolellisuudella vaikuttaa jonkin verran, mutta silloin tällöin jäävät väärinkäyttötapaukset täysin mysteereiksi.

Lue neuvot, miten toimia, jotta et menetä rahojasi!

Miten tulee toimia, jos kortti varastetaan, se katoaa tai sitä käytetään väärin?

  1. Soita välittömästi katoamisen tai väärinkäytön huomattuasi kortin sulkunumeroon. Sulkunumero kannattaa tallettaa puhelimeen. Sulkuilmoituksen tekemisen jälkeen vastuu mahdollisesta väärinkäytöstä siirtyy kortinmyöntäjälle, oma vastuusi siis loppuu katoamisilmoituksen tekemiseen.
  2. Pankkisi kertoo sinulle, missä tilanteissa on aiheellista tehdä rikosilmoitus. Yleensä tällaisia tapauksia ovat varkaudet ja väärinkäytöt. Pankit saattavat vaatia myös rikosilmoitusta todistuksena kortin katoamisesta tai väärinkäytöstä.
  3. Jos huomaat väärinkäyttöä tililläsi, tee selvityspyyntö pankillesi. Selvityspyynnön yhteyteen vaaditaan yleensä aina rikosilmoitus.
  4. Jos pankkikortti löytyy myöhemmin, mutta olet ehtinyt sulkea sen, muista, että korttia ei saa enää käyttää. Kortti tulee leikata kahtia sirun kohdalta ja palauttaa sen myöntäneelle rahoitusyhtiölle.

Lue myös: 5 syytä, miksi luottokortin hankkiminen kannattaa

Huolellisuus ratkaisee paljon

Muistathan myös, että myös oma huolellisuus merkitsee. Pankki määrittelee väärinkäyttötapauksissa sen, onko kortinhaltija ollut tarpeeksi huolellinen maksukortin kanssa. Huolellisuus voidaan jakaa kolmeen eri asteeseen:

Jos minkäännäköistä huolimattomuutta ei ole tapahtunut, raukeaa kortinhaltijan vastuu kokonaisuudessaan, eikä tämä siis joudu maksamaan väärinkäytöstä aiheutuneita kustannuksia. Jos väärinkäytön uskotaan johtuneen huolimattomuudesta, joutuu kortinhaltija maksamaan 150 euron omavastuun. Huolimattomuudeksi katsotaan esimerkiksi tunnusluvun riittämätön suojaaminen sitä näppäiltäessä.

Lisäksi huolimattomuutta saattaa olla, jos ei tarkasta pankkikortin tallessaoloa tarpeeksi usein, eli toisin sanoen huomaat kortin kadonneen vasta merkittävän ajan päästä. Erityisesti ruuhkaisissa paikoissa ja ulkomailla kannattaa siis tarkastaa usein, että pankkikortti on varmasti tallessa.

Lue lisää: Mitä tehdä, jos kortin PIN-koodi unohtuu?

Törkeä huolimattomuus käy kalliiksi

Törkeäksi huolimattomuudeksi katsotaan vuorostaan muun muassa PIN-koodin ja pankkikortin säilyttäminen samassa paikassa, kuten lompakossa. Lisäksi törkeää huolimattomuutta on pankkikortin luovuttaminen toiselle henkilölle, kuten perheenjäsenelle.

Törkeän huolimattomuuden tapauksessa katsoo pankki kortinhaltijan olevan täysin vastuussa aiheutuneesta vahingosta, ja tämä joutuu rahallisesti korvaamaan kaikki kulut.

Pankkien määritelmät huolimattomuudesta ovat hyvin pitkälti tulkinnanvaraisia, ja siksi niitä onkin välillä puitu oikeudessa asti. Voit kysyä asiasta lisää omalta pankiltasi, jotta vältyt turhilta epäselvyyksiltä.

Lue myös: Mitä luottokortilla ei voi ostaa?

Katosiko luottokortti ja tarvitset uuden? Muista vertailla ja kilpailuttaa luottokortit sivuillamme:

Luottokorttivertailu

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut