Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Mikä on mobiililuottokortti

Sivu Anleena Haustola / joulukuu 29 2019 | Lukuaika: 2 minuuttia

mobiililuottokortti

Mitä ovat mobiililuottokortit?

Oletko koskaan miettinyt, että miten käy pankki- ja luottokorteille (ja myös kaikille muillekin korteille) nyt, kun kaikki siirtyy mobiiliin ja pilveen? Eihän kukaan enää tulevaisuudessa käytä muovista höylättävää korttia?

Lue myös: Tutustu pankkien tunnuslukusovelluksiin

On toki mahdollista, että kortti siirtyy historiaan jossain vaiheessa. Tätä on tosin povattu vuosia jo myös käteiselle, mutta se on edelleen maailmalla erittäin suosittu maksutapa ja esimerkiksi matkustajille usein välttämätöntä. Myöskään mobiili ei ole lyönyt Suomessa perinteisempiä korttimenetelmiä.

Lue myös: Tutustu kryptovaluuttoihin

Luottokorttiyhtiöt uusien menetelmien kehittäjinä

Luottokorttiyhtiöt tekevät paljon töitä uusien maksumenetelmien ja -välineiden eteen. Heidän intresseissään ei ole tarjota palveluita, jotka eivät ihmisiä kiinnosta. Toisin sanoen ei ole fiksua yrittää pysäyttää kehitystä ja pakottaa ihmisiä käyttämään fyysisiä kortteja, jos sellaiset eivät enää maailmanmenoon istu. Esimerkiksi MasterCard onkin jo lanseerannut muun muassa selfie-maksamisen.

Lue myös: Millaisia mobiililompakoita pankit tarjoavat?

Luottokorttiyhtiöille ei ole juurikaan väliä, onko kortti mobiili vai fyysinen. Toimintaperiaate on niissä kuitenkin aina hyvin samanlainen: asiakas maksaa luottokortilla (fyysisesti tai mobiilisti) ja saa siitä tiettyjä etuja.

Tiedätkö jo, miten lähimaksaminen toimii?

Mikä on mobiililuottokortti?

Mobiililuottokortti tarkoittaa usein luottokorttia, joka on digitaalisessa muodossa eli se on niin sanottu virtuaalinen luottokortti. Tämä erottaa sen perinteisestä, fyysisestä luottokortista. Monet mobiililuottokortit ovat vielä kehitysvaiheessa, mutta Suomessa esimerkiksi Aktia tarjoaa prepaid-pohjaista mobiililuottokorttia.

Aktia on ottanut kehittääkseen entistä Elisa Lompakko -sovellusta, ja Aktia Wallet onkin kehittynyt varsinaiseksi mobiilisovelluskokonaisuudeksi. Heillä on käytössään esimerkiksi nettimaksukortti. Se on tarkoitettu erityisesti verkko-ostoksiin. Siinä varsinaista fyysistä korttia ei ole lainkaan, vaan kaikki tiedot löytyvät sovelluksesta.

Samaa polkua on kulkenut esimerkiksi myös Osuuspankki eli OP, jonka PIVO-sovellus on mobiililompakko. Ja mobiililompakkoon kuuluu mobiililuottokortti niin kuin tavalliseen lompakkoon kuuluu tavallinen luottokortti.

Siinä missä Aktian Wallet toimii kaikkien pankkien asiakkaille, on OP:lla oltava OP:n asiakas voidakseen liittää OP-Visa Credit Mobiili-kortin sovellukseen.  Kyseessä ei ole luottokortti eli siinä ei ole luotto-ominaisuutta. Sen sijaan kyseessä on maksukortti, joka toimii ainoastaan Pivo-sovelluksessa ja lähimaksupisteillä. Sillä ei siis voi esimerkiksi maksaa (tai ostaa) verkosta eikä nostaa rahaa automaatista. Lisäksi Pivo-sovellus toimii ainoastaan Android-laitteissa.

Miten mobiililuottokortti toimii?

Esimerkiksi Aktian nettimaksukortissa eli mobiililuottokortissa toimintamalli on hyvin samankaltainen kuin luottokorttien nettiostoksissa yleensä. Kun haluat maksaa luottokortilla vaikkapa jouluostoksesi, naputtelet luottokortin tiedot (kortin numero ja voimassaoloaika) niin kuin ennenkin verkkokauppaan. Kun kortti luodaan, siihen luodaan samalla turvakoodi (CVC). Vastaava turvakoodi löytyy fyysisten muovisten luottokorttien kääntöpuolella.

Koska kortti ei ole fyysinen, sitä on mahdollista monistaa vaikka loputtomiin. Esimerkiksi jokaiselle perheenjäsenelle tai jokaiselle verkkokaupalle on mahdollista tehdä oma korttinsa ja niille omat käyttörajoituksensa. Kaikki ostokset veloitetaan aina Wallet-tililtäsi.

Käytännössä ennen kuin alat shopata, sinun tulee liittää Visa, MasterCard tai Visa Electron Wallet-tiliisi. Tämä mahdollistaa rahan kiertämisen luottokortiltasi Wallet-tilille. Voit myös siirtää rahaa pankkitililtäsi, mutta kannattaa varautua siihen, että siirrossa voi mennä muutama päivä.

Mitä muita ominaisuuksia luottokortit voivat tarjota? Tutustu luottokorttivertailuumme:

Vertaa luottokortteja Löydä sinulle paras luottokortti

Luottokortti vai sittenkin prepaid?

Koska kaikki ostokset veloitetaan Wallet-tililtä, kyseessä ei ole tiukasti ottaen luottokortti vaan prepaid-kortti. Toisin kuin tavallisissa luottokorteissa, Prepaid-luottokorteilla ei ole mahdollista käyttää luottoa, vaan kortille tulee siis siirtää rahaa ennen kuin kuluttaa sitä.

Toimintatapa on siis varsin samankaltainen kuin suomalaisille huomattavasti tutummissa prepaid-puhelinliittymissä.

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut