Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Luottokorttien vuosimaksut vertailussa

Sivu Niina Tuttavainen / tammikuu 4 2018 | Lukuaika: 3 minuuttia

luottokorttien vuosimaksut

Millaisia vuosimaksuja luottokorteissa on?

Luottokortti on ympäri maailmaa käytetty maksuväline, joka toimii myös muun muassa verkkokaupoissa globaalisti. Luottokortti maksuvälineenä ei ole levinnyt sattumalta. Usein luottokortti näet tarjoaa monia sellaisia etuja, joita muut maksutavat eivät tarjoa. Tällaisia ovat esimerkiksi osto- ja tuoteturvat sekä matkavakuutukset.

Luottokortit eivät kuitenkaan ole yhdestä ja samasta puusta veistettyjä, vaan niillä on eronsa. Esimerkiksi lentopisteluottokortit toimivat eri periaatteella kuin Premium-luottokortit. Toinen iso ero luottokorttien välillä on se, ovatko ne vuosimaksuttomia vai vuosimaksullisia.

Vuosimaksullisissakin luottokorteissa on suuret erot: halvimmat vuosimaksut ovat 30 euroa, kun taas kalleimmista saa pulittaa 700 euroa.

Vertaile kaikkia luottokortteja! Löydä itselle sopivin kortti!

Vuosimaksut vai korot?

Alun perin vuosimaksullisten luottokorttien oli tarkoitus kompensoida vuosimaksuttomien luottokorttien korkeita korkoja. Kun hankki vuosimaksullisen luottokortin, sai alhaisemman luottokortin koron. Tämä oli erityisen kätevää, mikäli shoppailu himotti eikä ollut tapana maksaa luottokorttilaskua aina kokonaisuudessaan.

Esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortissa ei ole vuosimaksua, mutta sen sijaan siinä on 19,99 prosentin korko, kun taas Aktian Credit/Debit -luottokortin vuosimaksu on 48 euroa ja korko 8,5 prosenttia.

Nykyisin tämä jaottelu ei kuitenkaan enää pidä välttämättä paikkaansa. Tämä johtuu siitä, että vuosimaksullisten luottokorttien rooli on muuttunut samalla kun luottokortit ovat muuttuneet. Enää luottokortit eivät ole pelkkiä maksuvälineitä, vaan ne tarjoavat myös monia etuja.

Luottokorttien eduista erilaiset matkavakuutukset ovat tunnetuimpia, mutta luottokorteilla saa myös esimerkiksi alennusta vuokra-autoista ja pääsee kurkistamaan lentokenttien loungeihin eri puolilla maailmaa.

Vuosimaksulliset luottokortit

Selvitimme, millaisia vuosimaksuja ja korkoja vuosimaksullisissa luottokorteissa nykyisin on. Myöhemmin artikkelissa listaamme myös vuosimaksuttomien korttien korot. Oletko tietoinen, mitkä ovat oman luottokorttisi kulut?

Luottokortti Vuosimaksu Korko
Handelsbanken Credit/Debit 70 € 10 %
Handelsbanken Platinum Credit 390 € 10 %
OP Visa Credit/Debit 47,4 € 8,95 %
POP Visa Credit/Debit 36 € 9,5 %
POP Visa Gold 72 € 9,5 %
Säästöpankki Visa Credit/Debit 42 € 10,5 %
Ålandsbanken MasterCard Yhdistelmäkortti 45 € 7 %
Aktia Credit/Debit 48 € 8,5 %
OP-MasterCard 24 € 8,95 %
Eurocard Gold 50 € 7 %
Hypo MasterCard 50 € 12,5 %
Nordea Credit 30 € 10,5 %
SAS EuroBonus World MasterCard 55 € 9 %
Danske MasterCard Credit/Debit 60 € 11 %
Finnair Plus Visa Gold 150 € 9 %
Danske MasterCard Platinum 180 € 9 %
American Express Green Card 72 € 7 %
OP-Visa Gold 96 € 8,95 %
Nordea Gold 75 € 8,95 %
Säästöpankki Visa Gold 96 € 10,5 %
Danske MasterCard Gold 90 € 11 %
American Express Gold Card 210 € 7 %
Finnair Plus Visa 60 € 9 %
Aktia Platinum Credit/Debit 180 € 8,5 %
Aktia World Elite Credit/Debit 300 € 8,5 %
American Express Platinum Card 720 € 7 %

Joidenkin korttien osalta vuosimaksu voi vaihdella konttorista riippuen. Tämä pätee Säästöpankin, Osuuspankin ja POP Pankin kohdalla. Vertailussa ovat vertailukelpoiset vuosimaksut. Esimerkiksi Finnair Plus-kortti on maksuton, jos on Finnair Plus Platinum -jäsen, mutta muille vuosimaksu on taulukon mukaisesti 50 euroa. Mikäli kortissa on kuukausimaksu vuosimaksun sijasta, on kuukausimaksut niputettu 12 kuukauden maksuiksi taulukossa.

Vertailua arvioidessa on hyvä ottaa huomioon myös se, että pankit tarjoavat vuosimaksullista luottokorttia osana erilaisia palvelupaketteja, esimerkiksi asuntolainan kylkeen. Tällöin luottokortissa ei useinkaan ole erillistä vuosimaksua, vaan kyseinen maksu on sulautettu osaksi koko palvelupaketin hintaa. Muun muassa Hypo tarjoaa tällaista diiliä asuntolaina-asiakkailleen.

Mitä vuosimaksullinen luottokortti tarjoaa?

Premium-luottokortti tarjoaa yleensä enemmän etuja kuin niin sanottu perusluottokortti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi matkavakuutuksia, osto- ja tuoteturvavakuutuksia sekä concierge-palvelua.

Koska vuosimaksullisia luottokortteja tarjotaan usein osana jotain palvelupakettia, ei niiden hintaa välttämättä tule ajatelleeksi. Monesti käy kuitenkin niin, että kun esimerkiksi siirtyy pankin nuorisoasiakkaasta normaaliasiakkaaksi, joutuukin yllättäen maksamaan sellaisista palveluista, joista ei aikaisemmin ole tarvinnut maksaa.

Vuosimaksullisissa luottokorteissa on tärkeää arvioida, onko luottokortin vuosimaksu rahansa väärti. Useimmilla pankeilla on useampia luottokortteja, joita tarjotaan erilaisille asiakkaille. Erilaiset kulta- ja platinatason kortit voivat olla kiinnostavia, mutta kannattaa pitää pää kylmänä: premium- ja peruskorteilla voi olla yllättäväkin paljon yhteistä. Esimerkiksi ostoturvavertailusta käy ilmi, että muun muassa Handelsbanken MasterCardissa ja Handelsbankenin Mastercard Goldissa on täysin toisiaan vastaava osto- ja tuoteturva. Korkokin on korteissa täysin sama: 10 %.

Monet premium-kortit kuitenkin oikeasti tarjoavat premium-luokan etuuksia, kuten esimerkiksi concierge-palvelua tai lisävakuutuksia, jonka voi saada vaikkapa syövän varalle. Tällaiset kortit eivät yleensä siis pyri kilpailemaan hinnalla vaan tarjoamillaan eduilla.

Vuosimaksuttomat luottokortit listattuna

Useimpia meistä kiinnostaa luottokorteissa ensisijaisesti ja eniten hinta. Niinpä listasimme kaikki vuosimaksuttomat luottokortit korkoineen.

Vuosimaksuttomien luottokorttien korot vertailussa

Kortin nimi Korko
S-Etukortti Visa Credit/Debit 9,5 %
K-Plussa Maksuaika 10,95 %
St1 Visa 12 %
Stockmann MasterCard 12,5 %
Tuohi MasterCard 14,00 %
Norwegian-kortti 19,99 %

Ovatko K- ja S-kortit vuosimaksuttomia?

Välillä keskusteluun nousee kysymys siitä, mitkä ovat vuosimaksuttomia luottokortteja ja mitkä eivät. Vastaus riippuu hieman näkökulmasta. Esimerkiksi vuosimaksuttomiin S-Pankin luottokortteihin pääsee käsiksi vain, mikäli on omistaja-asiakas tai kuuluu omistaja-asiakastalouteen. Asiakasomistajuudesta joutuu taas maksamaan hieman osuuskunnasta riippuen 100 – 150 euroa kertamaksua. Rahan saa takaisin, mikäli eroaa osuuskunnasta.

Lue myös: Mikä on S-Etukortin ja S-Pankkikortin ero?

Samaan tapaan esimerkiksi K-Plussa MasterCard on vuosimaksuton, mutta sinun täytyy olla K-Plussa-jäsen, jotta voit saada kortin ilmaiseksi. K-Plussa-asiakkuus taas maksaa. Sen hinta on 8,40 euron kertamaksu. Suuri osa suomalaisista on kuitenkin jo jommankumman asiakas eli lompakosta löytyvät yleensä joko K-Plussa-kortti tai S-Etukortti – osalla meistä jopa molemmat.

Jotkut tapaukset ovat hieman kinkkisempiä. Esimerkiksi St1-luottokortti on periaatteessa ilmainen, mutta jos käytät korttia yhtään mihinkään, eli kortilla on tapahtumia, joudut maksamaan 2,5 euroa tilinhoitomaksua kuussa. Mikäli laskulla on korollista luottoa, maksu on 3,5 euroa kuukaudessa.

Laskutuslisä ei sinällään ole St1 -luottokortin erikoisuus, vaan yleensä kaikissa luottokorteissa joutuu maksamaan muutaman euron laskutuslisää, mikäli kortille on jäänyt korollista luottoa, eli et ole maksanut luottokorttilaskua kokonaan kerralla pois. Jos maksat luottokorttilaskun korottaman maksuajan puitteissa pois, et joudu maksamaan laskutuslisiä.

Vuosimaksuton vai vuosimaksullinen luottokortti?

Moni valitsee luottokortin hinnan perusteella, esimerkiksi vertailemalla vuosimaksuja. Mutta miten luottokortti kannattaa valita, kun tietää, että vuosimaksuttomissa korteissa saattaa olla korkeampi korkotaso kuin vuosimaksullisissa korteissa. Kumpi on juuri sinulle edullisempi?

Yleisesti ottaen vuosimaksuttomat luottokortit ovat halvempia pienemmälle lainasummalle: 500 euron summan kohdalla kalliimpia ovat vuosimaksulliset luottokortit. Tämä johtuu siitä, että pienessä luotossa luottokorttien kiinteät maksut (esimerkiksi vuosimaksut ja laskutuslisät) tulevat suhteellisesti kalliimmiksi.

Suuremmalle 2 000 euron lainasummalle vuosimaksuttomat kortit käyvät kalliimmiksi. Tämä johtuu siitä, että vuosimaksuttomissa luottokorteissa on yleensä korkeampi korkotaso, joka nostaa lainan kuluja suhteessa lainamäärään.

Lue myös: Kumpi kannattaa, lainan maksu vai säästäminen?

Esittelyssä kolme vuosimaksutonta luottokorttia

Mikäli et kaipaa luottokortiltasi mitään ylimääräistä, tai etsit hyvää kakkoskorttia, voi vuosimaksuton luottokortti olla järkevin valinta.

Vuosimaksuton luottokortti on sananmukaisesti luottokortti, jonka käyttämisestä ei tarvitse maksaa vuosimaksua. Täysin kuluton se ei kuitenkaan ole, sillä luotto-ominaisuutta käytettäessä maksettavaksi tulee tilinhoitomaksu sekä korko. Seuraavaksi esittelemme tarkemmin kolme suosittua vuosimaksutonta luottokorttia.

S-Etukortti Visa Credit

sEtukorttiVisaCredit

S-Etukortti Visa Credit on S-pankin tarjoama vuosimaksuton luottokortti, joka on yhdistetty S-ryhmän etuohjelmaan. Kortilla saa etuja S-ryhmän yhteistyökumppaneilta ympäri Suomen.  Kortti sopii hyvin esimerkiksi talouden ruokaostoksille tai kakkoskortiksi. Korttia tarjoaa S-Pankki, jolla on laaja palveluverkosto Suomessa.  Kortin saa myös credit/debit-yhdistelmäkorttina.

Hyvää Huonoa
+ Kortilla saa maksutapaetua S-ryhmän toimipaikoista tehdyistä ostoksista – Kortin saaminen edellyttää asiakasomistajuutta, jonka jäsenmaksu on 100€. Jäsenmaksu palautetaan, mikäli asiakasomistajuuden haluaa joskus irtisanoa (ilman asiakasomistajuutta kortti maksaa 2€/kkk)
+ Alhainen korko – Ei sisällä mitään erityisominaisuuksia
+ Korttia tarjoavalla S-Pankilla on edulliset palvelumaksut (mm. ilmainen verkkopankki)

Tuohi MasterCard

Tuohi Mastercard

Tuohi MasterCard on Nordea Rahoituksen myöntämä vuosimaksuton luottokortti, jota voi hakea verkosta minkä pankin asiakas tahansa. Kortti käy kaikkialla, missä MasterCard käy maksuvälineenä. Tuohi MasterCard tuo kätevästi joustoa arjen raha-asioihin. Kortti sopii hyvin myös kakkoskortiksi, sillä sen hankkiminen ei vaadi minkään tietyn pankin asiakkaaksi ryhtymistä.

Hyvää Huonoa
+ Erilaisia tarjouksia ja etuja ympäri vuoden – Tilinhoitomaksu jopa 5€/lasku, jonka lisäksi korkea korko
+ Ei vaadi minkään tietyn pankin jäsenyyttä – Ei bonusohjelmaa
+ Hintaturva  takaa edullisimmat hinnat ostoksista

Stockmann Mastercard

stockmann luottokortit esittelyssä

Stockmann Mastercard on vuosimaksuton kanta-asiakaskortin ja maksuaika/luottokortin sekoitus, jonka myöntää Nordea Rahoitus. Kortilla saa maksutapaetua Stockmannin myymälöistä, minkä lisäksi korttiin saa maksuttoman rinnakkaiskortin, jolloin koko perhe voi hyötyä paremmin kanta-asiakaseduista.  Nordean asiakkaiden on lisäksi mahdollista liittää korttiin debit-ominaisuus , jolloin maksutapahtumat voidaan veloittaa myös suoraan tililtä.

Hyvää Huonoa
+ Ei vaadi minkään tietyn pankin jäsenyyttä – Korkea korko
+ Sisältää kanta-asiakasohjelman – Maksutapaetua ei saa verkkokauppaostoksista
+ Ilmainen rinnakkaiskortti

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut