Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Luottokorttien historia

Sivu Anleena Haustola / joulukuu 29 2017 | Lukuaika: 2 minuuttia

Luottokorttien historia

Millainen historia luottokorteilla on?

Ihmiset ovat kautta aikain vaihtaneet ja lainanneet, eikä esimerkiksi lainaaminen periaatteena ole mitenkään uusi tai mullistava. Sen sijaan luottokortit maksuvälineinä ja lainamuotona eivät periydy kulttuuriimme ihan kivikaudelta alkaen, sillä niiden historia on hitusen lyhyempi (vaikkakin sitäkin vaiherikkaampi).

Me käymme seuraavassa napakasti läpi luottokorttien historiaa. Tiesitkö esimerkiksi, että Suomeen luottokortit tulivat 1960-luvulla ja että luottokorttien historia voidaan katsoa alkaneeksi hotelliketjusta? Lue lisää!

Hotellit kehityksen kärjessä

Ensimmäisenä luottokortteja muistuttavan maksutavan kehitti ja otti käyttöön hotelliketju nimeltään Hotel Credit Letter Company. Ei olekaan yllätys, että nykyisinkin luottokortit ja hotellivaraukset kulkevat käsi kädessä etenkin Yhdysvalloissa, jossa hotellihuonetta ei voi yleensä edes vuokrata mitenkään muuten kuin luottokorttia käyttäen.

1900-luvulle tultaessa käyttöön tulivat maksupoletit. Näissä ajatuksena oli, ettei tarvinnut maksaa varsinaisesti kolikoilla tai muulla niin sanotulla oikealla rahalla, vaan niiden sijaan saattoi käyttää polettia. Poleteissa oli yleensä keskellä reikä, jolloin naruun saattoi laittaa useamman poletin.

Poletteja yleensä annettiin asiakkaille, joilla oli luottotili esimerkiksi tavarataloissa tai hotelleissa. “Luottotili” voi kuulostaa terminä hieman vieraalta, mutta Suomessakin ostettiin pitkään esimerkiksi maito aina maitokaupoista luotolle.

Ensimmäiset maksukortit ja ensimmäinen maailmansota

Juuri ensimmäisen maailmansodan alla, vuonna 1914, telekommunikaatioyrityksenä tunnettu Western Union alkoi tarjota vakioasiakkailleen maksukorttia. Kyseessä ei ollut varsinaisesti luottokortti vaan maksuaikakortti, eli luotto piti maksaa kokonaisuudessaan pois kuukauden kuluttua.

Lue myös: Mikä on prepaid-luottokortti?

Koska kysymyksessä oli kuitenkin luotto tuon kuukauden ajalle, annettiin kortti ensin vakioasiakkaille – siis heille, jotka koettiin luotettaviksi.

Lentopisteluottokortit maailman kartalle

Vuonna 1934 American Airlines esitteli Air Travel Cardin.  Nykyisin lentopisteluottokortit ovat osa useidenkin yhtiöiden luottokorttivalikoimaa. Esimerkiksi sekä SAS EuroBonus Diners Club että Danske Bank Finnair Plus Visa Gold ovat lentopisteluottokortteja.

Viime aikoina markkinoita on vallannut myös uudempi toimija, Bank Norwegian.

Lentopisteluottokortti tarkoittaa sitä, että asiakas kerää lentopisteitä ostoksistaan. Jokaisesta ostoksesta saa yleensä tietyn määrän pisteitä. Kun pisteitä on kasassa tarpeeksi, voi niillä maksaa esimerkiksi lennon tai hotellivarauksen.

Lue myös: 5 syytä, miksi luottokortin hankkiminen kannattaa

Ensimmäiset luottokortit

Ensimmäiset luottokortit otettiin käyttöön Yhdysvalloissa (missä muuallakaan?). Silloin ajatuksen takana oli McNamara, joka kehitteli Diners Club -kortin, joka nimensä mukaisesti oli kortti, jolla saattoi aluksi maksaa ruokailujaan.

Pian luottokortti lähti leviämään Yhdysvalloista ja lounaiden maksamiseen keskittyvästä kortista koko maailman kattavaksi maksuvälineeksi.

Suomeen maksukortit levisivät 1950-luvulla – siis samoihin aikoihin kuin Armi Kuusela kruunattiin Miss Universumiksi (kisa, jonka yhdessä vaiheessa omisti muun muassa Yhdysvaltojen nykyinen presidentti Donald Trump) ja Suomessa pidettiin Olympia-kisat.

Suomeen maksukortit tulivat ensin isojen öljy-yhtiöiden bensakortteina.

60-luku toi luottokortit Suomeen

Ensimmäisiä luottokortteja saatiin Suomessa odottaa 1960-luvulle. Ne eivät kuitenkaan heti saavuttaneet valtavaa suosiota, vaan leviäminen tapahtui vasta 1980-luvulla, kiitos taloudellisen nousukauden ja hiljalleen alkaneen globalisaation.

1980-luvulla Suomessa oli käytössä noin 1,2 miljoonaa luottokorttia ja niillä tehtiin noin 20 miljoonaa maksutapahtumaa. Luvut ovat suuria, mutta niin on ollut kasvukin, koska vuonna 2010 Suomessa oli 3,4 miljoonaa luottokorttia ja maksutapahtumia tehtiin huimat 146 miljoonaa.

Luottokortit monipuolisia maksuvälineitä

Luottokortteja käytetään nykyisin hyvin monenlaisiin tarkoituksiin. Ne ovat muun muassa reissaajan parhaita kavereita, kiitos lentopisteiden ja matkavakuutusten.

Lue myös: Ilmainen matkavakuutus ilmaisella luottokortilla

Lisäksi luottokortteja suositaan erityisesti vähääkään suuremmissa ostoksissa ja verkko-ostoksissa, koska ne turvaavat hankintasi. Luottokortteihin kuuluu usein esimerkiksi osto- ja tuoteturvavakuutus.

Tässä on esitelty vain pieni siivu luottokorteista ja niiden ominaisuuksista. Voit vertailla eri luottokortteja ilmaiseksi luottokorttivertailussamme:

Vertaile luottokortteja Löydä sinulle paras luottokortti

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut