Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Kannattaako luottokortin irtisanominen?

Sivu Niina Tuttavainen / joulukuu 29 2017 | Lukuaika: 2 minuuttia

Luottokortin irtisanominen

Harkitsetko luottokortin irtisanomista? Niin luottokortin käyttöön liittyvä taloudellinen vastuu kuin myös vuosi vuodelta lisääntyvät maksuvälinepetokset voivat ahdistaa luottokortin käyttäjää, ja saada harkitsemaan kortin irtisanomista. Koska luottokortista kuitenkin voi olla myös paljon hyötyä, tutustu vinkkeihimme kortin huonojen puolien selättämiseksi ennen kuin hylkäät luottokortit kokonaan.

Taloudellinen vastuu

Oikein käytettynä luottokortti on oiva oman talouden apuväline, ja usein kortteihin kuuluu monia hyödyllisiä lisäetuja. Luottokorteilla voi esimerkiksi kerätä lentopisteitä tai kauppojen kanta-asiakaspisteitä, joihinkin kortteihin sisältyy myös matkavakuutus. Lisäksi luottokortin luottoraja mahdollistaa suurempien ostosten tekemisen, kuin mihin juuri kyseisellä hetkellä olisi varaa, ja luotolle saa vielä korotonta maksuaikaakin.   

Lue myös: Viisi syytä, miksi luottokortin hankkiminen kannattaa

Lukuisista eduistaan huolimatta luottokortin käyttö tuo mukanaan myös valtavasti vastuuta. Luottokortin liian huoleton vinguttaminen voi johtaa nopeastikin taloudellisiin vaikeuksiin. Lisäksi, jos on aloittelija luottokorttimaailmassa, voi helposti sortua kalliisiin virheisiin luottokortin käytössä.

Lue lisää: Tyypillisimmät virheet luottokortin käytössä ja miten ne voi välttää

Suurin kompastuskivi luottokortin käytössä on varmastikin se, että antaa luoton kasvaa korkoa liian kauan. Kaikki luottokortit tarjoavat noin 30 päivää korotonta maksuaikaa, minkä jälkeen luotto alkaa kerryttää korkoa. Luottokorttien koroissa on huimia eroja pienimpien korkojen ollessa 5 % ja suurimpien 20 %.

Koron kasvamiseen liittyvä taloudellinen vastuu on kuitenkin helposti selätettävissä, jos opettelee maksamaan luottokorttilaskun fiksusti ja valitsee mahdollisimman matalakorkoisen kortin. Luottoa kannattaa lyhentää aina niin paljon kuin mahdollista, parhaassa tapauksessa tietenkin koko summa korottoman maksuajan puitteissa.

Jos ongelma luottokortin käytössä on, että päätyy toistuvasti kuluttamaan enemmän kuin mihin todellisuudessa olisi varaa, voi pankkia pyytää laskemaan kortin luottorajaa. Joidenkin korttien minimiluottoraja on tuhansia euroja, joten tarvittaessa myös kortin vaihto voi olla paikallaan.

Luottokorttien etuihin, hintoihin ja luottorajaoihin voi tutustua helposti luottokorttivertailussamme!

Luottokorttivertailu

Maksuvälinepetokset

Maksuvälinepetosten määrä on koko ajan kasvussa, ja on ymmärrettävää, jos ne saavat harkitsemaan luottokortista luopumista kokonaan. Pelkän petospelon vuoksi korttia ei kuitenkaan kannata irtisanoa, sillä omalla toiminnallaan voi vaikuttaa paljon siihen, joutuuko maksuvälinepetoksen uhriksi.

Usein maksuvälinepetokset tapahtuvat internetissä, kun luottokortin tiedot päätyvät rikollisten käsiin. Tätä vastaan voi kuitenkin suojautua maksamalla kortilla vain luotettavissa verkkokaupoissa. Lisäturvaa kortille saa myös asettamalla verkkopankissa maarajoituksia sille, missä maissa korttia voi käyttää sekä asettamalla kortin turvarajan nettiostoksille nollaan euroon aina kun ei käytä korttia itse.

Lue lisää: 8 vinkkiä turvallisempaan nettishoppailuun

Milloin luottokortti kannattaa irtisanoa?

Kortti kannattaa irtisanoa, jos siinä on vuosimaksu, ja kokee, ettei saa rahoilleen vastinetta. Vuosimaksullisen kortin pitäminen lompakossa tyhjänpanttina on rahan hukkaan heittämistä, joten silloin kortin irtisanominen on enemmän kuin perusteltua. On myös mahdollista, että jokin toinen vuosimaksullinen luottokortti sopii ominaisuuksiltaan omiin tarpeisiin paremmin kuin nykyinen.

Lue lisää: Mikä on paras luottokortti? – Opas luottokortin valintaan

Täysin luottokortittomaksi ei kuitenkaan kannata heittäytyä, vaikka vuosimaksullisen kortin sanoisikin irti käytön puutteen vuoksi. Luottokortti on nykymaailmassa usein pakollinen väline esimerkiksi auton vuokraamiseen ja usein myös hotellien varaamiseen. Tämän vuoksi kannattaa hankkia ainakin vuosimaksuton luottokortti, josta ei koidu kuluja, ellei kortilla ole korollista luottoa.

Tutustu vuosimaksuttomien luottokorttien etuihin

Jos luottokortin käyttö ei kerta kaikkiaan pysy hallinnassa, kortti kannattaa tietenkin laittaa jäähylle talousvaikeuksien välttämiseksi. Jos luottokortista tahtoo päästä eroon, on tärkeää muistaa irtisanoa kortti pankissa. Pelkkä kortin tuhoaminen ei siis riitä, vaan korttisopimus täytyy purkaa pankin kanssa, jos mielii päästä kortista ja siihen mahdollisesti liittyvistä kustannuksista eroon.

Lue myös Mitä tehdä vanhoille luottokorteille?

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut