Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Lähimaksaminen luottokortilla

Sivu Anleena Haustola / tammikuu 4 2018 | Lukuaika: 2 minuuttia

Lähimaksaminen luottokortilla

Maksaminen mullistuu: Käteinen alkaa kadota katukuvasta ja ihmisten taskuista. Tilalle ovat tulleet yhä suuremmassa määrin erilaiset maksamiseen soveltuvat mobiilisovellukset sekä pankki- ja luottokortit, joilla maksaminen on suosituinta Suomessa edelleen.

Lähimaksaminen on yksi yleistyvistä trendeistä. Lähimaksamisessa maksuväline, esimerkiksi luottokortti, viedään lähelle lukulaitetta. Lähimaksamisen etu on siinä, että maksaminen nopeutuu, kun PIN-koodeja ei tarvitse naputella eikä korttia veivata lukulaitteen sisään ja sitten ulos. Pelkkä vilauttaminen riittää.

Lue myös: Miten turvata maksukorttinsa?

Lähimaksua ei aina veloiteta pankkitililtä

Vaikka lähimaksaminen yleistyy koko ajan Suomessa, kovinkaan moni ei tunne oman maksukorttinsa lähimaksukäytäntöjä. Syytä kuitenkin olisi, sillä joillekuille voi tulla ikävänä yllätyksenä, etteivät lähimaksukäytännöt ole yhtenäiset eri pankkien välillä.

Lähimaksukäytännöt eivät ole yhtenäiset eri pankkien välillä

Suurin kuluttajille merkittävä ero on se, veloitetaanko lähimaksut yhdistelmäkorteilla pankkitililtä vai ei.

Lue lisää: Debit ja Credit? Mikä ero?

Vertailimme eri pankkien lähimaksukäytänöjä yhdistelmäkorteilla. Tsekkaa oma korttisi!

Lähimaksamisen veloitus yhdistelmäkorteilla

Kortin nimi Korko
S-Etukortti Visa Credit 6,00 %
S-Etukortti Visa Credit/Debit 6,00 %
K-Plussa MasterCard 9,50 %
Aktia MasterCard Gold Credit 10,00 %
Stockmann MasterCard 10,00 %
St1 Visa 12,00 %
Tuohi MasterCard 12,00 %
Santander MasterCard 14,00 %
Norwegian-kortti 20,00 %

Kuten vertailusta voidaan nähdä, tarjoaa suurin osa Suomessa toimivista pankeista  lähimaksamista vain debit-ominaisuudella varustetulle maksukortille (eli toisin sanoen pankkikorteille). Tällöin lähimaksu veloitetaan aina pankkitililtä, eikä kuluttajan tarvitse huolehtia luottokorttilaskun kasvamisesta.

Vertaile luottokortteja Kattava luottokorttivertailu

Pääsääntöisesti lähimaksaminen siis onnistuu ainoastaan debit-maksukorteilla tai credit/debit-yhdistelmäkorteilla. Ei siis pelkillä luottokorteilla.

Nämä ovat vain pääsääntöjä, sillä poikkeuksiakin on.

Lähimaksaminen luottokortilla

Aktian lähimaksukäytännöt ovat poikkeavia Suomessa, sillä lähimaksu veloitetaan ensisijaisesti luotto- tai yhdistelmäkortin credit-puolelta.Tämä tarkoittaa siis luottopuolta.

Aktialla lähimaksu veloitetaan ensisijaisesti luotto- tai yhdistelmäkortin credit-puolelta.

Lisäksi Aktia tarjoaa lähimaksun myös Visa debit- ja electron-maksukortteihin, jolloin lähimaksun veloitus tapahtuu asiakkaan pankkitililtä. Tämä on suomalaisten pankkien standardikäytäntö.

OP:n Visa-korteissa lähimaksu tarjotaan vain korteille, joissa on debit-ominaisuus. Osuuspankin Mastercard-luottokortilla lähimaksaminen veloitetaan aina luottokorttimaksuna, koska kortissa ei ole debit-ominaisuutta. Myös OP-Korttiyhtiön myöntämissä K-Plussa Mastercard -luottokortissa on lähimaksuominaisuus

Lue myös: Visa vai MasterCard?

Lähimaksuominaisuus alkaakin olla perusominaisuus maksukorteissa. Muun muassa kaikissa American Express -maksuaikakorteissa on lähimaksuominaisuus lukuunottamatta American Express Basic -maksuaikakorttia.

Samoin esimerkiksi lentopisteluottokorttina kunnostautuneessa Norwegian-luottokortissa on lähimaksuominaisuus.

Mikä ero on lähimaksamisella ja etämaksamisella?

Oletko tyytyväinen oman korttisi ominaisuuksiin? Voit vertailla eri luottokorttien hintoja ja muita ominaisuuksia näppärästi ilmaisessa vertailussamme!

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut