Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Mitkä pankit veloittavat käteisnostoista?

Sivu Maria Mankinen / December 29 2017 | Lukuaika: 2,5 minuuttia

Pankkien käteisnostot

Hiljattain uutisoitiin, että Nordea alkaa periä maksua käteisnostoista. Uutinen sai ristiriitaisen vastaanoton, sillä käteisen nostamista pidetään yleisesti pankkien peruspalveluna, jonka laskuttamista vieroksutaan. Tätä tulkintaa tukee myös se, että käteinen ja korttimaksaminen ovat edelleen mobiilimaksamista suositumpia.

Selvitimme, millaiset käytännöt pankeilla on rahan nostamisen suhteen. Näin et joudu kohtaamaan ikäviä yllätyksä. 

Monet pankit veloittavat jo käteisnostoista

Kuinka kalliiksi käteisen käyttäminen sitten tulee? Nordean ilmoitus käteisnostojen veloittamisesta ei tarkoita sitä, että asiakas joutuisi maksamaan jokaisesta käteisnostosta 0,4 euroa, joka on Nordean hinta käteisnostolle 1.11.2016 lähtien. Maksua aletaan veloittamaan nimittäin vasta neljännen nostokerran jälkeen per kuukausi.

Nordean mukaan valtaosa asiakkaista tekee vain yhden tai kaksi käteisnostoa kuukaudessa, jolloin uudistus ei vaikuta käytännössä valtaosaan asiakkaista.

Pankkien käteisnostojen hinnat Suomessa:

  • Nordea 0,4 € (4. nostokerran jälkeen, 1.11.2016 alkaen)
  • Danske Bank 0,6 € (5. nostokerran jälkeen)
  • S-Pankki 1 € (5. nostokerran jälkeen)
  • Handelsbanken 0,5 € (5. nostokerran jälkeen)
  • Osuuspankki 0 €
  • Aktia 0 €
  • Ålandsbanken 0,8 € (alle 80 € nosto)

Nordea ei ole myöskään ainoa pankki, joka veloittaa automaattinostoista. Danske Bank veloittaa viidennen nostokerran jälkeen 0,6 euroa nostolta, Handelsbanken veloittaa viidennen nostokerran jälkeen 0,5 euroa nostolta ja S-Pankki veloittaa jopa 1 euron viidennen nostokerran jälkeen ellet nosta S-ryhmän toimipisteiltä ja S-tililtäsi.

Osuuspankilla ja Aktialla käteisnostot ovat toistaiseksi vielä Suomessa rajoituksetta ilmaisia Otto-automaateilla. Ålandsbanken sen sijaan perii jokaisesta alle 80 euron nostosta 0,8 euroa.

Eniten automaattinostojen kallistuminen tuntunee eläkeläisillä, jotka ovat tottuneet käyttämään käteistä rahaa. Uudistus voi houkutella nostamaan suurempia summia kerrallaan, mikä voi olla turvallisuusriski.

Toisaalta joidenkin pankkien – kuten Nordean – korteilla pystyy nostamaan rahaa jo tiettyjen kauppojen kassoilta ostosten yhteydessä veloituksetta ja rajoituksetta, mikä vähentää automaattinostojen kallistumisesta syntyviä lisäkustannuksia.

Pankkien palvelumaksuja kannattaa vertailla

Ajoittain pinnalle nouseva kohu pankkien perimistä maksuista, kuten käteisnostoista muistuttaa pankkien vertailemisen tärkeydestä. Pankkeja kannattaa vertailla aina itselle merkittävistä näkökulmista.

Paljon käteistä käyttävälle tärkeintä voi olla edulliset automaattinostot, nuorille tärkeintä voi olla hyvät nuorisoalennukset ja paljon matkustavalle kattavat luottokortit.

Lue myös: Pankkien palvelupakettien hintavertailu nuorille

Maksukortti on monille se näkyvin tapa käyttää pankin palveluita päivittäin, joten maksukortin vertailulla on hyvä aloittaa pankkien vertailu. Sivustomme tarjoaa kuluttajalle ilmaisen, puolueettoman ja läpinäkyvän tavan vertailla luottokortteja.

Vertaile luottokortteja Kattava luottokorttivertailu

Käteisen nostaminen ilmaista euroalueella 

Nordealla, Danske Bankilla ja Ålandsbankenilla hinnoittelu koskee koko euroaluetta, mikä tarkoittaa käteisen nostamisen olevan edullista ulkomailla, jopa ilmaista. Nykyään Nordea veloittaa 0,6- 0,75 euroa käteisnostoista euroalueella sekä Ruotsissa. Aktia, Osuuspankki, S-Pankki ja Handelsbanken veloittavat ain käteisnostoista ulkomailla.

Lue myös: Kuinka paljon käteisen nostaminen eri pankkien pankki- ja luottokorteilla maksaa!

Käteisen käyttö vaihtelee maittain

Suomessa käteisen käyttö on ollut laskussa jo jonkin aikaa, ja käteisen käytön on ennustettu vähenevän Suomessa entisestään. Euroopan maista eniten käteistä käytetään Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa, joissa käteisen käytön ei ole myöskään ennustettu laskevan.

Lue myös: Missä euromaissa tarvitset yhä käteistä!

Käteisen rahan hyötyinä voidaan edelleenkin pitää maksujen anonymiteettiä, sekä sitä, ettei käteinen ole riippuvainen elektroniikasta. Käteinen ei ole enää kuitenkaan välttämättä nopein tapa maksaa, kun maksukorteista löytyy lähimaksuominaisuus. Tulevaisuudessa myös matkapuhelimella maksaminen valtaa jalansijaa suosittuna maksuvälineenä.

Oletko jo kuullut: Mikä on Apple Pay?

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut