Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Käteinen, kortti vai lähimaksu – mikä on paras maksutapa?

Sivu Anleena Haustola / joulukuu 29 2017 | Lukuaika: 2,5 minuuttia

maksutavat

Paras maksutapa?

Ennen kaikki maksettiin käteisellä. Sitten tulivat pankki- ja luottokortit, jotka ovat Suomessa korvanneet suurelta osin käteisen. Lähes kaikkialla pystyy maksamaan nykyään kortilla, jopa mansikat voi maksaa torilla kortilla mobiilimaksupäätteen avulla. Monissa korteissa on myös lähimaksuominaisuus, joka nopeuttaa maksamista entisestään.

Mikä sitten on nykyään paras ja kätevin maksutapa, entä tarvitaanko käteistä enää ollenkaan?

Lue lisää pankkien uusista haastajista kuten Pocopaysta

Käteisen hyödyt

Käteisen kanssa pysyy omasta rahankäytöstään hyvin selvillä, kun jäljellä olevan rahamäärän näkee konkreettisesti lompakossa. Käteinen on myös varma maksuväline, sillä joskus maksukorttien tai kortinlukijoiden kanssa on häiriöitä, toimii käteinen kuitenkin aina!

Etenkin ulkomailla käteinen on varma maksuväline, sillä monissa maissa kortit eivät ole yhtä laajassa käytössä kuin Suomessa. Liian suurta määrää käteistä kuitenkaan ei ole aina fiksua kantaa mukana turvallisuussyistä.

Pankki- ja luottokorttien edut

Useimmilla suomalaisilla on ainakin yksi maksukortti, ja monella on sekä pankki- että luottokortti. Suomessa voi nykyään maksaa kortilla lähes kaikkialla. Kortit vievät myös vähemmän tilaa ja painavat vähemmän kuin kolikkopussi, ja korttimaksuja voi seurata helposti verkkopankissa. Luottokortti on myös turvallinen maksuväline PIN-koodin ansiosta. Opettele PIN-koodisi ulkoa, äläkä pidä sitä ylhäällä varsinkaan lompakossasi kortin kanssa!

Luottokorttien maksuaika tuo joustavuutta ostoksiin, sillä ostoksia ei veloiteta heti vaan lasku tulee perästä. Lasku kannattaa kuitenkin aina maksaa eräpäivään mennessä takaisin, jotta välttyy korkokuluilta. Joissain korteissa voi myös olla kuukausi- tai vuosimaksu.

Monet kortit kuten Amex eli American Express tai Diners Club tarjoavat kortinhaltijalle myös monia etuja ja palveluita, kuten bonuspisteitä eri kauppoihin tai lentoyhtiöiden pisteohjelmiin sekä maksutapaetua.

Voit vertailla eri luottokortteja täällä!

Vertaile luottokortteja Löydä sinulle paras luottokortti

Lähimaksun edut

Pankkikorttiin liitettävä lähimaksu on melko uusi ominaisuus. Sen avulla pystyy maksamaan pienet, alle 25 euron ostokset nopeasti. Asiointi nopeutuu, kun pienten ostosten kanssa ei tarvitse näppäillä PIN-koodia, vaan maksu hoituu kassalla näyttämällä korttia maksupäätteen lukulaitteeseen.

Lähimaksussa on kuitenkin riski, että joku muu pystyy käyttämään ominaisuutta ilman PIN-koodia.

Lue myös: Mikä on Apple Pay

Kaikissa maksutavoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Käteisen käyttö on selvästi vähentymässä Suomessa: pankkiautomaatteja on melko harvassa, ja mobiilimaksupäätteet mahdollistavat korttimaksun lähes kaikkialla. Esimerkiksi iZettlen ja muiden mobiilimaksupäätelaitteiden ansiosta pienyrittäjätkin kuten torimyyjät voivat ottaa korttimaksuja vastaan helposti.

Myös monet maksusovellukset ovat tuoneet lisää uusia mahdollisuuksia: esimerkiksi MobilePay on Danske Bankin sovellus, jolla voi siirtää rahaa toiselle henkilölle puhelimen välityksellä. Sovellus on täysin ilmainen kaikkien suomalaisten pankkien asiakkaille ja nopeampi kuin verkkopankki. Maksutapa on käytössä mm. tori.fi:ssä, ja esimerkiksi SPR:lle myös voi tehdä helposti lahjoituksen MobilePayn välityksellä.

Maksutapa riippuu tilanteesta, mikä on sinusta kätevin maksutapa?

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut